Autor Wątek: Jak zapakować rower i bagaże przed samolotem  (Przeczytany 236966 razy)

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
https://help.ryanair.com/hc/pl/categories/12489112419089-Zasady-dotycz%C4%85ce-baga%C5%BCu

"* Rowery (maks. waga 30 kg) MUSZĄ być zapakowane w opakowanie ochronne lub pokrowiec, aby zostały dopuszczone do przewozu. Rowerów elektrycznych nie wolno przewozić samolotami Ryanair."
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
Rowerów elektrycznych nie wolno przewozić samolotami Ryanair."

Ciekawe, o spalinowych nie wspominają  :icon_twisted:

• niech tak się stanie
Ciekawe, o spalinowych nie wspominają  :icon_twisted:
Nie, ale sama folia bąbelkowa, zwłaszcza przezroczysta, może nie wystarczyć. Są takie grubsze folie bąbelkowe ciemne, one mogą imitować pokrowiec. Tylko, że one są droższe. Warto się przyłożyć do pakowania zwłaszcza na wylocie, bo powiedzone z uśmiechem "ale rowerek nie poleci" kasuje wyprawę i wszystkie starania. A są ludzie, którzy czerpią z tego radość i tylko czekają, aby komuś uXebać urlop. Na zasadzie czystej, bezinteresownej złośliwości i zazdrości.

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
Nie mogłem odkręcić pedału i jechałem kilka kilometrów z powrotem w stronę miasta szukając warsztatu samochodowego

A co Ci ten pedał przeszkadzał?
Rok temu też nie mogłem odkręcić z jednej strony i żadnych problemów na  lotnisku (Memmingen) nie miałem aby przewieźć rower z jednym zakręconym pedałem.

https://help.ryanair.com/hc/pl/categories/12489112419089-Zasady-dotycz%C4%85ce-baga%C5%BCu

"* Rowery (maks. waga 30 kg) MUSZĄ być zapakowane w opakowanie ochronne lub pokrowiec, aby zostały dopuszczone do przewozu."

Z Bergamo oraz Lanzarote leciałem z rowerem owiniętym w worki na śmieci.
Problemów brak.

Ale to czy to przejdzie czy nie to chyba bardziej zależy od obsługi lotniska niż samych linii lotniczych.
Normalnie to po przylocie składam karton, wywożę go gdzieś blisko lotniska, wkładam w worki na śmieci i chowam w mało widocznym miejscu (jeżeli wracam z tego samego miejsca)
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
A to ciekawe. Z możliwością zakupu kartonów rowerowych na lotnisku spotkałem się tylko raz - na lotnisku w Genewie. Też kosztowały bardzo dużo (ale były )

To było na lotnisku w Düsseldorfie. Podejrzewam, że mieli te kartony, chcieli na nich zarobić i tylko dlatego nie przyjęli spakowanych w folię rowerów.

Ale to czy to przejdzie czy nie to chyba bardziej zależy od obsługi lotniska niż samych linii lotniczych.

Raczej od linii lotniczych. Jak przyjmą przy odprawie, to obsługa lotniska to przewiezie. Słyszałem kiedyś historię o locie Norwegianem, gdzie rowery przyjęli bez żadnego opakowania. Ot tak - luzem.

• niech tak się stanie
Raczej od linii lotniczych. Jak przyjmą przy odprawie, to obsługa lotniska to przewiezie.
Chyba chodziło o osoby przy odprawie. Potrafią być bardzo wredni, od czasu jak musiałem otwierać karton przy wadze, żeby pokazać, że to rower, wożę zawsze dużo taśmy ze sobą. Kontrola bezpieczeństwa potrafi też zajrzeć (to okienko do gabarytów, już po odprawie), ale oni mają taśmy. Mimo to doklejam własną, bo mają zwykle te srebrne, a one się kartonu słabo trzymają (za to super dobrze kleją folie bąbelkowe i worki na śmieci, umacniając je przy okazji).

A czemu trzeba czasem pokazać, że to rower? Bo rower ma limit 30 kg, a inne sprzęty sportowe 20 kg. Czasem te 10 kg ludziom brakuje i deklarują rower  ;D

Pamiętajcie, żeby szerokiej taśmy nie przenosić przez kontrolę bezpieczeństwa - jest ona zabroniona i jak ją znajdą, to może być po locie. Natomiast jest całkowicie legalna od wejścia aż do bramek kontroli bezpieczeństwa. Ja zwykle wrzucam resztę do kartonu, już przy kontroli bezpieczeństwa, bo on ma otwory.
« Ostatnia zmiana: Wczoraj o 22:36 podjazdy »

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
Raczej od linii lotniczych. Jak przyjmą przy odprawie, to obsługa lotniska to przewiezie.

Ale czasami sam się odprawiam :D

Kontrola bezpieczeństwa potrafi też zajrzeć (to okienko do gabarytów, już po odprawie), ale oni mają taśmy.

Nie zawsze.
Jak leciałem z Dublina na Teneryfę to otworzyli mi karton i nie zakleili.
Nie wiem na którym lotnisku mi tam buszowali, ale na szczęście wszystko było przymocowane do roweru i nic nie wyleciało.

Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

• niech tak się stanie
Nie wiem na którym lotnisku mi tam buszowali, ale na szczęście wszystko było przymocowane do roweru i nic nie wyleciało.
No to raczej podstawa, żeby rower z namiotem, śpiworem i resztą był oklejony jako jeden pakunek. Wiele razy pokazywałem zdjęcia i jedyne co gubiłem, to drobiazgi wrzucone w ostatniej chwili na wszelki wypadek. Przecież w razie podejrzenia, ryzyka, itd., karton jest rozcinany i zawartość w pośpiechu leci na skanowanie ręczne. To co wypada, idzie do śmieci. Nie ma czasu, takich kartonów, walizek, toreb są setki. A nadal są ludzie, którzy wrzucają do kartonu obok roweru szpej jak leci. Kwestia czasu, trafią kiedyś na trudną sytuację. Niezależną od nich, polityczną, jakiś fałszywy alarm bombowy itd.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum