Autor Wątek: siodełko Brooks'a ze sprężynami czy bez ??  (Przeczytany 25883 razy)

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
Owiń siodełko folią aluminiową robiąc swego rodzaju "wanienkę", zalej olejem (nawet zwykłym, spożywczym) i zostaw na godzinę. Ja tak jednego wysuszonego na wiór Brooksa reanimowałem.
Robiłeś coś takiego z nowym? Siodło po takiej kąpieli znacznie zmięknie?

Offline Mężczyzna Medawc

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 02.12.2010
Z nowym nie robiłem, ale powinno znacznie zmięknąć. Ten reanimowany to był taki suchar, że w dotyku bardziej przypominał drewno niż skórę, a po kąpieli był wyraźnie miększy niż nowy brooks.

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
Owiń siodełko folią aluminiową robiąc swego rodzaju "wanienkę", zalej olejem (nawet zwykłym, spożywczym) i zostaw na godzinę. Ja tak jednego wysuszonego na wiór Brooksa reanimowałem.

Słyszałem o tej metodzie ale słyszałem również że powinien to byc olej syntetyczny- prawda to?
A może byc parafina (czysta, przeźroczysta)?

P.S.
Kiedyś gdy po sklepach obuwniczych szukałem czegoś do konserwacji siodełka jeden ze sprzedawców polecił mi kupic wazelinę kosmetyczną w aptece. Ktoś może potwierdzić słuszność jej stosowania. U siebie nie zauważyłem poprawy ale może do konserwacji wystarczy. Na pewno bije na głowę ceną specyfik Brooksa (ok 2 zł za małe pudełko).

Offline Pumpernikiel

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 01.05.2010
O tym namaczaniu pisze Sheldon:
http://sheldonbrown.com/leather.html
podaje dziwne oleje z fok i z bydlęcych kopyt ale też silnikowy sae30 cokolwiek to oznacza

Podobno można przedobrzyć i zrobić zbyt miękkie ale to chyba dotyczy nowych siodeł

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
Zrobiłem wczoraj moczenie ale na dotyk nie stwierdziłem dużej różnicy. Jak sie przejade to dam znać.

Offline Mężczyzna gagarin

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 10.12.2010
Nie mam doświadczenia, ale do reanimacji starej, zeschniętej i pękającej skóry podobno świetna jest lanolina.
Jeżdżę aby jeść.

Offline Mężczyzna paweł.70

• Marin
  • Miasto: Ciepłe Łóżeczko
  • Na forum od: 28.11.2011
Podpiąłem się pod ten wątek, ponieważ chodzi o brooksa. Dzisiaj po raz pierwszy przejechałem się z brooksem i mam mieszane uczucia tzn. po przejechaniu ponad 20 km miałem "parcie" na kości kulszowe, może siodełko się teraz poddaje ciężarowi tyłka i to jest kwestia czasu i później będzie wszystko ok., albo i nie...?
Prosiłbym Was o sugestie, bardziej doświadczonych w tej kwestii.
Pozdrawiam

Dom jest tam, gdzie rozkładamy obóz
Liczy się podróż, a nie cel.

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
Z brooksem jest tak,że jednym pasują,a innym nigdy w życiu pasować nie będą. :)
A tak poważnie,to jest tak jak stare przyslowie mowi,daj mi tylko czasu powiedziała wodą do kamienia.
A całkiem poważnie,musisz trochę pojeździć,spocić się a po czasie ułoży się.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Albo i nie, jak było na przyklad w moim przypadku.
Wracam do jeżdżenia.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Dobrze jest mieć sztycę z płynną regulacją nachylenia i się trochę pobawić, u mnie milimetry zrobiły różnicę.

• Marin
No więc właśnie u mnie tej regulacji nie ma na sztycy, pojeżdżę trochę i zobaczymy co będzie się dalej działo. Dzięki za info.

Offline MarcinMarcin

• Miasto:
  • Na forum od: 28.05.2017
Może się zdążyć, że i miesiąc będzie bolało, nie zniechęcaj się za szybko.
Regulacja się przydaje jak czujesz, że zjeżdżasz.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
metodą "na przetrwanie" każde siodło się przystosuje. Albo raczej nasz tyłek do siodła.

My home is where my bike is.

• Marin
Może się zdążyć, że i miesiąc będzie bolało, nie zniechęcaj się za szybko.
Regulacja się przydaje jak czujesz, że zjeżdżasz.
trochę zjeżdżam, ale nie mam żadnego pola manewru, ażeby przód trochę podnieść

Offline Mężczyzna Damian90

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 16.08.2012
Jak zamontowałem lemondkę to wykombinowałem żeby zmienić kąt siodełka. Napiszę tak: To był mój największy rowerowy błąd w życiu  ;D. Już lepiej na stojąco jechać całą drogę niż zjeżdżać z Brooksa. Potwierdzam: milimetry robią ogromną różnicę, musi być idealnie prosto w czasie siedzenia czyli siedzenie ze sprężynami musi trochę opadać. Tak przynajmniej jest u mnie (80 kg wagi i szosówka). Gdy pierwszy raz montowałem siedzenie miałem farta bo ustawiłem akurat idealnie. Ciężko mi było drugi raz tak samo ustawić ale podparłem się starymi fotkami i znowu siedzi się jak przed kompem  :D

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum