Autor Wątek: Szlaki greenways, Naszyjnik Północy.  (Przeczytany 13948 razy)

Offline Mężczyzna Oskar

• Miasto: Szczecin/Świnoujście
  • Na forum od: 14.12.2011
Szlaki greenways, Naszyjnik Północy.
« 15 Lut 2013, 17:05 »
Mam pytanie, czy zna ktoś stronę, bądź posiada stworzoną mapę na bikemap czy innym portalu z zaznaczonym przebiegiem szlaku greenways Naszyjnik Północy?

Offline Kobieta Marta

• Miasto: Edynburg/Lodz
  • Na forum od: 18.09.2008
    • Historie z rowerem w tle
a cóż to takiego?
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

Offline Mężczyzna Oskar

Offline Mężczyzna p.kolanczyk

• Miasto: Haga, Holandia
  • Na forum od: 28.11.2012
Pierwszy raz słyszę o greenways i przyznam, że podoba mi się.
Możesz powiedzieć coś więcej o swoich planach związanych z Naszyjnikiem Północy?
Przejechałeś już jakieś zielone szlaki ?

Offline Mężczyzna Oskar

A no właśnie, dowiedziałem się całkiem niedawno i jestem w trakcie planowania weekendu marcowego i jestem zawiedziony, ponieważ jest mapka dosyć ogólna a nie ma takiej dokładniejszej. Więc narazie chyba nie przejadę tego szlaku a po innych również się nie poruszałem. :p

Offline Mężczyzna p.kolanczyk

• Miasto: Haga, Holandia
  • Na forum od: 28.11.2012
Nie pozostało wiele czasu, ale powodzenia :)

Offline Mężczyzna tomzoo

• Miasto: Poznań / Niepruszewo
  • Na forum od: 19.08.2009
    • Moje zdjęcia
Oskar, a może po prostu do nich napisz?

Jeżdżę szlakami, gdy mi z nimi po drodze...
Zdjęcia z moich wyjazdów i nie tylko    Trochę słowa pisanego

Offline Mężczyzna tomiKG

• Miasto: Kołobrzeg
  • Na forum od: 14.01.2010
Mam gdzieś w domu papierową mapę tego szlaku (nie pamiętam czy cały, ale okolice Chojnic są na pewno). Wieczorem postaram się ją znaleźć i może jakieś fotki porobić. Na pewno jednak można ją kupić w Chojnicach, bo tam kumpel we wrześniu kupował tą co mam.

Trasa szlaku: Debrzno - Złotów - Jastrowie - Okonek - Borne Sulinowo - Czaplinek - Kalisz Pomorski - Drawsko Pomorskie - Połczyn Zdrój - Barwice - Szczecinek - Bobolice - Polanów - Biały Bór - Człuchów - Chojnice - Brusy - Karsin, Czersk - Tuchola - Kamień Krajeński

Offline Kobieta Marta

• Miasto: Edynburg/Lodz
  • Na forum od: 18.09.2008
    • Historie z rowerem w tle
Ja tez bym poprosila :)
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

Offline Mężczyzna Oskar

Wiem przez jakie miasta biegnie szlak, lecz dla mnie nieporozumieniem jest taka o to "pseudo" mapa:

Nie chodzi mi tu o to że jestem leniwy i nie chce mi się szukać w google mapach trasy żeby sobie ją przejechać, tylko jak takie coś ma zachęcić do rekreacji rowerowej, zwykłych obywateli którzy chcieli by może zrobić coś ciekawego w swoim wolnym czasie..?

Może ktoś powie że się czepiam, no ale czy to tak ciężko wpleść taką ładną trasę w resztę dróg? Zresztą dzisiaj nawet mój promotor przyniósł mi dwa przewodniki żytawskiej drogi św. Jakuba, część północna była wykonana przez Niemców, część połódniowa - Polska. Różnica jakości zamieszczonych map była powalająca, Niemiecka aż przesadnie szczegółowa, a Polska - zielone tło, 3 główne drogi krajowe, czerwona plama miasta i kolorowa linia szlaku poprowadzona nie wiadomo jakimi drogami (może przesadzam, może..). Trasa podobno świetna, przejechał ją 2 razy, lecz sama promocja pozostawia wiele do życzenia.

Nie tylko szlaki rowerowe są źle oznakowane, podobnie ma się to w przypadku szlaków konnych..

Offline Mężczyzna tomiKG

Zrobię inaczej - spróbuję na podstawie mapy, którą posiadam, nanieść szlak na bikemap, powinno być czytelniejsze niż zdjęcia dużej mapy

Offline Mężczyzna Oskar

O! Panie byłbym wdzięczny! Czekam cierpliwie. ;)
Mógłbyś ją odpowiednio zatytułować i udostępnić jako publiczna, co by ktoś jeszcze miał z tego użytek?

Offline Mężczyzna tomiKG

Jasne, nie ma sprawy. Ogarnę to dziś wieczorem lub jutro

Offline Mężczyzna tomiKG

http://www.bikemap.net/route/1988179

Wyznaczyłem trasę szlaku przy pomocy map, które posiadam. Są to pozycje:
- Greenway - Naszyjnik Północy, odcinek pomorski (skala 1:150 000, wyd. Region)
- Województwo Zachodniopomorskie - atlas znakowanych szlaków rowerowych (skala 1:240 000, wyd. BiK)

Niestety skala map (szczególnie zachodniopomorskiej części) i brak zaznaczonych niektórych dróg na mapach bikemap spowodowały, że niektóre odcinki zaznaczone są w przybliżeniu. Starałem się korzystać też z podglądu zdjęć satelitarnych, ale nie zawsze udało się dojrzeć jakąkolwiek ścieżkę. Gdyby ktoś znalazł jakąś pomyłkę w trasie niech napisze - poprawię.

Osobiście przejechałem niewielkie fragmenty szlaku przy okazji różnych wycieczek. Są to odcinki Szczecinek - Parsęcko - Radomyśl i trasa od jez. Świdno (na południe od Czerska) do Czerska i dalej z Karsina do Wiela.

Mam nadzieję, że moja mapka pomoże Tobie i wszystkim zainteresowanym tym szlakiem.

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
Bomba.
A jaka to nawierzchnia? Widzę sporo dróg, trzeba czasem rower pchać po błocie?

Offline Mężczyzna Oskar

Świetnie, dziękuję bardzo.  Odpowiedzi na maila wysłanego do biura szlaków nadal nie otrzymałem więc olali zapytanie.

Offline Mężczyzna tomiKG

@Leśny,
te drobne odcinki, które przejechałem to same asfalty, tymczasem na stronie Greenway, do której link wyżej podał Oskar podają takie coś:

Nawierzchnia:

65 % drogi asfaltowe o małym natężeniu ruchu
    30 % drogi leśne
    5% - drogi polne

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
Dzięki.

Ktoś już policzył ile to gmin? ;)

Offline Mężczyzna tranquilo

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 21.01.2011
    • Na rowerowej ścieżce
To kiedy wyprawka szlakiem? :)

Offline Mężczyzna Oskar

Wyprawka na 800km? :D

Offline Mężczyzna tranquilo

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 21.01.2011
    • Na rowerowej ścieżce
Nie musimy od razu całego robić :)

Offline Mężczyzna Oskar

Szkoda! Ja mógłbym zrobić jakieś 200km najlepiej część wschodnią np ze startem w Szczecinku, jakoś w okolicach 8-10.03.

Offline Mężczyzna Muszka

• dawniej Martin_Tychy
  • Miasto: Tychy
  • Na forum od: 05.01.2011
Ja jechałem fragment trasy Greenways Kraków - Wiedeń i fajnie była oznaczona, polecam. ;) Tylko momentami bardzo kręta, gdy spokojnie można było jechać na wprost, ale to juz taki urok.

Offline Kobieta aguskag

• Miasto: Szczecinek
  • Na forum od: 08.03.2020
Witam :)
Odświeżam wątek, bo myślę, że warto.
Przejechałam cały szlak Greenway - Naszyjnik Północy rok temu. Polecam dla wytrwałych i zdeterminowanych   ;D  Myślę, że niewiele osób przejechało go w całości.

Służę radą.
Są w necie mapy dokładnie wskazujące przebieg szlaku. Większość gmin dba o utrzymanie szlaku, jest bardzo dobrze oznaczony zielonym rowerkiem. Są  jednak miejsca, gdzie z trudem znaleźć można na drzewach pozostałości starych oznaczeń. Wtedy mapa jest niezbędna.
W kilku miejscach obecne oznaczenia rozmijają się z mapą, bo szlak został zmodyfikowany.

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
Cały nie, ale trafiałem na jego fragmenty. Raczej te zaniedbane, bo w wielu miejscach szlak wyglądał na zapomniany.
Ale trochę poza tematem, to w Twojej okolicy jest dość ciekawy, nadający się prawie w całości do przejechania rowerem, szlak pieszy Wzniesień Moreny Czołowej. Ze Złocieńca do Żydowa. Przebiega przez Szczecinek. Jest to bodajże najdłuższy szlak pieszy woj. zachodniopomorskiego wyznakowany przez PTTK.

Offline Mężczyzna maper

Dokładnie stąd wziąłem informację opracowując trasę tego szlaku.

Offline Kobieta aguskag

To prawda, Naszyjnik Północy jest w wielu miejscach zupełnie nieodnawiany, dlatego pisałam, że trzeba mieć sporo samozaparcia, by go pokonać.  Zdarza się w kilku miejscach, że drogi już nie ma, zostały tylko stare oznaczenia, tak jak tu

Trzeba było poszukać objazdu, ale niewiele nadłożyliśmy drogi.
Wówczas nie korzystałam jeszcze z aplikacji MAPY.CZ. Warto, bo szlak jest w niej super oznaczony. Widać każdą dróżkę w lesie, gdzie należy pojechać. My czasem trochę błądziliśmy, bo nie wszędzie były znaki, a papierowa mapa nie jest aż tak dokładna. Na pewno przyda się ściągnięcie map of-line, bo są rejony, gdzie nie ma zasięgu.

Większość trasy jest regularnie odnawiana, widać że gminy mają pasjonatów rowerowych.

Offline Kobieta aguskag

Dzięki za podpowiedź co do szlaku pieszego. Mieszkam na wsi tuż pod Szczecinkiem i okazuje się, że przechodzi pod moim domem  ;D
Już sobie obejrzałam dokładnie jego przebieg i tej wiosny będzie mój :) Muszę tylko zmienić tą zębatkę, bo sądząc z nazwy pagórków będzie dużo.
Czemu nigdy nie wpadłam na to, by szlakiem pieszym pojechać rowerem?? Przecież na jego fragmenty natykałam się dość często.

Szkoda, że nie zatacza pętelki, ale sama ją sobie zamknę  ;) Może ktoś dołączy?

Offline Mężczyzna maper

Ta nazwa szlaku trochę wprowadza w błąd. Wcale nie jest tak pagórkowato, jak można by po niej sądzić. Część szlaku na Pojezierzu Drawskim, między Złocieńcem i Szczecinkiem jest dość łatwa jak na szlak pieszy i zaskoczyła mnie dużą ilością odcinków asfaltowych. Druga część ma dość trudny do przebrnięcia z rowerem fragment prowadzący zachodnim brzegiem jeziora Cieszęcino (na płn. od Białego Boru). Dla tego odcinka chyba lepiej znaleźć objazd.

Offline Kobieta aguskag

Dobrze wiedzieć, dzięki.
Pewnie pociągnęli go tamtędy ze względu na bunkry. Widzę, że obok idzie asfaltówka.
W moim wypadku wygodnie będzie go podzielić na 2 etapy. Najpierw ze Szczecinka do Żydowa, wrócić można Naszyjnikiem Północy dla urozmaicenia, albo zjazd do Miastka na pociąg. A potem kierunek Złocieniec i powrót pociągiem.

Offline Mężczyzna maper

Właśnie podobnie ja zrobiłem. Samochodem dojechałem do Szczecinka, a dalej pociągiem do Złocieńca.

Offline Kobieta aguskag

A kiedy jechałeś?

Offline Mężczyzna maper

W październiku 2018. Pogodowo piękna złota jesień była.

Offline Kobieta aguskag

Korzystając z pięknych, słonecznych dni postanowiłam zrobić kawałek szlaku pieszego jak poleciłeś.  Od strony Jelenia do Dzików było super (poza odcinkiem bruku), ale zaraz za miejscowością szlak odbija od drogi. Cóż... absolutnie nie polecam na rower... większość trasy pchałam rower, bo droga była zarośnięta. Taka polna droga, bardzo rzadko uczęszczana. Przed Lipnicą ciut lepiej przez chwilę, a potem prawie do samego Szczecinka to już była ścieżka piesza i pchanie roweru. Malownicza, urokliwa, z pewnością dla zapaleńców mtb  ;D  Nie narzekałam jednak za bardzo, bo często lubię odkrywać nowe drogi, więc sama się pakuję w takie odcinki. Objechałam potem Szczecinek od tyłu za nową S-ką i sporą pętelką przez Juchowo wróciłam do domu. Przez te odcinki pchane i sporo innych błotnistych dróg, które potem sama sobie wybrałam, wróciłam do domu po zachodzie słońca  8)

Offline Mężczyzna maper

No, może tego nie napisałem wcześniej, ale ja właśnie jeżdżę na mtb i różnej maści dróżki i ścieżki mają u mnie priorytet przed asfaltem. ;D
Ale jak pamiętam, to odcinki szlaku w okolicy Szczecinka mi też wydały się mocno przeciętne i miejscami wytrasowane jakby na siłę. W samym Szczecinku podobała mi się ścieżka nad jeziorem Trzesiecko. Dalszy przejazd przez miasto mocno przeciętny. A tak ja zapamiętałem ten odcinek:

Kościół w Jeleniu

Droga polna między Jeleniem i Jeleninem

Między Lipnicą i Szczecinkiem

Szczecinek nad jeziorem Trzesiecko

Obwodnica Szczecinka wówczas była jeszcze w budowie

Myślę, że inne odcinki tego szlaku mają więcej do zaoferowania.
« Ostatnia zmiana: 19 Mar 2020, 17:59 maper »

Offline Kobieta aguskag

O to, to właśnie :) 
O te 2 miejsca "za kościołem" mi chodziło. Na fotkach to akurat jest płasko, ale tam bywały miejsca spory kawałek pod górę.
Tak jak pisałam, bardzo malownicza, ale nie na mój rower  ;D  Żeby w tym polu te ścieżki jeżdżone były częściej, to byłoby super. A teraz po deszczach na dodatek miejscami milusie błotko  8)

Widoczki za to były zachwycające!

W ubiegłym roku wokół Szczecinka wyznaczono 13 nowych szlaków rowerowych. http://szlot.pl/szlaki-rowerowe/
Moim zdaniem na wyrost aż tyle, bo wiele z nich pokrywa się. Są drogi, gdzie idzie 4-5 szlaków na raz i to nie tylko na chwilę, ale na długich odcinkach, podczas gdy obok są inne drogi, czasem w dużo lepszym stanie. Miałam wrażenie, że ktoś, kto je wyznaczał poszedł na łatwiznę.

Taką drogą?? 4 szlaki?? Ta droga nie jest atrakcyjna nawet latem, wiem co mówię, bo ją znam. 

Offline Mężczyzna maper

Jako mieszkanka tych okolic, wiesz może coś o wieży widokowej w Sporem? Z zasady to jest chyba wieża przeciwpożarowa, ale gdzieś znalazłem informacje, że jest udostępniona dla turystów. Wiesz coś o tym? Kiedy czynna? Na jakich zasadach?

Offline Kobieta aguskag

Niestety nic mi o tym nie wiadomo, ale planuję wkrótce wyprawę dookoła jeziora Wielimie, więc mogę zajechać w pobliże i podpytać.

Jeśli nie byłeś, to polecam wieżę widokową na Świątkach (obecnie Szczecinek) ( polecam choć sama jeszcze nie byłam na górze  ;D )
https://pomorzezachodnie.travel/Poznawaj-Przyroda-Punkty_widokowe/a,9417/Wieza_widokowa_Swiatki

Szłam niedawno z kijami wokół j. Trzesiecko i podeszłam pod samą wieżę. W maju i wrześniu czynna jest tylko w weekendy, a w wakacje codziennie w godzinach podanych na stronie.
Muszę się wybrać jak już będzie dostępna.

Offline Mężczyzna maper

Dzięki. Zapiszę sobie jako "do zobaczenia" przy najbliższej okazji.
Ta w Sporem jest bardzo podobna i chyba też należy do Lasów, więc możliwe, że zasady udostępniania będą podobne.

Offline Mężczyzna anarchisten

• Miasto:
  • Na forum od: 12.03.2023
Hej,
odkurzam stary wątek. Czy ktoś zrobił całość Naszyjnika? Chcemy w tym roku 8-9 dni na to poświęcić.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Z ciekawości przejrzałem wątek. Wszystkie linki prowadzą w pustkę  :( Właściwie to trudno się odnieś bo nie wiadomo co to za UFO?
Jeżeli zamierzasz przejechać, to rozumiem, ze znasz ślad szlaku. Może się podzielisz?

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna trzystan

• "ta panta rhei"
  • Miasto: Polkowice
  • Na forum od: 25.02.2016
Wspomniano w wątku,że szlak jest oznaczony na mapy.cz  i faktycznie jest.

Offline Mężczyzna darekmroz

• Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 20.10.2019
Znalazłem taki opis na https://www.greenways.by/index.php?content&id=82&lang=pl
Można też znaleźć opisy innych szlaków Greenway.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum