Autor Wątek: Jaki nóż?  (Przeczytany 59734 razy)

Offline Jakub Gdula

  • Wiadomości: 56
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.06.2008
    • http://www.jgdula.friko.pl
Jaki nóż?
« 24 Lut 2012, 19:35 »
Witajcie,

mam pytanie, jaki nóż byście polecili? Taki coby móc nim chleb czy wędlinę ukroić, łosia oprawić, te sprawy ;)

Nóż powinien być lekki, skłądany najlepiej (choć niekoniecznie) i z ostrzem w okolicach 15 cm (żeby móc wygodnie chleb przekroić).

Jak macie jakieś typy, to poproszę o nazwy bądź linki :)

JG
Wyprawy rowerowe po Europie
www.jgdula.friko.pl

Offline hydro29

  • Wiadomości: 2
  • Miasto:
  • Na forum od: 11.02.2012
Odp: Jaki nóż?
« 24 Lut 2012, 20:50 »
15 cm to kawał noża, jeżeli ma być składany, lekki i tej wielkości to Opinel 12, ale osobiście brałbym raczej 10 jest dużo bardziej poręczny a chleb spokojnie nim pokroisz
 edit przykładowy link http://kolba.pl/noz-opinel-nr-10-stal-weglowa-p1691.html
w linku jest wersja ze stali węglowej ( rdzewnej), można jeszcze kupić ze stali nierdzewnej INOX

Offline Mężczyzna biber

  • Wiadomości: 38
  • Miasto: Zabrze
  • Na forum od: 03.09.2006
Odp: Jaki nóż?
« 24 Lut 2012, 20:56 »
Witam

Używam Opinel'a No.08 (długość ostrza 8 cm). Świetny, składany, poręczny nóż. Na wyprawie służy mi do wszystkiego.
Są też dłuższe głownie. Ale mi taka wielkość wystarcza. Chleb też daje rade przekroić.

Pozdrawiam

Offline Mężczyzna usulovski

  • Wiadomości: 1263
  • Miasto: Carlow, Irlandia
  • Na forum od: 17.07.2008
Odp: Jaki nóż?
« 24 Lut 2012, 21:01 »
Nawiasem mówiąc na rynek wychodzi nowa wersja Opinela - rękojeść nie jest już drewniana, dzięki czemu ostrze ma się wysuwać w każdej temperaturze i wilgotności powietrza. Cena 22 €.

&feature=player_embedded

Offline Mężczyzna arkadoo

  • Wiadomości: 2761
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
Odp: Jaki nóż?
« 24 Lut 2012, 21:01 »
Opinel nr 8 do chleba jest zbyt mały. Nr 10 jest już dla mnie za duży, do chleba będzie ok. Optimum to nr 9. Węglówka moim zdaniem lepsza, ale bardzo łatwo łapie rdzę.
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline owca

  • Wiadomości: 276
  • Miasto: Łódź/Piotrków Tryb.
  • Na forum od: 18.02.2011
Odp: Jaki nóż?
« 24 Lut 2012, 21:05 »
Opinel, zacna marka i też mogę polecić.
Ja osobiście jakiś czas temu kupiłem Ontario RAT-1 i jestem bardzo zadowolony. Stal to AUS-8, więc nie jakaś super, ale dość długo trzyma ostrość i zupełnie nie łapie rdzy.
No i dość poręczny, jeśli trzeba zrobić coś więcej niż tylko pokroić chleb ;)

Offline Mężczyzna urko

  • Wiadomości: 90
  • Miasto: KPN
  • Na forum od: 09.01.2011
Odp: Jaki nóż?
« 24 Lut 2012, 21:10 »
http://www.knives.pl/forum/index.php?HCSID=n7onb9tpcbtkqr9h59rqsaksq3&

Nie słyszałem, o szanowanym i godnym polecenia nożu składanym, czyli folderze o długości klingi 15 cm. Chleb, jak umiesz posługiwać się nożem, wygodnie pokroisz 8-9 cm ostrzem, łosia oprawisz tym bardziej. Nóż z ostrzem stałym, czyli fixed z 15 cm klingą daje Ci potwora o długości około 30 centymetrów, co jeśli nie potrzebujesz maczety ;) jest chore, a w przypadku wyprawy rowerowej bardzo chore  ;D. Po wielu nożach, które posiadałem powiem Ci tak:
opcja 1 kup duży scyzoryk Victorinoxa z blokowanym ostrzem i zapomnij o innych nożach,
opcja 2 kup któryś z fixedów firmy Mora, np. Morę 2000, Morę Companion, Forest etc, etc... i małego vicka,
opcja 3 i droga kup Spyderco Military i małego vicka
opcja 4 bardzo droga ;) kup wszystkie te noże i kilkadziesiąt innych, również z kosmicznych stali, w tym koniecznie kilka drogich customów, by dojść do przekonania, że Vicki i Mory są najlepsze, jako narzędzia, gdyż nie żal ich używać i gubić.
Poczytaj zalinkowane forum. Miłej zabawy  :D
W Opinelach puchną rękojeści od kontaktu z wilgocią, kultowa węglówka rdzewieje i wiele ptraw łapie od niej dziwny posmak, poza tym super klimatyczny nóż, tnący jak szatan, czy jak militarka za 10 x mniejszą kasę. Jeśli Opinel to inox 8 rękojeść z drzewa oliwnego, ew. inne inoxy i zabawa w bejcowanie buczyny.

Offline Mężczyzna globalbus

  • Wiadomości: 7038
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Odp: Jaki nóż?
« 24 Lut 2012, 21:20 »
Do krojenia chleba tradycyjnie targam zwykły nóż kuchenny, cienki (więc lekki), mięso też daje radę oprawić. Żeby nie pokroił czegoś w torbie wrzucam w tekturową oprawkę. Jak masz dobry nóż w kuchni to bym nie kombinował :)

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna urko

  • Wiadomości: 90
  • Miasto: KPN
  • Na forum od: 09.01.2011
Odp: Jaki nóż?
« 24 Lut 2012, 21:45 »
Do krojenia chleba tradycyjnie targam zwykły nóż kuchenny, cienki (więc lekki), mięso też daje radę oprawić. Żeby nie pokroił czegoś w torbie wrzucam w tekturową oprawkę. Jak masz dobry nóż w kuchni to bym nie kombinował :)
I to też jest świetny pomysł, nie chciałem go proponować, gdyż taki najmniej fajny w znaczeniu gadżeciarskim. Jest taki nóż, który kosztuje 10 - 15 zł, nazywany jest przez nożofili  "pikutkiem" jest to kolejny vicek firmowo przeznaczony do krojenia pomidorów i kiełbasy. Absolutny kuchenny debeściak, wszyscy, na początku, patrzą na niego z politowaniem, a potem zakochują się bez pamięci. Jeśli chodzi o kuchenne wartości użytkowe absolutnie polecam.
http://www.swissknife.pl/produkt/100,Noz-do-pomidorow-i-kielbasy-Victorinox.html
Są owe pikutki w innych pięknych :) kolorach
Wspomniany przez któregoś z kolegów szczurek, czyli RAT 1 folder, też super nóż za bardzo rozsądne pieniądze, miałem sprzedałem, zostawiłem militarkę, bo bardziej snobistyczna ;)

Offline Mężczyzna robb_01

  • Wiadomości: 19
  • Miasto: wwa
  • Na forum od: 19.02.2012
Odp: Jaki nóż?
« 24 Lut 2012, 22:00 »
Polecam noz o ktorym pisze Urko, sam uzywam na wyjazdy jak i na codzien w kuchni. jest bardzo ostry, dlugosc pozwala na ukrojenie chleba i ma taka zalete ze nie dziurawi sakw bo nie ma ostrza. Wole go niz scyzoryki bo jest lzejszy, ostry i nie dziurawi sakw w przeciwienstwie do nozy z ostrym szpikulcem.

Offline Mężczyzna krajewski

  • Wiadomości: 798
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.04.2011
Odp: Jaki nóż?
« 24 Lut 2012, 22:06 »

Offline Jakub Gdula

  • Wiadomości: 56
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.06.2008
    • http://www.jgdula.friko.pl
Odp: Jaki nóż?
« 24 Lut 2012, 22:14 »
Wyprawy rowerowe po Europie
www.jgdula.friko.pl

Offline owca

  • Wiadomości: 276
  • Miasto: Łódź/Piotrków Tryb.
  • Na forum od: 18.02.2011
Odp: Jaki nóż?
« 24 Lut 2012, 22:43 »
Szukaj sklepów z nożami Victorinoxa, zazwyczaj go mają. I też mogę polecić ten nóż, sam używam, rodzicom kupiłem i nikt nie narzeka. Tylko ja go na wyprawy nie zabieram, zdecydowanie wolę jakiegoś foldera, bez którego nie wychodzę z domu :D


Offline Mężczyzna Oskar

  • Pan ucho.
  • Wiadomości: 765
  • Miasto: Szczecin/Świnoujście
  • Na forum od: 14.12.2011
Odp: Jaki nóż?
« 24 Lut 2012, 23:17 »
Z tymi nożami kuchennymi to trzeba uważać. ;)
Pamiętam historię z UK jak to żona zapakowała mężowi chlebek, serek, pomidorki i nóż, do torby bo nie zdążyła zrobic kanapek. Pech chciał że policja skontrolowała Pana i nie wiem czy nie poszedł siedzieć. Ze względu na całkowity zakaz posiadania jakiejkolwiek broni przy sobie czy coś takiego. A nóż kuchenny kwalfikował się do tych narzędzi.

O:
http://londyn.gazeta.pl/londyn/1,82233,6053716,Wyrok_za_noz_w_plecaku.html

Offline owca

  • Wiadomości: 276
  • Miasto: Łódź/Piotrków Tryb.
  • Na forum od: 18.02.2011
Odp: Jaki nóż?
« 24 Lut 2012, 23:39 »
Zdecydowanie trzeba uważać, bo różne kraje mają różne prawo odnośnie broni białej.
Jednak w Polsce możesz być spokojny, nie ma żadnych ograniczeń odnoście długości ostrza. Jedyne co jest zakazane, to ostrza ukryte w przedmiotach nie przypominających noża, czyli np. jakiś sztylet w lasce itp. ;)

Tagi:
 




Organizujemy










Partnerzy





Patronat




Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:











CDN ....
Mobilna wersja forum