Autor Wątek: [foto] Hiszpania od morza do morza (Barcelona-Santander).  (Przeczytany 3188 razy)

Offline Mężczyzna szymonowski

• Miasto:
  • Na forum od: 09.10.2013
Wrzuciłem zdjęcia z wyjazdu. Pewnie będę coś jeszcze zmieniał (zapewne wyrzucał zbędne fotki), ale zasadniczo nie powinno się zmienić.

Album jest tutaj:
https://www.flickr.com/photos/140661507@N08/albums/72157666771385127

Jeśli ktoś szuka do tego muzyki, to może np. to, od 5 ścieżki:
&index=4

Z nieistotnych drobiazgów:
- trasa "od morza do morza" - Barcelona - Santander, przez Lleida, Bardenas Reales, Portila Lunada. Miałem za dużo czasu, więc się snułem.
- za jeden nocleg zapłaciłem - miałem juz zgodę lokalsów na spanie w podcieniach kościoła, ale objawił się właściciel nowootwartej agroturystyki. Chciał 25 euro, więc zacząłem targować tak, żeby na mnie machnął ręką. A tu udało się zejść do 15 euro i głupio było już odmówić. Byłem chyba jego pierwszym gościem. Aż mi potem głupio było, ale odmówił powtórnych negocjacji, tym razem w górę. Super gość - to ten pan z migomatem. Z zawodu artysta-rzeźbiarz-spawacz,
- pomarańczowe mapy Michellin słabo nadają się  do świadomego planowania trasy, nawet tak drogowej jak moja. Zielone niewiele się różnią i nie kryją całego kraju. Ale po takich drogach jakimi jechałem można się bawić, choć np. dla Bardenas Reales musiałem sobie wyczarować mapę eksportując ścieżki z google maps. Jeśli ktoś zna jakieś sensowne wydawnictwo z mapami Hiszpanii to będę zobowiązany za podanie jego nazwy. A jak umie wyciągnąć z aplikacji na androida ruskie sztabówki, żeby dało się ich używać jako map rastrowych, to już w ogóle byłoby super. Bo kraj ma potencjał  :)
- miasteczek z kościołami ze średniowiecza, uliczkami, kamieniczkami (zawsze kilka na sprzedaż) naoglądałem się za wszystkie czasy. Ogólne wrażenie - wszyscy wyjechali do dużych miast. Więcej się spotyka kotów niż ludzi.
- w Miranda de Ebro jest sklep z produktami takimi jak ogórki kiszone, chrzan, piwo Brasov, woda Borsec, telemea, ajvar, litewski twarożek, ukraińskie konserwy itp. Obsługa także w języku rumuńskim, jak tylko pani otrząśnie się że zdumienia.
- miałem małe załamanie pogodowe, trzydniówkę, ale nie na tyle duże, żeby ominąć najwyższą lokalną przełęcz z drogą przed Santander - Portila Lunada. Dla większego lansu zjazd w ciemnych okularach - tzn. innych nie brałem, a zadymce pod wiatr ciężko było bez nich. I łapawice z worków na śmieci, bo wziąłem tylko cienkie rękawiczki. Były to moje jedyne dwa worki, które następnie wysuszyłem i po powrocie do domu wykorzystałem zgodnie z przeznaczeniem  :D
- moim zdaniem nie ma sensu zabierać za dużo gratów. Nawet uwzględniając słabsze (ale nie zerowe) zaopatrzenie w niedzielę, to przy takim wariancie trasy zawsze się coś dostanie (choć na trasie Huesca-Ejea de los Cabaleros np. sklepu nie było, ale to raptem kilkadziesiąt km. W tym aspekcie dziwią mnie zdjęcia z ostatniego Rowertouru, gdzie ekipa pcha się przez Bardenas Reales z sakwami z przodu i tyłu. Jeśli jesteście tutaj - pchanie roweru było pod tę przełęcz z pomnikiem pasterza (pastor bardenero)?

i najważniejsze -
- nie ważne jakie trasy robicie i jak mocni jesteście - ważne jaką macie żonę.

pzdr
Sz.

edit: wymieniłem fotkę na rozmiarowo mniejszą

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
ale fajny wyjazd!  I jeszcze ten śnieg Ci się trafił. Podoba mi się.
I co lepiej na stali się jeździ?

Offline Mężczyzna R_och

• Talizman słońca 🌞
  • Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 16.03.2015
Piękny klimat i czasoprzestrzeń prowincji.
Koty są. Tradycja podtrzymana, za to cmentarzy jakby mniej. 
I co lepiej na stali się jeździ?
No właśnie - jak nowe jeździdło?
"Oko za oko i wszyscy będziemy ślepi" - Gandhi

„ W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu” - Vivian Green

• Miasto:
Dzięki Panowie :)

> I co lepiej na stali się jeździ?

Na pewno rama jest cięższa. Mam to zważone i przy jeździe się to czuje (może przy załadowanym rowerze nie aż tak bardzo). Poza tym gdybym miał wymienioną na aluminium to bym się stresował, a przy stalowej zdecydowanie mniej. Ale poza tym to chyba nie umiem wskazać różnicy. Jest to złożone na sprzęcie, który nie sprzyja sztywności układu - korba na kwadrat itp., więc może dlatego. Ale jeszcze się wyrobię i "to" poczuję   ;)
Niezależnie od tego z roweru nadal jestem bardzo zadowolony, także użytkowanego w wariancie "bezbagażnikowym".

> Koty są. Tradycja podtrzymana, za to cmentarzy jakby mniej.

:D ... i słupów energetycznych. Trochę inne klimaty. Nie do końca Stasiuk, bardziej Marquez. Pod względem doznań socjologicznych bardzo mi się podobało, widokowo również i w ogóle było super. Ale na następny raz przymierzę się do czegoś mniej asfaltowego.

• Miasto:
Sam sobie odpowiem :)

>Jeśli jesteście tutaj - pchanie roweru było pod tę przełęcz z pomnikiem pasterza (pastor bardenero)?

Po chwili zastanowienia i dokładniejszym obejrzeniu zdjęcia to chyba jest na podjeździe na grzbiet na pd od drogi NA-125... Dobrze kombinuję?

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
Jeśli jesteście tutaj

Są, tzn jest na pewno przynajmniej 50% ekipy - mihau. Zdjęcia Twoje z ciekawoscią zobaczę (a ten rowertur, przynajmniej z relacją majową o Hiszpanii kupiłam specjalnie dla tej ich relacji).
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Mężczyzna JUREK

• Na forum od: 21.11.2011
Obejrzałem i mam prośbę , nie usuwaj żadnej fotki.

"
Wrzuciłem zdjęcia z wyjazdu. Pewnie będę coś jeszcze zmieniał (zapewne wyrzucał zbędne fotki), ale zasadniczo nie powinno się zmienić. "
« Ostatnia zmiana: 11 Maj 2018, 11:35 JUREK »

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Na forum od: 17.08.2009
A on chce coś usuwać? Nie usuwaj, najpierw musze obejrzeć wszystko co jest! :D
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013

Tego ślimaka z drogi - czy zdjąłeś?
/Miłość./
Jeśli, czy na poboczu umieściłeś zgodnie z kierunkiem, linią jego marszruty?
/Wolność./

Pytam z troski o losy Ziemi, Wszechświata.
/Management, Planning and Control./
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
A z jakiego rejonu jest ta tytułowa fotka (i podobne)?
Taki księżycowy krajobraz :)

• Miasto:

Tego ślimaka z drogi - czy zdjąłeś?
/Miłość./
Jeśli, czy na poboczu umieściłeś zgodnie z kierunkiem, linią jego marszruty?
/Wolność./

Pytam z troski o losy Ziemi, Wszechświata.
/Management, Planning and Control./

Zdjąłem, umieściłem :)

• Miasto:
A z jakiego rejonu jest ta tytułowa fotka (i podobne)?
Taki księżycowy krajobraz :)

Bardenas Reales de Navarra.

Jest super.

Zgaduję, że jesienią, kiedy zamiast zieleni wkraczają odcienie czerwieni, wygląda to jak na Marsie.

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
Elegancko. Ale takie ujęcie na Bałkanach również by się trafiło :)

https://www.flickr.com/photos/140661507@N08/41971378462/in/album-72157666771385127/

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Właśnie na czerwono sobie je wyobrażałem, przypominają pustynne, marokańskie krajobrazy.
Kiedyś przejeżdżałem w pobliżu, teraz juz wiem, gdzie trzeba był skręcić :icon_cry:

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Tagi: hiszpania 

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum