Autor Wątek: [Materac] Uchodzi powietrze, czy to normalne?  (Przeczytany 31147 razy)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Żeby nie zakładać nowego tematu podpinam się pod wątek (muszę przyznać zabawny ;D).

Właśnie zakupiłem ważący 300g materac dmuchany Karrimor X-lite.

Wszystko fajnie, tylko po 10 godzinach od napompowania (do stanu gdy był za twardy), staje się miękki na tyle, że zaczyna być na granicy akceptowalności (leżałem przez na nim  przez 3 godziny lub mniej, resztę czasu nie był obciążany). Ubyło powietrza o objętości moich płuc - jedno dmuchnięcie do oporu i praktycznie powrócił do stanu pierwotnego.

Czy jest to normalne?

Cytując recenzję z amazon.com
None of these leaks , by themselves , would be a problem. But...they were everywhere and tiny as they were, they all added up to a half full mat come the morning . So, if you wake up on a flat mat and you are going home anyway...no problem, lesson learned. If you are in the middle of nowhere this is a problem. I have had two and a multimat superlite....(they appear to be the same regardless of name), and once the first leak/seam weld pops...thats it...one patch after another. Check other review sites...I have nothing against Karrimor. You just cannot get a mat this light and expect it to be durable at this price point. I thought my first was a one off, thats why i bought another. I bought a superlite on spec...exactly the same. I did not bother returning them for repair . I need reliability and I don`t trust these. I also use a gelert x lite which is a lot heavier but is bombproof.
Całość: http://www.amazon.co.uk/Karrimor-Inflatable-Mattress-Electric-Green/dp/B008XJZ1RW/ref=cm_cr_pr_product_top

Więcej opinii o tego typu lekkim sprzęcie nie znalazłem. Może ktoś ma doświadczenia i będzie w stanie się nimi podzielić.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
Jeszcze trochę czasu musi minąć zanim ludzie nauczą się, żeby nie kupować rzeczy Karrimora...

Ta firma zeszła na psy i naprawdę tylko wybrane rzeczy z ich oferty mają sens.

Powietrze nie powinno schodzić. Z T-a-R nie schodzi. Ja bym oddał/reklamował.

Był w okazyjnej cenie więc się skusiłem.. Myślałem, że jeśli coś bez przeceny kosztuje koło 300 zł to powinno być przynajmniej przyzwoitej jakości.

Dzięki za opinię :)
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna tuoomek

• Miasto: Zakopane
  • Na forum od: 07.04.2013
też mam taki materac, kupiony po okazyjnej cenie... rozkleił się na brzegu. skleiłem pattexem Repair Extreme, zszyłem nitką a na to nakleiłem łatkę z rękawiczki chirurgicznej i zacisnąłem imadłem. Na razie się trzyma, powietrze nie schodzi. Zobaczymy jak będzie po dłuższym użytkowaniu.
“Freedom has its life in the hearts, the actions, the spirit of men and so it must be daily earned and refreshed - else like a flower cut from its life-giving roots, it will wither and die.” - Dwight David Eisenhower

A w jakim stanie jest po przespanej nocy?

Z tego co wyczytałem zgrzewany materiał robi się sztywny i z tego powodu powstają małe dziurki. W takim wypadku problemy wynikałyby z technologii.

Offline Mężczyzna tuoomek

• Miasto: Zakopane
  • Na forum od: 07.04.2013
po przespanej nocy, jest w takim samym stanie jak był wieczorem :P.

Z tego co wyczytałem zgrzewany materiał robi się sztywny(...)

jest sztywniejszy na zgrzewach ale to nie materiał, a klej, który się łączy przy zgrzewaniu. Jak mi się rozkleił, to mogłem z niego usunąć cienkie warstwy tego właśnie kleju. Po moim zabiegu, jest nieco sztywniejsze...
Tym samym "klejem", materac jest uszczelniony od środka na całej powierzchni.
“Freedom has its life in the hearts, the actions, the spirit of men and so it must be daily earned and refreshed - else like a flower cut from its life-giving roots, it will wither and die.” - Dwight David Eisenhower

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012
Miałem kiedyś podobny materac i po kilku latach zaczęło z niego schodzić powietrze. A że był 6 komorowy i wszystkie komory puszczały tak samo oceniam że był to proces naturalny.
Ja bym wysłał do producenta nr seryjny z zapytaniem o datę produkcji bo możliwe że materac sobie przeleżał parę lat gdzieś w kącie magazynu.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Jak puszcza przez 10h odpowiednik jednego dmuchnięcia to moim zdaniem dobry wynik, mój thermarest też tyle puszczał od nowości. Zakręcanie wętyla z całej siły trochę pomagało. No i jak wiadomo powietrze zmniejsza objętość jak się ochłodzi.

Dzięki wszystkim, zostałem utwierdzony w zdaniu, że coś jest nie tak :P

"Dmuchnięcie", którego ubywa to kilka litrów. Wydmuchałem całe powietrze i niewiele brakowało, że w materacu znalazłyby się też i płuca. Materac był dalej trochę miększy niż pierwotnie, a przecież nawet na nim długo nie leżałem - strach myśleć co by było gdybym przespał całą noc ;) Rano czułem brzuchem bliskość parkietu. Wentyl dokręciłem mocno, nie zaszkodzi jednak spróbować jeszcze raz (choć w inny rezultat wątpię).

Numery seryjnego oczywiście nie posiadam, bo jest to materac z allegro sprzedawany bez opakowania.

Chyba to znak, że nie powinienem spać na ziemi. Z kołdrą puchową takich problemów nie ma, a w razie czego można nawet potraktować igłą i nitką :P

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012
Numery seryjnego oczywiście nie posiadam, bo jest to materac z allegro sprzedawany bez opakowania.
Nie pisałeś że to używka  a to zmienia postać rzeczy.
Zaryzykowałeś, przegrałeś, życie toczy się dalej.
Ewentualnie możesz poszukać jelenia na allegro.  :)

Nie wiem nawet, czy używane. Zwrócę i tyle ;)

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
Można zawsze poszukać miejsca przez które uchodzi powietrze (materac do wanny z wodą lub polanie go wodą z płynem do naczyń - lepiej widać bąbelki) i jeśli to nie jest wentyl to klej SeamGrip powinien dać radę (chyba najlepszy do klejenia materacy i kurtek z "ceraty")

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum