Ale spotkać niedźwiedzia na szlaku to bardzo trudno, nie wiem czy ci rowerzyści rzeczywiście go widzieli, czy też tylko żartują.
Cytat: Wilk w 18 Lip 2019, 13:27Ale spotkać niedźwiedzia na szlaku to bardzo trudno, nie wiem czy ci rowerzyści rzeczywiście go widzieli, czy też tylko żartują.Na Magurze Witowskiej to niedźwiedzia spokojnie można się spodziewać.
Niedźwiedzie nie są podobno amatorami wchodzenia na górę (szczyty) Dla nich to zachowanie pozbawione korzyści. Ani nic specjalnego tam nie rośnie, wody nie ma, w ogóle bez sensu Chyba, że koronę gór polskich zdobywają
Wracając do naszego przedskoczka, dziś punkt 19 zameldował się w Centrum Promocji Leśnictwa. Potwierdził więc moje wcześniejsze przewidywania i pojechał trasę niemal idealnie w wersji 7x87km. I tak jak nie nadrabiał na Podhalu, tak samo niespodziewanie wolno przejechał Niskie Pieniny, nie nadrobił też nic w Niskim, który przeleciał w tempie turystycznym, kończąc na nocleg w Krempnej (średnia brutto Kudowa-Krempna 10,5km/h). Jedyny dłuższy przelot wypadł mu przedostatniego dnia, gdy machnął 95km do Cisnej.
Dwa, bo wybrał najdłuższy przelot na etap, który kończy się zjazdem GSB z Wołosania. Nie wiem, czemu wolał ryzykować wieczornym/nocnym zjazdem, gdy mógł dzień wcześniej, nawet na latarce, podciągnąć szutrami do Tylawy/Barwinka. Nawet zakładając, że etapy i noclegi poplanował sobie wcześniej i nie chciał tego po korekcie trasy zmieniać, Magurski na latarkach zawsze będzie lepszy niż zjazd GSB na koniec dnia, z niebezpieczeństwem jazdy po nocy przy byle awarii. Pod wyciągami zameldował się niemal równo o zachodzie słońca, w sierpniu na szlaku będzie już o tej godzinie ciemno.
zjazdem GSB z Wołosania
Tyle że w Magurskim PN wg oficjalnych rozporządzeń nie wolno jeździć po zmierzchu nawet po dozwolonych na rower drogach. Nie wiem jak to będzie na CD rozwiązane, czy będzie oficjalny zakaz, ale widziałem, że na PGR jest taki zakaz dla zawodników oraz objazd omijający PN dla tych co będą tam chcieli jechać nocą.
CD, o ile patrzę na aktualną wersję śladu, przebiega chyba po drogach publicznych na terenie MPN. W związku z tym nie ma obostrzeń.
Cytat: tomek w 22 Lip 2019, 12:41CD, o ile patrzę na aktualną wersję śladu, przebiega chyba po drogach publicznych na terenie MPN. W związku z tym nie ma obostrzeń.Są. http://www.magurskipn.pl/download/data/regulamin_impreza_i_wniosek.pdf
To nie ma nic do rzeczy, każda impreza przebiegająca przez park ma być zgłoszona i musi być zgodna z regulaminem. Sam sobie możesz jechać w nocy, ale nie jako uczestnik imprezy zprganizowanej. Proste.