Autor Wątek: Śpiwór-jaki?  (Przeczytany 24164 razy)

Offline Mężczyzna boney

• Pomidor
  • Miasto: Ruda Śląska
  • Na forum od: 29.07.2011
Odp: Śpiwór-jaki?
« 24 Lip 2012, 23:07 »
kupiłem na bałkany ten:
http://allegro.pl/markowy-spiwor-hi-tec-savin-maly-i-lekki-0-8kg-i2505616750.html
bardzo mały i to przeważyło o zakupie.
mam nadzieje, że nie zmarzne :D :D
Zapraszam ===>

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
« 24 Lip 2012, 23:20 »
Śpiwór "ze Zgierza" odradzałbym - to wielka bomba - będzie zajmował dużo miejsca w sakwach.
Bierz coś z marketu, najwyżej będziesz musiał założyć na noc skarpetki.

Offline Mężczyzna hose morales

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 06.01.2009
« 25 Lip 2012, 01:43 »
Śpiwór "ze Zgierza" odradzałbym - to wielka bomba - będzie zajmował dużo miejsca w sakwach.
Ale za to jaki pzyjemny zakres temperatur ( o ile można im ufać) :P Najlepiej jak się tutaj wypowie Arkadoo  ;)

Offline bartosz111

• Miasto: Zgierz
  • Na forum od: 18.01.2011
« 25 Lip 2012, 07:32 »
dzięki

Offline m+k

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 06.09.2011
    • www.wyprawyrowerowe.zgora.pl
« 25 Lip 2012, 16:51 »
Z pewnością wypełnienie HOLLOWFIBER  ma lepsze parametry termiczne od włókna poliestrowego. Sama na sobie to sprawdzałam śpiąc w takich śpiworach. Przy poliestrze po prostu - zmarzłam i tyle.
Pozdrawiam M

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
« 25 Lip 2012, 19:43 »
Trochę zamieszałaś, bo hollowfiber to poliester. Znaczenie ma jakość wypełnienia poliestrowego. Hollowfiber ("marka" ociepliny) występuje w kilku odmianach.
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline m+k

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 06.09.2011
    • www.wyprawyrowerowe.zgora.pl
« 25 Lip 2012, 20:52 »
Ups...no to zonk. Nie wiedziałam, przyznaję rację. ;)
Ale w takim śpiworze w którym spałam i napisane było na metce, że poliester - zmarzłam jak licho ;)

Offline Mężczyzna bikeluke

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 28.09.2012
« 2 Paź 2012, 23:20 »
Śpiwory stały się bardzo skomplikowane.
Różne wypełnienia, różne wagi, powłoki zewnętrzne, rodzaje ściągaczy, kształty etc.

Post powstał m.in. na podstawie wcześniejszych w wątku ale też w oparciu frustrację czytelnika miliona innych forów gdzie opinie są tak różne jak ludzie, którzy je piszą :)

Parę uwag, które wynikają z posiadania 3 różnych śpiworów i uwag kolegi górołaza posiadającego najcieplejszy z możliwych śpiworów puchowych. W większości to truizmy ale wśród mnogości ofert producentów sprzętu outdoorowego czasami można o tym zapomnieć.

1. Ważne jest wychłodzenie organizmu w dzień. Często jeżdżąc na rowerze cały dzień jest ciepło, ale tak na prawdę na dworze jest ZIMNO i organizm się wyziębia.
Nawet duża ilość herbaty (ew. innych napojów:) wieczorem nie da możliwości odzyskania ciepłoty organizmu. Tu nawet bardzo ciepły śpiwór nie pomoże. Nawet śpiwór z do -25 może być zimny przy -10. Przy jeździe musi być po prostu trochę cieplej niż zimniej.

2. Im śpiwór cięższy tym cieplejszy. Zawsze lepiej mieć cieplejszy śpiwór niż zimniejszy. W szczególności o 4-tej rano, kiedy zawsze jest najzimniej. Przy jeździe na rowerze nie ma znaczenia kg w tą czy w drugą stronę. W ubiegłym roku rozczarowałem się biorąc śpiwory ultralight (700 g) do ciepłego kraju - w nocy temperatura spadała do 8 stopni :(

3. Do namiotu jednopowłokowego dobrze jest wziąć płachtę biwakową aby nie zamoknąć w śpiworze (sama płachta też poprawia komfort a waży jakieś 0,5 kg).

4. Producenci kłamią na metkach - trzeba zawsze dodać 10 stopni.

Jeżeli jednak już sam śpiwór okazuje się za zimny...

- Jadąc z osobą odpowiedniej płci śpiwory można spiąć razem. Dwa przytulone ciałka lepiej dystrybuują ciepłem :)
- Można wlać gorącą wodę do bidonów - trzymają ciepło całą noc i można je przekładać z miejsca w miejsce (ekstremaliści-alpiniści sikają do butelek)
- Można kupić kocyk polarowy i zrobić z niego wkładkę.
- Można kaptur śpiwora traktować jako kołderkę na głowę. Nie trzeba wtedy zaciągać sznurków -  wystarczy się przykryć jak jest zimno.
- Wreszcie można ubrać się do spania. W zależności od temperatur proponowane zestawy:
a) ciepło - gacie
b) średnio - j.w + długa bielizna syntetyczna
c) zimno - j.w. + cienki polarek i kapcie puchowe
i nie wiem dlaczego niektórzy twierdzą, iż lepiej nie ubierać się do śpiwora...

« 3 Paź 2012, 07:02 »
Z tym, że producenci kłamią, to przesadziłeś. Trzeba kupować śpiwory, które mają temperatury określone wg normy EN 13cośtam. Odczuwanie ciepła jest bardzo indywidualną sprawą, zależy również od wilgotności, płci, tego co jemy. Zamiast zabierać koc polarowy lepiej wziąć ubrania - będzie bardziej uniwersalnie. Po spięciu w dwóch śpiworach będzie zdecydowanie zimniej - śpiwory za słabo będą przylegać do ciał.

Lepszym wnioskiem jest to, że ludzie kupują za lekkie śpiwory, bo nie chcę się im nosić/wozić. Bez świadomości wierzą, że każda noc latem w Polsce, to +15 stopni. Dobrym przykładem są pagórki (ca. 600m n.p.m. w Polsce) - w środku ciepłego sierpnia miałem tam plus 3 stopnie i sporą wilgotność.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 3 Paź 2012, 08:10 »
Producenci wcale nie kłamią ;D
Oni tylko zakładają, że Ty bardzo dobrze tolerujesz zimno, że jesteś "gorący" chłopak/dziewczyna.
Poza tym, zakładają, że Ty zawsze spisz w nowym, suchym śpiworze (a nie kilkuletnim i wilgotnym).

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 3 Paź 2012, 08:20 »
To by wyjść wszystkim na przeciw nie powinni umieszczać żadnych informacji o komforcie termicznym i śpiwór kupowałoby się na wagę. :D

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 3 Paź 2012, 10:59 »
Raczej na objętość.
Kupowałem ostatnio śpiwór, i głównym kryterium była objętość śpiwora (po rozprężeniu). To chyba jedyna, miarodajna ocena jakości śpiwora. Dotykasz go , i już wiesz, czy będzie ci w nim ciepło, Patrzysz na metkę, a tu -20 extremum. Będzie -21, to już umierasz. 8)

« 3 Paź 2012, 20:25 »
Najbardziej istotna jest jakość wypełnienia i materiały zewnętrzne (niska masa). Istotny jest też krój.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 3 Paź 2012, 22:33 »
Najbardziej istotna jest jakość wypełnienia i materiały zewnętrzne (niska masa). Istotny jest też krój.
Czyli w skrócie: najbardziej istotne jest wszystko ;)
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
« 5 Paź 2012, 11:52 »
Warto przejrzeć założenia EN 13537. Fantom z czujnikami na podstawie którego określa się tę normę imituje termikę osoby o pewnej posturze,  śpiącej w konkretnych warunkach, no i oczywiście w bieliźnie termo... Teraz trzeba tylko odnieść te czynniki do naszej płci, sylwetki, indywidualnych preferencji oraz środowiska w którym śpimy(wilgotność, wiatr, temp.) i już wiemy czego potrzebujemy.

Oczywiście ta europejska norma nie dotyczy wszystkich marek... Małachowskiego już w szczególności.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum