Autor Wątek: kawałek masztu alu dla Coleman Avior  (Przeczytany 608 razy)

Offline Mężczyzna chesteroni

• Miasto: Toruń
  • Na forum od: 14.07.2012
kawałek masztu alu dla Coleman Avior
« 12 Cze 2014, 00:20 »
Pękł mi prosty kawałek masztu (pałąka czy jak tam zwał) dla Coleman Avior x2. Gdzie można by takie cudo dokupić, (i najlepiej, żeby nie zbankrutować)?

To oczywiście aluminium. Mogę pomierzyć ten kawałek, ale Coleman ma pewnie je standardowe i wolałbym firmowy "zapas" a nie sztukowane przez kogoś.

EDIT
Dla jasności: problemem jest element "main tent pole", ale ten niewygięty:
http://www.coleman.com/Parts/RNRP/repair-replacement-parts/2000000453/avior-x-tent
Jak widać, coleman ma tylko do tylnego zamiennik + na pewno droga przesyłka. Ale może tędy droga? Czy taka podmianka elementu z całego "kijka" jest wykonalna w domowych warunkach? Na oko to tylko gumka z węzełkami i parę kawałków rurki, ale nigdy tego nie robiłem, może to bardziej skomplikowane i o czymś nie wiem?
« Ostatnia zmiana: 12 Cze 2014, 00:39 chesteroni »

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
Upewnij się jaka jest średnica rurki)(7, 7,5, 8mm etc). Pójdź do sklepu turystycznego i kup taką rurkę za 7-10zł(nie musi być Colemana, może być cokolwiek. w dobrych sklepach turystycznych kupisz bez problemu. Nie daj się nabrać na zestaw "naprawczy" składający się z 10 pałąków, odciągów i zapasowych szpil. Chyba że potrzebujesz, jak nie to kup samą rurkę), porównaj długość ze swoją złamaną, upiłuj zbędny kawałek brzeszczotem i przetrzyj papierem ściernym, żeby nie było zadziorów.
Zlikwiduj pętlę na końcu sznurka w swoim stelażu, wyciągnij zepsuty element, wsuń nowy, zrób pętlę i koniec.

Nowy element daj możliwie najbliżej strony zewnętrznej(będzie trochę sztywniejszy niż te lekko zużyte i będzie mniej pracował - mniejsze szanse że pęknie szybciej). Do wsuwania gumy w stelaże przyda się bardzo cienki drut, gwóźdź, śruba. warto uciąć końcówkę i nadpalić zapalniczką żeby było sztywniejsze. Upierdliwe ale łatwe w zrobieniu. Trzeba tylko trochę czasu. 15min + wydubywanie ziemi z końcówki stelaża. Do tego przydaje się wkręt do drewna. ;)

Offline Mężczyzna krzychu

• Miasto: Rzeszów/Rymanów
  • Na forum od: 04.07.2011
Jak nie kupisz w sklepie aluminiowej rurki (często są tylko z włókna szklanego) to odezwij się do Marabuta lub Fjorda Nansena. Polski dystrybutor Colemana może nie mieć w ofercie samych stelaży.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum