Autor Wątek: Wymiana kierownicy, hamulców i manetek przerzutek  (Przeczytany 2117 razy)

Offline Mężczyzna MicGro

• Miasto: Mińsk Mazowiecki
  • Na forum od: 31.03.2019
Witam, posiadam TREK-a model 920. Noszę się z zamiarem wymiany kierownicy na prosta. Ale temat nie jest prosty, ponieważ muszę wymienić manetki hamulców (czyli pewnie całe hamulce), manetki przerzutek (tu nie będzie problemu).
Proszę o poradę. W roweryku mam hamulce TRP Hylex. Na jakie można je wymienić, żeby pasowały do oryginalnego mocowania. A może ktoś potrzebuje takie hamulce i posiada inne z manetkami do kierownicy prostej (ewentualna zamiana).

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
A jakie to są konkretnie klamki? Może mają uciąg V i problemu nie będzie.

Nie moja sprawa, ale prosta kierownica w tej znakomitej maszynie? :o

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
A jakie to są konkretnie klamki? Może mają uciąg V i problemu nie będzie.
To są hydrauliczne klamki. Chętnie założyłbym coś takiego w swoi rowerze, ale pewnie nie mój budżet.

Nie moja sprawa, ale prosta kierownica w tej znakomitej maszynie? :o
Brr..
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Włod

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 04.04.2011
Ten Trek i tak ma już dużo napędu z roweru Mtb.
Tak też kup -nie sugeruje konkretnej marki- hydraulki mtb i będą pasować do ramy.
Manetki to chyba- nie jestem specjalistą - raczje sram'a 2x10 by pracowało jak należy.
Kierownica juz wg uznania lecz to turystyka mtb ja lubię tzn. Alt bara czyli  z gięciem do tyłu.

Podziel się spostrzeniami, no chyba, że się rozmyślisz.

Offline Mężczyzna sierra

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 06.09.2017
Noszę się z zamiarem wymiany kierownicy na prosta.

W czasach, kiedy wszyscy (większość) idzie w baranek, Ty stajesz w opozycji do tego trendu?
Dlaczego?
Niewygoda, pewność prowadzenia... możesz ujawnić przyczyny tej prawie nieodwracalnej decyzji?
Mówią też, że chwyt barankowy, jest bardziej ergonomiczny, sprzyja dłuższym "wycieczkom"... niż prosta kiera.

Offline Mężczyzna JUREK

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 21.11.2011
Noszę się z zamiarem wymiany kierownicy na prosta.

W czasach, kiedy wszyscy (większość) idzie w baranek, Ty stajesz w opozycji do tego trendu?
Dlaczego?
Niewygoda, pewność prowadzenia... możesz ujawnić przyczyny tej prawie nieodwracalnej decyzji?
Mówią też, że chwyt barankowy, jest bardziej ergonomiczny, sprzyja dłuższym "wycieczkom"... niż prosta kiera.
Sierra , to takie rozwazanie o wyższości świąt...
Ja nalezę do tych osób, która nie lubi baranków, i prostą kierownicę uważa za zdecydowanie wygodniejszą (mam rower z barankiem)

Offline Mężczyzna sierra

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 06.09.2017

Sierra , to takie rozwazanie o wyższości świąt...
Ja nalezę do tych osób, która nie lubi baranków, i prostą kierownicę uważa za zdecydowanie wygodniejszą (mam rower z barankiem)

Moje pytania pojawiają się w kontekście wyboru Mojej Pani, która z uwagi na uszkodzony nadgarstek (jest cały czas w czasie w fazie rekonwalescencji) liczy, że barankowa opcja ułatwi wydatnie rowerowanie (czytaj: 300+).
Ja spróbowałem tego miodu i jak dla mnie jest za wąsko (mało stabilnie), zwłaszcza, że moja kiera ma chyba 80 cm, co sprawia że dłuższe dystanse łatwiej znoszę.

Offline Mężczyzna JUREK

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 21.11.2011
przerabiałem to, po zdjęciu gipsu z nadgarstka uzywałem ortezy.Na prostej kierownicy dało się jeździć, na baranku ból sie nasilał i to bardzo.

Offline Mężczyzna Andrzej mtb

• Miasto: Włocławek
  • Na forum od: 25.12.2015
Można też tak

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum
Ta strona używa plików cookies (niezbędne do prawidłowego działania). Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki, ale bez nich forum nie będzie działało prawidłowo. Czy wyrażasz zgodę?