Autor Wątek: Co dziś zrobiłeś/aś rowerowego?  (Przeczytany 1250368 razy)

Offline Mężczyzna gimak

• Miasto: Nowy Sącz
  • Na forum od: 07.05.2017
Odp: Co dziś zrobiłeś/aś rowerowego?
« 29 Mar 2020, 17:53 »
.....
 Centrowanie na centrownicy to rewelacja w porównaniu z paskami na widłach. Sama rozkosz i przyjemność... aż chce się dokupić tensometr :) ...
Ja tylko od siebie dodam, że centrowanie obręczy po przejściach (skrzywionej) na centrownicy nie wychodzi, bez jej wcześniejszego wyprostowania.Wyprostowania takiego, aby obręcz leżała mniej więcej równo na płaszczyźnie.

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
« 29 Mar 2020, 17:56 »
Teraz zastanawiam się, w co się uzbroić i jak w sposób przemyślany się zachować, w razie ponownego takiego spotkania.

Są specjalne (bezdźwiękowe) gwizdki odstraszające psy (słyszą je tylko psy).
Nie używałem, ale czytałem, że na "krótką metę" działają. Wystarczy aby zostawić psiska w tyle :)
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Mężczyzna gimak

• Miasto: Nowy Sącz
  • Na forum od: 07.05.2017
« 29 Mar 2020, 18:12 »
Ale że dwa psy i oba chwyciły za zad? To chyba najbardziej nietypowe w zaistniałej sytuacji
Dwa ślady uzębienia w odległości ok. 8 cm. Widać mój zadek miały na wysokości pyska, nie musiały się schylać. Mnie zaskoczyło to, że ich wcześniej nie widziałem i że zaatakowały w zupełnej ciszy, nawet bez warknięcia.
A do obrony.. cóż... zależy od Twojego nastawienia do broni białej.

Bardziej mnie interesuje coś, co na odległość skutecznie zadziała i nie wymaga bezpośredniego kontaktu.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 29 Mar 2020, 18:13 »
Bardziej mnie interesuje coś, co na odległość skutecznie zadziała i nie wymaga bezpośredniego kontaktu.
Kamieniami rzucaj. Tymi większymi ciężej pudłować. Rowerem się zasłaniaj.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 29 Mar 2020, 18:17 »
Ale szukać kamienia, gdy coś jest centymetry od Twojego zada, dość trudno ;P

Zawsze pozostają Ci pistolety hukowe, ale na ich wyjęcie z torby również potrzeba 2-3 sekund...

Offline Mężczyzna login

• Użytkownik forum
  • Miasto: Lublin
  • Na forum od: 13.01.2012
« 29 Mar 2020, 19:25 »
Teraz zastanawiam się, w co się uzbroić i jak w sposób przemyślany się zachować, w razie ponownego takiego spotkania.

jeśli jesteś ekstrawertykiem i chcesz dać im popalić polecam Colt Python .357 Magnum, do tego amunicja FullMetalJacket, pierwsze 2 pociągnięcia cyngla załatwią temat, pozostałe 4 będą już tylko przyjemnością

jeśli masz usposobienie introwertyczne zakup w sklepie mięsnym płaty słoniny ze skórą, możesz je wozić pomiędzy ciałem a spodenkami. W razie ugryzienia powinny ochronić cię przed kłami bestii, minus jest taki że psy będą cię od tej pory napadać za każdym razem.

wybór należy do ciebie.

Offline Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 28.01.2016
    • ekstremalna strona rowerowa
« 29 Mar 2020, 19:33 »
Pewnie jakimś sposobem byłoby nagłosnienie sprawy: prasa, policja.
W Łodzi namierzono właścicielkę psów, które pogryzły biegacza.

https://dzienniklodzki.pl/pogryzienie-biegacza-przez-psy-w-lesie-lagiewnickim-w-lodzi-psy-naleza-do-49latki/ar/13943164
rowerem na księżyc (100 %);  [wsie woj. łódzkiego - 61%]

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 29 Mar 2020, 19:51 »
Ale szukać kamienia, gdy coś jest centymetry od Twojego zada, dość trudno ;P
W Jordanii duże psy pasterskie były realnym i groźnym problemem. Często woziłem kamienie, a na widok stada i psów pakowałem dodatkową porcję amunicji do drinkbagów na kierownicy. Te psy atakowały stadnie. Np. dwa zachodziły od przodu i starały się zatrzymać cię a ustawiona reszta watahy z tyłu szła półkolem. Zawsze najgroźniejszy był ten dokładnie z tyłu, to on szykował się do ataku. To najbardziej nieprzyjemne chwile z wyjazdu. Z taką sforą 8 dużych, mastifowatych lekko, psów nie masz żadnych szans.
Na szczęście one broniły stada. Jak minąłeś moment zbliżania się do niego i zaczynałeś się oddalać to szybko zostawiały cię w spokoju i nie urządzały pogoni.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 29 Mar 2020, 20:04 »
Przy czym, nawet jak jesteś wyszczepiony, to po takim incydencie dostajesz dawki przypominające, na wszelki wypadek. Ze wścieklizną nie ma jaj, to jedna z tych chorób, która ma 100% śmiertelności, bardzo mało przyjemnej. Jedyna szansa to wyszczepienie przed wystąpieniem objawów.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 29 Mar 2020, 20:29 »
No nie straszcie tak.
Można zapytać (myślę że w sanepidzie) czy na danym obszarze występuje wścieklizna. Przypadki są rejestrowane.
Będziesz się mniej bał. ;)

Offline Mężczyzna Piotr St

• Wszystko jest tymczasowe
  • Miasto: Nowa Sól
  • Na forum od: 30.06.2016
« 29 Mar 2020, 20:38 »
A wystarczy gaz pieprzowy wozic . To duzo nie wazy a nie wiadomo kiedy moze sie przydac .
kolarz wybitny

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 29 Mar 2020, 20:44 »
to bierz, nie pytaj.

Może gimak jest antyszczepionkowcem, a Ty mu takie rzeczy proponujesz...
Jak nie przegryzły materiału, to niby jak się zarazić? Wchłonąć skórą?

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 29 Mar 2020, 21:11 »
Relatywnie szansa na zakażenie wścieklizną jest minimalna, więc już nie straszmy aż takimi wizjami.
Tutaj artykuł i tabelka pokazująca ilość stwierdzonych przypadków wścieklizny w Polsce w 2016 i 2017
https://www.vetpol.org.pl/dmdocuments/ZW-05-2018-05.pdf

To są minimalne ilości, rzędu 10-15 na rok w całym kraju, więc relatywnie szansa na zakażenie niesłychanie mała, to narasta tylko chwilami jak są jakieś rejony, gdzie się pojawia ognisko wścieklizny, jak było parę lat temu. Z tego co napisali w tym artykule wynika, że najbardziej niebezpiecznymi zwierzętami pod tym kątem są nietoperze. To, że to rejon Natura itd - to nie znaczy przecież, że wszystkie zwierzaki są wściekłe, wśród dzikich zwierząt też minimalny odsetek jest chorych.

Jakieś ryzyko zawsze jest, ale też i bujanie się ze szczepieniami, szczególnie w obecnym okresie jest mocno upierdliwie. Niech każdy sam sobie we własnym zakresie skalkuluje ryzyko i podejmie decyzję.

Offline Mężczyzna m.arek

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.03.2014
« 29 Mar 2020, 21:18 »

Mnie zaskoczyło to, że ich wcześniej nie widziałem i że zaatakowały w zupełnej ciszy, nawet bez warknięcia.

Wychowały w absolutnym zadupiu, gdzie nie słyszały nigdy szczekania innych psów.

Offline Mężczyzna docent161

• Miasto: KWA ....
  • Na forum od: 06.05.2018
« 29 Mar 2020, 22:49 »
Wiem, że górale mają inne zdanie... Ale lepiej idź na sor i... zgłoś

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....