Autor Wątek: Ukraina, Krym -pytania techniczne  (Przeczytany 3148 razy)

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
Ukraina, Krym -pytania techniczne
« 3 Lip 2009, 01:03 »
Mam parę pytań w temacie...

Wybieram się w Sierpniu na Krym... czy jest szansa na dostanie kilku rad/wskazówek od szanownego grona obieżyświatów?

Chodzi mi o takie kwestie wybitnie nierowerowe...
Dużo komarów i innego "tałatajstwa"?? Jak z pogodą(...może być)? Na 90% noclegi w namiocie -zimne bywają noce na półwyspie? Jak wygląda kwestia prawna i-tak-bezpłatnych wiz ukraińskich??(nie ja jestem organizatorem wypadu i to nie ja jestem za to odpowiedzialny ale chciałbym coś nieco wiedzieć...)
Warunki sanitarne to mit czy nadal aktualny problem? Zdarzają się tam czasem apteki i przychodnie lekarskie?

Pełno w necie relacji o sklepach w których mięso i nabiał przechowywane są "poza lodówką"... w takim razie co jeść żeby się nie zesr** ??

Czego tam nie ma i co muszę koniecznie zabrać z PL??

Za każdą informację z góry dzięki;)

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
« 3 Lip 2009, 07:28 »
Noce bardzo ciepłe, aptek bardzo dużo. W sklepach są chłodziarki i bardzo często klimatyzacja. Komarów praktycznie brak, a przynajmniej ich nie kojarzę. Na 90% nie znajdziesz części zapasowych do roweru.
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline Drzewo

• Miasto:
« 3 Lip 2009, 12:39 »
czyli z tym "zacofaniem" to bujda i mit?

Bazę noclegową przez dłuższy czas będziemy mieć pod Sewastopolem, nad samym morzem... da radę się tam wykąpać czy też skała na skale, syf i malaria?

Czekam na kolejne "wskazówki", propozycje(gdzie warto zajrzeć i co zobaczyć -Krym i południowa Ukraina), sugestie co i gdzie jeść itd ;)

« 3 Lip 2009, 19:48 »
W sierpniu będzie masakra, turysta na turyście. Wrzesień jest znacznie lepszym miesiącem, wciąż ciepłym. Zajrzyj na naszą stronę (link w podpisie), tam znajdziesz dużo informacji. Bardzo dobrym jest przewodnik Pascala - "Krym". Najlepsze jedzenie jest na bazarach, przekosmicznie oryginalne  :D

Offline Mężczyzna robertrobert1

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.04.2009
« 4 Lip 2009, 12:24 »
Cytat: "LeśnyDziad"
czyli z tym "zacofaniem" to bujda i mit?

Nie, nadal tak królują toalety typu "na narciarza". Praktycznie w całej Ukrainie mogłem 2 razy normalnie usiąść na kiblu: we Lwowie i w Odessie.

To czego nie musisz się obawiać to wody pitej ze żródeł i ze studni. Ona jest czysta a studnie czczone jak bóstwa! :D

« 4 Lip 2009, 18:15 »
Toalety na narciarza, to dla mnie akurat nie zacofanie, a wręcz przeciwnie. Zresztą  zobaczcie sami - http://pl.wikipedia.org/wiki/Ubikacja_kucana  :D

Offline Mężczyzna robertrobert1

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.04.2009
« 4 Lip 2009, 20:09 »
Tylko, ze na Ukrainie takie toalety są na często zewnątrz i ... nie posiadają drzwi :lol:

Offline Drzewo

• Miasto:
« 19 Lip 2009, 19:54 »
Pytanie:
Ile alkoholu można przenieść bezcłowo przez granicę... czy jest coś czego przenosić nie można(oczywiście pytanie nie odnosi się do "oczywistych oczywistości") np nóż czy coś podobnego..?
granicę przekroczę w pociągu(a przynajmniej taką mam nadzieję)

Offline Mężczyzna szkodnik

• Miasto: Bełchatów\ Wrocław\ Warszawa
  • Na forum od: 12.05.2007
« 19 Lip 2009, 21:26 »
Chyba 1 litr vódki, 4 litry piwa. Wina nie wiozłem  :wink:
Ale nie jestem pewny więc lepiej jeszcze to potwierdź gdzieś.
"Raz do roku pojedź w miejsce w którym jeszcze nie byłeś.
Bądź dobry dla Matki Ziemi.
Dziel się swoją wiedzą."

matte007

• Gość
« 1 Sie 2009, 10:53 »
Witam. Właśnie wróciłem z Ukrainy. Wprawdzie tym razem nie rowerem, ale kilka rzeczy może się przydać. Najważniejsze są dokumenty - tutaj szczególnie karta imigracyjna, gdzie trzeba podać miejsce podróży. Ubezpieczenie nie wiem na ile jest obowiązkowe (dla auta oczywiście zielona karta). Przeciw komarom i końskim muchom warto się zabezpieczyć bo przy rozbijaniu namiotu zleciało się ich takie mnóstwo, że w ponad 30 stpniach musiałem ubrać bluze i chuste na szyję (tu akurat blisko była woda stąd tak ich dużo). Warunki sanitarne jakie są można zauważyć już w toi-toiach na granicy (dziewczynka z Niemiec wyszła z płaczem). Jeżeli chodzi o apteki to akurat wielki plus bo np. w siedmiotysięcznych Przemyślanach jest ich chyba z pięć  :D
Przewieźć można 1 l alkocholu (i chyba nic więcej) 40 sztuk papierosów, żadnych metali handlowych, i absolutnie żadnych ikon  :) Jest też określona ilość pieniędzy, ale nie pamiętam ile Euro można mieć - zresztą tego i tak chyba nikt nie sprawdzi. Powodzenia na Ukraińskich drogach, na których tęskni się za naszymi.

Offline Mężczyzna Symfonian

• Dominik
  • Miasto: Piekary Śląskie
  • Na forum od: 18.05.2009
« 1 Sie 2009, 20:59 »
Hej
Ja własnie wróciłem z Ukrainy fajny kraj przejechałem od polski do odessy potem jechalem w strone Rumuni
apropo kibli miałem zaszczyt z takiej korzystać w motelu

Co moge doradzi:ć Ukraińcy są bardzo gościnni, nie lubią tak zwanych "Nowobogackich". W nocy lepiej uważać w miastach-udawać biednego.
Znaleźć sklep rowerowy na ukrainie to cud, lepiej zabrać ze sobą cześci i narzedzia.
Mało tam mają hipermarketów, ale i tak jest dość tanio najtańsze 0,5 3zł:D za 7zł to już jest wypas:D
Co do vizy, na granicy sie wypisuje tylko taką kartke, pokazuje paszport i tyle.
Jak masz jakieś pytania odnośnie trasy ewentualnie chcesz jakieś namiary na tanie noclegi to daj znać ;) gg4702538

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 10 Sie 2009, 11:58 »
Cytat: "arkadoo"
Toalety na narciarza, to dla mnie akurat nie zacofanie, a wręcz przeciwnie. Zresztą  zobaczcie sami - http://pl.wikipedia.org/wiki/Ubikacja_kucana  :D

Hehe, poprawia oddychanie i koncentrację! :lol:
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

welocypedy

• Gość
« 10 Sie 2009, 18:54 »
Cytat: "szkodnik"
Chyba 1 litr vódki, 4 litry piwa. Wina nie wiozłem  :wink:
Ale nie jestem pewny więc lepiej jeszcze to potwierdź gdzieś.

http://www.strazgraniczna.pl/wps/portal/tresc?WCM_GLOBAL_CONTEXT=/pl/serwis-sg/niezbednik_podroznego/warunki_przewozow_towarow_i_ludzi

wyroby tytoniowe, jeżeli są przywożone w transporcie lądowym przez podróżnego, który ukończył 17 lat:
    a) papierosy - 40 sztuk lub
    b) cygaretki (cygara o masie nie większej niż 3g/sztukę) - 20 sztuk, lub
    c) cygara-10 sztuk, lub
    d) tytoń do palenia - 50 g

napoje alkoholowe, jeżeli są przywożone przez podróżnego, który ukończył 17 lat:
    a) napoje powstałe w wyniku destylacji i wyroby spirytusowe o mocy objętościowej alkoholu powyżej 22 %, alkohol etylowy nieskażony o mocy objętościowej alkoholu wynoszącej 80 % i więcej -1 litr lub
    b) alkohol i napoje alkoholowe o mocy objętościowej alkoholu nieprzekraczającej 22 % - 2 litry, i
    c) wina niemusujące-4 litry, i
    d) piwo - 16 litrów.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum