Autor Wątek: Gotowanie - proste OBIADY dla DZIECI (mniejsze dzieci) i dorosłych  (Przeczytany 3307 razy)

Offline EASYRIDER77

  • Wiadomości: 3526
  • Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
witam

potrzebuję przepisy, pomysły, na szybkie, proste OBIADY dla DZIECI (mniejsze dzieci) i dorosłych. Śniadania i kolacje to nie mam problemu. Lodówki  na rower na mięsko nie wezmę.
Obiady muszą spełniać m.in. takie warunki:

- nieostre
- nie mogą wymagać dużego nakładu pracy
- gotowane, smażone, na kuchence mogą być rzecz jasna
- zawierać łatwo dostępny i  niewymagające lodówki składniki, np. makaron, ryż
- nie zawierać kaszy, bo akurat u mnie w domu je tylko jedna osoba
- w drodze mam tylko z dodatków sól, oczywiście wodę, resztę kupuję co jest w sklepie albo rośnie obok...

Ogólnie tyle.

Dla przykładu dam co robię, albo robiłem na ostatnim rodzinnym wyjeździe i zabrakło mi weny, a ja zajmuję się w rodzinie w drodze gotowaniem... hm pomóżcie. Chciałbym urozmaicić menu.

Daję więc propozycję pierwszą wszystkim ze pewnie znaną
1) Makaron spaghetti, sos ze słoika lub sos z torebki. Ewentualnie jak jest to puszka mięsa z sosem do tego.


« Ostatnia zmiana: 30 Mar 2015, 19:16 yoshko »

Offline Kobieta wilhelminaslimak

  • Wiadomości: 357
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 25.03.2011
    • foty na flickr.com
Odp: gotowanie
« 27 Mar 2015, 12:22 »
Daję więc propozycję pierwszą wszystkim ze pewnie znaną
1) Makaron spaghetti, sos ze słoika lub sos z torebki. Ewentualnie jak jest to puszka mięsa z sosem do tego.

My stosujemy przeważnie:
Kombinacje makaronów/ryżu/kaszy z różnymi sosami.
Makaron z jajkiem - dzieci to uwielbiają.
Makaron z serem.
Parówki.
Kiełbacha z ognicha.
Na pierwszy dzień-dwa coś można wziąć z domu.

Nie stosujemy, ale wyobrażam sobie, że by można:
Solidną zupę pomidorową z pomidorów z puszki można zrobić.
Pierogi mrożone kupić i ugotować.
Naleśniki/racuchy od biedy przy odrobinie zaangażowania.

Offline EASYRIDER77

  • Wiadomości: 3526
  • Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
Odp: gotowanie
« 27 Mar 2015, 13:00 »
naleśniki, to chyba mąka potrzebna?

fakt, zupa pomidorowa z pomidorów z puszki, kurcze....  proste.
kiełbacha z ognicha raczej robiłem na kolacje, ale w sumie czemu nie na obiad.

zupełnie mi wyleciały mrożone pierogi. Tylko w Polsce są?

Offline Kobieta hindiana

  • Wiadomości: 3994
  • Miasto: Dublin
  • Na forum od: 04.09.2010
    • 87th Dublin Polish Scout Group, Scouting Ireland
Odp: gotowanie
« 27 Mar 2015, 13:51 »
W większości krajów zachodniej Europy są w marketach małe, włoskie pierożki tortellini (najlepsze z nadzieniem szpinakowym :)).
W Irlandii natomiast jest tak dużo polskich sklepów, że można się obkupić na miesiąc wyprawy pierogami ruskimi, owocowymi, wigilijnymi, pielmieni, kołdunami itp.
Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com

Offline Mężczyzna Borafu

  • Moderator Globalny
  • Wiadomości: 7277
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Odp: gotowanie
« 27 Mar 2015, 14:02 »
małe, włoskie pierożki tortellini (najlepsze z nadzieniem szpinakowym :)).
No, tę koncepcję to bym zweryfikował przed większymi zakupami.
Jest sporo osób, które szpinak lubią. Oczywiście szanujemy je  ;)

Offline Kobieta mareda

  • Wiadomości: 182
  • Miasto:
  • Na forum od: 06.09.2013
    • blog nie do końca rowerowy
Odp: gotowanie
« 27 Mar 2015, 14:02 »
Pomidorowa z puszki z czerwoną soczewicą, szybko się gotuje i syci.

Na słodko. Kasza jaglana z rozgniecionym bananem. Kasza tak jak ryż, nie przywiera (do czasu oczywiście).

Offline Mężczyzna memorek

  • Kapituła MP 2018
  • Wiadomości: 2323
  • Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 12.05.2007
    • Z tatą dookoła Polski ...i dalej
Odp: gotowanie
« 27 Mar 2015, 14:15 »
Makaron z jajkiem
Możesz rozwinąć?

Jest sporo osób, które szpinak lubią. Oczywiście szanujemy je
Oczywiście. Ale jeśli chodzi o doznania zapachowe, to plasujemy ich tuż obok palaczy  ;D

Parówki.
Kiedyś Mateusz wlał mi do telefonu cały garnek wody po parówkach. Od tamtego momentu uważam, że parówki są bardzo niezdrowe ;) i nie jadamy ich na wyjazdach.

Marek
Z tatą dookoła Polski ...i dalej http://rower.memorek.pl

Offline Mężczyzna Rado

  • Wiadomości: 1156
  • Miasto: www.RowerowyLublin.org
  • Na forum od: 25.05.2011
Odp: gotowanie
« 27 Mar 2015, 14:23 »
Soczewica zielona z makaronem, jako sos śmietana - jakaś 18% i do tego czosnek jako naturalny antybiotyk - pychota :)
PS. najpierw trzeba ugotować soczewicę.

Na podjazdach się męczę, na zjazdach odpoczywam, a na płaskim po prostu pedałuję :)

Offline EASYRIDER77

  • Wiadomości: 3526
  • Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
Odp: gotowanie
« 27 Mar 2015, 14:27 »
fajnie że już dajecie propozycje.
Zapowiada się uczta... degustacja moja i mojej rodziny. Ciekawe na co będzie BLEEEE! :D

Offline Kobieta wilhelminaslimak

  • Wiadomości: 357
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 25.03.2011
    • foty na flickr.com
Odp: gotowanie
« 27 Mar 2015, 14:52 »
Cytat: wilhelminaslimak w Dzisiaj o 12:22

    Makaron z jajkiem

Możesz rozwinąć?
Zagotowany makaron wrzucamy do garnka na jakiś tłuszcz, wbić jajko, posolić, chwilę podsmaczyć i gotowe.
Ja osobiście nawet na to nie mogę patrzeć, ale moje dzieci to się o to biją dosłownie.


Offline jendrzych

  • Pośledni sort.
  • Wiadomości: 642
  • Miasto: Wolsztyn
  • Na forum od: 11.11.2012
Odp: gotowanie
« 27 Mar 2015, 15:23 »
@Memorek
Bogatszą wersją "makaronu z jajkiem" jest wariacja nt. pasta carbonarra - moje dzieciaki uwielbiają, więc się podzielę recepturą.

Ca. 10-15 dkg boczku lub wędzonej szynki pokrojonej w drobną kostkę podsmażyć na złoto. Obsmażone mięso wraz z tłuszczem ze smażenia dodać do gara z odcedzonym, świeżo ugotowanym makaronem (uwaga - pasta powinno być twardawe!). Grzać mieszając na małym ogniu aż tłuszcz rozprowadzi się w całej objętości makaronu; dolać 200 ml tłustej śmietanki i mieszać ogrzewając potrawę. Doprawić pieprzem i wbić jajko, które należy szybciutko wmieszać w makaron i sos. Nie grzać za długo, by sos nie odparował za bardzo. Voila - smacznego!

Offline PABLO

  • Wiadomości: 1753
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
Odp: gotowanie
« 27 Mar 2015, 15:49 »
post usunięty
« Ostatnia zmiana: 3 Lut 2017, 22:23 PABLO »

Offline Kobieta mareda

  • Wiadomości: 182
  • Miasto:
  • Na forum od: 06.09.2013
    • blog nie do końca rowerowy
Odp: gotowanie
« 27 Mar 2015, 15:50 »
Aaa, przypomniało mi się, można w niektórych sklepach lub kioskach warzywnych kupić suszone warzywa (włoszczyznę). Na wywar ok, mała torebka a nawet na trochę wystarcza. Przydaje się do zup.

Offline Kobieta martwawiewiórka

  • Użytkownik forum
  • Wiadomości: 5878
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
Odp: gotowanie
« 27 Mar 2015, 16:12 »
Przydaje się do zup.

I jako polepszacz do sosów do makaronu.

Kiedy Wy macie czas na jeżdżenie jak takie cuda gotujecie?

w dzień, a w nocy robimy kompot:

https://plus.google.com/u/0/photos/100489322039554322215/albums/5927609983821312017/5927628659029982930?pid=5927628659029982930&oid=100489322039554322215
« Ostatnia zmiana: 27 Mar 2015, 16:18 martwawiewiórka »
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Mężczyzna Iwo

  • leniwy południowiec
  • Wiadomości: 2201
  • Miasto: Kraków / Paryż
  • Na forum od: 20.09.2010
Odp: gotowanie
« 27 Mar 2015, 16:42 »
Albo zupę jarzynową.


Tagi:
 




Organizujemy








Partnerzy





Patronat




Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:











CDN ....
Mobilna wersja forum