Autor Wątek: Zacisk sztycy lub sama kołyska  (Przeczytany 1794 razy)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Zacisk sztycy lub sama kołyska
« 30 Mar 2016, 16:21 »
Nietypowa sprawa. Szukam takiego zacisku w rozsądnej cenie (czyli mniej niż 2 dolary), mogą być ilości hurtowe :P

http://www.ebay.com/itm/MTB-Bike-Bicycle-Seat-Post-Seatpost-Clamp-Quick-Release-QR-28-6mm-Black-/231785888388?hash=item35f783fa84:g:6DEAAOSwk1JWcWn2

Znalazłem też taki

http://www.ebay.com/itm/Bike-Bicycle-Cycling-Quick-Release-QR-Seatpost-Clamp-34-9mm-Black-Useful-New-/191818141816?hash=item2ca9409078:g:fYoAAOSwUuFW15uR
ale kołyska jest jakby zintegrowana i konieczne byłoby dokupienie kolejnego zacisku, który ją ma. Cena się podwaja. Ewentualnie, można dostać gdzieś samą kołyskę?

Zaciski mam zamiar wykorzystać do innego celu niż są przeznaczone. Istotne jest to, że śrubę wkręca się w tulejkę wewnątrz dźwigni. Dzięki temu można wkręcić inną śrubę, unikając docinania oryginalnej i jej gwintowania.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Adrian S.

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 15.03.2016
Odp: Zacisk sztycy lub sama kołyska
« 30 Mar 2016, 18:04 »
Moim zdaniem szukasz słowa, nazwy, aby tę kołyskę wyszukać na ebayu. Ale ale, podobne elementy (bez ślizgowego wyłożenia) były w hamulcach cantilever z klockami na niegwintowanych trzpieniach.
P.S. Chodzi o to, żeby była obejma, którą się zamyka dwoma dźwigniami, jedna z jednej i druga z drugiej strony?
Adrian Socho.

« 30 Mar 2016, 18:43 »
Chcę wykorzystać zacisk (bez obejmy) do czego innego. Potrzebuję użyć zdecydowanie krótszej śruby.

Znalazłem na alibabie, ale 1000 szrujk to już zbyt hurtowo dla mnie

Pod spodem jest wspomniana kołyska. Składa się ona z dziurawego talerzyka i właściwej kołyski (plastik, w którym rączka się obraca).

Słowa kluczowe "threaded lever" lub "fastener lever". Poza wynikami z alibaby są też jakieś europejskie, ale cena zaporowa - taniej będzie kupić dwa zaciski i składać.

A tutaj kołyska nie ma zaokrąglonego kształtu

Może jest ona zbędna? Jedyne co w tym przypadku daje, to służy jako podkładka i zabezpiecza przed przetarciem materiału.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
« 30 Mar 2016, 21:23 »
Ta podkładka to tylko element poslizgowy, stąd albo mosiądz albo nylon (zazwyczaj). Akcja zaciskania bierze się z ekscentrycznego mocowania bolca w rączce, że tak powiem :-)
« Ostatnia zmiana: 16 Paź 2016, 17:17 Turysta »

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 30 Mar 2016, 21:29 »
a nie pasuje ci zwykły zacisk siodła (bez obejmy)? Jakiego tam cudacznego wymiaru potrzebujesz w bromptonie?

My home is where my bike is.

« 30 Mar 2016, 22:07 »
W Bromptonie poszło bezproblemowo. Trzeba było tylko użyć podkładek redukcyjnych z jednego zacisku i przegwintować ścięty zacisk koła.

To jest zupełnie inny projekt i nie mam tu ściskać sztycy 8)

Ta podkładka to tylko element poslizgowy, stąd albo mosiądz albo nylon (zazwyczaj). Akcja zaciskania bierze się z ekscentrycznego mocowania bolca w rączce, że tak powiem :-)
Dziękuję. W takim razie będę szukał mosiężnej podkładki.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum