Autor Wątek: składak + przerzutki  (Przeczytany 7969 razy)

Offline Mężczyzna bix

• ten co pojechał Mikiemu :)
  • Miasto: był Wrocław, jest zagłębie
  • Na forum od: 28.11.2010
Odp: składak + przerzutki
« 18 Lis 2011, 00:08 »
Księgowy, na Twoim miejscu najpierw bym poszukał w miarę wygodnej ramy. Resztę potem obmyślał. Bo trójkąt z tyłu jak jest stalowy to zawsze trochę rozegniesz.
let's make it big :)

Offline Bogusław

• Miasto: tu i tam :)
  • Na forum od: 23.03.2010
« 18 Lis 2011, 01:36 »
Księgowy,przyznaję bez bicia,że też od jakiegoś czasu myślę,coby kupić lub sobie złożyć fajnego składaka. Początkowo myślałem tylko o składaku na miasto,ale kołata mi myśl o wykorzystaniu go do dalszych podróży O0 W takim rowerku widziałbym raczej przekładnie planetarną,niż tradycyjną przerzutkę...bo taką można niechcący bardzo łatwo upie....ć. Jestem ciekaw,jak takim rowerkiem "się by podróżowało"dalej. Składak ma wiele zalet,choćby przecież to,że transport w środkach komunikacji jest raczej bezproblemowy. Dahon ma fajne sprzęty...no ale to cenowo raczej nie dla zwykłego zjadacza polskiego chlebka. Bardziej przyjazny jest ten http://rower.com.pl/-p-300855.html?zenid=c79a546df0b56f43365af8cf505c78bb&cPath=1472_6_699_761

No,ale mi się marzy składaczek zrobiony "mymi ręcmi i dla mnie" :)  Będę Ciebie dopingował a jak co,to po prostu "zerżnę" z Ciebie i już!  ;D  A co! :wink:

...użyszkodnik...

Offline Mężczyzna Księgowy

• .::Kolarska Patologia::.
  • Miasto: Warszawa/Jabłonna
  • Na forum od: 30.12.2010
« 18 Lis 2011, 08:57 »
Nie chcesz wiedzieć jak w rozpędzie przeczytałem ostatnie słowa twojego postu - Projekt mój jest puki co w głowie, jednak myśle o tym dość konkretnie, ceny za pakowanie roweru do samolotu są kosmiczne;/ a co z tego że utrafie bilet za 60zł:P skoro 130 za rower i jeszcze za bagaże;) Tak samo do PKP 9,10zł... grrrr a taki wyskok za miasto po hasać gdzies w odludnych terenach bez spinania się, że rower trzeba wtaszczyć cieżki itd...

Dopinguj a może nawet motywuj, jak wypatrzysz jakąś fajną konstrukcję;)
Jadę tam gdzie znika horyzont.
MP 2014 - 500km 25h28`|MP 2015 - 300km 20h30`|MP 2017 - 300km 21h01`|MP 2018 (DNF)- 519km 27h30``|BBT 550km (DNF) | POM500 46h33`|PGR 550km - 80h04`

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
« 18 Lis 2011, 13:57 »
Jeżeli chcesz pojeździć lajtowo, to składaczek jest ok. Przy małym kole nawet jest problem z założeniem sakw :(

Z rozginaniem stalowego widelca nie ma problemu :) Wejdzie wszystko. Stal się gnie jak plastelina.
Najczęstsze miejsce pękania to łączenie przodu ramy i rury podsiodłowej (w nowszych dodawali taki płaskownik wzmacniający) oraz na zawiasie.

Przy kole 20" można założyć co najwyżej przerzutkę ze średnim wózkiem, ale i tak zbiera cały piasek i patyki z ziemi, nie mówiąc o delikatności w transporcie. Na przód i tak nie da się wsadzić przerzutki, więc ograniczenie max do 300%: faktycznie lepiej jakąś planetarną założyć.
Co do korby, to weż pod uwagę, że zacznie ona "wystawać" przed zawias. Znowu lepiej planetarna z małym zębatką 13..

A co do przewożenia roweru "za darmo": wielu taką praktykę prowadzi (zdejmując koła, składając kierę, i pakując w worek/inną plandekę). Wcale nie trzeba mieć składaczka. W pociągu spokojnie przechodzi.
W samolocie masz słabe szanse: pamiętaj o limicie kilogramów..
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline Mężczyzna wirusac

• Miasto: Kleczew
  • Na forum od: 20.03.2019
« 20 Mar 2019, 14:43 »
Witam  Stał bez użytecznie kilkanaście lat Decyzja-wydać za parę złotych ,czy na złom.Sentyment przeważył.Mając taniutkie części z bazaru i wolny czas postanowiłem zrobić coś jak ww temacie.Rozebrany w puch "wigry ",zaplecenie innej piasty,dospawanie kilku tulejek do linek,  malowanie i kilka najtańszych naklejek z al....o.Oto końcowy efekt.Szkoda bo zdobyłem teraz komplet hamulcy tarczowych........to byłby wypas. Pozdrawiam.
Każdy ma prawo do wyrażania opinii. Jeżeli widzisz błąd, to po prostu popraw kolegę.

Offline Mężczyzna Piotr1975

• Miasto: Bruksela
  • Na forum od: 08.11.2017
« 20 Mar 2019, 15:30 »
Piekny, szkoda tylko że nie poszedłeś w naklejki Wigry 3
Nieskończenie mądry jest nasz Stwórca Pan
Swoje dzieło dał obejrzeć również mnie

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat