Okazuje się, że nie jestem w stanie automatycznie zrobić:* wykluczania obszarów na np. gminy miejskie (w KMLu wystarczy zrobić "odręczną" edycję)
* umieszczania nazwy gminy gdzieś na jej obszarze (edycja w GoogleEarth?)
* kolorowania gmin (podobnie jak poprzednio?)
* nie mogę opanować pokazywania etykiet w zależności od skali.. Nie jestem pewnien, czy przypadkiem nie jest to wina GoogleEarth
A z drugiej strony..Jak pamiętam gmin jest 2742 (albo coś koło tego) a ja mam ich 3057. Rzut oka.. i okazuje się że sporo gmin jest "w dwóch postaciach": obszaru wiejskiego i gminy miejskiej (pomimo, że "oficjalnie" jest tylko jedna: np. Reszel). Z jakiego powodu w tej bazie jest wyraźne rozbicie?
A trzecia sprawa, już stricte nie techniczna.. Czy zaliczanie gminy polega tylko na wjechaniu na teren gminy? Bo są gminy posiadające wiele kawałków, rekordzistką jest Kolonowskie (obszar wiejski), która składa się z 6 rozłącznych obszarów..ps. W załaczniku "materiał testowy" dla znikaczy napisów Nazwa gminy poza jej obszarem.. Jak często..
Jak dużo jest takich par gmina miejska+wiejska?
Na czym polega problem w takim umieszczeniu?
Na czym polega ograniczenie w kolorowaniu?
Etykiet do czego? Chodzi o etykietę z nazwą gminy?
Co do "pofragmentowanych" gmin: czy gmina jest zaliczona jak wjedziemy w jeden z dowolnych jej obszarów
Wrzuciłem plik Pajaka na Bikemap. Rezultat poniżej.
W maps.google wyświetla się jako obszar (jednolity, tak trochę brzydki), ale punkty na granicy ("gminowskazy") się już nie pojawiają.
Czy Komuś zima "zasponsorowała" za dużo wolnego czasu i chciałby pomóc w poprawianiu KMLi?
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje
Dziwna ta mapa.Z jednej strony jest bardzo dokładna bo są na niej zaznaczone nawet polne dróżki.Problem jest jednak taki, że:1. polne dróżki są zaznaczone tak samo jak asfaltowe drogi 2. nie ma zaznaczonych asfaltowych dróg, które istniejąedit3. są zaznaczone drogi, których w rzeczywistości nie maSzczerze mówiąc to bałbym się ustalać trasę na podstawie tej mapy.
Dane mapy dostałem kiedyś od cimana
miałem zamieścić chyba dawno temu, ale zawsze mi się zapominało. Jak już siedzę nad mapami, to tym razem wrzucę.Granice gmin do garmina, format .img.
Granice gmin do garmina, format .img.Działanie - wrzucamy do pamięci i odpalamy razem z inną mapą. Granice gmin będą na nią nałożone (mapa jest transparentna). Najeżdżając na granicę kursorem można przeczytać nazwę gminy. Osoba ogarnięta może te dane dograć również do planowania na dowolnej innej mapie w mapsource/basecamp.Dane mapy dostałem kiedyś od cimana i poddałem lekkiemu tuningowi.
Czy z tym plikiem na pewno wszystko OK? Nawigacji jeszcze nie mam, ale ściągnąłem i próbuję otworzyć na kompie, a tu komunikat "unknown file header"
W Kauflandzie pojawił się atlas polski w skali 1:250 000, wygodne, wyrywane kartki, z zaznaczonymi granicami gmin.
Dziś udało mi się nabyć tą mapkę.Koszt 35 zł. Przejrzystość zupełnie wystarczająca.
Cytat: Psotnik w 25 Cze 2015, 20:13Dziś udało mi się nabyć tą mapkę.Koszt 35 zł. Przejrzystość zupełnie wystarczająca.Jakie wydawnictwo ?