Autor Wątek: GPS  (Przeczytany 336464 razy)

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
Odp: GPS
« 19 Cze 2013, 12:44 »
o ile całość przy wyszukiwaniu nie zawiśnie  (zdarzyło mi się to)

Znowu - racja! Ale to już - moim zdaniem - kwestia
mapy i 'higieny' używania urządzenia. Czyli warto
nie pakować map dziesiątkami, bo prawdopodobnie
wpływają jakoś na jakość pracy. Wyłączać niepotrzebne.

... oczywiście nie sugeruję tego Tobie, mi też
zdarzały się zwiechy. Ale... rzadko, bardzo rzadko.

Zawieszenie podczas wyszukiwania dla mnie może
oznaczać zbyt dużą ilość danych do przeszukania
- czytaj: zbyt dużą liczbę włączonych/dostępnych map.

No i naturalnie - mapa mapie nierówna. Jedna będzie
miała mały indeks danych, druga potężny, jedna
będzie miała jakieś usterki w wykonaniu, druga nie,
itp. Technologia Garmina nie wydaje się niestety
ideałem i trzeba wyrobić sobie do niej odpowiednie
podejście :]

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline Mężczyzna litthium

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 02.05.2012
« 19 Cze 2013, 19:12 »
Pytanie laika: Jestem w danym miejscu i chce dojechać do punktu B i  zahaczyć jeszcze o punkt C, jest to wykonalne w garminie etrex 20 bez udziału komputera? jeżeli tak to czy to długo trwa ?

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 19 Cze 2013, 19:25 »
krócej niż minutę. Trasy -> wyznacz trasę -> dodaj waypoint B, dodaj waypoint C -> cofnij -> trasa się pojawia na liście -> opcje -> pokaż mapę -> jedz.
Dla leniwych podczas dojeżdżania do punktu B można w czasie jazdy kazać mu wyznaczyć trasę do punktu C.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 19 Cze 2013, 20:58 »
Zapomniałeś napisać o jednej bardzo ważnej rzeczy.I to nie dotyczy tylko tego modelu Garmina ale każdej innej nawigacji.Mapa musi posiadać tak zwany routing,bez tego urządzenie połączy wybrane punkty linią prostą i tak będzie nawigował.
Nawigacja w turystyce trochę się różni od nawigacji samochodowej aczkolwiek po drogach asfaltowych może wyglądać podobnie.
Jeżeli wyznaczysz trasę na komputerze i wgrasz do Garmina,możesz ją na bieżąco modyfikować nie zmieniając jej  w urządzeniu.Przecież nie musisz jechać po zaplanowanej trasie jak po sznurku.Możesz wyłączyć autoprzeliczanie trasy po jej opuszczeniu,jedziesz jak chcesz,w pobliżu trasy,zwiększasz skalę aby widzieć trasę w pobliżu i jedziesz gdzie chcesz i wracasz na nią kiedy chcesz.Ale możesz też w trakcie jazdy po wyznaczonej wcześniej trasie dodać jakiś nowy,dodatkowy punkt trasy i wtedy mają mapę z routingiem Garmin przeliczy trasę uwzględniając go.
Tak naprawdę,aby od podstaw zaplanować trasę w samym urządzeniu,nie ważne którym modelu Garmina trzeba mieć dużo cierpliwości.Chyba że np chcesz jechać z Pozznania do Wrocławia to w zasadzie kilka kliknięć i jedziesz ale jakieś trasy skomplikowane,z wieloma punktami są problemem.Można w domu zrobić taki ogólny zarys trasy i na bieżąco już w terenie robić modyfikacje. 
A jeszcze nie zapominajmy o nawigacji na azymut.Często tak jeżdżę.Wiem że jadę do konkretnego punktu i wspomagany kierunkiem na ekranie,jadę zerkając raz po raz na Garmina :) Pokazuje jeszcze dodatkowo odchylenie od kursu.Fajna jazda :)
« Ostatnia zmiana: 19 Cze 2013, 21:08 Mariusz »
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna litthium

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 02.05.2012
« 21 Cze 2013, 16:40 »
dzięki za podpowiedzi, a wszystkim szukającym polecam przejrzeć garniaka.pl

mam jeszcze jedno pytanie do was, jakich używacie map czy są to rasty?  wiem że pewnie zależy to od terenu w jakim chce się poruszać ale głównie jakie są to mapy? :)

Offline Mężczyzna przemo3642

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 12.12.2012
« 21 Cze 2013, 22:19 »
dzięki za podpowiedzi, a wszystkim szukającym polecam przejrzeć garniaka.pl

mam jeszcze jedno pytanie do was, jakich używacie map czy są to rasty?  wiem że pewnie zależy to od terenu w jakim chce się poruszać ale głównie jakie są to mapy? :)

Ja korzystam głównie z PL TOPO - http://www.garminwpolsce.pl/ i zazwyczaj jestem zadowolony. Projekt dość dynamicznie się rozwija i każda kolejna edycja (wypuszczana co ok 3 m-ce) jest coraz lepsza. Mam też darmową UMP, ale rzadziej jej używam. Rastrami jeszcze się nie bawiłem na Garminie.

Offline Mężczyzna Freud

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 16.06.2011
« 1 Lip 2013, 16:59 »
Również kilka razy wyznaczałem trasę z 62-ki.
Nie jest to bajka jak na PC (wiadomo), ale nie było z tym problemu.
Wystarczy, aby spokojnie sobie przeklikać nowe punkty trasy.
Jest to dość proste bo można nowe punkty dodawać klikając po prostu po mapie, wpisując adresy lub wybierając waypointy, POI itd.
Nie sprawiało mi to ani trochę trudności.

Często na 1-dniowym odcinku traktowałem routing GPS jako wspomagacz a nie główny wyznacznik trasy.
Wtedy po prostu wyznaczałem punkt końcowy i po drodze skręcałem wg. znaków.
GPS wtedy zmieniał trasę na nowo i tak też było okej.
Tyle tylko, że trzeba MNIEJ więcej wiedzieć gdzie skręcić. Skręty z kolei sprawdzałem sobie również na mapie GPS - po prostu ich nie wklepywałem do nowej trasy (szkoda mi było czasu).

Płynność zależy od tego jak "ciężką" mapę posiadamy. Im cięższa tym wolniej się przewija i przybliża / oddala. W szczególności mapy TOPO (z danymi DEM / cieniowaniem).

Z 62-ki jestem b. zadowolony. :)

W sumie też ciekawi mnie jak to jest z eTrexami pod kątem ich szybkości w przewijaniu mapy - czy jest to irytujące, czy może da się żyć :)
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
« 1 Lip 2013, 21:16 »
Jest już wyraźnie irytujące, szczególnie jeśli trasa ma większą ilość punktów

Tzn. ile punktów już ciężko chodzi? Pytam, bo Jacek nabył, a ja wyrysowuję trasy, które zamierzamy zapakować w eTrexa 30...a niektore trasy niestety maja masę tych punktów. Lepiej podzielić na jakieś odcinki? Przepraszam, ale zielona jestem w temacie, powoli go rozgryzamy:) Na razie Jacek wpakował do eTrexa rastry, to juz sukces:)
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 1 Lip 2013, 21:19 »
w etrexie jest limit 50 pkt na trasę. Im trasa ma mniej punktów tym szybciej się przelicza.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Freud

« 1 Lip 2013, 21:23 »
W trybie wycieczek sprawa prosta - praktycznie zawsze jadę tak, jak zaplanowałem i mam całą trasę.

Jeśli planuję jechać na kilka dni to już inna kwestia. Nie potrafiłbym jednak zrobić trasy odcinkami i pojechać nią dokładnie tak jak w domu zaplanowałem. Mimo wszystko na pewno lepiej podzielić na odcinki.

Cała wielka trasa nie jest praktyczna i nie użyjecie jej pewnie - o wiele trudniej się ją później modyfikuje.
Jedno odstępstwo od planów i praktycznie trasa nie do użycia.

Plany często się zmieniają (przynajmniej w moim przypadku) i różne odcinki w różnych dniach przejeżdżam.

Dla mnie najlepszym sposobem jest:
- w domu zrobienie sobie punktów docelowych (waypointów) w których na pewno będę i ew. punktów pośrednich (jakieś kluczowe skręty)
- później w trasie tylko składam kolejny odcinek z waypointów i nie muszę szukać niczego po mapie lub po adresach
- oczywiście mam też gotową pociętą trasę, gdyby jednak plany nie uległy zmianie

Mi się sprawdza.
Gorzej jak zmienicie kompletnie koncepcje trasy, to już chyba nic nie pomoże. Trzeba wyznaczać trasę na podstawie mapy, adresów itd. Trochę więcej klikania.
« Ostatnia zmiana: 1 Lip 2013, 21:30 Freud »
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

• Użytkownik forum
« 1 Lip 2013, 21:28 »
Nie nie, nie mamy jakies wielkiej całej trasy. Robię w sumie jakimiś odcinkami, mam różne warianty, z tym że sie lekko zaniepokoiłam - bo może robić jeszcze mniejszymi odcinkami. Po prostu prowadze trase terenami, stad duza ilosc punktów (pewnie przesadzam z dokładnoscia prowadzenia tej trasy, ale robie to po raz pierwszy).

Dziekuję Wam za informacje:)

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 1 Lip 2013, 21:32 »
Ja nie używam tras, jeżdżę tylko po śladzie, który oczywiście przygotowuję na kompie.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

• Użytkownik forum
« 1 Lip 2013, 21:34 »
Hm...teraz mnie kapke zaskoczyłeś. To pewnie moje małe rozeznanie:)

Co znaczy "trasa"? Bo ja na mysli mam to, że planuje sobie trasę na ridewithgps....tam zaznaczam punkty...i mam nadzieje to zapakować w eTrexa. Coś zle/głupio robię? Tzn. jaka jest róznica między trasą a sladem?:)

Offline Mężczyzna Freud

« 1 Lip 2013, 21:35 »
w etrexie jest limit 50 pkt na trasę. Im trasa ma mniej punktów tym szybciej się przelicza.
Warto dodać, że nie tylko o szybkość chodzi, ale też o to, że jak zjedziesz z trasy a GPS masz ustawiony tak, żeby dostosowywał trasę do miejsca w którym jesteś, to będzie to robił za każdym razem jak wjedziesz w las żeby zrobić siusiu albo fotografię jakiegoś świetnego miejsca.
Przy dużej ilości punktów niesamowite cuda potrafi wyznaczać.
Setki zmian trasy, setki przeliczeń. Jeszcze nie wiedziałem idealnej mapy na Garmina - GPS potrafi czasem niezłe trasy proponować :)

Lepsze małe kawałki.

Ja nie używam tras, jeżdżę tylko po śladzie, który oczywiście przygotowuję na kompie.
Dla początkujących: warto też wspomnieć, że zaletą śladu jest to, że nie zmieni swojego kształtu i nie zmyli Cię.
Nie wiem tylko czy czasem Garmin gdzieś w ustawieniach nie miał, że ma nie przeliczać trasy na nowo w przypadku zjechania z niej :) Wtedy ślady działają tak samo.

Hm...teraz mnie kapke zaskoczyłeś. To pewnie moje małe rozeznanie:)

Co znaczy "trasa"? Bo ja na mysli mam to, że planuje sobie trasę na ridewithgps....tam zaznaczam punkty...i mam nadzieje to zapakować w etTrexa. Coś zle/głupio robię? Tzn. jaka jest róznica między trasą a sladem?:)
Jak powyżej ;)

Ślad - jak GPS zapisuje gdzie byłaś to robi ślad. Można zapisać zaplanowaną trasę do GPS tak, aby był widoczny jako ślad.

Trasa - prowadzi Cię a GPS może ją modyfikować w trakcie jazdy dostosowując do miejsca w którym się znajdujesz.

Chyba nie pomyliłem niczego ;)

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
« 1 Lip 2013, 21:37 »
@martwa, ale mam nadzieję, że nie robisz tego ręcznie,
w urządzeniu? A przygotowujesz wszystko na komputerze,
w programie Mapsource lub Basecamp?

Tak dużo łatwiej - klikasz i masz punkt. Potem hurtem,
dwoma kliknięciami, wysyłasz do odbiornika.

*edit*, już wiem, że w RwGPS - ale jak to ze strony
poleci do odbiornika - w jakiej formie - nie wiem. Kto wie?

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum