Autor Wątek: [Materac] Uchodzi powietrze, czy to normalne?  (Przeczytany 31143 razy)

Offline Mężczyzna voit

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 11.02.2012
Fascynujacy ten serial o materacu INTEX  ;D

Dołoże swoje 3 grosze, mam 3 materace tej firmy 2 dwuosobowe i jeden pojedynczy (jak jeszcze podróżowałem motocyklem) żaden nie trzymał dobrze powietrza, najdalej po 2 dniach trzeba było dopompować. Natomiast bardzo dobrze wspominam materc dwuosobowy z dawnych czasów, taki gumowy. Potrafił trzymać powietrze przez cały pobyt, niestety był cięższy.
Teraz pod uwage biorę wyłącznie samopompę, karimata jak dla mnie za mało komfortowa.

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
Odnoszę podobne wrażenie. Zaczęło się od pytania o dziurkę, a temat ma już czwartą stronę..

mam 3 materace tej firmy 2 dwuosobowe i jeden pojedynczy (jak jeszcze podróżowałem motocyklem) żaden nie trzymał dobrze powietrza, najdalej po 2 dniach trzeba było dopompować.
Miałem taki duży z pompką elektryczną, więc dopompowanie nie było problemem i też przed spaniem trzeba było dobimbać. Jak zaczął po nim biegać kot z pazurami to dopiero były schody. Wcześniej było bez problemów.
Główny bohater tego wątku już którąś noc dzielnie trzyma mi powietrze, więc.. do pierwszej dziury ;D

Teraz pod uwage biorę wyłącznie samopompę, karimata jak dla mnie za mało komfortowa.
Jak usłyszałem o 7,5cm wysokości samopompie, to też bym się temu lepiej przyjrzał, ale turystyczne materace też bym oglądał.

Offline Mężczyzna urko

• Miasto: KPN
  • Na forum od: 09.01.2011
litości

Koledzy olo i Dream Maker nie dostrzegli chyba lekkiej ironii w mojej wypowiedzi  :icon_confused:

Dziękuję za uwagę

Ja również  ;)

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Uchodzi mi powietrze z samopompy term-a-rest w sposób normalny czyli poprzez dziurę.

Sprzeda mi ktoś najlepszy patent na zaklejenie dziury? :)

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Kup w przemysłowym klej podobny do kropelki, tylko jakiś bardziej elastyczny lub ostatecznie zwykłą kropelkę, wyduś całe powietrze i zakręć zawór, kapnij klejem parę kropel, zaklej taśmą srerbną dla pewności, spluń przez lewe ramię i powinno trzymać.

Offline Mężczyzna gagarin

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 10.12.2010

Miałem okazję przekonać się jak wygląda użytkowanie takiego materaca na wyprawie  ;D bo koledzy z którymi jechałem, wpadli na wspaniały pomysł spania na czymś takim. W połączeniu z namiotem typu "talerz anteny satelitarnej" ;D wyglądało to tak:
- "Ten namiot jest rewelacyjny. Rozkłada się super szybko". Po czym zaczynali pompować materac. Zanim skończyli, ja już dawno leżałem w namiocie.
Po 4 dniach stało się to co musiało się stać. Rano obudzili się na ziemi. Oczywiście nie mieli nic do łatania, nawet łatek do dętek. Na pytanie jak mogli pojechać na wyprawę bez łatek dostałem odpowiedź: "Po co? Mam zapasową dętkę" ;D
Ostatecznie materac w warunkach spania 100% na dziko jakoś dał radę, ale to i tak wg mnie pomysł od czapy. Co do izolacji termicznej to przy temperaturach koło zera w nocy (luty w Hiszpanii) marzli chyba bardziej niż ja na karimacie. Ale to chyba była bardziej wina letnich śpiworków z Tesco które zabrali, bo pisało na nich że są do 0 stopni, przy czym objętość na to zdecydowanie nie wskazywała :P
Jeżdżę aby jeść.

Offline janogonowski

• Miasto: wawa
  • Na forum od: 19.04.2010
Sprzeda mi ktoś najlepszy patent na zaklejenie dziury? :)
http://www.pattex.pl/content/view/350/193/ sprawdzony. Mała kropla na dziurkę gdzie uchodzi powietrze. Po pewnym czasie łatka kleju może się odkleić od materaca ale klej na tyle penetruje dziurkę do wewnątrz że zamyka kanał przez który uchodziło powietrze. Najgorzej jest z tymi małymi dziurkami i ich lokalizacją. DO tej pory mam w samopompie dziurkę z której bardzo powoli uchodzi powietrze (ok 1-2 dni) ale nie ma szans aby ja zlokalizować. 

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
    • Blog Yoshkowy
Dzięki :)

Jak schodzi 1-2 dni to jaki sens naprawiać :D

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
Ja wycieram papierem ściernym okolice, smaruję butaprenem, wycinam kawałek dętki albo łatkę do dętek, smaruję butaprenem, po kilkunastu minutach przyciskam i jestem z takiej metody zadowolony. Dobre są też łatki takie na szybko bez klejenia samoprzylepne np. firmy Park tool GP-2 - są lżejsze i mniej widoczne.

Po materacu w domu biegał kot z pazurami, więc metody klejenia mogłem testować hurtowo.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
    • Blog Yoshkowy
Hmm ciężko mi powłokę materiałowa będzie dotrzeć papierem ściernym ;)

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
A łatki ThermaResta??
Można też poszukać tańszych łatek do samopomp innych marek. Po zlokalizowaniu dziury przeciera się jakimś rozpuszczalnikiem materiał, nakłada klej (czasem są takie gotowe "soczewki z kleju"), na to dopiero łatkę. Łatkę przyciskamy do materaca wiadrem z wodą i zostawiamy na 1 dzień.

Offline janogonowski

• Miasto: wawa
  • Na forum od: 19.04.2010
Jak schodzi 1-2 dni to jaki sens naprawiać :D
Na pojedyncze noce to faktycznie nie ma sensu ale dłuższe "kiblowanie" podczas niepogody wymusza dopompowanie :)

A łatki ThermaResta??
Najlepiej jakby ta sama osoba która opracowała sposób aplikacji tej łatki na materac sprawdziła to w terenie - bardzo duże prawdopodobieństwo iż zaczęła by szukać łatwiejszego sposobu na naprawienie materaca :).

Odnośnie samego Pattexu - jedna z moich ważniejszych rzeczy w wyposażeniu serwisowym na dalsze wypady. Świetny klej do wykorzystania w rozmaitych sytuacjach dzięki swojej elastyczności i sile wiązania (kleiłem nimi Ortlieby jak zrobiłem w nich dziurę, dętkę jak skończył się odpowiedni klej, etc). Jedyny minus iż klej potrzebuje czasu aby związał się odpowiednio (1-3h godziny zwykle wystarczają w zależności od temperatury, mocna spoina - kilka godzin; pełną wytrzymałość uzyskuje chyba po 24h).

« Ostatnia zmiana: 19 Mar 2013, 11:58 janogonowski »

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
Yoshko, miki 150 pisał, że musisz "spluć przez lewe ramię" jeśli tego nie zrobisz, nici z tego...  ;D

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
    • Blog Yoshkowy
Splunę obowiązkowo :D

Offline Mężczyzna tomzoo

• Miasto: Poznań / Niepruszewo
  • Na forum od: 19.08.2009
    • Moje zdjęcia
Na pojedyncze noce to faktycznie nie ma sensu ale dłuższe "kiblowanie" podczas niepogody wymusza dopompowanie :)

Przy dłuższym kiblowaniu to w sumie zaleta - przynajmniej jest perspektywa utrzymania kondycji poprzez ćwiczenia aerobowe...

Jeżdżę szlakami, gdy mi z nimi po drodze...
Zdjęcia z moich wyjazdów i nie tylko    Trochę słowa pisanego

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum