Autor Wątek: Rodzaj stopki dla roweru z przyczepką dla dzieci.  (Przeczytany 2502 razy)

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
Ostatnio zmieniłem rower którym ciągnę dzieci - z transportowca wyposażonego w ogromną dwunożną stopkę centralną, na Croix de Fer, obecnie bez stopki.

Myślałem że dam po prostu radę opierać go o przydrożne przedmioty przy manipulowaniu dziećmi, okazuje się jednak że najczęściej kończy się tym że jedna osoba trzyma rower, druga obsługuje beniaminków.

Myślę o zakupie stopki dla CdF. Ursus Jumbo z Kony się najprawdopodobniej nie zmieści, poza tym waży 1.5kg i po prostu nie mam sumienia tak dociążać Borsuka. Podwójny Pletscher waży 600g, ale ma reputację miażdżyciela rurek i znosi max jedynie 25kg.

Czy z waszego doświadczenia dobrze sprawiają się stopki montowane przy tylnym kole?

Ewentualnie taka tylna plus stopka Tubusa mocowana do lowridera z przodu?

Należy pamiętać że wychodzące i ruszające się w przyczepce dzieci destabilizują rower zupełnie inaczej niż sam bagaż i np. wiatr, więc zależy mi na doświadczeniach z takiego właśnie zestawu.

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
z przyczepą czy bez, z holem czy bez, mam dalej tylko tylną stopkę.

w użyciu są trzy typy: pletscher, hebie i jakiś tranz X.

Nie sugerowałbym się tym napisem max 25 kg, bo jakby dali 35 kg to byś im wysłał zaraz reklamację. To forma obrony.

pletscher jest w rowerze gdzie są otwory w ramie, stąd chyba jest też najsztywniejszy.
Hebie to normalnie na tył zamontowany.
Tranz X jakiś szczęśliwy egzemplarz,bo  na razie od paru lat w rowerze żony nic mu nie jest. A wcześniej pękały mi.

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net
Czyli np. taka bedzie OK?

https://www.rosebikes.com/article/hebie-672v-fox-l-rear-kickstand/aid:553969

Kurde, boję się trochę że się jednak rower będzie wywracał - obawim się że może strzelić kulowe mocowanie przyczepki w takim wypadku.

Offline EASYRIDER77

chyba to mocowanie kulkowe przyczepki po to jest aby rower się przewrócił bez szkody dla przyczepki - dziecka?

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net
Tak, ale czy bez szkody dla mocowania? Próbowałem położyć rower i łodyżka tej gumowej kulki moocno się gnie.

Offline EASYRIDER77

jaką Ty masz przyczepkę? Miałem Chariota i nie mogę skojarzyć czegoś gumowego.

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net
Chariot Corsair, sama końcówka mocowania ze strony przyczepki jest z takiego gumo-plastiku.

Przyglądałem się dziś rowerowi załadowanemu w przednie sakwy (takie je zazwyczaj wożę) i wydaje mi się że będę musiał mieć jednak dwie stopki - jedną z tyłu i drugą taką.

Wygladac to bedzie razem o tak:

Ma ktoś taki zestaw? Jak to działa?

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Sam stopek nie używam, ale widziałem takie rozwiązanie u jednego kolegi.
Stoi dużo stabilniej niż na jednej stopce, szczególnie z sakwami.

Offline EASYRIDER77

jeżeli dasz dwie to na pewno będzie stabilnie.

ja używam takiej:
http://hebie.pl/index.php?route=product/product&path=59_70&product_id=83

zaskoczony jestem tym co napisałeś o tej kulce, nie wiem czemu ja kojarzę jako metalową.
Ale już nie sprawdzę u siebie bo nie mam.

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net
ja używam takiej:

No właśnie taką zamówię, tylko wersję L - bo musi mi dać miejsce na hamulec tarczowy :)

http://hebie.pl/index.php?route=product/product&path=59_70&product_id=84

Na przód kupię jakąć tańszą i spróbuję przymocować / przyciąć, jakoś mi się nie widzi płacic 30e za markę Tubusa ;) Rurki lowridera wydają się mieć podobne kąty jak tylnego trójkąta.

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net
No i zamocowałem - z tyłu Hebie Fox L, z przodu "Keine Marke", przyciętą tak mniej więcej do połowy . Rower jest superstabilny! Testowane z 15kg założonymi z przodu, przyczepką oraz  dzieciakami włażącymi doń / wyłażącymi zeń.

Przednia stopka lekko zaczepia o Ortlieby - zarówno małe jak i duże (ale o plastikowy element) i blokuje nieco miejsce do zaczepienia dolnego haka, ale da się go ustwić tak że haczy. Przydałoby się wymienić śruby na takie z płaskimi łebkami, ale niekoniecznie.

Tylna lekko potrafi zaczepić o buta podczas jazdy, ale ja noszę 47, a poza tym w ciągu dwóch wyjazdów już się przyzwyczaiłem.

Rower jest już całkiem stabilny z tylną, ale użycie przedniej odciąża ją (co jest ważne przy ostrym załadowaniu) i zdecydowanie poprawia balans oparcia - przednie koło ani się ruszy, nawet z bagażem.

« Ostatnia zmiana: 5 Cze 2017, 11:33 Alek »

Offline EASYRIDER77

to super, niech służy.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum