Autor Wątek: Peapod i jego mocowanie  (Przeczytany 1913 razy)

Offline Mężczyzna chesteroni

• Miasto: Toruń
  • Na forum od: 14.07.2012
Peapod i jego mocowanie
« 2 Kwi 2013, 14:41 »
Mam okazję pożyczyć od znajomego przyczepkę Peapod Duo:
http://www.arkus.sklep.pl/przyczepka-rowerowa-2osobowa-giant-peapod-duo-p-3879.html

Mam w związku z tym dwa pytania:
1. Problem polega na tym, że znajomy tej przyczepki jeszcze nie używał (zamierza dopiero w czerwcu/lipcu) i nie wie, jak się ją montuje a ja mogę ją odebrać tylko przyjeżdżając rowerem, doczepić do swojego i pojechać. Jak więc się ją montuje I czy montaż taki jest bezpieczny?

2. Czy ktoś używa takiej przyczepki, a jeśli tak - to jakie ma wady (poza wagą) ?

Przyczepkę mogę zupełnie za darmo sobie pożyczyć, potestować i oddać, ale nie chcę ładować mojej córeczki do nie-wiadomo-czego bez zastanowienia.

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
Odp: Peapod i jego mocowanie
« 2 Kwi 2013, 17:20 »
StelaRZ przyczepki z pewnością wytrzyma jej wagę - 22kg  :o
Straszny klamot, ale na badziewie nie wygląda.
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 2 Kwi 2013, 19:25 »
Pewnie że wytrzyma, w końciu jest z aluminioNych rur  ;D

« 2 Kwi 2013, 20:36 »
A tak już bez przytyków do czyjejś nieudolności ortograficznej - może ktoś coś wie o tym, jak np. się ją montuje do roweru, czy potrzebne są jakieś narzędzia itp. ???

Offline Mężczyzna WitoldP

• Miasto: Olkusz
  • Na forum od: 14.02.2013
« 3 Kwi 2013, 09:04 »
Witam!

Używałem takiej przyczepki jeden sezon. Zamykanie jest standardowe, tak jak w wielu modelach przyczepek: podczas pierwszego montażu musisz wyjąć z piasty szybkozamykacz i przepuścić przez niego dołączony do przyczepki hak. Później jak tylko chcesz podpiąć przyczepkę to końcówkę dyszla łączysz z hakiem i  zabezpieczasz zawleczką; następnie owijasz  taśmą zamocowaną  na dyszlu tylną część ramy roweru i zapinasz z powrotem do klamry na dyszlu  (tworzysz taką pętlę, jest to dodatkowe zabezpieczenie jakby puściło pierwsze).

Przyczepka jest ogólnie bardzo dobra, przynajmniej w porównaniu do tych tańszych modeli z allegro. Jej mocne strony to waga, ogromny bagażnik z tyłu, system składania przyczepy. Przyczepka jest bardzo estetycznie wykonana - naprawdę przyciąga wzrok.

Na jednej stornie www jest błędna informacja (niestety powielona na tym forum), że waży ponad 20 kg. W rzeczywistości przyczepka ma masę ok 13-14 kg.

Słabe strony, które odczujesz (a w zasadzie to dziecko odczuje), to brak amortyzacji (na drobnych nierównościach na asfalcie trzeba zwolnić ponieżej 10km/h, po terenie możesz ewentualnie "toczyć się"), hamulce (u mnie jeden się bardzo szybko zaciął, drugi dla odmiany chodził tak luźno, że istniało zagrożenie, że zablokuje się podczas jazdy; serwis nic nie pomógł) oraz kąt siedziska (wymogi ADAC/TUV - 120stopni - raczej nie spełnione, siedzisko jest tak pionowe, że dziecku mocno opada główka, przez to nie będzie wygodnie spało, będziesz musiał improwizować jak zaśnie... Dodatkowo siedzisko jest jeszcze bardziej pionowe, gdy napniemy pasy bezpieczeństwa. Oczywiście przekłada się to na większe obciążenia na kręgosłup).

Ogólnie jest to dobra przyczepka do rekreacyjnej jazdy po asfalcie. Ja w tym roku zmieniłem, głównie ze względu na tą nieszczęsną amortyzację, na przyczepkę Qeridoo Speedkid2. Przyczepka wydaje się solidna, ale ze względu na kiepską pogodę nie mogę jeszcze wystawić opinii.

« 3 Kwi 2013, 18:53 »
Dzięki za jakieś konkrety!

Czyli, jak rozumiem, montaż to tylko malutkie beznarzędziowe dłubanie przy piaście i przywiązanie?

Co do problemu z amortyzacją - to raczej nie mój problem - jeśli młodej się przyczepkopodróżowanie spodoba, to kupimy sobie coś z amortyzacją.

P.S. A może różnica 7kg w wadze jest między modelem Duo a zwykłym?

Offline Mężczyzna WitoldP

• Miasto: Olkusz
  • Na forum od: 14.02.2013
« 3 Kwi 2013, 21:09 »
Tak, jeżeli masz przy piaście szybkozamykacz to nie potrzebujesz żadnych narzędzi.

Przyczepka na pewno tyle nie waży - ja też miałem Duo. Wszystkie rurki są z aluminium.

Jeżeli nie masz zamiaru jeździć szybciej ani zjeżdżać z asfaltu to jest to dobra opcja do wożenia dziecka. Zalecana maksymalna prędkość tego modelu to 16km/h.

« 4 Kwi 2013, 07:46 »
Pięknie dziękuję raz jeszcze  :icon_exclaim:

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....