Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.Czy dotarł do Ciebie
email aktywacyjny?
30 Kwi 2025, 14:12
Strona główna
Tagi
Zaloguj się
Forum :: podrozerowerowe.info :: wyprawy, trasy, sprzęt
»
Sprzęt, ekwipunek i odzież
»
Osprzęt
»
Bagażniki i przyczepki
»
bagażnik pod sakwy - zwykły czy mocowany na sztycę?
Strony: [
1
]
2
Następna >>
Wszystkie
Do dołu
Drukuj
Autor
Wątek: bagażnik pod sakwy - zwykły czy mocowany na sztycę? (Przeczytany 7002 razy)
korsarz222
Miasto: Kocoń
Na forum od: 26.08.2013
«
26 Sie 2013, 12:00 »
Witam,
Posiadam rower Kross B6 (koła 29"). Chcę kupić bagażnik pod sakwy rowerowe. Hamulce są hydrauliczne. Mam sprzeczne informacje. Jedni mówią, że może być zwykły bagażnik drudzy, że bagażnik mocowany na sztycę.
Poniżej zdjęcia roweru:
http://imageshack.us/photo/my-images/15/hra2.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/837/26na.jpg/
Jaki bagażnik mogę zamontować do tego roweru?
«
Ostatnia zmiana: 26 Sie 2013, 12:30 olo
»
furman
Miasto: Kraków
Na forum od: 02.09.2010
Odp: bagażnik pod sakwy - zwykły czy mocowany na sztycę?
«
26 Sie 2013, 16:04 »
Pełnowymiarowych sakw na bagażnik mocowany na sztycy nie założysz gdyż mają one ograniczenie wagi bagażu do kilku kg.
Natomiast kupując odpowiednie adaptery możesz założyć prawdziwy bagażnik. Jest z tym trochę zabawy ale da się.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny
Iwo
leniwy południowiec
Na forum od: 20.09.2010
«
26 Sie 2013, 16:41 »
Większym problemem od hamulców tarczowych (to, że są hydrauliczne nie ma nic do rzeczy) jest brak otworów pod bagażnik i trzeba wykombinować jakieś obejmy, były takie patenty na forum.
http://www.flickr.com/photos/103427468@N03/sets/
korsarz222
Miasto: Kocoń
Na forum od: 26.08.2013
«
26 Sie 2013, 16:44 »
Czy takie "adaptery" czy "patenty" ingerują w ramę np spawanie dodatkowych uchwytów itp)?
furman
Na forum od: 02.09.2010
«
26 Sie 2013, 16:53 »
Ingerują raczej w lakier na ramie niż w samą ramę. To są obejmy ściskające ramę więc siłą rzeczy jakieś obtarcia mogą się pojawić. Większość ciężary przejmują dolne pręty. Te na górze to raczej tylko stabilizatory. Dużo teraz o Wilku ( Michał Wolf) na forum. Ostatnią wyprawę na Gibraltar odbył na rowerze bez mocowań pod bagażnik i nie narzekał.
Poszukaj w google pod hasłami - adaptery bagażnika, adapter pod hamulec tarczowy..itp.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny
worek_foliowy
Na forum od: 11.02.2012
«
26 Sie 2013, 21:39 »
Również jeździłem na rowerze bez oczek ale narzekałem
Istotne żeby obejma nie była za za duża - należy wziąć wyraźnie mniejszy rozmiar niż wynikałoby ze średnicy rurki i spłaszczyć. Dzięki temu obejma będzie się zaciskać i nie powinna się przekrzywiać wbijając w ramę. Po drugie, dobrze żeby były fabrycznie założone gumy, wykonane z dętki mogą mieć tendencje do przesuwania. Odpowiednie wydają mi się być obejmy firmy Erico - cena niewiele wyższa ale wykonane są z twardego metalu i posiadają gumy.
Jeździłem z kilkukilogramowy bagażem i miałem niewielkie problemy z przekrzywianiem, które prawdopodobnie spowodowane były za dużym rozmiarem obejm.
Lepszym rozwiązaniem może być przełożenie oczek bagażnika przez szpilkę koła.
Janus:
"Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"
gagarin
Miasto: Wrocław
Na forum od: 10.12.2010
«
27 Sie 2013, 14:52 »
Thule ostatnio wypuściło bagażnik, który rozwiązałby Twój problem.
https://www.thule.com/pl-pl/pl/products/luggage-and-bags/bike-bags-and-racks/racks/bagaznik-thule-pack-n-pedalt-tour-rack-_-pp_100016
Cena niemała, a i z dostępnością może być problem, ale może Cię zainteresuje. W Magazynie Rowerowym testowali i podobno sprawdza się bardzo dobrze.
Jeżdżę aby jeść.
mariobiker
Gość
«
13 Wrz 2013, 02:11 »
Bagażnik oczywiście zwykły, te na sztycę mają max 10 kg udźwigu. Potrzebne adaptery znajdziesz na allegro produkuje je firma Sport Arsenal.
Dany
W pogoni za szczęściem, można zgubić marzenia...
Miasto: Ożarów Mazowiecki
Na forum od: 18.02.2017
«
18 Lut 2017, 23:55 »
Hej,
Odświeżam temat. Czy przez te dwa lata znaleziono jakieś rozwiązania odnośnie bagażników rowerowych do nieprzystosowanych rowerów? Mam Kross Level B7 2016, do którego chciałbym kupić osprzęt z sakwami i jedyne co znalazłem to:
Boję się, że obejmy uszkodzą widelec i porysują go podczas większego załadunku, tym bardziej że rurki nie są okrągłe lecz trójkątne. Czy ktoś ma jakieś rady?
«
Ostatnia zmiana: 19 Lut 2017, 10:59 Turysta
»
AdrianU
Miasto: Śląsk
Na forum od: 12.05.2016
«
19 Lut 2017, 09:04 »
Może coś takiego?
http://www.szumgum.com/obejma-podsiodlowa-z-adapterem-do-montazu-bagazika.html
Dany
«
19 Lut 2017, 11:05 »
O ile obejma na sztycę nie stanowi tutaj problemu, o tyle nie mam pojęcia jak zamontować dolną partię tzn. jeśli kupię bagażnik pod hamulce tarczowe to jak go zamontować? Gruba szpilka od szybkozamykacza nie ułatwia roboty, a od braku jakichkolwiek otworów już nie wspomnę...
Widziałem rozwiązanie Thule ale 500 zł za bagażnik to trochę za dużo
AdrianU
Miasto: Śląsk
Na forum od: 12.05.2016
«
19 Lut 2017, 11:07 »
Wpisz w google "adapter sport arsenal" i coś dla siebie znajdziesz
inne firmy również oferuja podobne adaptery
Dany
«
19 Lut 2017, 11:39 »
Faktycznie taki adapter może być dobrym rozwiązaniem. Znalazłem jeszcze coś takiego na YT:
https://www.youtube.com/watch?v=Gk277BaBHSw&t=34s
Pojeżdżę jeszcze po sklepach rowerowych i jak znajdę jakieś sensowne i bezpieczne rozwiązanie to rozpiszę tu wszystko. Oczywiście jeśli ktoś przerabiał już ten temat i ma coś do dodania to każda informacja będzie przydatna.
Mariusz
Jestem, jaki jestem...
Miasto: Leszno
Na forum od: 18.02.2012
«
19 Lut 2017, 11:57 »
Pomysły z filmiku odpuść, propozycja od kogoś, kto nie ma granatowego pojęcia na temat. Zwykłe druciarstwo.
Najbardziej obciążonym i mającym największy wpływ na sztywność całej konstrukcji jest dolne mocowanie bagażnika.
Szukaj adapterów Arsenala lub Tubusa pod hamulec tarczowy. Ewentualnie na podstawie tych adapterów wyrzeźbić coś samemu.
Pamiętaj też, o odpowiedniej odległości sakw od korby, by nie ocierać piętami o sakwy!
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku... Mesajah
worek_foliowy
Na forum od: 11.02.2012
«
19 Lut 2017, 16:06 »
Jaką masz średnicę szpilki tylnego koła?
Janus:
"Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"
Drukuj
Strony: [
1
]
2
Następna >>
Wszystkie
Do góry
Tagi:
Forum :: podrozerowerowe.info :: wyprawy, trasy, sprzęt
»
Sprzęt, ekwipunek i odzież
»
Osprzęt
»
Bagażniki i przyczepki
»
Organizujemy
Partnerzy
Patronat
Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:
CDN ....
Mobilna wersja forum