Autor Wątek: podwójna stopka  (Przeczytany 1666 razy)

Offline Mężczyzna s_13

• Robert
  • Miasto: Czarna Białostocka
  • Na forum od: 16.06.2013
podwójna stopka
« 18 Lut 2014, 22:15 »
Przy okazji dekonstrukcji roweru zastanawiam się, czy nie wyposażyć go w taką oto podwójną stopkę:
http://img339.imageshack.us/img339/8827/n2jpgv.jpg
Plusy jakie widzę, to stabilność przy obciążeniu sakwami (rower stoi nieprzechylony), minusy, to nie da się za szerokiej stopki, bo piętami będzie się haczyć podczas jazdy.
Co myślicie, ktoś używa?

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Odp: podwójna stopka
« 18 Lut 2014, 22:20 »
Stabilność jest jak stawiasz na równej powierzchni (beton, asfalt). Niestety na gruncie taka stopka daje mniej stabilności niż pojedyncza oraz waży dwa razy więcej.

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
« 18 Lut 2014, 22:23 »
Dokładnie. Mi z taka stopką osakwiony rower stoczył się do rowu ;)

Ja polecam solidną stopkę mocowaną do tylnego trójkąta np. pletscher.

Offline Mężczyzna slavy

• Ochlejski Pleban.....
  • Miasto: Ochle
  • Na forum od: 03.03.2012
« 18 Lut 2014, 22:30 »
Ja używam Pletschera Twin: http://www.alpinbike.pl/pletscher.php?photo_id=254 i jak na razie działa. Ja osobiście jestem zadowolony, ale jak pisali Yoshko i Robert potrzebuje dość solidnego podłoża, np. piach odpada. Przy nowym rowerze poexperymentuję z pojedyńczą.
Masz już 45 lat....nie uważasz, że już najwyższy czas dorosnąć??....

Offline Mężczyzna Miciek

• SAC
  • Miasto: Mayabeque, Kuba
  • Na forum od: 08.05.2009
    • Moje wyprawy
« 18 Lut 2014, 23:03 »
Ja używam Pletschera Twin: http://www.alpinbike.pl/pletscher.php?photo_id=254 i jak na razie działa. Ja osobiście jestem zadowolony, ale jak pisali Yoshko i Robert potrzebuje dość solidnego podłoża, np. piach odpada. Przy nowym rowerze poexperymentuję z pojedyńczą.
Czy ten Pletscher potrzebuje specjalnego otworu na śrubę do mocowania, czy pasuje do każdego roweru?

Offline Mężczyzna Grigorij

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 29.07.2011
« 19 Lut 2014, 06:48 »
A ja tylko wspomnę o kilku sprawach, które są naturalne przy posiadaniu centralnej podpórki, a które nie przychodzą do głowy, póki się jej nie ma :)
- sposób montażu powoduje, że rower jest mało stabilny w osi mocowania stopki, kiwa się lewo-prawo;
- trzeba użyć sporo siły, żeby postawić mocno obciążony rower;
- do postawienia roweru obydwie ręce muszą być wolne;
- po postawieniu ruchy kierownicy są całkowicie nieprzewidywalne. Przy naładowanej torbie na kierownicę, jak się o tym zapomni, to kierownica uderza w ramę i jej naturalną pozycją spoczynkową jak leżenie na ramie z jednej ze stron. Przy miękkim podłożu i ciężkiej torbie potrafi to przewrócić rower.
- złożona stopka wisi dosyć nisko i zdarza się zaczepić nią o ziemię przy zjeżdżaniu z wysokiego krawężnika.

Dla mnie jej podstawową zaletą jest możliwość załadunku stojącego stabilnie roweru. Dlatego mam ją w rowerze wiejskim, a o montowaniu do wyprawówki z uwagi na powyższe wady nawet nie myślę :)

Offline Mężczyzna slavy

• Ochlejski Pleban.....
  • Miasto: Ochle
  • Na forum od: 03.03.2012
« 19 Lut 2014, 10:05 »
Czy ten Pletscher potrzebuje specjalnego otworu na śrubę do mocowania, czy pasuje do każdego roweru?
Nie potrzebuje. Montuje się jak zwyczajną pojedyńczą stopkę zaraz za mufą suportu.
Masz już 45 lat....nie uważasz, że już najwyższy czas dorosnąć??....

Offline Mężczyzna StoProcentSok

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 18.06.2013
« 29 Cze 2014, 15:03 »
Stopka sprężynowa za siedem złotych z allegro, montowana na tył i wszędzie rower postawisz, taka prawda :)
"When you want to give up, just remember why you started"

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum