Autor Wątek: Folia pod namiot  (Przeczytany 9382 razy)

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
Odp: Folia pod namiot
« 9 Mar 2014, 16:35 »
Korzystam ze zwykłej plandeki, świetnie się do tego nadaje, jest wytrzymała. Mają one często metalowe oczka, bez nich waga znacznie spadnie.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 9 Mar 2014, 16:39 »
no te oczka warto mieć, ale w odpowiednich miejscach (czyli tam, gdzie włazi oryginalnie stelaż). Ten element to nity oczkowe.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
« 9 Mar 2014, 17:38 »
http://allegro.pl/ortalion-nieprzemakal-rip-stop-tropik-nylon-czarny-i4021426048.html
Kup ten materiał, przekaż mamie/siostrze/córce/komukolwiek kto umie maszynę ogarnąć niech ci obszyje dookoła, doda jakieś pętelki i idealo.

Offline Ciosna

• Poszukiwacz
  • Miasto: Sam nie wiem gdzie
  • Na forum od: 04.11.2009
    • http://adlaczegonierowerem.blogspot.com/
« 9 Mar 2014, 20:29 »
Od 5 lat używam agrowłókniny pod namiot. Lekka, śmiesznie tania, dostępna w sklepie rolniczym. Rozbijałem namiot na różnych podłożach i z perspektywy czasu mogę napisać, że taka "plandeka" skutecznie wydłuża żywotność podłogi w namiocie. Plus płachty jest taki, że wystaje ona poza sypialnie mojego namiotu i zawsze można postawić na niej gołe stopy. Mam mały przedsionek i w deszczu łatwiej mi wejść z czystymi stopami do namiotu. Zdarzało mi się też naprawiać rower na trawie. Wtedy płachta pod rower, na ziemie i nie ma mowy o zgubieniu jakiegoś klucza, albo kulki z łożyska.

Kiedyś myślałem o innym materiale, coś w stylu powlekanej cordury. Niestety materiał finalnie okazał się cięższy, druga sprawa to, to że mimo wszystko łapał wilgoć. W takim wypadku, ani to zawinąć i schować, ani to suszyć na rowerze. Agrowłóknina ma ten plus, że wytrzepujesz ją jak worek foliowy i pozbywasz się większości wody. Moja płachta jest już pocięta, pogryziona przez myszy i dalej służy.

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
« 10 Mar 2014, 10:30 »
Jaki sens ma kupowanie tego typu namiotu i  dodawanie do niego ciezkiej podlogi??Kup oryginalna MSRa lub za 20 zl podloge Marabuta... ale nie widze potrzeby. Jak masz czyms to przebic to zaden tyveek czy lekki nylon nie pomoże.

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
« 10 Mar 2014, 11:08 »
Korzystam ze zwykłej plandeki, świetnie się do tego nadaje, jest wytrzymała. Mają one często metalowe oczka, bez nich waga znacznie spadnie.

My tez takiej uzylismy, zwykła niebieska;) jak na razie tylko do Kirgistanu (wiedzieliśmy że być może beda kamieniste podłoża, albo mocno podmokłe, albo po prostu dosc obesrane...).
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Mężczyzna Robert

« 10 Mar 2014, 11:10 »
Też mam niebieską! Łooooooooooooo
;)

Offline Mężczyzna jubudubul

• Kołodziej
  • Miasto: Pyrlandia
  • Na forum od: 14.11.2011
    • Tandemowe podróżowanie
« 10 Mar 2014, 15:08 »
Witajcie w klubie "niebieskich". Używam od .. jak tylko mam namiot 2-3 lata (?)
Jest już mocno poprzecierana - czas na wymianę.
Sprawdza się _przede_ wszystkim na kamienistych podłożach. Jak wypadnie się gdzies na glinie rozbić też fajniej jest jak tylko płachta jest umorusana a namiot czyst(sz)y.
W lesie i na łąkach mniej się ją docenia, ale i tam można trafić na 3 cm kikut wystający z ziemi który już nie raz przebił płachtę.
Być może podłoga namiotu by to wytrzymała bez płachty - ale jakoś nie dowierzam temu :)

Zaciekawiła mnie opcja agrowłukniny...

Offline Mężczyzna rafalb

• Wciąż w drodze...
« 11 Mar 2014, 11:44 »
lekki nylon nie pomoże
Nie wiem czy piszesz o tym, który sam podlinkowałem, ale jeśli tak to zapewniam...wytrzyma. :P

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
« 13 Mar 2014, 08:55 »
Ale czy to jest dużo wytrzymalsze niż podłoga w namiocie? Lekkie podłogi namiotowe są naprawdę całkiem niezłe i mimo, że nie szeleszczą jak te w marabucie(czytaj sprawiają wrażenie delikatniejszych) dużo zniosą... no i można je łatwo łatać.

Dla mnie to trochę tak to wygląda jakbyśmy okrywali dobrej jakości namiot(np. z silikonizowanym tropikiem) folią malarską, żeby zabezpieczyć go przed deszczem..

Offline Mężczyzna rafalb

• Wciąż w drodze...
« 13 Mar 2014, 09:03 »
Hahaha...no ja mam identyczne zdanie. Kupować lekki namiot i do tego brać dodatkowo ważącą podłogę? Bezsens.

Ale polecam to co wg mnie najlepsze, jeśli już ktoś się upiera.

Ten rip-stop jest wytrzymalszy w porównaniu do większości podłóg w lekkich namiotów z jakimi miałem doczynienia, szyję z niego.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna Robert

« 27 Maj 2014, 00:37 »
Jednak plandeka to chyba nie jest dobry pomysł. Ostatnio w namiocie zrobił mi się mokry odcisk pod pudełkiem z żarciem. No i jeszcze na Zlocie miałem niezły barłóg (głównie pod karimatą), bo było bardzo mokro.
Bez plandeki woda ma możliwość wsiąknąć w grunt, jednak jeżeli znajdzie się w większych ilościach między folią a podłogą, to będzie się utrzymywać bardzo długo i przesiąknie do środka namiotu.
Muszę znaleźć inny materiał, by ta sytuacja się nie powtórzyła i by nie katować podłogi.

Offline Mężczyzna memorek

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 12.05.2007
« 27 Maj 2014, 07:36 »
Może masz za dużą plandekę? Jeśli wystaje poza podłogę albo - co gorsza - poza tropik, to woda może wchodzić pomiędzy namiot i folię.

Marek

Offline Mężczyzna Robert

« 28 Maj 2014, 00:24 »
Fakt, plandeka wystaje poza tropik, będę musiał to poprawić, ale nie rozwiąże to problemu, bo na Zlocie na namiot nie lało się z góry, bo był pod dachem stodoły, woda dostawała się od dołu. Dla jasności zdjęcie stodoły:

Na przeciwległej ścianie też było takie wejście. Mój namiot stoi z prawej, Pustelnik (kawałek szarego z lewej, obok koła zielonego roweru to jego namiot), też był ofiarą powodzi.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum