Autor Wątek: Suport HT2  (Przeczytany 4326 razy)

Offline Mężczyzna marszy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 23.07.2013
Odp: Suport HT2
« 13 Sie 2018, 18:37 »
Przez chwilę się zastanawiałem, o co chodzi z tą wymianą suportu? Gwinty padają, miska łapie luzy? Potem doczytałem post Marka i przypomniało mi się, jak jeździłem na Shimano ;)
Ten wkład suportu jest upośledzony z samego założenia, bo łożyska od strony wewnętrznej nie posiadają uszczelnień. Teoretycznie tuleja je zabezpiecza, ale to tylko teoria. Moje po dwóch deszczowych dniach w Sudetach kręciły się już tylko na błocie.

To nie mój patent, przeczytałem o nim tu kilka lat temu.

Support ACCENT BB-EX PRO - jakies 90 zł
Łożysko 6805 2RS 25x37x7 mm - jakieś 3,2 zł

Kupiłem dwa lata temu support i worek łożysk. Jak zaczyna skrzypieć, to zmieniam łożyska. Są tak tanie, że - w zasadzie - nie opłaca się ich czyścić :-)

To mogłem być ja, chociaż wiele osób się na porządne miski przesiadło. Jedyna różnica względem pierwotnych założeń jest taka, że po wymianie accentowych łożysk na nowe EZO, nie udało mi się ich jeszcze zajechać. Dwa razy lekko chrobotały, to je wyjąłem, otworzyłem, wymieniłem smar i na kolejny rok spokój. Niejaki Kamil z Enuroridera ładnie wszystko opisał :

https://www.endurorider.pl/jak-wymienic-lozyska-suporcie-hollowtech-2-instrukcja/

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 13 Sie 2018, 18:41 »
Pytanie, czy gra jest warta świeczki? Najtańszy support HT kosztuje poniżej 50 zeta, jest mały, lekki, można wozić ze sobą zapasowe, w razie nagłej potrzeby nawet żabką da radę przykręcić ;P
Ja częściej niż support zmieniam choćby zębatkę w korbie, że o łąńcuchach nie wspomnę.

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
« 13 Sie 2018, 18:47 »
Z łożyskami ceramicznymi bym uważał, w Sram Red padają jak muchy,a wg serwisówki należy je konserwować ... po KAZDYM deszczu.

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
« 13 Sie 2018, 21:35 »
Kupiłem dwa lata temu support i worek łożysk. Jak zaczyna skrzypieć, to zmieniam łożyska. Są tak tanie, że - w zasadzie - nie opłaca się ich czyścić :-)

No i chyba pójdę tą drogą. Czy do wymiany łożyska potrzebuję odczynić magiczne zaklęcia, posłużyć się prasą lub innymi wynalazkami?

Offline Mężczyzna Karbon

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 11.02.2013
« 13 Sie 2018, 21:52 »
Czy do wymiany łożyska potrzebuję odczynić magiczne zaklęcia, posłużyć się prasą lub innymi wynalazkami?

Marszy podlinkował fajny artykuł. Tam wszystko masz wyjaśnione.

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
« 13 Sie 2018, 22:11 »
Ha, trzeba było najpierw dokładnie czytać a potem głupie pytania zadawać.

Biorę tego Accenta i będziemy kombinować. Od Bitula parę narzędzi mam i ufam, że praska też jest OK.

Offline Mężczyzna MCsubi

« 13 Sie 2018, 22:12 »
W innej dyskusji ktos podlinkowal łożyska do misek Shimano za smieszne pieniadze,stad odpada koniecznosc zakupu accenta.
Mozna spojrzec tez na Tokena, ktory tez ma łożyska z typoszeregu ISO (czyli osiagalne w sklepach łożyskowych), a do tego o większej srednicy wewnętrznej, więc eliminuje się tulejki redukcyjne z termoplastu.

Offline Mężczyzna anarchy

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 09.09.2015
« 13 Sie 2018, 22:40 »
Nie wiem kto znalazł tak nietypowe łożyska jak te shimano, a już za śmieszne pieniądze?
Podajcie linka, proszę, bo nie raz już szukałem przez dobre sklepy z łożyskami i nie potrafili pomóc :)

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna anarchy

• Na forum od: 09.09.2015
« 13 Sie 2018, 22:50 »
o kuźwa, rzeczywiście - 6mm szerokości! :)

(i to uszczelnienie z jednej strony :D )

Offline Mężczyzna MCsubi

« 14 Sie 2018, 00:05 »
Jak juz raz pisałem są to łożyska tanie i standardowe wg Krajowych standardów Chińskiej Republiki Ludowej: GB, a sklepy szukają wg ISO. Shimano nie popełniło tego błędu😂

Offline Mężczyzna memorek

• Na forum od: 12.05.2007
« 14 Sie 2018, 12:37 »
Od Bitula parę narzędzi mam i ufam, że praska też jest OK.
Prasa jest bardzo OK.

Marek

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum