Autor Wątek: Co dziś zrobiłeś/aś rowerowego?  (Przeczytany 1249625 razy)

Offline Kobieta hindiana

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 04.09.2010
    • 87th Dublin Polish Scout Group, Scouting Ireland
Odp: Co dziś zrobiłeś/aś rowerowego?
« 12 Wrz 2016, 15:02 »
nie ilość się liczy ale jakoś w tym wypadku.
Co uskuteczniliśmy na naszym tegorocznym wakacyjnym wyjeździe, tylko muszę jakoś zdjęcia ogarnąć...
Było kręcenie hula hopem (nie wygrałam)
Ja się kiedyś zgłosiłam do konursu hula hop w cyrku, ośmieszyłam się na całego, małe dziewczynki hulały jak szalone, a mi od razu z bioderek zelciało :D Na rowerze jestem trochę lepiej ogarnieta.
Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com

Offline Mężczyzna lunatyk

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.03.2012
« 12 Wrz 2016, 18:17 »
2 kilometrowy spacer z 2 kartonami na rowery :)
Better days are coming
They are called Saturday and Sunday

Offline Mężczyzna roweras

• Nabijacz kilometrów :)
  • Miasto: Szczekociny
  • Na forum od: 01.09.2011
« 13 Wrz 2016, 20:19 »
42 km :)

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 13 Wrz 2016, 21:53 »
Nooo chłopie, jeszcze 195m i będzie maraton!

Offline Mężczyzna Żubr

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 03.11.2010
« 13 Wrz 2016, 22:53 »
Nooo chłopie, jeszcze 195m i będzie maraton!

Ale to nie na rowerze tylko to trzeba przebiec, opowiedzieć o jakimś zwycięstwie, sukcesie Greków ( :) ) a potem paść nieżywy. Nie takie to proste i nie wiadomo co trudniejsze.

Offline Mężczyzna ehwj

• Miasto: Krościenko Wyżne
  • Na forum od: 21.03.2010
« 14 Wrz 2016, 20:24 »
Dzisiaj przegląd roweru, sakwy spakowane a jutro kierunek Ukraina  :)

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
« 14 Wrz 2016, 20:27 »
Щаслива  :)

Offline Mężczyzna paweł.70

• Marin
  • Miasto: Ciepłe Łóżeczko
  • Na forum od: 28.11.2011
« 14 Wrz 2016, 20:36 »

A więc ruszasz,zazdroszcze,a jak wrócisz to coś napisz i oczywiście zdjęcia. Szerokości

Dom jest tam, gdzie rozkładamy obóz
Liczy się podróż, a nie cel.

Offline Mężczyzna Susiedka

• Miasto: Stuttgart
  • Na forum od: 03.09.2010
« 14 Wrz 2016, 20:37 »
To może ja się wytłumaczę z mojego wyjazdu. ;-)
Byłem, miałem przejechać 2 dni przez Niemcy do Polski z kompasem i zahaczyć o Berlin, miało być 325 km do granicy.
Nie udało się. Bywa.  :)
Pojechałem, gdzie nie miałem pojechać, zmarnowałem sporo czasu i kilometrów przy pokonywaniu piętrzących się wokół autostrad. Dojechałem wieczorem do centrum Berlina na Alexanderplatz, wpakowałem się w pociąg i dojechałem do Frankfurtu nad Odrą już pociągiem. Resztę trasy zrobię kiedy indziej. Przez te dwa dni zrobiłem ponad 300 km w spiekocie, z plecakiem zamiast sakw.

I tutaj wnioski.  :D
Ja jechałem z okolic Wolfsburga i od zachodu przez Berlin i na początku nie było źle. W wielu miejscowościach co prawda leży kostka brukowa, ale przejazd jest bardzo w porządku. Gorzej już jest od Nauen i w zasadzie warto tę część  trasy aż do Berlina zmodyfikować albo pominąć. Nie warto.
Jeśli ktoś nie jechał kilometrami przez Berlin, to warto to zrobić. Masa krytyczna jest prawie na każdym kroku.  ;) Mnóstwo ludzi jedzie do pracy i wraca i warto to raz zobaczyć i poczuć ten dreszczyk emocji, gdy starsza od nas osoba wyprzedza nas na ścieżce rowerowej.  ;D Dreptaki nie wchodzą rowerom pod koła, chodzą swoją częścią chodnika, przechodzą ostrożnie, samochodziarze również jeżdżą ostrożnie. Mimo to, od początku roku w Berlinie zginęło 11 rowerzystów. Przy tym, co robią rowerzyści na jezdni, to jest mało. Efekt skali i wymuszanie pierwszeństwa przez rowerzystów.

Miałem zaplanowaną dalszą trasę wzdłuż rzeki, ale wieczorową porą, jest to niemożliwe, za dużo ludzi się wtedy tam kręci, odpuściłem.

Obejrzałem Bramę Brandenburską z drugiej strony, słynny park z love parade, reklamy wyborcze n Westendzie z polskimi nazwiskami, jak Drzewnicki, Czaja czy Radziwiłł, żaglówki prawie w centrum. Jestem pocieszony, bo Berlinie byłem wiele razy, ale zawsze we wschodnim i jako spacerowicz. :-)

Podsumowując: Berlin tak! Dojazd nie!

Tłumaczę dla rosyjskojęzycznych:
"Ogrzewana drewnem wanna ogrodowa. Kąpiele na każdą porę roku."
Jak to działa?  ;D

Arendsee - jezioro i nazwa miejscowości jednocześnie. Spory przemysł turystyczny przy tym, żaglówki, ośrodki wczasowe domków kempingowych, a jeziorko 9 km x 9 km, może ciut mniej.

Tak wygląda z bliska spód wiatraka, bardzo popularnego typu. W dolnym segmencie dałoby się spokojnie zrobić całkiem fajną piwiarnię.

Ten sam wiatrak w całości.  :)

Dla porównania, identyczne domki, po remoncie i bez. Domek wykonany w technice fachwerk. nie mylić z szachulcem. Fachwerk, to konstrukcja drewniana wypełniana cegłą, tutaj dodatkowo otynkowana. Szachulec, to konstrukcja drewniana, wypełniana gliną lepioną na wkładanych patykach, więc raczej niższe, chociaż zdarza się górne piętro gliniane.

Przeprawa przez Łabę, 2 euro od roweru i rowerzysty razem. Na zdjęciu dwaj znajomi studenci, geologii i ochrony środowiska, z Niemiec, rzecz jasna.

Stary dom z Havelbergu, XIV wiek. Jeśli ktoś będzie przejeżdżał niedaleko, to koniecznie trzeba ta zajrzeć. Piękne miasteczko z zachowanymi budynkami, często bardzo starymi.

Krzyż pokutny z Havelbergu? Strzałka to czy narzędzie zbrodni, jest rok zbrodni, ale ogólnie wygląda to raczej na drogowskaz.  :)

Offline Mężczyzna rufiano

• Miasto:
  • Na forum od: 03.02.2014
« 14 Wrz 2016, 20:53 »
fajnie ci,dobrą porę wybrałeś,pozdrawiam

Offline Mężczyzna lunatyk

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.03.2012
« 14 Wrz 2016, 23:02 »
Znów wstałem o 4, ale jak zwykle warto :)
Better days are coming
They are called Saturday and Sunday

Offline Mężczyzna MarqoBiker

• http://za-miedza.pl/
  • Miasto: Stalowa Wola
  • Na forum od: 16.01.2013
    • [URL=https://imageshack.com/i/0lrcroj][IMG]http://imagizer.imageshack.us/v2/280x200q90/21/rcro.jpg[/IMG][/URL]
« 15 Wrz 2016, 21:11 »
107 km, wycieczka w okolice Sandomierza . Ale nie o tym chciałem... Przez tyle alt jeździłem przez puszcze, lasy, knieje a nigdy dzika nie spotkałem na trasie, aż do dziś . A gdzie spotkałem dzika?? nie lesie a w pod Sandomierskiej winnicy :)

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 15 Wrz 2016, 22:12 »
Rohloff'em jeżdżę tylko zimą, podczas 'wypraw'. Na krótko przed odlotem rower przygotowując, dostrzegłem wzdłużne pęknięcie felgi po obwodzie. Koło z piastą wziąłem z roweru żony. W Duszanbe rozpoznałem lekki wyciek oleju z piasty (z moją dotychczas tego nie miałem).

Przed zimą papierowe uszczelki myślałem wymienić, olej uzupełnić. W bike24.de części zamienne Rohloff'a wczoraj zaznaczone były jako bez możliwości dostawy do Polski. Telefonicznie dzisiaj ten stan rzeczy mi potwierdzili*.

1o:49: Do Rohloff AG kieruję e-zapytanie dot. dostępności zestawu uszczelek (różne rzeczy chcę kupić w jednym sklepie).

18:4ocoś: Dzwoni telefon. Kobiecy głos w j. niem. pyta, czy aby nie przeszkadza. Sprawnie wymienia proste czynności, jakie - wobec wycieku - ew. mogę przeprowadzić (wymiana oleju co ok. 5 tys. km / 1x rocznie wystarcza, by piasta pracowała bez szkody dla tej). Informuje, bym zestawu uszczelek nie nabywał - tych nie potrzebuję. Na koniec weryfikacja rejestracji piast w systemie producenta, informacja - jako pierwszemu właścicielowi przysługuje mi dożywotnia grzecznościowa gwarancja (tej zakresu nie omawiamy); moim łącznym kosztem jest wysyłka tam. Wspomnienie o maks. 5 Nm zapięcia piasty, kilka słów o importerze gen. z Częstochowy. Krótkie serdeczności wieńczą miłą, konkretną rozmowę. Jest 19:o7.

Kto z nas wie, ile takich, podobnych tel. rozmów - wobec e-zapytań, telefonów - w dniu dzisiejszym Pani Barbara Rohloff już przeprowadziła, ile myśli jeszcze przeprowadzić.

Rzeczoną piastę kupiłem w roku 2009.

Co dzisiaj zrobiłem rowerowego? - po raz wtóry przede mną otwarły się niebiosa rowerowego świata jakości usług Rohloff AG. Odczułem, smakowałem - nie jestem 1x klientem; jestem człowiekiem otoczonym opieką podczas ważkiej misji rowerowania w, przez i po świecie.

* Pani B. Rohloff zdementowała tę informację, Rohloff AG miał zakazać wysyłki artykułów do RP.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Online Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
« 15 Wrz 2016, 22:56 »
A gdzie spotkałem dzika?? nie lesie a w pod Sandomierskiej winnicy

Której?

Offline średni

• Miasto: Strzelce Op.
  • Na forum od: 18.02.2009
« 15 Wrz 2016, 23:12 »
* Pani B. Rohloff zdementowała tę informację, Rohloff AG miał zakazać wysyłki artykułów do RP.

To dobrze że kolega: sprechen sie deutsch ;D
Ale jakby co to służę pomocą wyciągnięcia teile z Niemiec jeśli będziesz miał problemy ;)
Kto nie podróżuje nie zna wartości człowieka.
"Góry Uczą Pokory"

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum