Autor Wątek: Śrubka do błotników Orion - gdzie dostać?  (Przeczytany 3442 razy)

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
Rolf nie stresuj się tym podwójnym gwintem. Teoretycznie jest to gwint zaprojektowany do tworzyw sztucznych, kiedyś także do płyt gipsowo-kartonowych ale ostatnio wyszedł z mody i nastąpił nawrót do jednozwojowego. Zresztą jeśli udało ci się zepsuć wkręt to otwór do wkrętu też jest nieźle w środku zmasakrowany i wkrótce i tak przejdziesz na montaż "śruba-nakrętka"
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Na forum od: 20.09.2010
Taki wkręt bez problemu dostaniesz też z główką pod śrubokręt prosty/krzyżakowy.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Miałem podobny problem, dobrałem sobie wkręty, patrząc na długość i średnicę (akurat mam mnóstwo wkrętów z demontażu).
I najlepiej mieć takie na krzyżak lub płaski śrubokręt.
Gwint nie musi być taki sam, ważna podobna średnica i długość, przecież to w plastiku.
Można śruby do płyt gipsowych zastosować, tylko trzeba je  skrócić (szlifierka).

Piłowanie, czy szlifowanie pilnikiem,  może być problem, to są utwardzane śruby, ciężkie do obróbki

Offline Mężczyzna Żubr

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 03.11.2010
Rolf która to jest śruba, ta przy mocowaniu na linii sam błotnik-pałąk? Ja dobrze pamiętam że ją się wkręca w plastik? Stąd pewnie taki gwint.

W Krakowie chyba najlepiej wyposażony metalowo-narzędziowy to jest Nycz. Największy sklep mają na Mogilskiej ale też z tego co pamiętam jest gdzieś na Kazimierzu w okolicach kładki.

Stosowania torx-ów w rowerze to nie polecam. :P

Taki wkręt bez problemu dostaniesz też z główką pod śrubokręt prosty/krzyżakowy.

Dokładnie. I do tego śrubokręta wystarczy jeszcze klucz płaski 8/9/10 (jeśli mnie pamięć nie myli) i klucz francuski i można Oriona montować. ;)
« Ostatnia zmiana: 28 Paź 2016, 14:59 Żubr »

Offline Ma_rysia

• eko groszek
  • Miasto: Golina
  • Na forum od: 05.04.2009
Emocjonujący temat, ciekawe kiedy final.  :)   

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Na forum od: 22.09.2013

To nie fair tak wpaść znienacka do wątku i nie mieć żadnej śrubkowej porady ;)
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Można zbyt luźne wkręty osadzać na kleju (tylko taki do polietylenu musi być). Zbyt ciasne - to można podgrzać wkręt przed wkręceniem - tylko wtedy trzeba uważać, miec pewność że wejdzie cały, bo w przypadku niepowodzenia błotnik do śmieci (chyba że worek ci wydrukuje :D)

Nie ma to jak dyskusja o wkrętach  :)

Offline Ma_rysia

• eko groszek
  • Miasto: Golina
  • Na forum od: 05.04.2009

To nie fair tak wpaść znienacka do wątku i nie mieć żadnej śrubkowej porady ;)

Zamiast tylnego błotnika stosuję ostatnio tekturę lub plastikową buelkę,

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum