Autor Wątek: Wklejenie tuleji w suport ramy karbonowej  (Przeczytany 3618 razy)

Offline Mężczyzna vuki

• Miasto: Rawicz
  • Na forum od: 16.04.2014
Mam napęd Campagnolo i UltraTorque.
W karbonowej ramie jest wklejona karbonowa tuleja a na nią miski  do korby.
Niestety ta tuleja się poluźniła, widać w środku jakąś piankę, która ja trzymała, była na nią wklejona.
Czym ponownie osadzić/wkleić tuleje? Jest coś specjalnego czy pianką montażową?
MiRowerDajePower

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
A to fabryczna robota, czy rzeźba z ratowaniem press-fit? Pianka jest tylko w najtańszych chinolach, normalne ramy są na cienkościennych rdzeniach do ktorych pompuje sie gaz w czasie sieciowania.
Ogólnie tylko żywica epoksydowa i tkanina do laminatów, jeżeli jest jakikolwiek luz. Trzeba to bardzo dokładnie ustawić, bo to juz będzie do konca zycia ramy.

Offline Mężczyzna vuki

To niemicka rama Haibike, taki kupiłem w sklepie. Niestety teraz ta tuleja puściła.
Mam pastę do karbonu do kierownicy zwiększające tarcie ale nie wiem czy to się nada.
MiRowerDajePower

Offline Mężczyzna MCsubi

Nie bardzo potrafie sobie to wyobrazic, wszystkie tamy miały po prostu zalaminowane gwinty. Fota? Mam przeczucie,ze to jednak jakas rzexba z pressfita.

Offline Mężczyzna vuki

Ta tuleja jest wklejona na zieloną piankę. W tuleje wkleja się miski a potem skręca korby z łożyskami
MiRowerDajePower

Offline Mężczyzna MCsubi

Nie pomogę, przykro mi, w życiu czegos takiego nie widziałem.
Ale pianka wygląda mi raczej na rdzeń laminatu, a nie mocowanie tulei.

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
Jeśli to może być ostatni support w życiu ramy, to zalałbym wszystko klejem na gorąco, szybko wcisnął do wnętrza support i liczył, że kosntrukcja się usztywni  ::)

Możesz to zawsze jakiemuś Rychtarskiemu podrzucić, może zna lepsze sposoby...

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
Na zdjęciu wygląda jak pianka montażowa ;)

Ja bym napisał do producenta i spytał o co chodzi. Rower kupiłeś nowy?

Offline Mężczyzna vuki

Rower był powystawowy czyli nowy ze sklepu w PL.
Oni pewnie nie wiedzą co jest w środku.
Do Niemiec musiałbym pisać, nie wiem czy to sens.
Chyba trochę pianki załatwi sprawę.
MiRowerDajePower

Offline Mężczyzna m.arek

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.03.2014
Nie tylko ma sens, ale możesz naprawić zgodnie z zaleceniami producenta lub też doradzą kto to może naprawić.

8850

• Gość
Nigdy nie widziałem zielonej pianki, są w innym kolorze, obdzwoń sklepy budowlane i zapytaj czy spotkali się z takim zielonym. Podejrzewasz że to jest pianka ale może być kompletnie inny materiał niż to co ładujemy do okien i ma inną ściśliwość/docisk itd.

Istnieje klej o nazwie "metal bond" firmy K2 lub wersachem na bazie żywicy i to jeden z najmocniejszych klejów dostępnych na rynku do zastosowań przemysłowych klei wszystko włącznie z metalami, ale tego nie da się potem odkleić i tu jest problem.

Jeśli oryginalny serwis niemiecki/producenta nie odpowie, rozesłałbym mejla ze zdjęciem do 30 najlepszych serwisów rowerowych w Polsce z mejla ściągniętych z internetu z pytaniem czy ktoś takie coś rozbierał i co mogą doradzić :) bo widocznie z forum nikt tego jeszcze nie naprawiał. Jeśli goście naprawiają 20 rowerów na dzień przez kilka lat to ktoś musiał coś takiego przerabiać z bryką klienta i być może będzie uprzejmy podpowiedzieć.
« Ostatnia zmiana: 25 Wrz 2018, 09:04 8850 »

Offline Mężczyzna hansglopke

• Miasto: Zduńska Wola
  • Na forum od: 22.02.2013
A może jest zielona od smaru do łożysk?
"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
Nie znam się, więc się wypowiem. Zielona, jednoskładnikowa, budowlana pianka PU istnieje. Łatwo też zrobić zielony styropian, który często bywa rdzeniem ram węglowych. Rdzeń może też być z pianki PU, ale nie jest to ten produkt, który znamy z obsadzania okien. Są to masy dwuskładnikowe o odpowiednio dobranej gęstości i innych parametrach, ale zielonej nie widziałem. Tylko beżowo-kremowo-żółte.
Jeśli to spieniony polistyren, to trzeba wcześniej sprawdzić czy klej go nie rozpuści. Żywice epoksydowe i kleje na ich bazie będą zupełnie bezpieczne, ale trzeba uważać na marketowe kleje bez dokładnego określenia bazy.
Żeby sytuację ocenić, to należałoby pomacać to zielone - wtedy by się okazało, czy to piwniczne rzeźbienie w gwnie. Z całą pewnością fabryczny rdzeń nie jest z jednoskładnikowej pianki budowlanej.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum