Autor Wątek: Prasa mechaniczna - jaka?  (Przeczytany 6903 razy)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Prasa mechaniczna - jaka?
« 19 Wrz 2018, 00:17 »
Zastanawiam się nad kupnem prasy mechanicznej. Interesuje mnie klon poniższej (docisk 1000 kg)

Na plus niska masa (17 kg) i stosunkowo niewielkie wymiary (32x27x13 [cm]). Chętnie kupiłbym prasę hydrauliczną, gdyby nie rozmiar..

Przykładowe cięższe zastosowania to spłaszczanie rurek ze stali nierdzewnej 8x1 lub aluminiowych do 15x1,5. Czy prasa jest do tego wystarczająco wytrzymała? Ponoć bywa, że prasa potrafi się wygiąć..
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna hansglopke

• Miasto: Zduńska Wola
  • Na forum od: 22.02.2013
Odp: Prasa mechaniczna - jaka?
« 19 Wrz 2018, 02:33 »
Przecieram oczy, przecieram, czy mnie się fora nie pomyliły.....odnośnie tematu....

Mam kilka pras, każda służy do czego innego. Wszystkie są śrubowe. Ta Twoja listwowa. Tu zbyt dużego nacisku się nie uzyska. Podane rurki zaciśniesz, tylko z czasem okaże się, że przydałoby się coś mocniejszego, z większym naciskiem, prześwitem czy skokiem. Szukaj w używanych, jak się "nie pali" to można coś wynaleźć, np:
https://allegro.pl/prasa-balansowa-stolowa-warsztatowa-i7563780650.html#thumb/2

Jeszcze odpowiedni stępel i matryca by zaciśnięta rurka miała wygląd, jak p. Bóg przykazał (a nie jakby ją walec przejechał) i satysfakcja murowana.

"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 19 Wrz 2018, 07:17 »
Chłopaki na warsztatach strzelali nimi kulkami od łożysk. :-D

Offline Mężczyzna MarasMT

• Miasto: Żuławy Wiślane
  • Na forum od: 25.03.2015
« 19 Wrz 2018, 07:49 »
Zastanawiam się nad kupnem prasy mechanicznej. Interesuje mnie klon poniższej (docisk 1000 kg)

W pracy mam taki wynalazek, bardzo kiepska jakość wykonania, bardzo duże luzy na prowadzeniu listwy zębatej wiec do precyzyjnej pracy się nie nadaje. Używana była do wciskania tulejek w PCB i nawet taka czynność wymagała użycia znacznej siły. Jeśli dobrze pamiętam aby uzyskać 1000kg nacisku trzeba było zadziałać siła ok 70kg.

« 19 Wrz 2018, 09:08 »

W pracy mam taki wynalazek, bardzo kiepska jakość wykonania, bardzo duże luzy na prowadzeniu listwy zębatej wiec do precyzyjnej pracy się nie nadaje. Używana była do wciskania tulejek w PCB i nawet taka czynność wymagała użycia znacznej siły. Jeśli dobrze pamiętam aby uzyskać 1000kg nacisku trzeba było zadziałać siła ok 70kg.
Luzów się nie skasuje, warta jest tyle ile waży. 0.6 zł razy kg.
"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Na forum od: 22.09.2013
« 19 Wrz 2018, 10:42 »
Gdybym miał zaciskać tylko rurki jakie podałeś to raczej zbudowałbym jakieś niewielkie narzędzie wykorzystujące mimośród i dźwignię oraz, jak wspomniał @hansglopke, stempel i matrycę. A jeśli to nie będzie produkcja wielkoseryjna to nawet solidne imadło z odpowiednio zaadaptowanymi szczękami i przedłużką  ;) by wystarczyło.
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

« 19 Wrz 2018, 22:31 »
Dzięki za cenne informacje! Prasę chciałem używać do tworzenia prototypowych bagażników. Końcówka po spłaszczeniu i przewierceniu byłaby np. oczkiem do montażu. Możliwe byłoby też spłaszczenie i przewiercanie w celu późniejszego zanitowania.

Pośpiechu nie ma luźno sobie rozmyślam. Głównym problemem jest rozmiar. Nie mam też za bardzo miejsca żeby ją gdzieś na stałe przykręcić :/

Posiadam imadło 130 mm. Jest całkiem spore, wydaje się, że świetnie sprawdziłoby się do uboju bydła w rzeźni, ale rurkę aluminiową 15x1,5 trudno było dobrze spłaszczyć. Mógłbym zastosować przedłużkę, ale boję się, że coś połamię.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
« 19 Wrz 2018, 22:40 »
Jeśli to ma być coś solidnego, to końcówkę należy wlutować (lutem twardym), a nie odwalać manianę z jakimś zagniataniem i wierceniem. Jeżeli już musi byc alu, to połaczenia prototypowe można zrobic laminatem węgiel-kevlar+żywica epoksydowa, natomiast n pewno nie mozna duralu zagniatać na płasko.
Tym samym nie potrzebujesz prasy, tylko giętarkę.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 19 Wrz 2018, 23:01 »
Prasę chciałem używać do tworzenia prototypowych bagażników.
Nie mogę się doczekać  ::)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

« 19 Wrz 2018, 23:10 »
Giętarki posiadam już trzy :D

Co do spłaszczonych aluminiowych końcówek, to tak wykonane bagażniki posiadam. Ale rzeczywiście rurki aluminiowe, które spłaszczałem kiepsko wyglądały po tej operacji :icon_twisted: Nie mam też dostępu do różnych rurek, biorę co jest..

W przypadku stali nierdzewnej (w nią bardziej wierzę), zagniatanie i nitowanie miałoby już sens. Takie połączenie powinno się sprawdzić do niewielkich obciążeń. Materiał jest ładny i błyszczący. Byłaby szansa stworzyć coś ładnie wyglądającego w warunkach domowych.

« 19 Wrz 2018, 23:11 »
Nie mogę się doczekać  ::)
Od ponad dwóch posiadam bagażnik własnej produkcji i bardzo sobie chwalę (zwłaszcza, że się nie połamał).

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 19 Wrz 2018, 23:12 »
Chcesz na tym zarabiać, mieć lżejszy o kilka gram bagażnik, czy dla zabawy?

Wożę ze sobą dużo. Od kilku lat (!) na pogiętym (w wypadku) Tubusie. Zero problemów. Nigdy mi się nic nie złamało.
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

« 19 Wrz 2018, 23:22 »
Przede wszystkim chodzi o stworzenie minimalistycznego bagażnika, który jest idealnie dopasowany do poprzecznej podsiodłówki. Istotne jest też żeby dało się go założyć łatwo do każdego roweru. Mógłbym sprzedawać dopiero gdy będę zadowolony z projektu.

Mój dzielnie trzyma się na kleju, niby nic nie mogę mu zarzucić, ale chętnie zamieniłbym na coś pewniejszego.

« 20 Wrz 2018, 00:54 »

Mój dzielnie trzyma się na kleju, niby nic nie mogę mu zarzucić, ale chętnie zamieniłbym na coś pewniejszego.

Spawanie TIG-iem.
Nitowanie jest dość pracochłonne a nita z gwożdzia nie zrobisz. O dobrych zakuwnikach nie wspomnę.

W celu wzmocnienia w końcówkę rury można wsunąć przed prasowaniem tulejkę uwiniętą z blachy lub z cieńszej rurki.

« 21 Wrz 2018, 12:19 »
Znalazłem jeszcze coś takiego.

Zamiast nitować można po prostu skręcać. Coś w tym stylu

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum
Ta strona używa plików cookies (niezbędne do prawidłowego działania). Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki, ale bez nich forum nie będzie działało prawidłowo. Czy wyrażasz zgodę?