Autor Wątek: Pedały SPD + jakie buty do tego?  (Przeczytany 20909 razy)

Offline Mężczyzna Madridista

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 27.04.2011
Pedały SPD + jakie buty do tego?
« 25 Kwi 2014, 02:10 »
Cześć! :)

Na dniach chcę zamówić pedały PD-M520, ale nie wiem jakie buty do tego będą pasowały.
Mam kilka par butów, które mnie interesują:

- Shimano SH-R088 - 287zł
- Shimano SH-R078 - 229zł
- Shimano SH-MT44 - 276zł
- Shimano SH-M064 - 199zł

Które z powyższych butów pasują do tych pedałów?
Używał ktoś, któryś z tych butów? (jeśli tak to jakie odczucia?)
Żeby buty były wygodne muszę kupić o rozmiar większe czy idealnie takie same w jakich chodzę na co dzień?  :P

Offline Mężczyzna voit

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 11.02.2012
Odp: Pedały SPD + jakie buty do tego?
« 25 Kwi 2014, 07:59 »
Pirwsze dwie pozycje to buty szosowe.

W 3 ten system sznurowania do mnie nie przemawia, w 4 wolałbym 3 rzepy.

http://www.bikestacja.pl/pl/odziez-i-buty/obuwie-spd/mtb/buty-spd-shimano-sh-xc30-czarne.html

Bez mierzenia może być trudno dobrać właściwe. Idż do pierwszego lepszego sklepu gdzie mają buty shimano i przymierz obojętnie jakie. Z reguły trzeba kupić jeden numer większe.
Ja normalnie noszę roz. 42, a jedne buty shimano mam 43, a drugie to nawet 44

Offline Mężczyzna gagarin

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 10.12.2010
« 25 Kwi 2014, 08:15 »
Wszystkie będą pasowały, tym się nie sugeruj. But dobieraj według zastosowania, a nie pedała

Dwa pierwsze modele to modele szosowe, niewygodne w chodzeniu ze względu na twardość podeszwy (6 pkt w skali którą podaje Shimano) jak i brak protektora. W teren się nie nadają, a i do turystyki raczej słabo. Chyba, że śmigasz tylko po asfalcie i mało chodzisz.

SH-MT44 but turystyczny z miękką podeszwą (3 pkt). Da się w nim wygodnie chodzić nawet cały dzień. Ma przewiewną konstrukcję z siatki. Ma sznurówki zamiast rzepów, ale w praktyce one trzymają całkiem ok, trzeba poprawiać może raz dziennie.

SH-M064 to byty MTB. Podeszwa jest bardziej miękka od modeli szosowych (5 pkt) i ma protektor. Bardziej sport niż turystyka, ale już można w nich pojechać na wyprawę jeśli nie planujesz dłuższych spacerów.

Wybieraj pomiędzy dwoma ostatnimi. Jak chcesz but bardziej do jazdy i przeżyjesz mały dyskomfort w czasie chodzenia, bierz M064. Jak chcesz but uniwersalny to MT44.

Co do rozmiaru to generalnie zasada rozmiar większe się sprawdza, ale dla pewności zrób tak:

Albo po prostu przymierz w sklepie, tak jak pisze voit.
Jeżdżę aby jeść.

« 25 Kwi 2014, 09:24 »
Wszystkie będą pasowały, tym się nie sugeruj. But dobieraj według zastosowania, a nie pedała

Dwa pierwsze modele to modele szosowe, niewygodne w chodzeniu ze względu na twardość podeszwy (6 pkt w skali którą podaje Shimano) jak i brak protektora. W teren się nie nadają, a i do turystyki raczej słabo. Chyba, że śmigasz tylko po asfalcie i mało chodzisz.

SH-MT44 but turystyczny z miękką podeszwą (3 pkt). Da się w nim wygodnie chodzić nawet cały dzień. Ma przewiewną konstrukcję z siatki. Ma sznurówki zamiast rzepów, ale w praktyce one trzymają całkiem ok, trzeba poprawiać może raz dziennie.

SH-M064 to byty MTB. Podeszwa jest bardziej miękka od modeli szosowych (5 pkt) i ma protektor. Bardziej sport niż turystyka, ale już można w nich pojechać na wyprawę jeśli nie planujesz dłuższych spacerów.

Wybieraj pomiędzy dwoma ostatnimi. Jak chcesz but bardziej do jazdy i przeżyjesz mały dyskomfort w czasie chodzenia, bierz M064. Jak chcesz but uniwersalny to MT44.

Co do rozmiaru to generalnie zasada rozmiar większe się sprawdza, ale dla pewności zrób tak:

Albo po prostu przymierz w sklepie, tak jak pisze voit.

Większość kaemów pokonuję jeżdżąc po asfalcie. W tym roku niestety nie mam co myśleć o żadnej wyprawie, raczej weekendowe wycieczki i jazda jednodniowa. Być może za rok gdzieś dalej pojadę i wtedy mógłbym sobie kupić buty turystyczne. Będę miał porównanie w sztywności itd. Jeśli chodzi o kwestie przemieszczania się "autobutem" to napiszę tak, gdy jadę sam nie zostawiam roweru nawet na minutę, a jak jadę z kimś to wchodzę tylko do sklepu i tyle. Więc dalej skłaniam się ku butom szosowym :). Co to są protektory?

Offline Mężczyzna Ricardo

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.05.2011
« 25 Kwi 2014, 09:35 »
Miałem kilka par różnych butów SPD, nie polecam sznurowanych z uwagi na mniejszy komfort zakładania w porównaniu do tych na rzepy. Najlepsza moim zdaniem opcja to dwa rzepy + klamra. Obecnie mam buty Specialized Comp MTB - najwygodniejsze jakie miałem.
http://www.rowerowysklep.pl/buty-i-pedaly-spd-buty-mtb-spd-buty-specialized-comp-mtb-white-10-o_l_95_1576.html
Jak nie planujesz dużo chodzić w tych butach to takie z bardzo sztywną podeszwą są lepsze do jazdy.

« 25 Kwi 2014, 10:08 »
Co to są protektory?

Wikipedia: "protektor – głęboko żłobiona podeszwa zabezpieczająca przed ślizganiem"

mniejszy komfort zakładania w porównaniu do tych na rzepy
Buty zakłada się raz dziennie i sznurowanie trwa 3 sekundy więc to słaby argument. Z rzepami chodzi o to, że lepiej trzymają i but nie luzuje się w czasie jazdy.

Buty szosowe to kiepski pomysł, bo blok SPD wystaje całkowicie z podeszwy i w czasie chodzenia stajesz na nim, co jest bardzo niewygodne i dodatkowo łatwo się pośliznąć. Zobacz jak to wygląda: http://mccraw.co.uk/shimano-r078-r088-road-shoes-review/
W bucie MTB blok jest schowany w podeszwie i stajesz na gumie na nie na bloku, co poprawia komfort i przyczepność. Dlatego lepiej kup buty MTB. Są modele z twardszą podeszwą od tych szosowych które pokazałeś.
Jeżdżę aby jeść.

Offline Mężczyzna Rado

• Miasto: Lublin
« 25 Kwi 2014, 10:44 »
Na dalsze wyjazdy proponuję te buty: http://krolestworowerow.pl/p/1684/760/buty-shimano-spd-sh-mt43l-buty-mtb-buty-rowerowe-odziez-rowerowa.html

Mam takie i super w nich się chodzi, natomiast do jazdy w teren mam najprostsze buty MTB z 3 rzepami: http://cokupic.pl/produkt/Shimano-Sh-M077-Mtb-Ciemno-Szare

Na podjazdach się męczę, na zjazdach odpoczywam, a na płaskim po prostu pedałuję :)

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 25 Kwi 2014, 10:55 »
Shimano MT41 kupiłem 5 lat temu (16 kwietnia 2009 r.). Nadal w nich jeżdżę i chodzę. :D

Jak chcesz mogę pokazać jak wyglądają obecnie. ;)

« 25 Kwi 2014, 12:45 »
Na dalsze wyjazdy proponuję te buty: http://krolestworowerow.pl/p/1684/760/buty-shimano-spd-sh-mt43l-buty-mtb-buty-rowerowe-odziez-rowerowa.html

Mam takie i super w nich się chodzi, natomiast do jazdy w teren mam najprostsze buty MTB z 3 rzepami: http://cokupic.pl/produkt/Shimano-Sh-M077-Mtb-Ciemno-Szare

Dzięki za propozycję :). Jednak tak jak pisałem, teraz potrzebuję buty na krótkie wycieczki, raczej bez chodzenia w nich.

Shimano MT41 kupiłem 5 lat temu (16 kwietnia 2009 r.). Nadal w nich jeżdżę i chodzę. :D

Jak chcesz mogę pokazać jak wyglądają obecnie. ;)
yoshko Chętnie zobaczę jak obecnie wyglądają, przyznam że nawet fajny trekkingowy design! :)

Co to są protektory?

Wikipedia: "protektor – głęboko żłobiona podeszwa zabezpieczająca przed ślizganiem"

mniejszy komfort zakładania w porównaniu do tych na rzepy
Buty zakłada się raz dziennie i sznurowanie trwa 3 sekundy więc to słaby argument. Z rzepami chodzi o to, że lepiej trzymają i but nie luzuje się w czasie jazdy.

Buty szosowe to kiepski pomysł, bo blok SPD wystaje całkowicie z podeszwy i w czasie chodzenia stajesz na nim, co jest bardzo niewygodne i dodatkowo łatwo się pośliznąć. Zobacz jak to wygląda: http://mccraw.co.uk/shimano-r078-r088-road-shoes-review/
W bucie MTB blok jest schowany w podeszwie i stajesz na gumie na nie na bloku, co poprawia komfort i przyczepność. Dlatego lepiej kup buty MTB. Są modele z twardszą podeszwą od tych szosowych które pokazałeś.

Dzięki za wytłumaczenie terminu :P, piesze poruszanie się w butach nie ma znaczenia, przynajmniej nie na tą chwilę(sezon). Jak będę myślał o wyprawie to wybiorę jakieś typowo trekkingowe albo mtb. Te twardsze modele mtb w jakich cenach są? Zależy mi też na tym żeby buty ładnie wyglądały, dlatego nie może to być byle co :). Dodam tylko, że więcej niż 300zł za buty nie dam :P, tak jestem skąpy - albo po prostu mnie nie stać :D

« 25 Kwi 2014, 13:00 »
Te twardsze modele mtb w jakich cenach są?

Wejdź sobie na stronę Shimano Polska. Tam jest katalog butów z podanymi twardościami. Na szybko masz zestawienie.

W niektórych sklepach są sprzedawane zestawy: buty + pedały (najczęściej są to właśnie PD-M520). Poszukaj, może wyjdzie Cię taniej.
Jeżdżę aby jeść.

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 25 Kwi 2014, 13:20 »
mam coś podobnego do Yoshko, ale ciut wyższe z przodu, SH-MT51. Wcześniej coś podobnego, super są bo można chodzić, od czasu do czasu słychać tylko blok spd.

« 25 Kwi 2014, 16:21 »
Te twardsze modele mtb w jakich cenach są?

Wejdź sobie na stronę Shimano Polska. Tam jest katalog butów z podanymi twardościami. Na szybko masz zestawienie.

W niektórych sklepach są sprzedawane zestawy: buty + pedały (najczęściej są to właśnie PD-M520). Poszukaj, może wyjdzie Cię taniej.
Zamawiam kilka rzeczy na bikestacja.pl, a buty mają w bardzo dobrych cenach, więc raczej skorzystam z ich oferty.
Bardzo podobają mi się te SH-R088 w kolorze białym, chyba podjąłem już decyzję! :D Twardość na poziomie połowy skali, więc myślę, że będą dobre dla takiego amatora spd jak ja :P. Wielkie dzięki za wykres :).

Offline Mężczyzna memorek

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 12.05.2007
« 25 Kwi 2014, 16:26 »
Plusem rzepów jest też możliwość regulacji w trakcie jazdy. Ale to się raczej przydaje przy ściganiu.

Marek

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
    • Blog Yoshkowy
« 25 Kwi 2014, 17:11 »
MT41 po 5 latach. Kilometrów około 30k.

« 25 Kwi 2014, 17:18 »
MT41 po 5 latach. Kilometrów około 30k.

Całkiem spoko :). Ale masz małe stopy :o
Dzięki za zdjęcie.  ;)

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 25 Kwi 2014, 18:27 »
Mocno odradzam szosowe buty do innych zastosowań niż jazda typowo szosowa  ;D  kurcze ale urodziłem.
Blok w takim bucie masz nakręcony na podeszwę, jest całkowicie na wierzchu. Bardzo niewygodne jest chodzenie, czubki butów "idą" do góry. Na mokrym podłożu podparcie butem podczas jazdy, może być niebezpieczne ze względu na śliskość. Poruszanie się na dworcu, po kamiennych schodach, nic przyjemnego.
Napaliłeś się, widzę. Ale naprawdę dobrze się zastanów. W sumie możesz później kupić drugie, turystyczne czy MTB.
Buty radzę przymierzyć przed zakupem. Shimano wypadają mniejsze numer, czasami nawet dwa. Większość modeli jest stosunkowo wąska. Ja musiałem kupić 46 a normalnie noszę w rozmiarze 44.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

« 25 Kwi 2014, 18:41 »
Mocno odradzam szosowe buty do innych zastosowań niż jazda typowo szosowa  ;D  kurcze ale urodziłem.
Blok w takim bucie masz nakręcony na podeszwę, jest całkowicie na wierzchu. Bardzo niewygodne jest chodzenie, czubki butów "idą" do góry. Na mokrym podłożu podparcie butem podczas jazdy, może być niebezpieczne ze względu na śliskość. Poruszanie się na dworcu, po kamiennych schodach, nic przyjemnego.
Napaliłeś się, widzę. Ale naprawdę dobrze się zastanów. W sumie możesz później kupić drugie, turystyczne czy MTB.
Buty radzę przymierzyć przed zakupem. Shimano wypadają mniejsze numer, czasami nawet dwa. Większość modeli jest stosunkowo wąska. Ja musiałem kupić 46 a normalnie noszę w rozmiarze 44.
Tak chcę właśnie zrobić, teraz kupiłem szosowe, a w drugiej kolejności zainwestuję w jakieś MTB albo trekkingowe :). Napaliłem się aż tak bardzo, że przed chwilą wróciłem ze sklepu i już mam je w domku! :D Rozmiarówka Shimano jest bardzo dokładna, spokojnie mogłem zamawiać 46-tki bez przymierzania. To kolejny krok do pierwszej jazdy w tym roku! Jeszcze tylko kilka części, m.in. widelec sprowadzany z Niemiec :(..
« Ostatnia zmiana: 25 Kwi 2014, 18:47 Hannibal »

Offline Mężczyzna Rado

« 25 Kwi 2014, 20:18 »
No to teraz Hannibal życzę Ci jak najmniej zaliczonych gleb  :lol: . Jak uczyłem się wypinania z SPD w warunkach domowych zimą, to robiłem to tak:
rower stawiałem w "drzwiach", wsiadałem na niego, łapałem się rękoma futryny i wpinałem się i wypinałem aż do znudzenia - chodziło mi o nauczenie się ruchu skręcania piętą w bok - mi pomogło :) - przez 3 lata zaliczyłem tylko 3 gleby  :lol:

Na podjazdach się męczę, na zjazdach odpoczywam, a na płaskim po prostu pedałuję :)

blondas

• Gość
« 25 Kwi 2014, 20:27 »
rower stawiałem w "drzwiach", wsiadałem na niego, łapałem się rękoma futryny i wpinałem się i wypinałem aż do znudzenia - chodziło mi o nauczenie się ruchu skręcania piętą w bok - mi pomogło :) - przez 3 lata zaliczyłem tylko 3 gleby  :lol:
Powiedz że żartujesz  ;)
Przecież gleba nie jest kwestią umiejętności wypinania butów z pedałów.
Hannibal, mocno przykręć bloki do butów, to bardzo ważne.

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 25 Kwi 2014, 20:28 »
Co Wy macie z tym wypinaniem? Ja po prostu założyłem SPD i zacząłem jeździć. Normalnie .
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Mężczyzna foka

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 21.10.2012
« 25 Kwi 2014, 20:30 »
 Ja pare razy wywalilem sie w terenie min. przed sklepem, w lesie. Sytuacje nie byly na szczescie "gardlowe", wiec wiecej smiechu niz szkody.

Pozdrawiam,
--
F.

Offline Mężczyzna Rado

« 25 Kwi 2014, 20:39 »
Powiedz że żartujesz  ;)
Sądzę, że zaliczenie gleby to jest przede wszystkim kwestia umiejętności SZYBKIEGO wypinania z pedałów.
furman nigdy nie zaliczyłeś gleby "dzięki temu"  :) ,że miałeś SPD i nie wypiąłeś się na czas ? Jeśli tak, to jesteś ewenementem - szacun  :lol:

Offline Mężczyzna siendziaty

• Miasto: Tarnów
  • Na forum od: 04.02.2014
« 25 Kwi 2014, 20:42 »
Też naczytałem się o tych glebach przy nauce jazdy w SPD. Chyba za bardzo się przejąłem, gdyż w pierwszym roku jazdy (teraz będzie drugi :-p ) wygrzmociłem raz - właściwie to stukłem nabiał, zatrzymując się przed przejściem dla pieszych, zapominając, że jestem wpięty. Nie jest tak źle, ale trzeba pamiętać o wpięciu by wyrobić sobie odpowiedni nawyk.
Potwierdzam potrzebę przymierzenie jakiegokolowiek buta danej marki przed zakupem. Normalnie noszę 44, a M064 mam 45 i są na styk.

« 25 Kwi 2014, 20:44 »
No to teraz Hannibal życzę Ci jak najmniej zaliczonych gleb  :lol: . Jak uczyłem się wypinania z SPD w warunkach domowych zimą, to robiłem to tak:

Dzięki wielkie Rado, dobra metoda, być może będę musiał ją praktykować przez jakiś czas. :D
Mam nadzieję, że nie zaliczę żadnej typowej gleby na "światłach" :P..
Powiedz że żartujesz  ;)
Hannibal, mocno przykręć bloki do butów, to bardzo ważne.

Przykręcać do oporu, z całych sił czy raczej spokojnie i intuicyjnie?
Nie chciałbym przekręcić gwintu, jest to w ogóle możliwe? :>

Offline Mężczyzna furman

• Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 25 Kwi 2014, 20:47 »
Żaden wybryk natury ze mnie. Po prostu ani ja, ani całe grono moich rowerowych znajomych nie miało problemów z przejściem z platform na SPD. No, a żeby już opierać się o coś i ćwiczyć odruch wypinania to już nawet mi do głowy nie przyszło. Być może gdzieś tak fiknąłem gdy zatrzymałem się i nie zdążyłem wypiąć ale to nie była kwestia wprawy lub jej braku.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna menel

• Na forum od: 25.03.2012
« 25 Kwi 2014, 21:55 »
@Hannibal
A wiesz już że są dwa rodzaje bloków?

I najlepsze buty MTB przed i po

« 26 Kwi 2014, 00:24 »
Tak chcę właśnie zrobić, teraz kupiłem szosowe, a w drugiej kolejności zainwestuję w jakieś MTB albo trekkingowe :). Napaliłem się aż tak bardzo, że przed chwilą wróciłem ze sklepu i już mam je w domku!

No właśnie widać, że napaliłeś się tak, że zamiast spokojnie pomyśleć od razu poleciałeś do sklepu. Kupowanie butów szosowych, żeby je używać z blokami SPD to nieporozumienie; buty szosowe kupuje się tylko po to by je używać z blokami szosowymi (bo te są tylko wystające i tylko do takich butów pasują). Używając typowych SPD w porównaniu do butów MTB nic nie zyskasz, natomiast stracisz dużo, bo o ile w butach z blokami szosowymi jeszcze da się jako-tako iść (bo bloki są plastikowe), to chodzenie z wystającymi metalowymi blokami to już zupełnie do niczego, szczególnie po glazurze i podobnych nawierzchniach, które często są w sklepach.

Buty Shimano R088 nie pasują do pedałów Shimano PD-M520?
Nie da się do nich wpiąć? Nie da się ich używać w tych butach?
Tak jak już wielokrotnie pisałem, nie obchodzi mnie kwestia pieszego poruszania się w tych butach.

EDIT:
Czym się różnią bloki butów szosowych od bloków z butów MTB?
Jak dla mnie są identycznie..
Więc chyba nie ma znaczenia jakimi butami się do nich wepnę, czy to będą szosowe czy też MTB bo i tak bloki są te same. Poprawcie mnie jeśli się mylę. W razie czego buty mogę zwrócić, mam do sklepu 5min :).
« Ostatnia zmiana: 26 Kwi 2014, 01:02 Hannibal »

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 26 Kwi 2014, 08:16 »
Te pedały co pokazałeś to nie są typowo szosowe. To taka hybryda właśnie do bloków mtb.
Nawiasem mówiąc nie bardzo pasujące do Twoich butów ze względu na płaską podeszwę.
Tutaj masz przykład pedału i bloku szosowego:
http://www.mikesport.pl/shimano-pd-r540-silver-pedaly-szosowe-spdsl.html
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna voit

« 26 Kwi 2014, 08:22 »
Zgadzam się z Wilkiem.

Z roweru czasem się zsiada i wtedy zobaczysz o czym mówimy.

A tak wyglądają bloki szosowe

« 26 Kwi 2014, 09:05 »
Zgadzam się z Wilkiem.

Z roweru czasem się zsiada i wtedy zobaczysz o czym mówimy.

A tak wyglądają bloki szosowe

Mnie nie interesuje to, co się dzieję w momencie zejścia z roweru. Najważniejsza jest jazda.
Da się wpiąć butami szosowymi do pedałów M520? Próbowaliście jeździć w takim zestawieniu? Szkoda, że wcześniej nikt mnie nie poinformował o tym, a wręcz pisaliście, że wszystkie buty będą pasować..

Offline Mężczyzna Symfonian

• Dominik
  • Miasto: Piekary Śląskie
  • Na forum od: 18.05.2009
« 26 Kwi 2014, 09:12 »
Dać sie da ale gdzie tu sens :P Chyba jedynie jak sie ma więcej par butów pod spd i jeździ się na jednym rowerze, żeby nie przekręcać pedałów.

Offline Mężczyzna menel

« 26 Kwi 2014, 10:21 »

Da się wpiąć butami szosowymi do pedałów M520? Próbowaliście jeździć w takim zestawieniu? Szkoda, że wcześniej nikt mnie nie poinformował o tym, a wręcz pisaliście, że wszystkie buty będą pasować..
Nie wpinają się buty tylko bloki. Buty które kupiłeś są przystosowane do obu typów bloków, wystarczyło przeczytać opis na stronie sklepu.
Są również buty SPD Shimano SH-M088 przystosowane tylko do bloków SPD które  różnią się podeszwą i wagą a z punktu widzenia jazdy są identyczne. Ponieważ pedały M520 są przystosowane tylko do bloków SPD takich właśnie butów potrzebujesz.

Offline Mężczyzna voit

« 26 Kwi 2014, 10:40 »

Mnie nie interesuje to, co się dzieję w momencie zejścia z roweru. Najważniejsza jest jazda.
Da się wpiąć butami szosowymi do pedałów M520? Próbowaliście jeździć w takim zestawieniu?

Jeśli tak stawiasz sprawę, to odpowiem. Da się. Tylko sensu nie ma w tym żadnego.

Szkoda, że wcześniej nikt mnie nie poinformował o tym, a wręcz pisaliście, że wszystkie buty będą pasować..

Akurat kiedy podałeś te 4 modele, które brałeś pod uwagę to pisano Ci że  2 pierwsze opcje to buty szosowe.
Ale Ty się uparłeś i teraz zachowujesz jak dziecko.

Napiszę ci tak do roweru górskiego da się założyć kierownicę baranka i wąskie opony slicki, korbę 2 rzędową z blatem 52, tylko po co ???

« 26 Kwi 2014, 12:30 »

Da się wpiąć butami szosowymi do pedałów M520? Próbowaliście jeździć w takim zestawieniu?

Jeśli tak stawiasz sprawę, to odpowiem. Da się. Tylko sensu nie ma w tym żadnego.

Szkoda, że wcześniej nikt mnie nie poinformował o tym, a wręcz pisaliście, że wszystkie buty będą pasować..

Akurat kiedy podałeś te 4 modele, które brałeś pod uwagę to pisano Ci że  2 pierwsze opcje to buty szosowe.
Ale Ty się uparłeś i teraz zachowujesz jak dziecko.

Napiszę ci tak do roweru górskiego da się założyć kierownicę baranka i wąskie opony slicki, korbę 2 rzędową z blatem 52, tylko po co ???

Idąc dalej, rower szosowy nie może pełnić roli wyprawowca, bo po co?
Tyle ludzi na szosie zwiedza świat.

Nie wpinają się buty tylko bloki. Buty które kupiłeś są przystosowane do obu typów bloków, wystarczyło przeczytać opis na stronie sklepu.
Są również buty SPD Shimano SH-M088 przystosowane tylko do bloków SPD które  różnią się podeszwą i wagą a z punktu widzenia jazdy są identyczne. Ponieważ pedały M520 są przystosowane tylko do bloków SPD takich właśnie butów potrzebujesz.

Jeśli z punktu widzenia jazdy są identyczne to w czym tkwi problem?
Bo już się zatraciłem w tym wszystkim..
R088 są przystosowane do obu typów bloków to chyba nic nie będzie przeszkadzało w jeździe nie? Na samym końcu wypowiedzi napisałeś jednak, że potrzebuję butów tylko pod spd..
Nic nie rozumiem :(.

Dać sie da ale gdzie tu sens :P Chyba jedynie jak sie ma więcej par butów pod spd i jeździ się na jednym rowerze, żeby nie przekręcać pedałów.
Wytłumaczcie mi jak bardzo prostemu człowiekowi dlaczego nie ma sensu jeździć w R088 na pedałach M520. Chcę kupić jeszcze jedną parę butów mtb/trekking, ale dopiero na kolejny sezon. I pedałów używałbym na różnych butach.

« 26 Kwi 2014, 12:40 »
Jak zrobisz mamie dziurę w podłodze tymi wystajacymi blokami to zrozumiesz.
Jeżdżę aby jeść.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
    • Blog Yoshkowy
« 26 Kwi 2014, 12:48 »
Oj czepiliscie się. W tych butach będzie tylko jeździł a nie chodził. Zapewne w jakiś klapkach do roweru i tam zmiana na spd.
PS: Jak żyją szosowcy skoro w ich butach nie da się chodzić?

« 26 Kwi 2014, 12:52 »
Jak zrobisz mamie dziurę w podłodze tymi wystajacymi blokami to zrozumiesz.
Czyli różnica w nich to tylko fakt, że nie da się w nich chodzić tak?
Ewentualnie możliwość uszkodzenia bloków podczas chodzenia?
Więc uważacie, że powinienem oddać buty i poszukać jakiś butów typu M088 tak?
A jak będę chciał pojeździć kiedyś w butach szosowych to mam dokupić do nich pedały szosowe?

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna menel

« 26 Kwi 2014, 13:23 »
Jeżeli coś jest do wszystkiego to jest do niczego. Więc skoro masz pedały jednosystemowe to po co ci buty dwusystemowe?
Poza tym jeśli masz zamiar bawić się w turystykę rowerą to tylko ci się wydaje że nie będziesz w nich chodził.

A nie widziałeś ile samochodów z butami na zmianę jeździ za peletonem?

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 26 Kwi 2014, 13:26 »
Weź czerwone, są najszybsze.

« 26 Kwi 2014, 13:48 »
Jeżeli coś jest do wszystkiego to jest do niczego. Więc skoro masz pedały jednosystemowe to po co ci buty dwusystemowe?
Poza tym jeśli masz zamiar bawić się w turystykę rowerą to tylko ci się wydaje że nie będziesz w nich chodził.

A nie widziałeś ile samochodów z butami na zmianę jeździ za peletonem?
Pisałem już wielokrotnie, że na ten moment potrzebuję buty tylko do jazdy, bo i tak nie mam co liczyć na żadną wyprawę.. Napiszę jeszcze raz, ale tym razem wielkimi literami.
POTRZEBUJĘ BUTÓW DO JAZDY PO OKOLICY, EWENTUALNIE NA JAKIEŚ TRASY JEDNODNIOWE, DŁUŻSZE,  NIE BĘDĘ ZWIEDZAŁ, CHODZIŁ, BIEGAŁ,  SKAKAŁ!!!
Tak czy siak wymieniam buty na M088, mam nadzieję, że nie będę żałował.
Szkoda tylko, że nie są tak ładne jak R088.
Z całym szacunkiem, daruj sobie takie teksty.. Weź czerwone dla dziecka, tylko uważaj żeby się za bardzo nie rozpędziło, bo będzie tragedia. Nie atakuj mnie, bo nie warto.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 26 Kwi 2014, 14:05 »

Kiedy będziesz przykręcał bloki do butów, na śrubki nałóż trochę pasty miedzianej lub smaru. Co jakichś (dłuższy) czas przmiennie luzuj i dokręcaj śruby. Jeśli skręcisz na sucho, możesz mieć problem z odkręceniem i wymianą zużytego elementu.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna menel

« 26 Kwi 2014, 14:07 »

Pisałem już wielokrotnie, że na ten moment potrzebuję buty tylko do jazdy, bo i tak nie mam co liczyć na żadną wyprawę.. Napiszę jeszcze raz, ale tym razem wielkimi literami.
POTRZEBUJĘ BUTÓW DO JAZDY PO OKOLICY, EWENTUALNIE NA JAKIEŚ TRASY JEDNODNIOWE, DŁUŻSZE,  NIE BĘDĘ ZWIEDZAŁ, CHODZIŁ, BIEGAŁ,  SKAKAŁ!!!

Gorzej jak będziesz musiał w stanie wyższej konieczności dobiec do klozetu po mokrych kafelkach.  ;D

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

« 26 Kwi 2014, 14:11 »

Gorzej jak będziesz musiał w stanie wyższej konieczności dobiec do klozetu po mokrych kafelkach.  ;D
W każdym obuwiu byłoby sztuką nie przywrócić się :P
Na szczęście nigdy nie miałem takiego ciśnienia żeby na gwałt znaleźć się przy kibelku :D

Edit

Kiedy będziesz przykręcał bloki do butów, na śrubki nałóż trochę pasty miedzianej lub smaru. Co jakichś (dłuższy) czas przmiennie luzuj i dokręcaj śruby. Jeśli skręcisz na sucho, możesz mieć problem z odkręceniem i wymianą zużytego elementu.

Wielkie dzięki za praktyczną radę :).
« Ostatnia zmiana: 26 Kwi 2014, 14:29 Hannibal »

Offline Mężczyzna voit

« 26 Kwi 2014, 14:54 »

Rozważ to jeszcze, bo te M088 bardzo brzydkie są.

Offline Mężczyzna anghan

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 18.11.2013
    • Kwestia Szlaku
« 26 Kwi 2014, 15:05 »

Już była celna uwaga Janus, po co kolejna?

Hannibal , wybierając SPD robisz bardzo dobrze. Udanej jazdy.

Offline Mężczyzna voit

« 26 Kwi 2014, 15:25 »

Już była celna uwaga Janus, po co kolejna?

Hannibal , wybierając SPD robisz bardzo dobrze. Udanej jazdy.

A czytałeś cały wątek, że popierasz wybór szosowych spd z płaską podeszwą połaczonych z metalowym blokiem.
Ja też jestem za spd ale, do  sportowej szosy, szosowe z plastikowym blokiem , a do każdego innego but mtb albo turystyczny z metalowym schowanym w podeszwie blokiem.

Offline Mężczyzna anghan

• Kwestia Szlaku
« 26 Kwi 2014, 20:05 »
Czytałem cały wątek i już mu Janus zwróciła uwagę by kupił czerwone ;)

Offline Mężczyzna memorek

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 12.05.2007
« 26 Kwi 2014, 21:21 »
Dla moich kolan wygodniejsze są pedały bez luzu
Przepraszam, za off top, ale możesz rozwinąć? Zawsze słyszałem (i u mnie to się sprawdza), że przy problemach z kolanami, lepiej ustawić większy luz, żeby kolano mogło trochę się obracać, a nie pracować w jednej płaszczyźnie.

Marek

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

« 29 Kwi 2014, 12:24 »
Buty wymienione!
Teraz jestem szczęśliwym nabywcą butów Shimano M088 :).
Mam nadzieję, że jazda w nich będzie czystą przyjemnością.

Dzięki wszystkim za pomoc! :)

EDIT:
Do czego służą te naklejki?
Znalazłem je w pudełku z butami..

Offline Mężczyzna Symfonian

• Dominik
  • Miasto: Piekary Śląskie
  • Na forum od: 18.05.2009
« 29 Kwi 2014, 12:41 »
Podkleja się pod wkładką w miejscu gdzie jest blok żeby woda się nie dostała od dołu, ale raczej to nic nie daje :P

« 29 Kwi 2014, 12:50 »
Podkleja się pod wkładką w miejscu gdzie jest blok żeby woda się nie dostała od dołu, ale raczej to nic nie daje :P

Tak jak podejrzewałem, ale jakoś ciężko mi wierzyć, że to zatrzyma wodę :P

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
« 29 Kwi 2014, 13:08 »
Do przejścia się po mokrej trawie wystarczy :-)

Wczoraj się właśnie w ten sposób przekonałem, ze warto je jednak nalepić.

« 29 Kwi 2014, 13:40 »
Do przejścia się po mokrej trawie wystarczy :-)

Wczoraj się właśnie w ten sposób przekonałem, ze warto je jednak nalepić.
Ja dla pewności je nakleję :).

Offline Mężczyzna anghan

• Kwestia Szlaku
« 29 Kwi 2014, 21:33 »
Ktoś tu ostatnio dawał fajny sposób by dziury zakleić od środka warstewką sylikonu budowlanego. Jak ma się trochę zacięcia to można się w to bawić. Ja może się skuszę w kolejnych butach :P Teraz mi się nie chce ;)

« 29 Kwi 2014, 23:17 »
Ktoś tu ostatnio dawał fajny sposób by dziury zakleić od środka warstewką sylikonu budowlanego. Jak ma się trochę zacięcia to można się w to bawić. Ja może się skuszę w kolejnych butach :P Teraz mi się nie chce ;)
Trzeba być kreatywnym, ja na początku postawię na tą naklejkę. W deszczu raczej nie jeżdżę, więc buty nie będą jakoś strasznie narażone na przecieki.  :P

Offline Rayan93

• Miasto:
  • Na forum od: 15.02.2014
« 22 Maj 2014, 16:39 »
Czołem.

Jestem przed kupnem butów i pedałów SPD. Chciałbym się Was poradzić. Otóż przymierzałem buty SH CT70 i są cholernie wygodne a na tym mi najbardziej zależy - aby w miarę normalnie w nich chodzić. Co o nich sądzicie? Warto? Co w ogóle sądzicie o tej nowej serii SH CT?

Drugie pytanie: jakie pedały wybrać pod ww. buty? Dużo słyszałem dobrych opinii o TIME, jakie modele byście polecali? Moje wymogi to aby można w nich jeździć również w normalnych butach (czyli była również platforma), oraz cena do 200zł.

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek
« 18 Lis 2017, 18:01 »
Reanimuję wątek, bo może coś doradzicie.

Jeżdżę - póki co - szosą w pedałach SPD M540 czyli raczej nie na szosę. Ale w takich jeżdżę, podobnie zresztą rzecz się ma z butami. Pytania zatem są dwa.

Czy powinienem przejść na pedały szosowe (czemu? jakie z tego są korzyści? weź pod uwagę iż często uczestniczę w imprezach oznaczonych haszem "sól kolarstwa*)?

Jeśli przechodzić na szosowe, to na jakie i jakie buty do tego (cena gra rolę)?

*wyjaśnienie co to znajdziesz u Hipka w stopce.
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Na forum od: 22.09.2013
« 18 Lis 2017, 19:16 »
Do ogolonych łydek to tylko but szosowy albo na obcasie  ;D
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 18 Lis 2017, 19:45 »
Ja lubię szosowę za to, że zarówno pedały jak i bloki są dużo większe niż MTB. Na długich dystansach jest to chyba większa wygoda. Na ile przekłada się to na wynik sportowy? Ciężko powiedzieć, chyba zestaw: but szosowy + spd szosowe jest sztywniejszy (lepiej trzyma) niż MTB, ale to już pytanie do specjalistów od wykresów i tabelek.

W szosowych mi się wygodniej jeździ. Sól kolarstwa lepiej się uprawia w mtb, bo w szosowych mniej wygodnie się chodzi. Na jakieś wyjazdy, maratony to zabieram drugie buty do chodzenia. Do tego blok jest z plastiku, który się ściera. Przy bardzo dużych przebiegach to pewnie minimum raz w roku trzeba bloki wymienić (ja szosą jeżdżę tylko ok 3-4 tys. km rocznie, wytrzymały mi ponad dwa lata).
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna martink

• Miasto: Starachowice
  • Na forum od: 29.01.2011
    • http://www.wyprawyrowerowemartink.blogspot.com/
« 18 Lis 2017, 22:52 »
Reanimuję wątek, bo może coś doradzicie.

Jeżdżę - póki co - szosą w pedałach SPD M540 czyli raczej nie na szosę. Ale w takich jeżdżę, podobnie zresztą rzecz się ma z butami. Pytania zatem są dwa.

Czy powinienem przejść na pedały szosowe (czemu? jakie z tego są korzyści? weź pod uwagę iż często uczestniczę w imprezach oznaczonych haszem "sól kolarstwa*)?

Jeśli przechodzić na szosowe, to na jakie i jakie buty do tego (cena gra rolę)?

Krzysiek - była już na ten temat rozmowa (ale to na pewno nie w tym wątku) Ogólnie jest tak - jak masz zamiar jeździć na rowerze to wówczas lepsze są pedały szosowe; jeśli masz zamiar rower prowadzić wówczas wybierz mtb. Zestaw szosowy jest lżejszy, sztywniejszy - na takim zestawie są mniejsze straty energii. Z drugiej strony jak trzeba rower prowadzić (ale nie paręnaście metrów na bufecie tylko na prawdę kawałek) to jest dramat. Nie daj sobie wmówić że w butach szosowych da się chodzić. Jak już się zdecydujesz na szosowe to albo system look albo shimano. W jednym i drugim zasady są takie same. Tańsze pedały = gorsze pedały. Różnice to masa, jakość łożysk i powierzchnia styku z blokiem. Gdy wybierzesz pedały to pozostają jeszcze tylko buty. Trzeba zwracać uwagę na masę, sztywność podeszwy i sposób zapinania buta. Najlepszy jest system boa ale microlock i trzy paski na rzepy też ujdzie. Dwa paski na rzepy to już raczej słabo. Tyle

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 19 Lis 2017, 09:46 »
Z drugiej strony jak trzeba rower prowadzić (ale nie paręnaście metrów na bufecie tylko na prawdę kawałek) to jest dramat. Nie daj sobie wmówić że w butach szosowych da się chodzić.

Na Maratonie Podróżnika wpychałem rower na Przełęcz Karkonoską i było mocno niewygodnie, trochę ślisko. Starałem się iść trawiastym/piaszczystym poboczem, ale szału nie było. No i miałem już mocno starte bloki i była obawa, czy po tym spacerze jeszcze dam rade się wpiąć. Obis dlatego pchał w klapkach, a jeden z zawodników długimi fragmentami idąc tyłem (autentyk!)  ;D
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

« 19 Lis 2017, 12:39 »

Moja "sól kolarstwa" nierzadko wygląda tak jak na powyższym zdjęciu, czyli przenoszenia roweru przez szczytowe partie i tam gdzie kończy się asfalt. Tak więc buty MTB są koniecznością. Ale u mnie to ewoluowało odwrotnie. Najpierw były buty/pedały szosowe a potem zachciało mi się urozmaicić moje trasy dodając takie przełazy na drugą stronę. Nie widzę istotnej różnicy MTB-szosa poza wygodą chodzenia i estetyką (szosowe bywają jednak ładniejsze).

Na pewno jednak zestaw szosowy może być sporo lżejszy, co dla kogoś startującego w wyścigach przełoży się na konkretne minuty i sekundy na mecie, i chyba o to w tym chodzi. 
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek
« 22 Lis 2017, 19:06 »
No nie, wyścigi mnie nie interesują. Pytam o takie pedały / buty w kontekście ew. problemów z drętwieniem stóp. Bo BBT trochę mnie to męczyło, pewnie gdybym podjechał te sztajfy na MP 2017 to mogłoby być podobnie (a tak bikewalking wymasował mi stopy i nie miałem problemów).

Czytałem, że twarde szosowe buty załatwiają sprawę. Faktycznie?
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline Mężczyzna Rado

« 22 Lis 2017, 19:31 »
Dopiero od tego roku jeżdżę w szosowych SPD SL. Z dłuższych dystansów w tych butach, to przejechałem tylko KMT (kojarzysz? ;) ). Czuję różnicę, ale zdecydowanie więcej ustawień musiałem wypróbować by znaleźć te optymalne.

« 22 Lis 2017, 19:38 »

Nad tym aspektem się nigdy nie zastanawiałem. Aczkolwiek staram się od czasu do czasu pogimnastykować stopami w butach. Ale stopę, każdy ma inną więc co dla jednego super dla innego już niekoniecznie. Więc może być tak, że stopy drętwieć przestaną ale brak amortyzacji spowoduje inne dolegliwości.

Popatrz jak buty biegowe wyewoluowały przez ostatnie lata: dla stopy supinującej, pronującej, neutralne. Sztywny zapiętek, miękki zapięte, podparcie... w teren, na asfalt, na bieżnię, do długich biegów, treningowe, startowe... generalnie cuda na kiju. Buty rowerowe to jednak sto lat w tyle są i wybór jest mały.

Offline Mężczyzna faja

• Na forum od: 06.01.2013
« 22 Lis 2017, 20:06 »
No nie, wyścigi mnie nie interesują. Pytam o takie pedały / buty w kontekście ew. problemów z drętwieniem stóp. Bo BBT trochę mnie to męczyło, pewnie gdybym podjechał te sztajfy na MP 2017 to mogłoby być podobnie (a tak bikewalking wymasował mi stopy i nie miałem problemów).

To chyba nie tak. Kupiłem sobie buty SPD (nie - SL) żeby używać je jeżdżąc przełajem. Są tak samo twarde jak SPD-SL. różnica jest taka, że można w nich (jako tako) chodzić i są nieco bardziej masywne. Niemniej i tak do szosy używam SPD SL - jakoś bardziej mi pasują i komplet buty + pedały są lżejsze i tak jakby bardziej precyzyjnie pracują.  Oczywiście są to tylko moje odczucia, ktoś inny może mieć zupełnie inne zdanie.

Offline Mężczyzna Rado

« 22 Lis 2017, 20:33 »
Popatrz jak buty biegowe wyewoluowały przez ostatnie lata: dla stopy supinującej, pronującej, neutralne. Sztywny zapiętek, miękki zapięte, podparcie... w teren, na asfalt, na bieżnię, do długich biegów, treningowe, startowe... generalnie cuda na kiju.
Nie biegam, nie znam się, ale mi to wygląda raczej na wyewoluowanie  się marketingu :D Przecież tyle osób biega, trzeba na tym zarobić!

« 22 Lis 2017, 20:52 »
ale mi to wygląda raczej na wyewoluowanie  się marketingu

Marketing to 25 nowych modeli u każdego producenta, każdego roku. Natomiast specjalizacja i dopasowanie pod konkretne zastosowanie to raczej  odpowiedź na zapotrzebowanie rynku zarówno amatorskiego jak i wyczynowców. Podobnie przecież jest z rowerami.

Offline Mężczyzna Rado

« 22 Lis 2017, 21:08 »
Natomiast specjalizacja i dopasowanie pod konkretne zastosowanie to raczej  odpowiedź na zapotrzebowanie rynku zarówno amatorskiego jak i wyczynowców. Podobnie przecież jest z rowerami.
Wydaje mi się, że czasem wygląda to tak: robimy nowy produkt, konkurencja tego nie ma, trzeba tylko dołożyć do tego nowe (sztuczne) potrzeby/filozofię :D

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum