Autor Wątek: Czy siodełko z wycięciem (na bąki) ma sens?  (Przeczytany 5913 razy)

Offline Mężczyzna ramzes

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.06.2015
Przymierzam się do zmiany siodełka i chodzą mi po głowie takie dwa:
https://ivelo.pl/kategoria/siodelka-brooks-szosa/siodelko-cambium-c15
oraz
https://ivelo.pl/kategoria/siodelka-brooks-mtb/siodelko-cambium-c15-carved

To samo, ale z dziurką lub bez.
Czy ktoś ma jakieś doświadczenia / wiedzę na temat przydatności tego wycięcia dla faceta?
Czy wycięcie powoduje np zmniejszony ucisk na prostatę?

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013

Tak, na warunku tą w to trafisz, umieścisz.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 17.10.2016
    • Wuj Tom w podróży
Ja preferuję "Z".
Wolność kocham i rozumiem
Wolności oddać nie umiem ...

Offline Kobieta starszapani

• Miasto: wioska na końcu świata
  • Na forum od: 30.03.2015
To w końcu potrzebujesz na bąki czy na prostatę?  ::) ;)

"W nieznane wejdź, Odważnym bądź, Za tajemnicą idź...." JW

Offline Mężczyzna ramzes

To w końcu potrzebujesz na bąki czy na prostatę?  ::) ;)
Bąki to podstawa, ale kwestie zdrowotne przy okazji też są mile widziane :)

Offline Mężczyzna furman

• Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
Ja z bąkami radzę sobie na siodełku bez tegoż :)
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
A ja bym nie ryzykował. Użądlenie bąka przez tę dziurkę może być bardzo bolesne.

Offline Kobieta starszapani

• Miasto: wioska na końcu świata
  • Na forum od: 30.03.2015
A ja bym nie ryzykował. Użądlenie bąka przez tę dziurkę może być bardzo bolesne.

Z drugiej strony widok atakującego tyłek bąka może dać całkiem niezłe przyspieszenie ;)

"W nieznane wejdź, Odważnym bądź, Za tajemnicą idź...." JW

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
W internecie był opisywany test na potrzebę posiadania wcięcia w siodle. Siadasz na twardym taborecie i pochylasz się do przodu. Jeśli po kilku minutach odczuwasz ucisk prostaty, to znaczy, że potrzebujesz. Mnie wycięcie nie robi różnicy, wręcz jedno było niewygodne ze względu na krawędzie.

Inne wątpliwości:

1. Chcesz zakładać do szosy? Cambium jest stosunkowo wąski, do roweru z wyższą pozycją brałbym raczej B17.
2. Czemu akurat Brooks? Cambium jest najwygodniejszym siodłem na jakim miałem okazję jechać (ex aequo z siodłem Bontragera). Z drugiej strony różnica w komforcie miedzy nim a siodełkiem kosztującym 35 zł była zupełnie pomijalna. W dodatku tańsze było lżejsze ;) Jeśli jesteś snobem lub decydują względy wizualne, to wybór słuszny.
3. Syfi się to siodło. Chyba lepiej brać ciemne.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna ramzes

1. Chcesz zakładać do szosy? Cambium jest stosunkowo wąski, do roweru z wyższą pozycją brałbym raczej B17.

Zwykły "góral" rekreacyjno - sakwiarski

2. Czemu akurat Brooks? ... Jeśli jesteś snobem lub decydują względy wizualne, to wybór słuszny.

W zasadzie... masz rację - wybór trochę snobistyczny, a w dużej mierze wizualny, ale jednocześnie wiara w to, że droższe będzie lepsze / trwalsze...
Ale jeszcze nie zdecydowałem, bo jednak cena spowalnia chęci zakupowe dosyć mocno :)

3. Syfi się to siodło. Chyba lepiej brać ciemne.

Planuję brać czarne bo tylko czarne mi się podoba, ale informacja o syfieniu jest tu dosyć istotna.
Tak jak piszesz - raczej będę brał C17 (ze względu na wielką dupę).

Zwykły "góral" rekreacyjno - sakwiarski
Szosa, gravel tak. W MTB bym chciał i mam szerszego B17.

W zasadzie... masz rację - wybór trochę snobistyczny, a w dużej mierze wizualny, ale jednocześnie wiara w to, że droższe będzie lepsze / trwalsze...
Ale jeszcze nie zdecydowałem, bo jednak cena spowalnia chęci zakupowe dosyć mocno :)
Kolega ma chyba trzy takie, choć raczej kupował okazyjnie. Jedyne co się działo, to w jednym zgubił się nit.

Co do trwałości, to wyleczyłem się z ultralekkich siodeł. Żeby było wytrzymałe i nie łamał się korpus, powinno ważyć około 300 g. Cena nie ma tu większego znaczenia.

Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Gerwazy

• Użytkownik forum
  • Miasto: Polska
  • Na forum od: 13.10.2016
...Chcesz zakładać do szosy? Cambium jest stosunkowo wąski, do roweru z wyższą pozycją brałbym raczej B17...
Ten model (Cambium) jest oferowany w rozmiarze od 13cm do 19 cm (pomiędzy jest jeszcze 15 i 17), wszystkie rozmiary występują zarówno w wersji z dziurką jak i bez.
Właściwy rozmiar dobierz sobie mierząc odległość guzów kulszowych (w necie  znajdziesz poradniki jak to zrobić i jak interpretować wynik względem używanego roweru). B17 też w pewnych przypadkach (w szczególności w rowerach turystycznych) bywa za wąski dla części osób (np. z szerszym rozstawem guzów kulszowych).

Ujeżdzałem C15 właśnie w szosie przez kilka tysięcy km i muszę powiedzieć, że to w miarę wygodne siodło (aczkolwiek finalnie w szosie nie okazało się tym ostatecznym). Główną wadą (IMO) to brak jakiejkolwiek zdolności dostosowania się do jeźdźca w trakcie użytkowania. Nadrabia za to absolutną wytrzymałością na warunki zewnętrzne (moje siodło jest w szarym kolorze).
Mój model ma dziurkę i uważam, że powoduje ona pewnego rodzaju utratę sztywności siedziska (poza oczywistym niwelowaniem części nacisku na krocze - to in plus). Zaznaczam jednak, że jeżdżę/posiadam siodła jedynie z  dziurką (poza B17, którą ujeżdżam w wersji bez dziurki), nie biorę/brałem pod uwagę możliwości kupna siodła bez dziurki (to już lata temu empirycznie wyznaczyłem co dla mnie jest dobre a co nie  ;)) i uwaga ta jest w odniesieniu do sztywności innych siodełek jakie posiadam.
Siodło teraz jeździ u mnie w wyprawówce, tam zostanie (planów na jego zmianę nie mam), sprawdza się.
« Ostatnia zmiana: 1 Sie 2019, 17:45 Gerwazy »

Offline Mężczyzna ramzes

Znalazłem C17 w lepszej cenie, ale dwa warianty, różniące się nie końca wiem czym.
https://www.bikester.pl/brooks-cambium-c17-all-weather-siodeko-czarny-708530.html
https://www.bikester.pl/brooks-cambium-c17-siodeko-czarny-568250.html
Poza kolorem to możliwe, że to czarne nie ma "korpusu" z aluminium, tylko pewnie jakiś plastik...

Co do wymiaru samego siodła, to chyba jak pisze Gerwazy, najrozsądniej byłoby najpierw zmierzyć dupsko. Zapewne tak zrobię.

o, jeszcze takie: https://www.bikester.pl/brooks-cambium-c19-siodeko-czarny-568253.html?eqrecqid=43ba2b61-b46d-11e9-8dad-448a5b847ea1

Cholera, nie wiem czym się one różnią :/ Ten ostatni to 19, ale on znowu jest caly czarny + aluminium. Dziwne.

Przez chwilę używałem Brooks B17 Narrow i był dla mnie zdecydowanie zbyt wąski. Nie dało się jeździć na czubku, co całkowicie dyskwalifikowało je w szosie. Skórzane Brooksy mają tę wadę, że się zapadają i siedzi się raczej w jednym miejscu.

Znalazłem C17 w lepszej cenie, ale dwa warianty, różniące się nie końca wiem czym.
https://www.bikester.pl/brooks-cambium-c17-all-weather-siodeko-czarny-708530.html
https://www.bikester.pl/brooks-cambium-c17-siodeko-czarny-568250.html
Poza kolorem to możliwe, że to czarne nie ma "korpusu" z aluminium, tylko pewnie jakiś plastik...
Różnią się materiałem "pokrowca". All Weather jest syntetyczne - może będzie się mniej ścierać i brudzić..? Nie wiem.

Co do wymiaru samego siodła, to chyba jak pisze Gerwazy, najrozsądniej byłoby najpierw zmierzyć dupsko. Zapewne tak zrobię.
C19 wygląda mi dobrze. Do trekkinga lub MTB raczej nic węższego bym nie brał. C19 ma 184 mm szerokości, czyli 9 mm więcej niż B17.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum