Autor Wątek: ZTS uchwyt typu Anything Cage  (Przeczytany 3755 razy)

Offline Mężczyzna Adrian S.

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 15.03.2016
ZTS uchwyt typu Anything Cage
« 19 Mar 2016, 13:02 »
Przymierzam się, żeby zrobić bagażnik ala Salsa Anything Cage. Dzięki wejściu w jego posiadanie w ramach formuły "Zrób To Sam" będę mógł dostosować do wielkości toreb. Rower typowany na wyprawy ma dość szeroko rozstawione korby (suport 100 mm), więc jest sporo miejsca na dolnej rurze ramy. Moje pytanie: czy moglibyście podpowiedzieć, z czego to wykonać? Wolę stal i myślę o prętach fi 3 mm oraz płytce fi 2 mm. I jeśli już, to gdzie to kupić w Warszawie czy wysyłkowo w odpowiadających mi ilościach? P.S. W planach jest też ZTS Everything bag.
Adrian Socho.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Odp: ZTS uchwyt typu Anything Cage
« 19 Mar 2016, 13:19 »
Też się nad czymś podobnym zastanawiałem, nie mam tylko widelca z otworami ;) W jaki sposób chcesz przymocować pręty do płytki?
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

« 19 Mar 2016, 21:02 »
Rower wyprawowy ma z przodu widelec sztywny On-One bez otworów, będą albo obejmy typu P albo opaski ślimakowe (tak, wiem). Owe druty do owej płytki chcę przyspawać. Nie muszę idealnie odwzorowywać kształtu oryginału, zresztą uważam to za z deczka niegrzeczne.
Ponieważ w grę wchodzi mocowanie opaskami, to trzeba będzie zadbać o możliwość przełożenia tych opasek przez płytkę. Koszyki Salsy to umożliwiały, ale potem te miejsca pękały i jestem świadom, że będę musiał na ten aspekt zwrócić szczególną uwagę.
Adrian Socho.

« 29 Mar 2016, 00:07 »
Mały update: dzisiaj trafiłem na inną konstrukcję uchwytu/bagażnika: Blackburn Outpost Cage: tutaj. Niebawem zamawiam materiał, biorę się do roboty i zobaczymy, co się stanie. Może się też okazać, że nawet po doliczeniu kosztów spawania taniej będzie wykonać ponadwymiarowy koszyk na butelkę 2-litrową niż takowy kupić.
Adrian Socho.

blondas

• Gość
« 29 Mar 2016, 00:33 »
Przymierzam się, żeby zrobić bagażnik ala Salsa Anything Cage. Dzięki wejściu w jego posiadanie w ramach formuły "Zrób To Sam" będę mógł dostosować do wielkości toreb. Rower typowany na wyprawy ma dość szeroko rozstawione korby (suport 100 mm), więc jest sporo miejsca na dolnej rurze ramy. Moje pytanie: czy moglibyście podpowiedzieć, z czego to wykonać? Wolę stal i myślę o prętach fi 3 mm oraz płytce fi 2 mm. I jeśli już, to gdzie to kupić w Warszawie czy wysyłkowo w odpowiadających mi ilościach? P.S. W planach jest też ZTS Everything bag.
W Warszawie na Miedzianej masz sklep z metalami kolorowymi i nie tylko. Jak tam nie będzie to może podpowiedzą?
Najnowszy cage od Salsy jest z tworzywa. Jeśli chcesz w tym wozić worki to warto przemyśleć konstrukcję z rury pcv lub podobnej. Sam się zastanawiałem nad tym, ale szybciej było kupić gotowy  ;)
Natomiast jeśli myślisz wozić w tym koszyku wodę, to oczywiście się da (jeździłem tak), ale to nie jest najlepsze rozwiązanie. Głównie z uwagi na masę.
Edit: Chodzi oczywiście o mocowanie na widelcu. Lepiej jest zamocować pod dolną rurą ramy, jeżeli jest dostatecznie dużo miejsca.

« 29 Mar 2016, 09:56 »
A, znam ten sklep (dobrze znam), dzięki. Pytanie było raczej o rodzaj stali, bo miejsce do kupienia mogę sobie sam znaleźć korzystając ze znanej wyszukiwarki albo kupić wysyłkowo korzystając ze znanego serwisu aukcyjnego.
Co do rury PCW (dziwne, bardzo dużo osób to podpowiada) to jednak podziękuję. Za kruche to jest. Nie chcę, żeby się rozleciało, a w szczególności nie chcę, żeby się rozleciało w trasie. Gdybym ja produkował rury wentylacyjne/ściekowe z PCW, to robiłbym je z najtańszego tworzywa, czyli w zasadzie z takiego zawierającego najwięcej wypełniacza. Dodatkowo po obejrzeniu zdjęć Anything Cage HD (to jest ta nowa wersja, o której piszesz) widać dużo żeber usztywniających - przykładowa konstrukcja z rury PCW ich by nie miała.
I ostatnia rzecz: Tak naprawdę to miejsce pod dolną rurą też planowałem wykorzystać albo z takim koszykiem, albo z powiększonym koszykiem na butelkę 2 litry, albo z uniwersalną uprzężą/uchwytem ala Evberything Bag, tym bardziej że w moim rowerze jest mufa suportu 100 mm (czyli więcej miejsca niż normalnie). To samo w standardowym miejscu pod koszyk - wygląda na to, że wszedłby tam namiot! Ale inwencja w znajdowaniu miejsc do zamocowania to jedno, a wykonanie tego w solidny sposób i z właściwego materiału to drugie:)
Adrian Socho.

blondas

• Gość
« 29 Mar 2016, 21:45 »
Stary cage salsy jest z pręta/rurki fi 6 i płytki 3 mm. Zdaje się, że wypuszczali upgrade bo pierwsze pękały. Warto poszukać w sieci bo niby wyglądały podobnie, a jednak coś było nie tak.
PCV to tak ogólnie napisałem. Do wyboru są rury PP, PE i pewnie jeszcze wiele innych. I to nie są  wcale kruche tworzywa.
Kumpel ma pod ramą starego cage'a zamontowanego na opaskach i power tape. Jeździ tak ze dwa lata i trzyma się. Wozi tam 2l wody w stalowej butli. Pozostaje kwestia estetyki  ;)

« 29 Mar 2016, 23:10 »
Mi się wydaje, że przedobrzyli. Chcieli zrobić koszyk, który można mocować zarówno śrubami do otworów/obejm jak i opaskami zaciskowymi śrubowymi, i w tym celu tuż przy otworach na śruby zrobili szczeliny do przełożenia owych opasek. Płytka łączyła się z prętem na zbyt krótkim odcinku.
Adrian Socho.

« 14 Wrz 2016, 10:09 »
Jeśli kogoś temat interesuje, to powiem, że udało się przetestować prototypy. Materiał - blacha alu 3 mm, wykonałem dwa "wieszadła" na widelec (jechały na nich śpiwory) oraz jedno mocowanie w miejsce koszyka na bidon - jechała na nich torba, ale tam akurat można by zamocować więcej innych rzeczy. Wrzucę oczywiście fotki, jak tylko wykombinuję, z jakiego serwisu zacząć korzystać w miejsce wycofanej Picassy:) Możliwe też, że wątek przyjmie tytuł "Mój bikepacking, moje konstrukcje", bo w międzyczasie powstał też uchwyt materiałowy do mocowania worka z bagażem pod kierownicą.
Adrian Socho.

« 14 Wrz 2016, 11:53 »
Wyrzucaj zdjęcia koniecznie! Też pracuję nad koszyczkami, mam nawet pogięte odpowiednio pręty. Czekam tylko na przesyłkę z odpowiednim klejem, bo adhezja, to nie wszystko i posiadany przeze mnie klej tutaj się nie sprawdza.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

« 22 Sty 2017, 09:13 »
No i chętnie bym wrzucił, tylko muszę znaleźć serwis, który będzie działał podobnie jak Picassa...

Wrzucę jeszcze takie doniesienie prasowe: https://www.bikerumor.com/2017/01/11/review-the-bike-strap-functional-simplicity-to-securely-haul-all-beer-formats-other-things/
Adrian Socho.

« 22 Sty 2017, 17:04 »
Fajne, pomysł wręcz genialny, choć średnio użyteczne (zamiast koszyka o tyle słabo, że nie można prosto wyciągać bidonu). Kombinowałbym z przyczepianiem w innym miejscu.

« 20 Lut 2017, 19:03 »
A te, które wykonałem na okoliczność wyjazdu na Podlaski Szlak Bociani i Green Velo prezentują się właśnie tak. Byłem na tyle sprytny, żeby zrobić na rogach "haczyki" do zaczepiania gumek. Jechały na tym śpiwory. Mocowane obejmami ślimakowymi (trzeba je dociskać po pierwszej jeździe, bo się układają). Za tymi uchwytami są koszyki na bidony.

Adrian Socho.

Offline Mężczyzna wjck

• Miasto: Grodzisk Maz.
  • Na forum od: 09.01.2013

« 21 Lut 2017, 11:01 »
No właśnie, dokładnie na tym bym wzorował swoją wersję "prętową". Ktoś w ogóle zna sposób zakupienia ich produktów w Polsce? Oczywiście wysyłałem maila do Shimano Polska, ale nie jest to pierwszy mój mail, który zignorowali...
Adrian Socho.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum