Autor Wątek: Tubus Cargo Classic vs Tubus Logo Evo  (Przeczytany 14278 razy)

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Używam classic. Evo zmienia postać rzeczy. :)

Offline Mężczyzna anghan

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 18.11.2013
    • Kwestia Szlaku
Używam classic. Evo zmienia postać rzeczy. :)

Dopytam jeszcze.. a w którym rozmiarze?

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Na zdjęciu, które wrzuciłem kilka postów wcześniej jest rozmiar 28'', w innym rowerze mam też 29''.

Offline Mężczyzna Felek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.11.2017
Mam możliwość zakupu bagażnika Tubus Logo Evo w atrakcyjnej cenie, co prawda jest w rozmiarze 29" (mam koła na 28") chociaż wcześniej pisano, że może to być dobra opcja dla sakw crosso dry big gdzie problemem przy jej wieszaniu na dolnej poprzeczce bagażnika Logo była długość dolnego naciągu z hakiem, który trzeba było wyjąć z poprzecznej przelotki co powodowało zmniejszenie trzymania bocznego.

Do bagażnika musiałbym dobrać górne drążki do mocowania go z ramą i tu mam pytanie, w części sklepów są dostępne takie drążki od Tubusa jednak w opisie jest informacja, że są aluminiowe, myślę że powinny być z cro-mo jak bagaznik, czy Tubus takie robi? Czy polecacie jakiś sklep w tym zakresie?
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
Te drążki są zazwyczaj aluminiowe bo są pełne. Bagażniki Tubusa owszem są ze stali, ale to rurki i raczej cienkościenne. Podejrzewam, że drążki muszą być pełne bo są ściskane, a ze względu na masę  są z aluminium, a nie ze stali.

Offline Mężczyzna Remigiusz

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 14.06.2007
    • http://www.rowerowarodzinka.pl
Drążki Tubusa są aluminiowe. Wystarczy dokupić jakiekolwiek o takiej samej średnicy i masz kompletny bagażnik.

Offline Mężczyzna Felek

Dzięki za informację, szukałem i faktycznie są tylko aluminiowe. Co do samego bagażnika Tubus Logo Evo jest w rozmiarze 29", niemożna go kupić standardowo, model ten jest seryjnie montowany w rowerach Koga na kołach 29".

Cena promocyjna to 250 zł + wysyłka no i dodatkowo drążki za około 30 zł więc razem wychodzi około 300 zł, mam otrzymać dokładne rozmiary gdyż na stronie Tubusa ich nie ma, zastanawiam się czy nie będzie jednak trochę za duży do zamówionego wcześniej roweru Breezer Radar Expert ( http://www.breezerbikes.com/bikes/details/radar-expert )

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
Miałem Ci zaproponować swój bagażnik ale okazało się, że mam Cargo Evo, a nie Logo Evo. I dopiero teraz zastanawiam się dlaczego wybierasz pomiędzy tymi dwoma. Generalnie Tubus robi bagażniki "klasyczne" i w wersji Evo (nie pamiętam co daje ta niewielka różnica w budowie) i wydawać by się mogło, że powinieneś wybierać pomiędzy Cargo Classic a Cargo Evo albo pomiędzy Logo a Logo Evo, albo pomiędzy Cargo a Evo (ale tego samego typu Classic lub Evo).
Co do wielkości to w moim wątku możesz zobaczyć zdjęcia Marina FC z bagażnikiem na 28 cali (Cargo classic), widać, że miejsca na oponę jest sporo.
https://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=19717.0

Offline Mężczyzna Felek

Logo ma możliwość obniżenia ciężaru sakw poprzez zawieszenie ich na dolnej poprzeczce, Logo Evo to nowsza wersja Logo, która różni się tym między innymi, że na końcu dolnej poprzeczki posiada wypustki, które w przypadku sakw Crosso Dry Big zapobiegałyby zsuwaniu się haka z drążka.

W ogóle te bagażniki to ciężki temat:) znalazłem jeszcze aluminiowe wersje Tubusów pod nazwą Racktime i jest tam ciekawy model https://rower.com.pl/racktime-addit-bagaznik-rowerowy-tylny-28-cali-czarny-396469 w cenie 200 zł, co prawda udźwignie 30 kg (10 mniej niż tubus), ale myślę że i tak nigdy nie uda mi się upchać więcej niż 30 kg na bagażnik, nie planuję wypraw dookoła świata:)

Offline Mężczyzna Felek

Logo ma możliwość obniżenia ciężaru sakw poprzez zawieszenie ich na dolnej poprzeczce, Logo Evo to nowsza wersja Logo, która różni się tym między innymi, że na końcu dolnej poprzeczki posiada wypustki, które w przypadku sakw Crosso Dry Big zapobiegałyby zsuwaniu się haka z drążka.

W ogóle te bagażniki to ciężki temat:) znalazłem jeszcze aluminiowe wersje Tubusów pod nazwą Racktime i jest tam ciekawy model https://rower.com.pl/racktime-addit-bagaznik-rowerowy-tylny-28-cali-czarny-396469 w cenie 200 zł, co prawda udźwignie 30 kg (10 mniej niż tubus), ale myślę że i tak nigdy nie uda mi się upchać więcej niż 30 kg na bagażnik, nie planuję wypraw dookoła świata:)

Tubus Logo Evo to nowsza wersja Logo, ale... Niekoniecznie lepsza. Kupuje na przyszły rok hol rowerowy Fallowme Tandem, przymierzałem u kolegi na dedykowanej szybkozłączce i niestety leko wadzi o dolną część bagażnika. Oglądałem adaptery do Tubusa i dostępne są tylko do bagażników z dwoma otworami montażowymi po każdej stronie bagażnika. Logo Evo ma tylko jeden otwór plus owalny otwór do zaczepienia haka od sakwy.

Czy jest jakiś sposób by podnieść bagażnik lekko do góry, wystarczy dosłownie 1 do 2 cm, pozdrawiam.

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
A jaka ram? Zwykle bez problemu mozna dołożyć blaszkę złapaną z jednej strony śrubą do mocowania bagażnika, a drugą stroną na oczka do bagażnika lub po prostu zaciskiem piasty.

Offline Mężczyzna Felek

A jaka ram? Zwykle bez problemu mozna dołożyć blaszkę złapaną z jednej strony śrubą do mocowania bagażnika, a drugą stroną na oczka do bagażnika lub po prostu zaciskiem piasty.

MCsubi a czy mocujac blaszkę do bagażnika nie powinniśmy w nim mieć dwóch otworów? Czy nie jest tak, że mocujac blaszkę jedna śruba do ramy a jedna do bagażnika, bagażnik zacznie jeździc do tyłu i do przodu? Mam taka blaszkę w rowerze trekingowym, ale tam prz bagażniku sa dwie śruby wymuszajace pion dla blaszki. Pogladowe zdjęcie mocowania w moim rowerze, boczne końcówki prętów trzymajacych blaszkę z mocowaniem śruby i oczka na hak sakwy w bagażniku koliduje z poziomym mocowaniem holu Fallowme, chcialbym podnieść bagażnik około 1-2 cm. Zdjęcie sytuacji niżej:

Offline Mężczyzna MCsubi

No właśnie chciałem na 2 śruby do ramy, ale za porządną masz i nie ma za co złapać. Mogę zamienić się z Tobą na Tubusy Logo, mój ma 2 oczka i jakieś 25 lat ;D ;D

Offline Mężczyzna Felek

Gdyby były w dobrym stanie mógłbym rozważyć propozycję, a tak na serio to myślę, że dzieciaka będzie i tak najpewniej żona ciągać, mi zostanie cięższa przyczepka.

Offline Mężczyzna MCsubi

Lakier szczątkowy, bagażnik idealny. Stara szkoła z przynitowaną tabliczką Tubus. Do wiosny lakier na rowerze zbrzydnie i sprzęt będzie pasował, jeśli chcesz iść tą drogą.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum