Autor Wątek: Dlaczego nie zawsze wybieram najkrótszą drogę  (Przeczytany 18575 razy)

Offline Mężczyzna Remigiusz

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 14.06.2007
    • http://www.rowerowarodzinka.pl
Powód?
W pewnym momencie znudziła mi się jazda w tę i we w tę, dla takiej zwykłej przyjemności. Trzeba to było jakoś uporządkować :D
Pomysł, inspiracja?
Wyczyn Mieczysława Parczyńskiego, który zaliczył rowerem wszystkie miasta w Polsce.

I tak powstał plan zaliczania gmin w Polsce. Wtajemniczeni wiedzą dlaczego nie zawsze wybieram najkrótszą drogę przejazdu. Niewtajemniczeni mają mnie za idiotę i rozpowiadają, jak to nadrabiam kilka km by minąć jakąś tabliczkę z nazwą wioski i spokojnie zawrócić :D
Mapa zaliczonych gmin przybrała postać elektroniczną! Już wkrótce nowe podboje :D

Offline vooy.maciej

• Miasto: Pogórze Wielickie
  • Na forum od: 04.07.2008
brawo:)

masz moze spis gmin z podziałem na województwa(tzn na pewno masz)
bo mapka jest za mało szczegółowa jak dla mnie.

tak przy okazji, jakoś nie kojarze twoich wyjazdów po Polsce a jak widac kawał uż zwiedziłeś, przy jakich okazjach?

druga rzecz: ponieważ za kilka lat będziesz juz wszedzie, może zaczniesz odwiedzac gminy na kresach? :)

trzy: widze że na pd o Krakowa biała plama, zapraszam do siebie ułozymy jakąś fajną trasę i zrobimy je w 2-3 dni. Mówie poważnie. Być giermkiem Człowieka Gminy- co wiecej potrzeba do szczęścia?:lol:

Cytat: "mk"
masz moze spis gmin z podziałem na województwa(tzn na pewno masz)
Zostałem już rozpracowany :) Mam na pewno, a teraz jest już i tu: wykaz zaliczonych gmin z podziałem na województwa

tak przy okazji, jakoś nie kojarze twoich wyjazdów po Polsce a jak widac kawał już zwiedziłeś, przy jakich okazjach?
No przecież kilka wypraw jest opisanych na stronie. A inne okazje? Ja już stary jestem, więc sporo tego było :) Taka chociażby podróż poślubna. Bazę mieliśmy w niejakim Gdowie... :)

widze że na pd o Krakowa biała plama, zapraszam do siebie ułozymy jakąś fajną trasę i zrobimy je w 2-3 dni. Mówie poważnie. Być giermkiem Człowieka Gminy- co wiecej potrzeba do szczęścia?:lol:
Przygotowuję gminną ofensywę na przyszły tydzień. Jak mi się kolega Miki wywinie z tej imprezy, to może i do Krakowa się doczłapię, choć to bardzo daleko.

Offline vooy.maciej

• Miasto: Pogórze Wielickie
  • Na forum od: 04.07.2008
Cytat: "Remigiusz"

tak przy okazji, jakoś nie kojarze twoich wyjazdów po Polsce a jak widac kawał już zwiedziłeś, przy jakich okazjach?
No przecież kilka wypraw jest opisanych na stronie. A inne okazje? Ja już stary jestem, więc sporo tego było :) Taka chociażby podróż poślubna. Bazę mieliśmy w niejakim Gdowie... :)

hm dawno nie zjeżdzałem na twojej stronie w dół:) mam wrażenie, że dawniej brakowało niektórych opisów i zdjeć więc nie zakodowałem :)

PS moje zaproszenie nie ma charakteru określonego czasowo. W Małopolsce słońce swieci zawsze a temperatura nie spada poniżej 16*. Gminy nie znikają a i ja nie powinienem znknąć :)

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Straszne braki masz w moim regionie na Lubelszczyźnie ;)
Zapraszam do penetracji gmin

W Małopolsce słońce swieci zawsze a temperatura nie spada poniżej 16*. Gminy nie znikają a i ja nie powinienem znknąć
Zapomniałeś jeszcze dodać, że błękitne fale muskają złoty piasek na szerokich plażach, gdzie dobrze wyposażone **Ty wiesz, kto** prezentują..... swoje rowery :) No i że oferta ma charakter stały, do czasu wyczerpania zasobu niezaliczonych gmin w województwie małopolskim.

Cytat: "yoshko"
Straszne braki masz w moim regionie na Lubelszczyźnie
Ale w Białej Podlaskiej byłem :)

Offline Mężczyzna usulovski

• Miasto: Edynburg
  • Na forum od: 17.07.2008
Ja również zaliczam gminy, mam ich oczywiście znaczne mniej, od jakiegoś czasu  robię sobie też fotkę na pamiątkę/dowód w centrum każdego nowo zaliczonego miasta czy wsi gminnej, koniecznie z rowerem. Pomysł zrodził się sam w 2004 roku podczas pierwszego dalszego wypadu (w Beskid Niski) i od tego czasu zdążył się rozlegle zakorzenić w mojej głowie.

To świetna motywacja by pojechać gdzieś dalej rowerem, w dodatku można zobaczyć ciekawe miejsca do, do którch inaczej by się nigdy nie trafiło, bo nie leżą przy głównych drogach i nie ma tam niczego znanego.

A teraz info dla Remigiusza (choć już pewnie o tym wiesz 8)):

1 stycznia 2010 r. powstanie nowa gmina (Jaśliska w powiecie krośnieńskim) oraz 6 miast (Kołaczyce, Łaszczów, Przecław, Szepietowo, Tychowo)  :mrgreen:

źródło: http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20091201000

P.S. Szablon mapki jest mi doskonale znany, ale szczególnie miło się ją ogląda gdy jest tak bogato wypełniona :wink:

Cytat: "Vilquu"
A teraz info dla Remigiusza (choć już pewnie o tym wiesz  ):
1 stycznia 2010 r. powstanie nowa gmina (Jaśliska w powiecie krośnieńskim) oraz 6 miast (Kołaczyce, Łaszczów, Przecław, Radłów, Szepietowo, Tychowo)

Ha, co do miast, to jestem nieźle przygotowany, bo już cztery z nich zaliczyłem :mrgreen: Gorzej z tą gminą.
Gmina Jaśliska zostanie wydzielona z gminy Dukla, którą mam zaliczoną. Na terenie nowej gminy Jaśliska jednak nie byłem. Zwołuję zatem Konwent Seniorów Gminnych (ja i Vilquu) w celu ustalenia zasad postępowania w takich przypadkach. Sprawa jest poważna.

Ja proponowałbym w takich przypadkach uznać gminę jednak za niezaliczoną (co innego gdyby się wcześniej przejechało przez nowo wytyczone terytorium).

Mieczysław Parczyński ma jeszcze większy problem - on uznaje miasta tylko wówczas gdy już posiadają one prawa miejskie :wink: Powstanie nowej gminy jest czymś wyjątkowym a prawa miejskie otrzymuje corodznie kilka miejscowości (przynajmniej ostatnio).

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
Szacunek Panowie - pozytywna zajawka  :!:
Ja za to rzadko wybieram najkrótszą drogę nie dlatego że "kolekcjonuję" cokolwiek, ale dlatego że wlaśnie z dala od głównych traktów, rozpromowanych miejsc można poznać prawdziwe oblicze i życie regionu (nie dotyczy to oczywiście tylko Polski)

Cytat: "skolioza"
Ja za to rzadko wybieram najkrótszą drogę nie dlatego że "kolekcjonuję" cokolwiek, ale dlatego że wlaśnie z dala od głównych traktów, rozpromowanych miejsc można poznać prawdziwe oblicze i życie regionu (nie dotyczy to oczywiście tylko Polski)
Sie wie :)
Cytat: "Vilquu"
Ja proponowałbym w takich przypadkach uznać gminę jednak za niezaliczoną (co innego gdyby się wcześniej przejechało przez nowo wytyczone terytorium).
Obawiałem się takiej wykładni. Surowe reguły.

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Cytat: "Remigiusz"
Obawiałem się takiej wykładni. Surowe reguły.

Dura lex, sed lex ;)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Dura lex, sed lex 8)  A jakie są propozycje pozostałej części Konwentu?

Ciężko wykombinować coś sensownego. Nie był tam człek i tyle.

Można ewentualnie przyjąć stan na 2001 r czy coś takiego ale niedostyt i tak by pozostał 8)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum