Autor Wątek: Tubus Cargo Classic vs Tubus Logo Evo  (Przeczytany 14275 razy)

Offline Mężczyzna kriestof

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 22.07.2012
Tubus Cargo Classic vs Tubus Logo Evo
« 23 Maj 2013, 14:54 »
Cześć,

Szukam bagażnika na dłuższe wypady - tak koło miesięczne za granicą(Europa póki co).

Przede wszystkim chciałbym kupić coś solidnego, żeby potem nie trzeba było robić jakiejś prowizorki, że coś się 'podklei' albo zwiąże sznurkiem.

W drugiej kolejności interesuje mnie cena. Jak wiadomo przed wyjazdem zawsze jest masa wydatków, więc jak się nie ma za dużo kasy, to na każdej części jest dobrze oszczędzić.

Moje oko padło na tubusy - stal, czyli w razie czego zawsze coś można zespawać.
Mają chyba opinię najsolidniejszych.

Myślę o Tubusie Cargo Classic lub Tubusie Logo Evo.

Evo mnie intryguje przede wszystkim dlatego, że obniża środek ciężkości dla sakw. Czyli wiadomo mniejszy moment siły i te sprawy. :)
Po drugie wydaje mi się, że wtedy jest też coś łatwiej na górę przyczepić na gumę - sakwy zaczepiasz niżej, więc wyżej robi się więcej miejsca.

Cargo Classic dlatego, że to klasyka i wydaje mi się, że można mieć do tego większą pewność. Poza tym chyba więcej osób go sprzedaje, czyli łatwiej by było dorwać coś w okolicach 300PLN, a nie 400.

Niestety moje doświadczenie co do bagażników jest niemal zerowe. Do tej pory jeździłem z bardzo starym bagażnikiem, który rodzi podejrzenia, że długo już tam nie pociągnie. Tak więc jestem ciekawy co macie w tym temacie do powiedzenia.

A może w ogóle coś innego? Są Massloady, to jest znów 200-300PLN taniej. Jeśli nie ma dużej różnicy w jakości, to może warto?

Co polecacie?

Jeśli robi to różnicę to mam koło na 28".

Pomyliłem kategorię na forum.

Proszę o przeniesienie.

Okazało się, że rozstawienie prętów z góry w Logo nie daje możliwości zaczepienie na nie Crosso Expert BIG(haki nachodzą na pionowe belki bagażnika).

Z innymi sakwami z rodziny Crosso może być inaczej - DRY Small dla przykładu mają mniejszy rozstaw.

Przed zakupem polecam przymierzyć swoje sakwy do bagażnika, żeby nie mieć niespodzianki.
Ewentualnie można pomierzyć wszystko i posprawdzać na rysunku(Tubusy mają takowe).

Tak więc wybór mam prosty - rodzina Cargo.

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
Ale wtedy wieszasz przed lub za poprzeczkami.Nie mogę sobie za bardzo wyobrazić(przyznaję że miałem też taki problem ale z innym bagażnikiem),Experty wieszałem przeważnie za poprzeczką bo ocierałem piętami o bok sakwy.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
/.../
Przede wszystkim chciałbym kupić coś solidnego, żeby potem nie trzeba było robić jakiejś prowizorki, że coś się 'podklei' albo zwiąże sznurkiem. /.../
Moje oko padło na tubusy - stal, czyli w razie czego zawsze coś można zespawać.
Mają chyba opinię najsolidniejszych.
Myślę o Tubusie Cargo Classic lub Tubusie Logo Evo.
Evo mnie intryguje przede wszystkim dlatego, że obniża środek ciężkości dla sakw. Czyli wiadomo mniejszy moment siły i te sprawy. :)
Po drugie wydaje mi się, że wtedy jest też coś łatwiej na górę przyczepić na gumę - sakwy zaczepiasz niżej, więc wyżej robi się więcej miejsca.
Cargo Classic /.../
Co polecacie?

Oba przez Cię wymienione dostępne są w wersji 'Evo', czyliż zarówno wcześniejsze modele Logo, jak i Cargo zostały poddane Evo-lucji. Bierz, co Ci pasuje. Oba wożą 40 kg (życzę Ci, byś tyle nie woził). Na oba po założeniu tylnych sakw wsadzisz równie wiele. Nawet może na Cargo będzie łatwiej, bowiem -po zawieszeniu sakw- powstanie równa półka z ew. lekkim wgłębieniem (zależnie od rodzaju i stopnia wypełnienia sakw). Słuszna rada padła powyżej: Zweryfikuj, co Ci rzeczywiście pasuje pod względem użytkowania -> rodzaj sakw i te pe. Jeżdżę z Cargo (na kołach 26"). Jest git. Jeśli raz, a dobrze -> Tubus!
Podczas użytkowania, w miejscach kontaktu z sakwami, pojawia się rdza. Niektórzy zapobiegają temu zakładając na bagażnik taki 'wężyk' z plastiku. Tubus do tego celu sprzedaje specjalne nalepki zabezpieczające.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Ale wtedy wieszasz przed lub za poprzeczkami.Nie mogę sobie za bardzo wyobrazić(przyznaję że miałem też taki problem ale z innym bagażnikiem),Experty wieszałem przeważnie za poprzeczką bo ocierałem piętami o bok sakwy.

A czy jest jakiś bagażnik, z którym nie będę miał takiego problemu? ;)
Choćby z tym Massloadem, czyli odwzorowaniem bagażnika Crosso?

Dla mnie ważne jest to, żeby te sakwy nie spadały, były dobrze umocowane i bagażnik się szybko nie zniszczył. Mam nadzieję, że pod tym względem Tubus mnie nie zawiedzie?

Może jest ktoś na forum kto ma Tubusa i Crosso EXPERT BIG? :P

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
Wszystko OK ale na spawanie Tubusa bym nie liczył, zwłaszcza byle gdzie.
Rurki Tubusa są tak cienkie, że czyba tylko profesjonalny spawacz z profesjonalnym sprzętem mógłby naprawić taki bagażnik. U mnie po jednej stronie oderwała sie blaszka od mocowania światełka i boję sie pójśc z tym do jakiegoś spawacza żeby nie zniszczył mi bagażnika.
Mimo wszystko oczywiście zdecydowanie polecam Tubusa ponieważ szanse, że będzie potrzebował napawy są bardzo małe :)

Offline Mężczyzna Felek

• Na forum od: 09.11.2017
Lekko w temacie jak wyżej, czy posiada ktoś bagażnik Tubus Logo w połączeniu z sakwami Crosso dry big 60l lub mógłby podać chociaż wymiary podanych sakw na wysokości od spodu do haka mocującego sakwę?

Pytam ponieważ latem często jeżdżę z przyczepka rowerową dla dzieciaków i zastanawiam się czy po lewej stronie piasty sakwa zawieszona na poprzecznej rurce Tubusa logo nie będzie się opierała o mocowanie przyczepki? Bagażnik w tym modelu ma obniżone mocowanie względem górnego poziomu bagażnika.
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
W tej chwili mogę zaoferować jedynie takie zdjęcie, może pomoże.

Offline Mężczyzna Felek

Dziękuję, wygląda na to, że by się zmieściło. Z danych na stronie Tubusa wynika, że między poprzeczką, na której wiesza się haki sakwy a dolnym otworem do zamontowania śrubą bagażnika do ramy jest odległość 305 mm, czy podobna odległość jest między górną częścią stalowego haka sakwy crosso dry big a spodem sakwy ( w miejscu zlokalizowanym najbliżej zacisku piasty)?

Offline Mężczyzna anghan

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 18.11.2013
    • Kwestia Szlaku
Okazało się, że rozstawienie prętów z góry w Logo nie daje możliwości zaczepienie na nie Crosso Expert BIG(haki nachodzą na pionowe belki bagażnika).

Jesteś pewny co do niekompatybilności Logo z Crosso Expert? Akurat mam znajomego, który przejeździł dwa lata wyprawy z bagażnikiem Logo EEvo + Crosso Expert. Sakwy głownie umieszczał na górnej półce, bo mu tak było wygodniej.

Problem jest z umieszczeniem sakw na dolnej półce. Dolna taśma która jest trzymany naciąg jest za nisko i trzeba wyjąć hak stamtąd, ale wtedy to już tak dobrze nie trzyma.

Gdzie zamierzasz kupować? Nie mam opinii o tym sklepie, ale ceny mają kuszące i właśnie chciałem zakupić - https://www.hibike.com/find-products-brands-and-more-mg-1--1?query=tubus

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Z danych na stronie Tubusa wynika, że między poprzeczką, na której wiesza się haki sakwy a dolnym otworem do zamontowania śrubą bagażnika do ramy jest odległość 305 mm, czy podobna odległość jest między górną częścią stalowego haka sakwy crosso dry big a spodem sakwy ( w miejscu zlokalizowanym najbliżej zacisku piasty)?

Teraz używam Expertów, nie wiem czy mają identyczne wymiary jak Dry. Może ktoś inny, kto ma Dry, pomoże. Jeszcze możesz się upewnić, czy Logo dla 29'' nie ma tych poprzeczek wyżej. To by rozwiązało problem. Na zdjęciu jest Logo 28''.

Jesteś pewny co do niekompatybilności Logo z Crosso Expert?

Ja jestem pewny co do kompatybilności. Sakwy wieszam na dolnej poprzeczce, tak że tylny hak wystaje za tylny pionowy pręt. Potrzebny jest tylko mały patent, żeby sakwa nie zsuwała się do tyłu. Wystarczą dwa cybanty, lub jako prowizorka trok.

Offline Mężczyzna Dziadek

• Miasto: Szczytno, Pionki
  • Na forum od: 05.01.2017
... Sakwy wieszam na dolnej poprzeczce, tak że tylny hak wystaje za tylny pionowy pręt. Potrzebny jest tylko mały patent, żeby sakwa nie zsuwała się do tyłu. Wystarczą dwa cybanty, lub jako prowizorka trok.
W Logo Evo są już wystające "cypki" blokujące to zsuwanie.

Offline Mężczyzna Felek

Jesteś pewny co do niekompatybilności Logo z Crosso Expert? Akurat mam znajomego, który przejeździł dwa lata wyprawy z bagażnikiem Logo EEvo + Crosso Expert. Sakwy głownie umieszczał na górnej półce, bo mu tak było wygodniej.

Problem jest z umieszczeniem sakw na dolnej półce. Dolna taśma która jest trzymany naciąg jest za nisko i trzeba wyjąć hak stamtąd, ale wtedy to już tak dobrze nie trzyma.

Gdzie zamierzasz kupować? Nie mam opinii o tym sklepie, ale ceny mają kuszące i właśnie chciałem zakupić - https://www.hibike.com/find-products-brands-and-more-mg-1--1?query=tubus

Najprawdopodobniej na www.rower.com.pl mam tam zamówiony rower na luty, tubusy mają w niezłych cenach no i za przesyłkę bym nie płacił. Czekam jeszcze na odpowiedź w sprawie dodatkowego rabatu z uwagi na zakup roweru.

Zastanawiam się teraz jeszcze czy na pewno Logo, jak już napisano problemem mógłby być dolny haczyk od napinacza w sakwach crosso dry big:/

Offline Mężczyzna anghan

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 18.11.2013
    • Kwestia Szlaku
Jesteś pewny co do niekompatybilności Logo z Crosso Expert?

Ja jestem pewny co do kompatybilności. Sakwy wieszam na dolnej poprzeczce, tak że tylny hak wystaje za tylny pionowy pręt. Potrzebny jest tylko mały patent, żeby sakwa nie zsuwała się do tyłu. Wystarczą dwa cybanty, lub jako prowizorka trok.

Której wersji Logo używasz? Ja widziałem ten problem z Logo Evo, który rozważam do kół 28/29", ponieważ są tam fajne ząbki ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum