Śpiwory stały się bardzo skomplikowane.
Różne wypełnienia, różne wagi, powłoki zewnętrzne, rodzaje ściągaczy, kształty etc.
Post powstał m.in. na podstawie wcześniejszych w wątku ale też w oparciu frustrację czytelnika miliona innych forów gdzie opinie są tak różne jak ludzie, którzy je piszą

Parę uwag, które wynikają z posiadania 3 różnych śpiworów i uwag kolegi górołaza posiadającego najcieplejszy z możliwych śpiworów puchowych. W większości to truizmy ale wśród mnogości ofert producentów sprzętu outdoorowego czasami można o tym zapomnieć.
1.
Ważne jest wychłodzenie organizmu w dzień. Często jeżdżąc na rowerze cały dzień jest ciepło, ale tak na prawdę na dworze jest ZIMNO i organizm się wyziębia.
Nawet duża ilość herbaty (ew. innych napojów:) wieczorem nie da możliwości odzyskania ciepłoty organizmu. Tu nawet bardzo ciepły śpiwór nie pomoże. Nawet śpiwór z do -25 może być zimny przy -10. Przy jeździe musi być po prostu trochę cieplej niż zimniej.
2.
Im śpiwór cięższy tym cieplejszy. Zawsze lepiej mieć cieplejszy śpiwór niż zimniejszy. W szczególności o 4-tej rano, kiedy zawsze jest najzimniej. Przy jeździe na rowerze nie ma znaczenia kg w tą czy w drugą stronę. W ubiegłym roku rozczarowałem się biorąc śpiwory ultralight (700 g) do ciepłego kraju - w nocy temperatura spadała do 8 stopni

3.
Do namiotu jednopowłokowego dobrze jest wziąć płachtę biwakową aby nie zamoknąć w śpiworze (sama płachta też poprawia komfort a waży jakieś 0,5 kg).
4.
Producenci kłamią na metkach - trzeba zawsze dodać 10 stopni.
Jeżeli jednak już sam śpiwór okazuje się za zimny...
- Jadąc z osobą odpowiedniej płci śpiwory można spiąć razem. Dwa przytulone ciałka lepiej dystrybuują ciepłem

- Można wlać gorącą wodę do bidonów - trzymają ciepło całą noc i można je przekładać z miejsca w miejsce (ekstremaliści-alpiniści sikają do butelek)
- Można kupić kocyk polarowy i zrobić z niego wkładkę.
- Można kaptur śpiwora traktować jako kołderkę na głowę. Nie trzeba wtedy zaciągać sznurków - wystarczy się przykryć jak jest zimno.
- Wreszcie można ubrać się do spania. W zależności od temperatur proponowane zestawy:
a) ciepło - gacie
b) średnio - j.w + długa bielizna syntetyczna
c) zimno - j.w. + cienki polarek i kapcie puchowe
i nie wiem dlaczego niektórzy twierdzą, iż lepiej nie ubierać się do śpiwora...