Autor Wątek: Co dziś zrobiłeś/aś rowerowego?  (Przeczytany 1247548 razy)

Offline Mężczyzna Żubr

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 03.11.2010
Odp: Co dziś zrobiłeś/aś rowerowego?
« 23 Lut 2016, 19:22 »
Żyję, ale co to za życie bez roweru...

To dobrze, a zabić się można tak nie na śmierć  :P

Podobno gdybym nie miała umiłowania do jeżdżenia w śnieg i deszcz i po błocie, to bym sobie pojeździła na nich dłużej.

Uhmm, czyli 16 tys. km  :) Sprzedawca sprzedaje rower z takimi a nie innymi kołami a potem zwala winę na klienta... nieładnie.

W zasadzie to muszę kupić całe dwa koła i to jeszcze nie wiem jakie, szit happens.

Ja bym sobie sprawił nowe koła na Twoim miejscu, te fabryczne no-name-y (tak naprawdę) co Słowacy montują to jest jednak plastelina, szprychy i piasty też są raczej bez szału, moim zdaniem szkoda środków żeby w tym rzeźbić. Te parę stów trzeba będzie znaleźć no ale jest to konieczne szczególnie pod kątem Twojego startu w BBT ;)

Ja tam nie wiem czy hamulce tarczowe są potrzebne, jednak obręcze pod nie też się zużywają. Dobrej jakości obręcz pod VB powinna te 25-30 tys. wytrzymać. Może się okazać tak że zanim Ci się zwrócą te tarcze to będziesz chciała nowy rower składać  :P

Czasem żeby zaoszczędzić pieniądze trzeba jednorazowo wydać więcej. To jest właśnie taka sytuacja, że warto je jakoś wysupłać.

;D ;D ;D ;D

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna Waski

• Kapituła MP
  • Miasto: Lubin
  • Na forum od: 23.02.2013
« 23 Lut 2016, 19:49 »
Te parę stów trzeba będzie znaleźć no ale jest to konieczne szczególnie pod kątem Twojego startu w BBT
Na BBT Jelona ma chyba inne koła do tego roweru :)
"Wąski. My nie możemy jechać tam bez rowerów. Jak zwierzęta. :)"
"Kolarsko jesteś taki sobie, [...]" yurek55

Offline Kobieta Jelona

• Miasto: Wałbrzych
  • Na forum od: 26.12.2013
    • Jakość to będzie blog
« 23 Lut 2016, 19:54 »
Breaking news: skala zniszczeń w rowerze jest taka, że mi zasugerowano sprzedaż roweru i kupno nowego ;D Mogłabym się nad tym zastanowić, ale dopiero jak bym miała z czego dołożyć, czyli w skrócie, jak pójdę do normalnej pracy :P
Oprócz jak zwykle zużytego napędu(nic nowego) mam jeszcze luz w korbie, zaorane kółka w przerzutce, rozwalone siodełko, pancerze i linki do wymiany.

Ale to mnie nie boli - tylko boli mnie kręgosłup od za dużej ramy, co objawiło się po roku jeżdżenia na tym rowerze ;D

Więc skłaniam się ku głównej sugestii kupienia nowych kół jakości takiej jakie były (Kellys Advance). Faktycznie może kiedyś kupię sobie bardziej dopasowany rower/ramę, albo spróbuje mostek zmienić (w sensie, że ktoś mi zmieni  ;D) ale czas teraźniejszy to nie jest dobry czas na inwestowanie  :)

Jedynie co to się zastanawiam nad kołem tylnym, żeby zapleść z obręczy Accenta i z szprych DT Champion, ale sobie chyba odpuszczę, bo trzeba nową piastę zakupić, a byłoby mnie stać jedynie na tą najtańszą shitmano...A najtańsza jest w gotowym kole z Kellysa. Więc w sumie to....nie wiem sama.

Co do hydraulików :D Jestem zmęczona klockami, ale hydraulikom to ja nie wierzę tj. jakby się zepsuły w podróży(rower był kupowany głównie pod sakwy i pod podróże!) gdzieś, gdzie o czymś takim nie słyszeli, to po mnie.

BBT - spokojnie, jak nowe obręcze będą, to ich przecież nie zajadę do końca sierpnia ;)

A szosa jest w planach, już w 2017 powinnam kupić ;)
« Ostatnia zmiana: 23 Lut 2016, 20:01 Jelona »

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
« 23 Lut 2016, 23:58 »
A te stare piasty jak się mają? Jeśli kręcą się gładko to możesz na nich budować nowe koła. Jakieś tańsze markowe obręcze i szprychy powinny spokojnie dać radę na 2 sezony.

Gorzej z tą ramą.

Może lepiej kupić używany rower a tamten sprzedać na części? Na allegro górski w bardzo dobrym stanie znajdziesz już za 500zł, szosę z klamkomanetkami za 2× więcej. I mówię tu o topowych modelach, tyle że sprzed kilkunastu lat. Kupiliśmy tak z Kahą już 4 rowery i na żadnym się nie zawiedliśmy.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 24 Lut 2016, 01:01 »
Uhmm, czyli 16 tys. km  :) Sprzedawca sprzedaje rower z takimi a nie innymi kołami a potem zwala winę na klienta... nieładnie.
To wcale nie jest zwalanie winy na klienta. Przykładowo w ciągu tygodnia potrafiłem zużyć klocki przy dojazdach na uczelnię (zima), a na miesięcznej wyprawie z jazdą po górach zestawu nie zdążyłem zużyć. Te pierwsze były droższe od drugich.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
« 24 Lut 2016, 01:04 »
Droższe klocki często są robione dla klienta, któremu zależy na sile hamowania a nie na oszczędzaniu obręczy. Już sie o tym dotkliwie przekonałem.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 24 Lut 2016, 02:07 »

W kominie zapisać!
Żebyś Ty Worek się do tego stosował - to byś już miał ze dwa wypasione rowery zamiast iluś szmelców do wymiany 
Gdybym chciał, to mógłbym siebie kupić tę najbardziej wypasioną wersję Cutthroat, tylko po przejechaniu tych kilkunastu tysięcy kilometrów byłyby rozklekotany jak każdy inny (o ile wcześniej nie zacząłby trzeszczeć suport PF). Rzeczywiście dobry sposób na lokowanie pieniędzy.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Kobieta Jelona

• Miasto: Wałbrzych
  • Na forum od: 26.12.2013
    • Jakość to będzie blog
« 24 Lut 2016, 11:47 »
@Waski - nie wiem skąd Ci się wzięło, na BBT zmieniam tylko opony, na te z MRDP  :P

A te stare piasty jak się mają? Jeśli kręcą się gładko to możesz na nich budować nowe koła. Jakieś tańsze markowe obręcze i szprychy powinny spokojnie dać radę na 2 sezony.

Gorzej z tą ramą.

Górala mam na krawężniki, dla mnie z kolei jest za mały (używka 16" albo 16,5" - tabelarycznie pasował, ale to koszmar!). Mam doświadczenia też z 19"/20" no i na dłuższe trasy góral po prostu dla mnie się nie nadaje, ta pozycja jest kosmiczna, już nie mówię o braku możliwości wymiany opon na szosowe. Na części u mnie to by się nadawał najwyżej widelec i rama (duużo odprysków) bo nic więcej tam nie ma sprawnego, żaden interes  :P A zamiana crossa na szosę bolałaby jeszcze bardziej, nie przyczepię sakw do szosy, no i do lasu już sobie nie pojadę...

Piasty są podejrzane wg sklepu ze względu na to, że wyglądają na niskiej klasy, nie były otwierane od prawie 2 lat i mogą nie przeżyć obręczy, a to z kolei by oznaczało zaplatanie na nowo. Koła fabryczne też mnie niosły 2 sezony, liczę że nówki tej samej firmy też tyle wytrzymają.

W przyszłości szosa będzie odciążać crossa(powiedzmy jakiegokolwiek), a będzie to znaczyć w dłuższej perspektywie wydłużenie życia obu rowerów :D A tak to zajeżdżam jeden i nie ma co się dziwić, że obrywa.

Offline Mężczyzna Waski

• Kapituła MP
« 24 Lut 2016, 11:57 »
@Jelona - założyłaś inne opony a mnie się wydało, że to inne koła :D

W przyszłości szosa będzie odciążać crossa(powiedzmy jakiegokolwiek), a będzie to znaczyć w dłuższej perspektywie wydłużenie życia obu rowerów :D A tak to zajeżdżam jeden i nie ma co się dziwić, że obrywa.

Żeby nie skończyło się jak u mnie, że szosa stała się rowerem do wszystkiego poza typową jazdą z sakwami :D

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
« 24 Lut 2016, 12:07 »
Piasty są podejrzane wg sklepu ze względu na to, że wyglądają na niskiej klasy, nie były otwierane od prawie 2 lat i mogą nie przeżyć obręczy, a to z kolei by oznaczało zaplatanie na nowo.

To jest loteria. Mam piasty klasy tak niskiej, że Shimano nawet nie naniosło oznaczeń. Jeżdżą ze mną od lat z bagażem i bez, czasem i w zimowym błocie. I chodzą jak złoto. Tylna już przeżyła obręcz i czeka na nową gdy mi się skończą zapasowe koła ;) Z drugiej strony, udało mi się zużyć super hiper Deore XT na dystansie 6000km.

Wyjmij zapięcie z ośki i palcami pokręć osią. Jeśli są jakieś luzy, chrobot, nierówności, to piasta nie nadaje się do ponownego użytku. Jeśli chodzi płynnie to jak najbardziej możesz jej zafundować drugie życie. Oczywiście warto otworzyć, zajrzeć i wymienić smar ale to wymaga płaskich kluczy oraz trochę precyzji i cierpliwości przy ponownym skręcaniu.

Gościom w sklepie najwyraźniej nie chce się robić i wolą Ci sprzedać coś nowego. Każdy porządny mechanik przegląd piasty robi raz dwa bez szemrania, tylko porządnych mechaników jest niewielu.

Oczywiście, nowa obręcz może przeżyć piastę. Coś w końcu musi paść jako pierwsze :) Ale ogólnie to obręcze są tańsze od piast.

Offline Mężczyzna Księgowy

• .::Kolarska Patologia::.
  • Miasto: Warszawa/Jabłonna
  • Na forum od: 30.12.2010
« 24 Lut 2016, 12:14 »
Żeby nie skończyło się jak u mnie, że szosa stała się rowerem do wszystkiego poza typową jazdą z sakwami

Minie ci wąski - ja dzięle jazde na szosową i trekingową z aspektami terenu;]
Jadę tam gdzie znika horyzont.
MP 2014 - 500km 25h28`|MP 2015 - 300km 20h30`|MP 2017 - 300km 21h01`|MP 2018 (DNF)- 519km 27h30``|BBT 550km (DNF) | POM500 46h33`|PGR 550km - 80h04`

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna Waski

• Kapituła MP
« 24 Lut 2016, 12:53 »
Minie ci wąski - ja dzięle jazde na szosową i trekingową z aspektami terenu;]
Nigdy nie mów nigdy. Oczywiście, że mi minie lub zostanę przez życie do tego zmuszony ale póki co tak jest jak piszę i rzeczywistości zaklinał nie będę :) Planuję, że ten rok taki właśnie będzie - w większości na szosie. A jaki będzie to się okaże bo nie jestem prorokiem.

Wąski zrobił takich tras wiele i do tego robi w tym wielkie postępy - więc szansa, ze minie jest minimalna  ;).

hehe - dzięki za uznanie, czasem mam wrażenie jakbym się cofał ale mam nadzieję, że to złudzenie. :) Inna sprawa, że uczę się od najlepszych więc mam szansę robić postępy :)

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 24 Lut 2016, 13:09 »
To indywidualna sprawa, zależy od upodobań, zasobności portfela, tego jakie inne rowery już się ma. W moim przypadku rowerem do wszystkiego - jazda po mieście, jazda w terenie, jazda z sakwami jest góral. Pomimo, że na szosie kilometry się wręcz połyka, to w zeszłym roku szosą przejechałem nie tak dużo więcej km niż góralem:

szosa: 87 jazd i 6612 km
góral: 265 jazd i 4779 km

W tym roku podejrzewam, że proporcje kilometrowe jeżeli ulegną zmianie to jeszcze bardziej w stronę górala.
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum