Autor Wątek: Co dziś zrobiłeś/aś rowerowego?  (Przeczytany 1249889 razy)

Offline Mężczyzna szalonykolarz

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 29.01.2017
Odp: Co dziś zrobiłeś/aś rowerowego?
« 22 Maj 2020, 17:02 »
Przejechałem singlami glacensis z Złotego Stoku do Barda. 70km 1300m wzniosu

Offline Mężczyzna Antracyt

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 13.06.2017
    • Poland on bike
« 22 Maj 2020, 18:20 »
Snuję plany na nocną jazdę bo to ostatki pogody przed nadchodzącym deszczem.

Offline Mężczyzna Siara_iwj

• Miasto: Sheffield
  • Na forum od: 19.11.2016
« 23 Maj 2020, 05:01 »
Rozmontowałem ośki w pedałach PD-M520, rozłożyłem wszystko na części, wyczyściłem, nabiłem świeżego smaru i skontrowałem łożyska. Pedały, bez luzów, pojadą pewnie kolejne 30 tys.

Rozłożyłem też wkład suportu BB-ES51 na części, z wyjęciem osi i kulek. Jest to suport zamknięty, którego podobno serwisować się nie da.

I połowicznie jest to prawdą.

Po rozłożeniu i wyjęciu kulek spędziłem 6 godzin na próbach ponownego ich zamontowania. Po całym tym czasie musiałem odpuścić i przyznać się do błędu. Nie wiem jak fabrycznie te kulki są tam wkładane, ale w warunkach domowych trzeba włożyć 14 kulek w taki sposób, żeby ani jedna nie wypadła na żadnym z końców osi. Po włożeniu 12 nie znajduję sposobu na pozostałe dwie. To oczywiste, że jak wypadły to i powinny wejść, ale czynność ta wymaga posiadania więcej niż dwóch dłoni i takiej cierpliwości, której nie mam.  Kupiłem nowy wkład, ale w sumie nie zepsułem niczego nowego, bo ten stary miał jakieś 25 tysięcy.

Lekcja na przyszłość - te suporty są absolutnie możliwe do ponownego nabicia smarem. Jednakże nie można dopuścić do wypadnięcia kulek i wszelkie smarowanie trzeba wykonywać po zdjęciu jedynie uszczelek. Pod żadnym pozorem nie można wyjmować plastikowych wianków, bo kulki znajdą się na podłodze. Przy odrobinie cierpliwości jestem pewien, że da się napchać tam smaru podając go z boku tychże wianków kręcąc osią, żeby kulki smar zabrały.

Offline Mężczyzna Antracyt

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 13.06.2017
    • Poland on bike
« 23 Maj 2020, 12:58 »
Wróciłem przed 6:00 z nocnej wycieczki...

Offline Mężczyzna paweł.70

• Marin
  • Miasto: Ciepłe Łóżeczko
  • Na forum od: 28.11.2011
« 23 Maj 2020, 16:55 »
Pojechałem 54 km po wędliny tradycyjne ale moją uwagę zwróciło dzisiaj słońce. Szczegółów nie zdradzam, bo może coś mnie się przewidziało.
Napiszcie to zjawisko to potwierdzę.

Dom jest tam, gdzie rozkładamy obóz
Liczy się podróż, a nie cel.

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
« 23 Maj 2020, 17:26 »

Po rozłożeniu i wyjęciu kulek spędziłem 6 godzin na próbach [...] nie znajduję sposobu na pozostałe dwie.
Kulki wciska się na lepki smar po 1 stronie, następnie centruje oś, igiełką rozmieszcza kulki w równych odległościach i dopiero wtedy wciska koszyk. Potem to samo po drugiej stronie. W sumie montaż na kilka minut. Tak samo można serwisować także Kinexa i Miche. Sztuka dla sztuki, ale czasem trzeba, jak się ma kwadrat ISO lub nietypowe długości osi.

« 23 Maj 2020, 19:29 »
Po wycentrowaniu osi i rozmieszczeniu kulek w tej samej odległości, po drugiej stronie nie jestem w stanie wsadzić wtedy ani jednej kulki, bo ustawiona centralnie oś sprawia, że jej bieżnia jest oddalona od bieżni korpusu dokładnie o szerokość kulki, a krawędzie bieżni nie są płaskie, tylko podniesione względem reszty powierzchni osi/korpusu. Jedyna sytuacja w której kulki da się włożyć z którejkolwiek strony jest wtedy gdy oś leży na dnie korpusu, a i wtedy wchodzi tylko 6 zamiast 7 kulek.

Suport ES-51 to suport na octalink, gdzie wypusty mają większą średnicę niż kwadratowe i kulki nie wchodzą tak łatwo przez szczelinę między centralną osią a wypustem:

Suporty na kwadrat mają inaczej wytoczoną oś i bieżnie względem korpusu i może być łatwiej z montażem kulek i wianków, szczególnie od strony nienapędowej.

Zastanawiam się nad zamontowaniem systemu na kwadrat na miski, kulki i oś. Mam głupią naturę, że muszę mieć rzeczy, które mogę serwisować, otworzyć, zobaczyć czy w środku wszystko w porządku. Z zamkniętym wkładem ciągle myślę czy to jest ten dzień, w którym nagle mi się posypie.
« Ostatnia zmiana: 23 Maj 2020, 21:02 Siara_iwj »

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 23 Maj 2020, 20:27 »
Mam głupią naturę, że muszę mieć rzeczy, które mogę serwisować, otworzyć, zobaczyć czy w środku wszystko w porządku. Z zamkniętym wkładem ciągle myślę czy to jest ten dzień, w którym nagle mi się posypie.

Ja doszedłem do etapu, gdzie wszystkie supporty mam HT2, i jak tylko się coś sypie to zmieniam w pięć minut na nowy ;P Korzystam zwykle z jakichś budżetówek, więc szkoda byłoby czasu na serwis i smarowanie, czy wymianę łożysk.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 23 Maj 2020, 21:22 »
Octalink to standard, którego unikam. Suportu są opatentowane, więc można kupić tylko od jedynego słusznego producenta. Najgorsze badziewie to "Octalink" pod korby 105/Dura Ace, które kosztowały po 300 zł. Grr.

Stopniowo przechodzę na HT2. Podoba mi się możliwość wyciągania i wymiany łożysk.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna MEC

• Miasto: Nowy Tomyśl
  • Na forum od: 17.12.2016
« 23 Maj 2020, 21:23 »
Spojrzałem na mojego rumaka w piwnicy zabierając narzędzia na RODOS... Wymiany okien się cholera zachciało 

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 23 Maj 2020, 23:08 »
Podoba mi się możliwość wyciągania i wymiany łożysk.

Ja jestem zbyt tępy by ogarnąć takie procesy ;P Niby jakiś token w cioraczo-rowerze na to pozwala, ale gdzie rosną nowe łożyska i jak je dopasować, tego już nie wiem...

Offline Mężczyzna Piotr St

• Wszystko jest tymczasowe
  • Miasto: Nowa Sól
  • Na forum od: 30.06.2016
« 23 Maj 2020, 23:21 »
Podoba mi się możliwość wyciągania i wymiany łożysk.

Ja jestem zbyt tępy by ogarnąć takie procesy ;P Niby jakiś token w cioraczo-rowerze na to pozwala, ale gdzie rosną nowe łożyska i jak je dopasować, tego już nie wiem...

A ja żyłem w błogiej nieświadomosci , że tam cos sie wyciąga i wymienia . Teraz spac nie będe mógł przez was  ;D
kolarz wybitny

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 23 Maj 2020, 23:35 »
Ja tu się wymądrzam a sam nie mam łożysk na wymianę. Mam jeszcze jeden suport w rezerwie, więc nie zainteresowałem się zbytnio tematem. Cieszę się tylko potencjalnymi możliwościami. Fajne jest to, że suporty pod HT2 nie mają różnych szerokości.

A ja żyłem w błogiej nieświadomosci , że tam cos sie wyciąga i wymienia . Teraz spac nie będe mógł przez was  ;D
Ja mam takie zapasy, że jak coś mi padnie, to tylko sięgam do pudła i na wyciągam
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
« 24 Maj 2020, 00:02 »
Siara, jest rozbieralny Octalink na kulki i igiełki. Chyba 7710, jeśli pamiętam. Do dziś w grupie torowej.

« 24 Maj 2020, 00:23 »
To jest octalink w wersji 1, z płytkimi wycięciami. Nie wiem jak by to działało z korbą w wersji 2. Jednak inna rzecz bardziej te suporty dyskwalifikuje - przeznaczenie do jazdy torowej sprawia, że produkują je z bardzo krótkimi osiami - okolice 110mm. Do moich zastosowań (triple) raczej się nie nada.

Zastanawiam się czy nie dałoby się jakoś przetoczyć oś na octalink z zamkniętego wkładu suportu, żeby dostosować tą oś do luźnych misek wkręcanych w ramę (przy rozwierceniu otworów w miskach na wymiar końcówek osi na octalink).

« Ostatnia zmiana: 24 Maj 2020, 00:29 Siara_iwj »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum