Autor Wątek: [Materac] Uchodzi powietrze, czy to normalne?  (Przeczytany 31144 razy)

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Oczywiście, kto płaci ten ma prawo decydować.
A kto czyta ma prawo znaleźć szczękę na podłodze.

Tak czy siak życzę udanej wyprawy.
« Ostatnia zmiana: 26 Lut 2013, 19:01 Borafu »

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
a czy można na tym pływać? ;D
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
Mariusz, a w czym przejawia się mój egoizm? Bo nie zrozumiałem Twojego dowcipu ;)

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
Tak, serio kupiłem taki materac na wyprawy. Waży 3,5kg z pompką a zamiast wygniatać gnaty na nierównych twardych kępach traw, jak ostatnio, będziemy mięli full wypas. Jadę z kobietką, to trzeba zapewnić odrobinę komfortu a nie spanie w klatce piersiowej zebry a'la Bear Grylls :P

Jakoś jak czytam, że ktoś na skałach śpi na cienkiej karimacie to też mnie to nieco dziwi. Już wolę 3,5kg więcej potaszczyć a przy wadze mnie, roweru i reszty bagażu to nie taka wielka różnica.
a czy można na tym pływać? ;D
Na wodach bez wystających głazów, pływających gałęzi i pirani myślę, że od biedy można xD
« Ostatnia zmiana: 26 Lut 2013, 21:15 wikrap1 »

Offline Mężczyzna oszej

Jak masz doświadczenia z karimatami z allegro za 5 zł, to spoko.
Tak czy inaczej, fajnie będzie do pierwszej dziury, takiej większej :)
Twój wybór, jak widać świadomy, polecam jeszcze wieźć garnki emaliowane (po co gotować w małych garnuszkach), 5 litrów wody, bo po co zajechać do sklepu po drodze przed noclegiem i do tego butlę turystyczną 3kg ;)

W końcu i tak dojdziesz do wniosku, że ten materac to był błąd, a wygoda Twojej kobiety nie ma tu nic do rzeczy ;)

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
Ja tam rozumiem tę decyzję... Jak się jedzie z dziewczyną pod namiot to trzeba mieć wygodne wyrko ;D

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
Waży 3,5kg z pompką a zamiast wygniatać gnaty na nierównych twardych kępach traw, jak ostatnio, będziemy mięli full wypas.

na rynku masz wielki wybór, począwszy od tanich karimat marketowych, aż do tych bardzo drogich, świetnie izolujących od podłoża. są też maty samopompujące, lepsze i gorsze a także dmuchane materacyki typowo turystyczne. do wyboru do koloru, a wszystko to poniżej 1 kg. Ty zaś kupiłeś coś co zajmuje sporo miejsca, waży 3,5 kg i codziennie wieczorem i rano będziesz bawił się w pompowanie i spuszczanie powietrza.

Możesz rzecz jasna bronić zakupu, ale w końcu zrozumiesz [o ile pisząc w ten sposób nie próbujesz sam siebie przekonać, że nie zrobiłeś błędu], że po prostu posłuchałeś złych doradców. Sam widzisz jaka jest reakcja doświadczonych forumowiczów, zapewniam Ciebie, że także kobiet. Aczkolwiek głowa do góry, czasami w procesie nauki błędy są nieuniknione. ;-)
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Materac podobnego rozmiaru woziliśmy kiedyś, daaaawno temu w kajaku (nie było karimatem, a poza tym w kajaku objętość i waga mniej się liczą niż na rowerze). Potem pojawiły się karimaty, więc kupiliśmy 2 sztuki dobrej jakości.

Zmiana była super - rozkładanie i zwijanie w sekundy, w chłodne noce nie ciągnie z dołu.

Po iluś-tam latach moja żona stwierdziła że jednak na karimacie twardo i wolała by coś bardziej miękkiego, więc kupiliśmy samopompę o grubości jakieś ca. 2cm i jest zadowolona. Tamtego materaca ani ona ani ja nie wspominamy z rozrzewnieniem.

• Wyprawy młodej pary
Ja tam rozumiem tę decyzję... Jak się jedzie z dziewczyną pod namiot to trzeba mieć wygodne wyrko ;D

Coś w tym jest ;D

Oszej:
Sklep się trafia tak raz czy dwa razy dziennie jak się jeździ bokami(tani, a nie przydrożny 400% normalnej ceny). 5L to się rozchodzi prawie całe na bidony i bukłak i to starcza prawie na cały dzień w lato i mniej więcej takie ilości będę woził. Do tego 5L wody kosztuje coś okolo 1.60PLN a w butelkach po 1,5L wychodzi ok. 5zł w najtańszym wariancie. Ponad 100zł mniej przez miesiąc..

Gotował raczej nie będę, chyba ze raz na jakiś czas u dobrych ludzi. Coś za coś, całego domu nie zabiorę (wbrew pozorom xD)

Jak pod namiotem będzie odpowiednio to dziur się nie spodziewam. A jak będą, to co za problem, łatki i tak muszę mieć ze sobą ::)

Wychodzi w tym przypadku, że jak się nie przewrócisz, to się nie nauczysz. Jak się przejadę na tym materacu, to odszczekam ;)

Widzę sporo osób zachwala droższe karimaty czy maty samopompujące. Matę pompującą, raczej marketowej klasy, ale mam w domu i to zdecydowanie nie jest to, co bym chciał. ot kawałek gąbki.. No ale może w danym budżecie dało się coś lepiej wybrać. Póki co, jestem zadowolony z wyboru, ale może nie był rewelacyjny

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
Sklep się trafia tak raz czy dwa razy dziennie jak się jeździ bokami(tani, a nie przydrożny 400% normalnej ceny

Gdzie takie sklepy widziałem z taką marżą?

5L to się rozchodzi prawie całe na bidony i bukłak i to starcza prawie na cały dzień w lato i mniej więcej takie ilości będę woził

łoooo Jezu wozić 5 litrów wody ::)

Do tego 5L wody kosztuje coś okolo 1.60PLN a w butelkach po 1,5L wychodzi ok. 5zł w najtańszym wariancie

A nie lepiej poprosić jakiegoś gospodarza o wodę? Wyjdzie 100% taniej

Gotował raczej nie będę, chyba ze raz na jakiś czas u dobrych ludzi.

Gotowanie u dobrych ludzi? hmmmmm... Praktykował już ktoś coś takiego? ;D
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Mężczyzna oszej

wikrap1 - luzuj szorty, luźno sobie pisałem, a o wodzie to pisałem na zapas i na osobę. A sklep 1-2 razy dziennie - gdzie Ty jeździsz :D? Na wsiach rozumiem wszyscy zmotoryzowani i jeżdżą 50km do metropolii, bo nic (opłacalnego) pod nosem lub w okolicy nie ma :D?

Wyobraź sobie, że też jeżdżę z kobietą, pod namiot, z rowerem czy w góry, ale jak podrzuciłem jej foto tego materaca to nie było nic innego, jak salwa śmiechu;) Ja Ciebie o słuszności wyboru przekonywać nie będę, Twoje stawy, Twoje mięśnie, stracone nerwy i zmarznięty tyłek, napisałem to z przekąsem, żeby się upewnić, że póki co sam siebie chcesz przekonać o słuszności. Walczysz jak lew w obronie tego materaca, a nawet nie byłeś z nim w terenie ;) (chyba, że się mylę)

• Wyprawy młodej pary
A sklep 1-2 razy dziennie - gdzie Ty jeździsz :D?

Nie raz trafiłem na przydrożny wiejski sklepik gdzie 1,5L najtańszej wody kosztowało np. 2zł
400% też było z przekąsem, ale staram się trzymać hipermarketów chyba że akurat coś sensownego się na drodze trafi.
jak podrzuciłem jej foto tego materaca to nie było nic innego, jak salwa śmiechu;)
Jakoś to przełknę :lol:

a Ciebie o słuszności wyboru przekonywać nie będę(...)napisałem to z przekąsem, żeby się upewnić, że póki co sam siebie chcesz przekonać o słuszności. Walczysz jak lew w obronie tego materaca, a nawet nie byłeś z nim w terenie
Psychologii nie pszeskoczymy. Jak kupiłem, to będę teraz wmawiał sobie, że ten wybór miał wiele zalet. Jestem tego świadom :)

Brnąc w to dalej - cięższy materac oznacza więcej winylu a to zmniejsza ryzyko przebicia względem turystycznych wylajtowanych ;D

A tak schodząc na ziemię, do 100zł powiedzmy coś sensowniejszego było do wyboru? Jak rozumiem samopompa jest wygodniejsza od karimaty, więc chyba coś w tym sektorze.

Gotowanie u dobrych ludzi? hmmmmm... Praktykował już ktoś coś takiego? ;D
Tak ;D Mili państwo wynajmowali domek i sami nas zaprosili na posesję. Rano pozwolili podgotować kaszy i jeszcze wiśni z kilo nazrywaliśmy hehe ::) 8)

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
Brnąc w to dalej - cięższy materac oznacza więcej winylu a to zmniejsza ryzyko przebicia względem turystycznych wylajtowanych ;D
Problem w tym, że te turystyczne są robione z lepszych (wytrzymalszych) materiałów.

Jak pod namiotem będzie odpowiednio to dziur się nie spodziewam. A jak będą, to co za problem, łatki i tak muszę mieć ze sobą ::)
Łatanie jakiejkolwiek maty (nawet samopompy) w terenie to nic przyjemnego. Im większa tym trudniej znaleźć dziurę i więcej trzeba się bawić.

I na koniec. Każda karimata, czy samopompa będzie od tego cieplejsza. Owszem ten materac podnosi komfort spania i nocnych igraszek ;) ale termicznie spanie na nim porównywalne jest do spania na gołej ziemi.

Napisałeś, że przyszedł dziurawy. Ja bym go odesłał i dał sobie spokój.

Samopompa 3cm to już jest wygodne, a są jeszcze tanie 5 i 7,5cm

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
Z tą termiką takiego materaca pozwolisz,że się nie zgodzę.
Powietrze jest całkiem niezłym izolatorem termicznym.
Co nie zmienia faktu,że taki materac raczej nadaje się jako awaryjne łóżko dla niespodziewanych gości w domu.
« Ostatnia zmiana: 26 Lut 2013, 22:24 Mariusz »
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

• Wyprawy młodej pary
Problem w tym, że te turystyczne są robione z lepszych (wytrzymalszych) materiałów.
To biada nam.
ale termicznie spanie na nim porównywalne jest do spania na gołej ziemi.
To ciekawe. 30cm powietrza może dość swobodnego, ale powinno nieco izolować. No ale mamy jeszcze alumaty i kocyk  gdyby było kiepsko. Się zobaczy. W lato od ziemi jakoś tragicznie nie ciągnie i łatwo temu radzić.

To następne podłoże może kupię bardziej pro, ale już to będę sobie chwalił by chronić swój system nerwowy ;D

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum