Autor Wątek: Co dziś zrobiłeś/aś rowerowego?  (Przeczytany 1250517 razy)

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
Już w mieście, podczas atakowania zielonego, trzasł łańcuch; hulajnogą ostatnie 2 km. Stan po rozpoznaniu sytuacji w zakładzie: ogniwa poszły (wszystkie -chyba- 4 spinki całe). Sprawna eksterminacja zniszczonych ogniw, mimośród w tył, spinka kolejna ... już nic nie da: dla celu zapięcia wielołańcuch (istotny element śmieciowego napędu) okazuje się być zbyt krótki. Rozpacz. Telefon. Laska. Ewakuacja na tej powrocie.

"I żyć będą długo i szczęśliwie."

- Pidlasie, laski w autach?
- What else!
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Nie wiem, czy przeczytałeś moją odpowiedź, więc powtórzę raz jeszcze - pochodź w SPD poza szlakami. Skoro ja ledwo łapię trakcję w butach trailowych, które mają miękką, przyczepną mieszankę gumy, 2-3cm pianki wstrzyknięte pod piętą dla amortyzowania wstrząsów i dalej nie jest idealnie, to przemierzając tę samą trasę w SPD'kach co najwyżej liczyłbym pozostałe metry do ziemi, spadając w dół.

I niby co trudnego masz na Orlej w warunkach letnich? Dosłownie każdy but da radę Cię utrzymać na granicie, jeśli ten nie jest zanadto wyświechtany.

Ale o czym Ty w ogóle piszesz? Chłopak kupił buty SPD do normalnej jazdy na rowerze i cieszy się, że fajnie mu sie sprawdzają, a Ty mu wyjeżdżasz z tekstami, że nie nadają się do chodzenia poza szlakami w Tatrach? Czy on pisał cokolwiek o takich zastosowaniach?

Bo to teksty takiej klasy jak ktoś kupi rower, a drugi wstawia mu tekst "to się do d. nadaje, bo na spływie kajakowym tym nie przepłyniesz"  ;)

Buty SPD do chodzenia "okołorowerowego" nadają się doskonale, nadają się do podejść z rowerem na szlakach MTB, a jak i czasem trzeba przejść dłuższy odcinek na wyprawie rowerowej - również starczą. A zastosowanie typu chodzenie poza szlakami turystycznymi - to jest zastosowanie niesłychanie rzadkie i prawie nikomu nie potrzebne.

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
Ale o czym Ty w ogóle piszesz? Chłopak kupił buty SPD do normalnej jazdy na rowerze i cieszy się, że fajnie mu sie sprawdzają, a Ty mu wyjeżdżasz z tekstami, że nie nadają się do chodzenia poza szlakami w Tatrach? Czy on pisał cokolwiek o takich zastosowaniach?

Tamat wyewoluował, gdyż sam stwierdziłeś, iż pomykasz takim obuwiu po górach.
A ja wyrażam jedynie swoją własną opinię na temat użyteczności SPD, a właściwie jej braku względem moich potrzeb. Przecież Cię nie przekonuję, byś ubierał latem buty pod automaty i obowiązkowo uprząż z lonżą?
Każdy sobie używa tego czego chce, czy to SPDków do chodzenia, czy tipsów do zakładania łańcucha.
Ja zwykłem jeździć w trekkingach i na rower mam kilka par, w zależności od tego co będę czynił po ześciu z siodła i tyle... Nawet odwiedzając Jurę miałbym problem gdzieś wleźć z blokami w sztywnej podeszwie, a tak pełna wygoda ;)

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
A ja myślę, że obydwoje piszecie nie w tym wątku i jak się nie poprawicie, to naskarżę do administracji i natrze Wam uszy :)

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
Spinek było jednak 5 (pięć).
Nowe rozdanie* zaczynam od 2 (dwóch).

*na łańcuchu już użytkowanym
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Tamat wyewoluował, gdyż sam stwierdziłeś, iż pomykasz takim obuwiu po górach.
A ja wyrażam jedynie swoją własną opinię na temat użyteczności SPD, a właściwie jej braku względem moich potrzeb. Przecież Cię nie przekonuję, byś ubierał latem buty pod automaty i obowiązkowo uprząż z lonżą?
Każdy sobie używa tego czego chce, czy to SPDków do chodzenia, czy tipsów do zakładania łańcucha.

Nie, rozmowa się zaczęła od Twojego stwierdzenia:
" raczej nie ma butów, które by pozwalały wygodnie chodzić, zwłaszcza w terenie oraz na mrozie.."

Nie ma tu słowa, że chodzi o Twoje, zupełnie nietypowe preferencje, to jest tekst zdecydowanie ogólny. I dlatego właśnie z tym polemizowałem, bo to jest stwierdzenie zupełnie nieprawdziwe. Są buty SPD w których się bardzo wygodnie chodzi, są też nawet buty SPD specjalnie przeznaczone i na -20'C, nawet z kolcami do chodzenia po lodzie. Nie wiesz tego - to nie mieszaj ludziom w głowach i nie przenoś na nich swoich doświadczeń, bo co ma chodzenie poza szlakami w Tatrach do jazdy na rowerze i okazjonalnego chodzenia "okołorowerogo" czy podejść z rowerem? Kto niby łączy takie aktywności, żeby był sens robienia butów SPD do chodzenia poza szlakami? W takim miejscu to rower z definicji jest bezużyteczny.

W takim miejscu to rower z definicji jest bezużyteczny.

Rzekł Wilk wnosząc rower na 2500 m.n.p.m.

I niby czyje zdanie/opinię miałem wyrazić, jeśli nie swoje własne? To zawsze będzie subiektywne odczucie, tak samo jak poczucie chłodu, przyczepności i wygody w butach...
Jeśli Hoka One One wypuści swoje SPD, wtedy pogadamy   8)

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
Założyłem nowy łańcuch do mojej szosy i przy okazji przetestowałem kasetę 14-32 którą złożyłem z elementów 11-32 i 14-28. Działa bardzo dobrze. Przerzutka mimo, że obsługuje do 30z to bez problemu działa z większą zębatką.
Koniec z solą kolarstwa na ultra  ;D
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Offline filip

• Miasto: Wroclaw/Poznań
  • Na forum od: 08.05.2008
Wilk, bardzo jestem ciekaw co robiłeś z rowerem na Perci. Byłbyś tak uprzejmy i odpowiedział? Może masz jakiegoś linka? Kiedyś (z 20lat) spotkałem Słowaka schodzącego z Rysów na naszą stronę. Widok ten zapadł mi w pamięć a nie bardzo mogę sobie wyobrazić zasadności takiego działania. Piszę to z sympatią a nie jako przyczynek do polemiki...

Się byś zdziwił, bo niedawno ktoś linkował filmik z jazdy rowerem po grani typu Orla Perć.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Założyłem nowy łańcuch do mojej szosy i przy okazji przetestowałem kasetę 14-32 którą złożyłem z elementów 11-32 i 14-28. Działa bardzo dobrze. Przerzutka mimo, że obsługuje do 30z to bez problemu działa z większą zębatką.
Koniec z solą kolarstwa na ultra  ;D
A korbę jaką masz, że tylko 14 zębów na tyle zostawiłeś?
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Się byś zdziwił, bo niedawno ktoś linkował filmik z jazdy rowerem po grani typu Orla Perć.

Na Żabim koniu Ján Kočiš skakał BMX'opodobnym rowerkiem ;) W październiku jakoś.

Na Żabim koniu Ján Kočiš skakał BMX'opodobnym rowerkiem ;) W październiku jakoś.
O! Właśnie to, to...

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Zabezpieczyłem i spakowałem do kartonu Groszka. Jutro jedzie do Elbląga.
Dzisiaj wypiliśmy ostatnie wspólne piwko w garażu na pożegnanie

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum