/.../Przede wszystkim chciałbym kupić coś solidnego, żeby potem nie trzeba było robić jakiejś prowizorki, że coś się 'podklei' albo zwiąże sznurkiem. /.../Moje oko padło na tubusy - stal, czyli w razie czego zawsze coś można zespawać. Mają chyba opinię najsolidniejszych.Myślę o Tubusie Cargo Classic lub Tubusie Logo Evo.Evo mnie intryguje przede wszystkim dlatego, że obniża środek ciężkości dla sakw. Czyli wiadomo mniejszy moment siły i te sprawy. Po drugie wydaje mi się, że wtedy jest też coś łatwiej na górę przyczepić na gumę - sakwy zaczepiasz niżej, więc wyżej robi się więcej miejsca.Cargo Classic /.../Co polecacie?
Ale wtedy wieszasz przed lub za poprzeczkami.Nie mogę sobie za bardzo wyobrazić(przyznaję że miałem też taki problem ale z innym bagażnikiem),Experty wieszałem przeważnie za poprzeczką bo ocierałem piętami o bok sakwy.
Okazało się, że rozstawienie prętów z góry w Logo nie daje możliwości zaczepienie na nie Crosso Expert BIG(haki nachodzą na pionowe belki bagażnika).
Z danych na stronie Tubusa wynika, że między poprzeczką, na której wiesza się haki sakwy a dolnym otworem do zamontowania śrubą bagażnika do ramy jest odległość 305 mm, czy podobna odległość jest między górną częścią stalowego haka sakwy crosso dry big a spodem sakwy ( w miejscu zlokalizowanym najbliżej zacisku piasty)?
Jesteś pewny co do niekompatybilności Logo z Crosso Expert?
... Sakwy wieszam na dolnej poprzeczce, tak że tylny hak wystaje za tylny pionowy pręt. Potrzebny jest tylko mały patent, żeby sakwa nie zsuwała się do tyłu. Wystarczą dwa cybanty, lub jako prowizorka trok.
Cytat: kriestof w 8 Cze 2013, 15:25Okazało się, że rozstawienie prętów z góry w Logo nie daje możliwości zaczepienie na nie Crosso Expert BIG(haki nachodzą na pionowe belki bagażnika).Jesteś pewny co do niekompatybilności Logo z Crosso Expert? Akurat mam znajomego, który przejeździł dwa lata wyprawy z bagażnikiem Logo EEvo + Crosso Expert. Sakwy głownie umieszczał na górnej półce, bo mu tak było wygodniej.Problem jest z umieszczeniem sakw na dolnej półce. Dolna taśma która jest trzymany naciąg jest za nisko i trzeba wyjąć hak stamtąd, ale wtedy to już tak dobrze nie trzyma.Gdzie zamierzasz kupować? Nie mam opinii o tym sklepie, ale ceny mają kuszące i właśnie chciałem zakupić - https://www.hibike.com/find-products-brands-and-more-mg-1--1?query=tubus
Cytat: anghan w 14 Gru 2017, 22:05Jesteś pewny co do niekompatybilności Logo z Crosso Expert?Ja jestem pewny co do kompatybilności. Sakwy wieszam na dolnej poprzeczce, tak że tylny hak wystaje za tylny pionowy pręt. Potrzebny jest tylko mały patent, żeby sakwa nie zsuwała się do tyłu. Wystarczą dwa cybanty, lub jako prowizorka trok.