Autor Wątek: Ctbike - uwaga na oszustów  (Przeczytany 46899 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Ctbike - uwaga na oszustów
« 23 Wrz 2019, 11:49 »
Ostrzegam przed zakupami w sklepie CTBike.
https://ctbike.pl/
Kupiłem tam 5.09 część za 750zł, po paru dniach dostaję info, że nie mają tego na stanie (a była wyraźnie dostępna jako obecna w magazynie) i proponują zamiennik lub zwrot kasy. Wybieram zwrot kasy - i dotąd swoich pieniędzy nie zobaczyłem. Na maile odpowiadają bardzo sporadycznie, jeśli już to rżną głupa prosząc kolejny raz o numer konta, który mieli od samego początku bo płatność była w postaci przelewu. Wszystkie 3 telefony podane jako kontakt są najczęściej nieodbierane, raz mi się udało dodzwonić do właściciela pana Czajki, usłyszałem kłamstwo, że to dlatego iż mają opóźnienia w sprawdzaniu maili i jutro powinienem mieć zwrot na koncie. "Ciekawe" tłumaczenie, sklep internetowy, który nie sprawdza regularnie maili...

Niestety od razu powinna mi się zapalić lampka ostrzegawcza, teraz już wiem, że od sklepów, które nie dopuszczają płatności kartą trzeba się trzymać z daleka; płatność kartą zawsze pewną minimalną ochronę klientowi daje. Dopiero gdy zaczęły się moje problemy poczytałem opinie o tym sklepie na Ceneo, w skrócie są fatalne:
https://www.ceneo.pl/sklepy/ctbike.pl-s13549

Tak więc obawiam się, że z odzyskaniem pieniędzy mogą być wielkie problemy, po 3 tygodniach zgłoszę sprawę na policję i pewnie na tym się wyczerpią moje możliwości.

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
Odp: Ctbike - uwaga na oszustów
« 23 Wrz 2019, 13:02 »
widzę, że to rowertour jakoś w to wmieszany jest, nie wiem w końcu co z tymi sklepami.

dlatego też jak nie znam sprzedawcy kupuję za pobraniem, nie przychodzi paczka to nie ma pieniędzy. o ile taka opcja jest. Jak nie ma do wyboru takiej to już ostrożniej sprawdzam, albo szukam innego sklepu.

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
« 23 Wrz 2019, 13:18 »
widzę, że to rowertour jakoś w to wmieszany jest

Wydaje mi się, że domyślnie pisząc "rowertour" myliśmy o piśmie, to dodam, że Rowertour sklep i Rowertour pismo to dwa niezwiązane ze sobą byty. Rowertour sklep chyba nigdy nie był jakimś specjalnie atrakcyjnym miejscem na zakupy?

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 23 Wrz 2019, 13:27 »
Wydaje mi się, że domyślnie pisząc "rowertour" myliśmy o piśmie, to dodam, że Rowertour sklep i Rowertour pismo to dwa niezwiązane ze sobą byty. Rowertour sklep chyba nigdy nie był jakimś specjalnie atrakcyjnym miejscem na zakupy?

W sklepie Rowertour.com kupowałem nieraz - i było zero problemów. Zauważcie, że ta dyskusja na Forum Rowerowym jest sprzed 7 lat; możliwe, że wtedy te byty się rozdzieliły i wspólnicy CTBike wyemigrowali tworząc nowy byt, czyli właśnie Rowertour. Teraz nic nie wskazuje na związki pomiędzy nimi, poza tym, że oba są z Bydgoszczy

dlatego też jak nie znam sprzedawcy kupuję za pobraniem, nie przychodzi paczka to nie ma pieniędzy. o ile taka opcja jest. Jak nie ma do wyboru takiej to już ostrożniej sprawdzam, albo szukam innego sklepu.

I dokładnie tak trzeba było zrobić, ja się nabrałem na nieźle wykonaną stronę sklepu, duży asortyment, myślałem, że to poważna firma. A dopiero teraz widzę z opinii, że przez ostatni rok takie sytuacje jak moja są nagminne. Dlatego wrzucam ostrzeżenie, żeby więcej osób się jak ja nie nabrało.

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 23 Wrz 2019, 18:30 »
Na maile odpowiadają bardzo sporadycznie, jeśli już to rżną głupa prosząc kolejny raz o numer konta, który mieli od samego początku bo płatność była w postaci przelewu.
Zdaje mi się że na przelewach przychodzących nie ma z jakiego konta ktoś zapłacił. Przynajmniej się z tym nie spotkałam (ani na swoim koncie ani w pracy przy przelewach firmowych).

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 23 Wrz 2019, 19:17 »
Hmmm... A płatność kartą by Ci w czymś pomogła? Rozumiem, że PayPal mógłby łatwiej zwrócić kasę, ale sam operator karty chyba nie zwykł tego robić?

BTW. Zwykle jeśli mam do wyboru zakup w sklepie na ich witrynie oraz na profilu Allegro wyiberam to drugie - diametralnie odmienna (na plus) szybkość i jakość obsługi, gdyż negatywne oceny i płątności PayU cisną sprzedawców by przestrzegali regulamin ;P

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 23 Wrz 2019, 19:18 »
E chyba jest..kiedyś "odbijałem" wpłatę do nadawcy.
Swoją drogą to ten cały Czajka niezły marketingowiec jest. Opinie ma już zszargąną gdzie tylko się da, a wciąż łapie klientów. Z takimi umiejętnościami gdyby gość handlował tak jak rzetelny handel powinien wyglądać to z jego umiejętnościami kasę by trzepał solidną.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 23 Wrz 2019, 19:29 »
Hmmm... A płatność kartą by Ci w czymś pomogła? Rozumiem, że PayPal mógłby łatwiej zwrócić kasę, ale sam operator karty chyba nie zwykł tego robić?
Chargeback?

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 23 Wrz 2019, 20:17 »
Zdaje mi się że na przelewach przychodzących nie ma z jakiego konta ktoś zapłacił. Przynajmniej się z tym nie spotkałam (ani na swoim koncie ani w pracy przy przelewach firmowych).

Może to zależy od banku, ja w swojej historii przelewów jak wejdę w szczegóły to zawsze widzę numer konta nadawcy, a ten gość ma konto w tym samym banku. Zresztą jak wspominałem to jest tylko próba spławiania klienta, bo wysyłałem mu już 2 razy ten numer konta, a pieniędzy jak nie było tak nie ma, a od tygodnia jest zero kontaktu, ani na maile, ani na telefony nie odpowiada.

Chargeback?
Jest właśnie opcja chargeback. I w takiej sytuacji (brak towaru, brak zwrotu kasy) ma spore szanse na zastosowanie z sukcesem; dlatego jeśli płacić z góry to lepiej kartą.

Swoją drogą to ten cały Czajka niezły marketingowiec jest. Opinie ma już zszargąną gdzie tylko się da, a wciąż łapie klientów. Z takimi umiejętnościami gdyby gość handlował tak jak rzetelny handel powinien wyglądać to z jego umiejętnościami kasę by trzepał solidną.

Bo do pewnego czasu widać, ze to działało sensownie. A teraz najpewniej gość balansuje na granicy płynności finansowej i braki sobie zapełnia pieniędzmi klientów. Przy czym jak czytałem przy zakupie na Allegro jest sporo większa szansa na zwroty, bo tam jest jednak pewna ochrona klienta i sprzedawca robiąc wałki ryzykuje  zamknięcie mu konta przez Allegro. A przy zakupie przez sklep (jak w moim przypadku) - to już leje na ludzi po całości

Offline Mężczyzna lesiak82

• Miasto: Grodzisk maz
  • Na forum od: 08.12.2017
    • FB
« 23 Wrz 2019, 20:54 »
OO dzięki za cynk , miałem właśnie kupić  u nich  komplet opon do MTB ,  nigdzie takich już nie ma ,a u nich właśnie jest , a to DZIADY !
SZOSA to euforia , ale MTB to wolność !

Offline Mężczyzna marcin_g

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 04.06.2018
« 23 Wrz 2019, 20:55 »

Oczywiście, że jest - nie wiem z jakiego banku korzystasz ale w historii operacji w szczegółach powinno być widać rachunek źródłowy. Np. w mBanku

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 23 Wrz 2019, 21:21 »
OO dzięki za cynk , miałem właśnie kupić  u nich  komplet opon do MTB ,  nigdzie takich już nie ma ,a u nich właśnie jest , a to DZIADY !

Mają pewnie wirtualnie. Sklep rzeczywiście robi wrażenie ilością asortymentu, ja też kupowałem coś gdzie indziej niedostępne. Tylko, że ich zapewnienia o tym, że ów towar posiadają - to są bajki, faktycznie na stanie mają dużo mniej rzeczy niż ich strona to pokazuje. To akurat praktyka częsta w polskich sklepach internetowych, ale gdzie indziej sprowadza się to do dłuższego poczekania lub zwrotu kasy, a tutaj już zaczyna to podchodzić pod oszustwo, bo tym jest odmawianie zwrotu pieniędzy i świadome unikanie kontaktu z klientem.

Offline Mężczyzna furman

« 24 Wrz 2019, 06:26 »
Z allegro gość wyleciał już dwa razy. Jedno konto miał na ctbike, potem założył drugie...jakoś ....klinikatriathlonu....czy coś w tym stylu. Też już go nie ma.
Nie tylko klientów zwodzi...kumpel ( dystrybutor Tokena ) też ma u niego trochę grosza.

Offline Mężczyzna jgkmarcin

• Miasto: Jelenia Góra
  • Na forum od: 01.04.2015
« 24 Wrz 2019, 08:13 »
Tak więc obawiam się, że z odzyskaniem pieniędzy mogą być wielkie problemy, po 3 tygodniach zgłoszę sprawę na policję i pewnie na tym się wyczerpią moje możliwości.

Spróbuj tradycyjnej poczty. Wyślij wezwanie poleconym za potwierdzeniem odbioru. Następnym  krokiem może być Elektroniczne Postępowaniu Upominawcze.

"..z tylu różnych dróg przez życie,
Każdy ma prawo wybrać źle..."

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 24 Wrz 2019, 11:03 »
Z allegro gość wyleciał już dwa razy. Jedno konto miał na ctbike, potem założył drugie...jakoś ....klinikatriathlonu....czy coś w tym stylu. Też już go nie ma.
Nie tylko klientów zwodzi...kumpel ( dystrybutor Tokena ) też ma u niego trochę grosza.
Może wyleciał, ale teraz jest: https://allegro.pl/oferta/impac-smartpac-28x1-75-opona-drutowa-mtb-trekking-8504556711#aboutSeller

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 24 Wrz 2019, 11:38 »
Może wyleciał, ale teraz jest: https://allegro.pl/oferta/impac-smartpac-28x1-75-opona-drutowa-mtb-trekking-8504556711#aboutSeller

Dokładnie i widać, że to konto ma od 9 lat. Może oprócz tego miał i inne konta, ale to dalej w najlepsze funkcjonuje, wiele przedmiotów sprzedaje. Tylko jak wspominałem na Allegro kupujący są lepiej chronieni, więc tam ma mniejsze pole do wałków.

Spróbuj tradycyjnej poczty. Wyślij wezwanie poleconym za potwierdzeniem odbioru. Następnym  krokiem może być Elektroniczne Postępowaniu Upominawcze.

Dzięki, spróbuję, 750zł tak łatwo nie odpuszczę.
Ale co rozumiesz przez wysłanie wezwania poleconym? Wezwania do zwrotu pieniędzy? Bo nie znam procedur obowiązujących z takich przypadkach

Offline Mężczyzna jgkmarcin

• Miasto: Jelenia Góra
  • Na forum od: 01.04.2015
« 24 Wrz 2019, 11:45 »
Mam na myśli wezwanie, które nie ma charakteru pisma procesowego. Po prostu list z żądaniem zwrotu pieniędzy. Jeżeli sprzedawca nie zareaguje na takie żądanie, to "zwrotki" pocztowe, rzeczony list, dowód zapłaty, maile magą być dowodem w EPU.

"..z tylu różnych dróg przez życie,
Każdy ma prawo wybrać źle..."

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 24 Wrz 2019, 11:50 »
Z tym kontem z którego przychodzi przelew macie rację, u mnie jednak też je widać, moje niedopatrzenie.
Tak czy inaczej współczuję sytuacji, szczególnie że kwota niemała.

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
« 24 Wrz 2019, 13:51 »
@wilk - to się nazywa wezwanie do zapłaty. Wyślij poleconym za potwierdzeniem odbioru.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 24 Wrz 2019, 14:51 »
@wilk - to się nazywa wezwanie do zapłaty. Wyślij poleconym za potwierdzeniem odbioru.

Po upływie 3 tygodni zgłoszę sprawę na policję i wyślę jak radzicie, ale obawiam się, że to cwaniaczek na 4 nogi kuty i już nie raz to przerabiał, więc po prostu nie odbierze. Od tygodnia jest zero kontaktu, ani na maile, ani na telefony nie odpowiada.

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Na forum od: 22.09.2013
« 24 Wrz 2019, 15:49 »
Po upływie 3 tygodni zgłoszę sprawę na policję i wyślę jak radzicie, ale obawiam się, że to cwaniaczek na 4 nogi kuty i już nie raz to przerabiał, więc po prostu nie odbierze. Od tygodnia jest zero kontaktu, ani na maile, ani na telefony nie odpowiada.

Ja myślę, że kiedy terminy urzędowe zaczną być wymagalne, pieniądze wrócą na twoje konto. Całkiem możliwe, że takie sprzedawanie "niczego" i odwlekanie zwrotu pieniędzy to sposób na szybką i nieoprocentowaną "pożyczkę" na bieżące wydatki
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 24 Wrz 2019, 15:59 »
Ja myślę, że kiedy terminy urzędowe zaczną być wymagalne, pieniądze wrócą na twoje konto. Całkiem możliwe, że takie sprzedawanie "niczego" i odwlekanie zwrotu pieniędzy to sposób na szybką i nieoprocentowaną "pożyczkę" na bieżące wydatki

A jakie są terminy urzędowe w takiej sprawie? Bo z mojej wiedzy wynika, że to termin 14 dni, w przypadku zwrotu towaru. Tutaj można uznać sytuację za tożsamą, bo odstąpiłem od umowy (choć towar w ogóle nie był do mnie wysłany). I ten termin 14 dni już upłynął, bo zakupu dokonałem 5 września. A kasy jak nie było, tak nie ma.

Offline Mężczyzna Semper

• Miasto:
  • Na forum od: 22.05.2018
« 24 Wrz 2019, 17:04 »
Kiedyś mało brakowało i też zrobiłbym u nich zakupy. Coś mnie jednak tknęło i postanowiłem sprawdzić opinie. Dzięki temu oszczedzilem nerwów. Bo podejrzewam, że pieniądze w końcu odzyskasz, ale zdrowia tacy oszuści napsuja. Ktoś pisał, że pieniądze odzyskał po miesiącu oczekiwania, inny że odzyskał bo osobiście wybrał się do sklepu.

Offline Mężczyzna tolaf

• Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 04.09.2015
« 24 Wrz 2019, 17:06 »
Nie było dostawy tylko przedpłata więc mówimy o zaliczce albo o zadatku - trzeba sprawdzić w regulaminie tej strony/firmy/instytucji jak to zdefiniowano. Zapewne akceptowałeś coś przy zamawianiu.
W przepisach nie ma określonych terminów dla zwrotu zaliczki.
Wezwij więc do zwrotu zadatku/zaliczki do określonego dnia roboczego - podaj datę np. 30.10.2019 - od tego momentu będzie liczona wymagalność, na potrzeby wszystkich możliwych postępowań - cywilnych, karnych, itp.
Wezwij oczywiście pisemnie z potwierdzeniem odbioru.
Chociaż jak to oszust to pewnie zjadł zęby na wałeczkach, ale dopóki działania są bez~ albo małokosztowe - można go pomęczyć, może akurat się uda!
z przodu mistrzowie ... z tyłu bohaterowie :D

Offline Mężczyzna radzik

• Miasto: Lublin
  • Na forum od: 13.02.2016
« 24 Wrz 2019, 17:13 »
dobra Panowie, bo trochę błądzicie. Ani zaliczka ani zadatek.

Lecisz z tematem - wezwanie do zapłaty w terminie x dni od otrzymania wezwania. (zwrotnym potwierdzeniem odbioru -> potem pozew w razie czego.

W międzyczasie idziemy na najbliższy komisariat policji z dowodami w postaci wydruków itd. i składamy zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa z art. 286 k.k. (z czystej złośliwości tak zawsze radzę klientom ;) )

Offline Mężczyzna Rowerownik

• Miasto: Okolice Wrocławia
  • Na forum od: 18.05.2014
« 24 Wrz 2019, 18:33 »
Miałem kilka razy identyczne akcje.
Kolesie coś ściemniali a potem w ogóle nie odbierali tel. ani nie odpisywali na maile.
Po 2 tygodniach szedłem na policję, chłopaki odwiedzali delikwenta i za każdym razem pieniądze szybko wracały.
Policja zawalona jest takimi sprawami i za każdym razem policjanci pytali czy mogą nie wszczynać postępowania bo toną w papierkowej robocie i tak to się samo nakręca.

Offline Mężczyzna Alois Lerche

• Miasto: Orzesze
  • Na forum od: 25.11.2015
« 24 Wrz 2019, 23:02 »

W międzyczasie idziemy na najbliższy komisariat policji z dowodami w postaci wydruków itd. i składamy zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa z art. 286 k.k. (z czystej złośliwości tak zawsze radzę klientom ;) )

do 286 kk trzeba chyba dolus coloratus... pomijam już że subsumpcja nie należy do zawiadamiającego

Offline Mężczyzna radzik

• Miasto: Lublin
  • Na forum od: 13.02.2016
« 25 Wrz 2019, 00:26 »
oczywiście, że nie :) tak samo oczywiste, że postępowanie zostanie umorzone, ale jak ktoś ma się tłumaczyć w trakcie czynności sprawdzających za 750 złotych i ryzykować wpis w papierach, od razu zapłaci kasę :) Przerobione wielokrotnie.

co do subsumpcji to oczywiście zgoda, ale lepiej od razu wskazać, ponieważ i tak wiadomo, że nic innego tu nie będzie pasowało :)
« Ostatnia zmiana: 25 Wrz 2019, 00:34 radzik »

Offline Mężczyzna Alois Lerche

• Miasto: Orzesze
  • Na forum od: 25.11.2015
« 25 Wrz 2019, 19:29 »
lepiej od razu wskazać, ponieważ i tak wiadomo, że nic innego tu nie będzie pasowało :)

284 ?

Offline Mężczyzna Żubr

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 03.11.2010
« 25 Wrz 2019, 22:50 »

Przykro to słyszeć. Mi akurat jak przeglądałem ofertę CTBike, na ich stronie, zapaliła się kiedyś czerwona lampka w głowie. Po prostu ich strona internetowa nie wzbudziła mojego zaufania. Sytuacja gdy sklep internetowy otrzymuje pieniądze na konto i nie wysyła towaru, i JAK NAJSZYBCIEJ po tym jak zasięgnął informacji że nie jest w stanie zrealizować zamówienia nie zwraca pieniędzy na konto, to jest KRYMINAŁ. I gadanie, w tym przypadku o ustawowych terminach, tak jak w tym wątku, to jest zniekształcanie obrazu.

Tak jak już inni pisali w tym wątku, w takim przypadku, wystosowanie pisma z wezwaniem do zapłaty jest zazwyczaj najskuteczniejsze. Optymalnie jak takie pismo pomoże przygotować np. zaprzyjaźniony prawnik albo ktoś kto bardzo dobrze ogarnia takie kwestie.

Nie było dostawy tylko przedpłata więc mówimy o zaliczce albo o zadatku - trzeba sprawdzić w regulaminie tej strony/firmy/instytucji jak to zdefiniowano.

??? Zaliczka albo zadatek to są stosowane przy realizacji jakiejś usługi. To w ogóle nie w tym przypadku. Jaka zaliczka, jeśli Wilk zapłacił całą kwotę za sumę?

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 25 Wrz 2019, 23:04 »
Przykro to słyszeć. Mi akurat jak przeglądałem ofertę CTBike, na ich stronie, zapaliła się kiedyś czerwona lampka w głowie. Po prostu ich strona internetowa nie wzbudziła mojego zaufania. Sytuacja gdy sklep internetowy otrzymuje pieniądze na konto i nie wysyła towaru, i JAK NAJSZYBCIEJ po tym jak zasięgnął informacji że nie jest w stanie zrealizować zamówienia nie zwraca pieniędzy na konto, to jest KRYMINAŁ. I gadanie, w tym przypadku o ustawowych terminach, tak jak w tym wątku, to jest zniekształcanie obrazu.

Dokładnie, to jest po prostu zwykłe oszustwo. Nie jest to przypadek, nie jest to pomyłka, nie jest to niedopatrzenie - tylko właściciel sklepu z pełną premedytacją nie oddaje pieniędzy, do czego jest zobowiązany. I za oszustwo powinien być ścigany. Zadziwiające jest, że mimo iż od paru miesięcy już ludzie o podobnych problemach z tym sklepem piszą -  dalej w najlepsze funkcjonuje. Prawdopodobnie ten cwaniaczek po prostu bada cierpliwość i determinację klientów, ci mniej zdeterminowani i mający zakupy za mniejszą kasę mogą w końcu machnąć na sprawę ręką, zamiast się włóczyć po sądach i policjach - i myślę, że na to liczy.

A jak go ktoś mocniej przyciśnie - to pewnie po dłuższym czasie w końcu kasę oddaje, unikając sprawy sądowej lub dochodzenia prokuratorskiego.

Jedyną skuteczną metodą walki z takimi oszustami jaką widzę - jest jak najszersze informowanie potencjalnych klientów o tym jak ten sklep funkcjonuje i na co klienci są narażeni. Stąd też założyłem ten wątek by ostrzec inne osoby, by nie popełniły mojego błędu i podobnie warto pchać tę informacje innymi kanałami wśród swoich znajomych.

Offline Mężczyzna xsadusx

• Miasto: Czaple
  • Na forum od: 23.12.2016
« 26 Wrz 2019, 11:27 »
A to dziad brzydki, chyba czeka cię Wilku wycieczka do Bdg w celu obicia mu mordy. Przy okazji można pojeździć po Puszczy Bydgoskiej bo tereny tam są zacne.

« 26 Wrz 2019, 11:41 »
A to dziad brzydki, chyba czeka cię Wilku wycieczka do Bdg w celu obicia mu mordy. Przy okazji można pojeździć po Puszczy Bydgoskiej bo tereny tam są zacne.

W sumie skoro zapłacił, ma potwierdzenie przelewu, to może wejść do sklepu, zabrać z półek co zechce* i wyjść - gdyby ktokolwiek się czepiał to będzie jedynie słowo sprzedawcy vs. uczciwy odbiór osobisty Wilka  :icon_twisted:

* - najlepiej jakiegoś XTR'a ;)

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 26 Wrz 2019, 12:53 »
Na Opineo to jest dopiero mnóstwo opinii oszukanych przez ten sklep należący do Michała Czajki:
https://www.opineo.pl/opinie/ctbike-pl#opinie

Wszędzie ten sam schemat - zero kontaktu i odmowa zwrotu pieniędzy za niezrealizowane zamówienie bądź za zwrot towaru. Ale widać, że takie zachowanie tego bezczelnego złodzieja ciągnie się od wielu miesięcy, zrobił sobie z tego po prostu "model biznesowy". I to jest zastanawiające jak on dalej może działać i kolejnych ludzi oszukiwać, bo przecież niejeden poszkodowany musiał sprawę na policję zgłaszać.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 24 Paź 2019, 21:10 »
Po prawie 2 miesiącach od zakupu w końcu odzyskałem moje pieniądze, widać policja na którą złożyłem doniesienie o przestępstwie mocniej sprzedawcę przycisnęła i by uniknąć poważniejszych konsekwencji pieniądze zwrócił.

Ale to oczywiście nie zmienia istoty tego postu - od sklepu CTBike lepiej trzymać się z daleka. Sprzedawca jest zdecydowanie nieuczciwy, takich przypadków jak mój było wiele, po prostu bada determinację ludzi, część osób przy mniejszych sumach może zrezygnować z dochodzenia swoich spraw, a ci z większymi sumami jak ja pewnie pomagają utrzymywać płynność finanową tego interesu.

Offline Mężczyzna michał

• z kropką
  • Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 10.06.2008
« 8 Maj 2020, 15:50 »
Szkoda, Michał że dopiero teraz przeczytałem twój wątek, bo właśnie mijają dwa tygodnie od kiedy wpłaciliśmy kasę za dwa liczniki (ok 200 zł) a towaru nie widać. Rozpoczynamy procedurę odzyskiwania...

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 8 Maj 2020, 20:47 »
Niestety z tą firmą to jest dramat, po mojej sprawie z 5 razy już różni oszukani ludzie do mnie pisali i cały czas się powiela ten sam schemat. Ja pieniądze odzyskałem, ale miałem zakupy za 750zł, a to powyżej progu od którego jest to uznawane za przestępstwo (ok. 500zł), więc policja nie może tego tak łatwo zlać. Ale mój znajomy miał sytuację zakupów za ok. 200zł i jemu policja umorzyła sprawę ze względu na niską szkodliwość społeczną.

Ta sprawa to jest niestety totalna indolencja policji, facet już ze dwa lata oszukuje mnóstwo klientów - a policja nic poza rozpatrywaniem indywidualnych spraw w tej mierze nie robi. Tyle już zgłoszeń jest na tego oszusta, że powinni wytoczyć mu większą sprawę i zablokować możliwość działalności.

Jedyna metoda walki z tym jaką mamy - to jak najszerzej udostępniać informacje o przekrętach sklepu CTBike, im więcej rowerzystów o tym usłyszy, tym mniej się wpakuje na minę.

piechucki

• Gość
« 8 Maj 2020, 20:58 »
Nie jestem prawnikiem, wobec tego to, co napiszę może nie być do końca poprawne, ale gdzieś czytałem (nie pamiętam gdzie), że jeżeli zgłaszamy przestępstwo nie należy zgłaszać "kradzieży", bo ta rzeczywiście jest "obarczona" dolnym limitem w okolicach blisko pięciuset złotych. Należy zgłaszać przestępstwo "oszustwa" - tutaj ponoć żadnych minimalnych kwot nie ma i podobno zwiększa szanse na odzyskanie kasy. Powtarzam - nie jestem prawnikiem i mogłem coś pokręcić, ale może warto rozważyć tą "drogę" (oczywiście jeśli ma to potwierdzenie w prawie, jeśli nie poprawcie mnie, żeby poszkodowanym nie robić złudnych nadziei...)

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 11 Sie 2020, 12:19 »
Gdyby komuś spodobała się oferta sprzedawcy klinikatriathlon, to to jest ctbike i trzyma poziom usług, że się tak wyrażę. Jest tanio, zachęćająco i cytując klasyka:
Nie mamy już na stanie tych suportów i co pan nam zrobi?

Offline Mężczyzna zly-sze

• Na forum od: 19.09.2019
« 11 Sie 2020, 20:28 »
Przysłali Wam kiedyś dętki, które były wyraźnie już kiedyś napompowane i zdjęte z roweru?
Oni tak potrafią: https://allegro.pl/uzytkownik/wwwAXEL-SPORTpl
i to wszystkie 3 takie były...

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 13 Sie 2020, 11:18 »
Ale kasę oddali szybciutko.

Offline Mężczyzna wiecho

• Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 01.01.2016
« 13 Sie 2020, 11:48 »
Muszę powiedzieć, że miałem z nimi w takim razie szczęście. Zamówiłem u nich koła. Trochę co prawda poczekałem, chcieli wcisnąć droższe, ale przyszły ok. Później dałem duże zamówienie na części dla syna i było ok. Działo się to rok temu. Natomiast w tym roku miałem problemy z oponami u dwóch różnych dostawców. Ale kupowałem na allegro, a ci szybko sprawy załatwiają i też ok. Dużo firm wystawia oferty, a później jak trzeba szuka po hurtowniach. Kłopot się zaczyna gdy towaru nie ma. W tym roku dużo namieszała pandemia.
Rower... to dla mnie już obowiązek... stał się pasją...i chyba filozofią życia...

Offline Mężczyzna Karbon

• Na forum od: 11.02.2013
« 29 Wrz 2020, 16:02 »
Jedyna metoda walki z tym jaką mamy - to jak najszerzej udostępniać informacje o przekrętach sklepu CTBike, im więcej rowerzystów o tym usłyszy, tym mniej się wpakuje na minę.

Czytałem ten wątek gdy powstawał.

Upłynęło trochę czasu. Zapomniałem nazwę firmy.

W niedzielę zrobiłem u nich zakupy i przelałem im prawie 130zł...

Na usprawiedliwienie nadmienię, że kupowałem u nich (bez najmniejszych problemów) opony w 2016 roku. "Znałem" więc ten sklep.

Zapisałem się już do grupy osób oszukanych przez ctbike na facebooku (czekam na przyjęcie).

:icon_redface:

Offline PiKa

• Miasto:
  • Na forum od: 18.10.2017
« 29 Wrz 2020, 16:18 »
Od niedzieli minęły dopiero dwa dni i już czujesz się oszukany?

Offline Mężczyzna Karbon

« 29 Wrz 2020, 16:27 »
Do tej pory nie potwierdzili przyjęcia zamówienia (mają na to 24h - taki zapis widnieje w ich regulaminie). Napisałem do nich w tej sprawie mail - bez odpowiedzi.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 29 Wrz 2020, 18:40 »
Zapisałem się już do grupy osób oszukanych przez ctbike na facebooku (czekam na przyjęcie).

To jest nawet taka grupa? Bo nie widzę tego na FB.
Ale to już pokazuje skalę zjawiska. Ta sprawa to jednak jest indolencja policji, bo to już tyle czasu trwa i nic z tym gościem nie robią.

Offline Mężczyzna Karbon

« 29 Wrz 2020, 19:24 »
Grupa jest tu: https://www.facebook.com/groups/932178873878116

Nadal czekam na przyjęcie :icon_neutral:

Offline Mężczyzna m.arek

• Na forum od: 17.03.2014
« 29 Wrz 2020, 19:27 »
To oni sami założyli tą grupę. Tak samo doczekasz się tu jak i tam

Offline Mężczyzna Karbon

« 29 Wrz 2020, 19:46 »
Piszesz poważnie, czy to taki żarcik?

Offline Mężczyzna furman

« 29 Wrz 2020, 19:57 »
Ciekawe dlaczego jest zamknięta.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 5 Paź 2020, 11:58 »
Zapisałem się na tę grupę - i nie jest to ściema, po prostu trochę trzeba poczekać na przyjęcie.

Wkleję tutaj taki istotny post z tej grupy odnośnie skutecznej metody odzyskiwania pieniędzy od tego oszusta:
‼UWAGA ‼
NAJPROSTSZY SPOSÓB NA ODZYSKANIE PIENIĘDZY:
1. Na wszystkie maile - zamówienia@ctbike.pl, sklep@ctbike.pl, biuro@klinikatriathlonu.pl. Przesyłamy wypisane odstąpienie od umowy kupna-sprzedaży oraz prośbę o zwrot kosztów.
2. Tworzymy nowe konto na platformie allegro przy pomocy jakiegoś kilku minutowego maila (przykładowe strony - https://10minutemail.com/ lub  https://10minutemail.net/?lang=pl)
3. Kupujemy u naszego oszusta cokolwiek - https://allegro.pl/uzytkownik/klinikatriathlon
Pamiętamy aby zakup zrealizować ZA POBRANIEM i na FIKCYJNYCH DANYCH
4. W uwagach do zamówienia grzecznie prosimy o zwrot pieniędzy za zamówienie w witrynie ctbike o numerze...
5. Maksymalnie dwa dni i pieniądze na koncie 🙂
Pan Michał strasznie boi się o opinie dodane na jego koncie allego !
Czemu ?
Brakuje mu jeszcze jednej/dwóch negatywnych opinii do utracenia Allegro Smart. Czyli możliwości darmowej wysyłki kupującym.
Bez Smart'a ciężko będzie mu cokolwiek sprzedać.
Jeśli nie otrzymacie zwrotu to lepiej poświęcić te 10/12zł i zamówić np. końcówkę do linki i wystawić negatywa wtedy na pewno zareaguje!
----
Dodając do tego że karma zawsze wraca, to za każde zamówienie za pobraniem na allegro bardzo ciężko jest o zwrot prowizji, która wynosi 10%.
Także jeśli bardzo chcecie się odegrać za nieprzyjemności związane ze sklepem ctbike to wystarczy kupić coś za większą kwotę.
Jeśli chcecie być totalnie anonimowi i boicie się konsekwencji złożenia jakiegoś większego zamówienia to prosty VPN załatwia sprawę 😉
---
Pozdrawiam i życzę udanych zwrotów pieniędzy

I w wypowiedziach pod tym widać, że paru ludziom ta metoda poskutkowała, oszust szybko zwrócił pieniądze, bo na Allegro musi bardzo uważać z robieniem takich numerów.

Offline Mężczyzna KiESWY

• Na forum od: 27.05.2012
« 6 Paź 2020, 20:19 »
Dopiero teraz dotarłem do tego wątku... Kiedyś kupiłem w tym sklepie sporo i w rozsądnej cenie. Może właściciel utracił płynność i bieżącym dochodem zapewnia funkcjonowanie firmy?
Mialem kiedyś podobny przypadek z firmą sprzedającą łóżka. Nie informowałem policji. Wystąpiłem z propozycją "polubownego rozwiązania sporu"; gdy nie otrzymałem odpowiedzi zadzwoniłem z podobną propozycją (nagrałem rozmowę). Bezskutecznie...
Złożyłem pozew w e-sądzie. 2 lata temu to była ciężka informatyczna przeprawa, strona funkcjonowała poprawnie jedynie na jakimś starym IE. Po 2 tygodniach sąd uznał, że moje pretensje są zasadne. Po 14 dniach wiedziałem, że pozwany nie odwołał się (myślę, że ktoś kto oszukuje w podobny sposób zaniedbuje inne sprawy). Po jakimś czasie wyrok uprawomocnił się (to były 2-3) tygodnie. Majac klauzulę wykonalności a nie będąc pewnym odzyskania pieniędzy poinformowałem dłużnika o tym, że chętnie wydam każdą kasę aby wpisać go do wszelkich możliwych rejestrów dłużników (z googla wiem, że miał setki takich problemów ale nie był nigdzie wpisany). Pieniądze odzyskałem.
OK, przykład moze nie jest identyczny ale polecam Wam poznanie go. Ktoś niekoniecznie może chcieć spotykać się z policjantem. Mając jednak oświadczenie drugiej strony droga sądowa jest otwarta.

Offline Mężczyzna jmb7

• Na forum od: 06.10.2021
« 6 Paź 2021, 17:46 »
mam pytanie dotyczące metody z innego forum podanego przez Wilka;

dlaczego zakup ma być przy użyciu fikcyjnych danych? i tak w komentarzu podajemy numer zamówienia w stosunku do którego chcemy zwrot, więc w ten sposób można ustalić kto składał zamówienie na Allegro
czy zakupu kupiony na Allegro za pobraniem odbieramy, jeżeli dojdzie?

Offline Mężczyzna lepiotrek

• Więcej uczy cudza głupota niż własny rozsądek
  • Miasto: Sochaczew
  • Na forum od: 23.04.2014
« 17 Gru 2021, 13:23 »
Szkoda, że dopiero teraz przeczytałem ten wątek bo sklep dalej istnieje, przyjmuje kasę i zamówienia. Ja od ponad miesiąca czekam na zamówienie i tak jak pisał Wilk: brak odzewu na email, nikt nie odbiera telefonów i towaru także brak.

Offline Mężczyzna Semper

• Miasto:
« 17 Gru 2021, 14:57 »
Jak to możliwe, że ten cwaniak nadal działa i oszukuje ludzi? Trwa to już kilka lat i jak widać musi się opłacać.
Co ciekawe na allegro, ctbike ma 290 pozytywnych opinii i tylko jedną negatywną.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 17 Gru 2021, 15:34 »
Pisałem już o tym.
Dla mnie ta sprawa to indolencja policji i prokuratury. Gościu od długich lat oszukuje ludzi, wielokrotnie trafiały na niego zgłoszenia do tych instytucji, a te w skrócie niemal palcem nie kiwnęły, jeśli już to ich reakcja polega na interwencji w jednostkowej sprawie. I po takiej interwencji z reguły oddaje pieniądze i na tym się kończy. Poza tym wiele spraw dotyczy stosunkowo niewielkich kwot, poniżej progu "szkodliwości społecznej", policja to zlewa, a ludziom nie chce się iść do sądu procesować się o 200zł. Zresztą jak założysz mu sprawę w sądzie - to te pieniądze odda, żeruje na tych, którzy machają na to ręką.

Pisałem też w wątku, że na Allegro inaczej sprawa wygląda, tutaj pieniądze oddaje szybko, bo Allegro ma od pewnego czasu ostrą politykę w tym zakresie i by mu szybko konto zamknęli. Ale to też tak nie jest, że te 290 do 1 odzwierciedla realne oceny. To często jest tak, że ludzie dla świętego spokoju powstrzymują się od negatywa lub go wycofują, jak im napisze, że pieniądze oddaje

Offline Mężczyzna Semper

• Miasto:
« 17 Gru 2021, 15:55 »
A szkoda, że nie dają tych negatywów. Podejrzewam, że jakby musiał zrezygnować z allegro to i działalność musiałby zamknąć, bo wpisując ctbike w wyszukiwarce pierwsze co rzuca się w oczy to niskie oceny. A jednak część kupujących woli najpierw sprawdzić opinie o sklepie, w którym zamierzają coś kupić.
Nie wiem jak wygląda weryfikacja nowych kont na allegro, ale pewnie miałby z tym trochę zachodu.

« 26 Maj 2022, 11:21 »
Tak z ciekawostek - zrobiłem zakupy jakichś pierdół na allegro od sprzedawcy "klinikatriathlon" - nic mi to nie mówiło - za to informacja od Inpost'a mówiła już więcej, gdy nadali mi paczkę - wtedy nadawca nazywał się już Ctbike.pl  :lol:

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 19 Mar 2024, 13:12 »
Tak z ciekawostek - zrobiłem zakupy jakichś pierdół na allegro od sprzedawcy "klinikatriathlon" - nic mi to nie mówiło - za to informacja od Inpost'a mówiła już więcej, gdy nadali mi paczkę - wtedy nadawca nazywał się już Ctbike.pl  :lol:

Też się na to złapałem. Towar w końcu dotarł, ale z opóźnieniem i z ... papierkami po cukierkach w paczce !!!

« 24 Lip 2024, 08:54 »
Ktoś kiedyś sprawdzał może legitność sklepu - https://www.starbike.com/en/::)

Offline Mężczyzna LXVII

• Miasto: Ostrów Wlkp.
  • Na forum od: 01.07.2015
« 24 Lip 2024, 10:27 »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum