Autor Wątek: Co dziś zrobiłeś/aś rowerowego?  (Przeczytany 1250522 razy)

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013

W lesie na postoju obserwowałem takie większe komary, co chmurą kłębią się w wilgotnych, zacienionych miejscach.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna MEC

• Miasto: Nowy Tomyśl
  • Na forum od: 17.12.2016

W lesie na postoju obserwowałem takie większe komary, co chmurą kłębią się w wilgotnych, zacienionych miejscach.
Koleżanka, która dokarmia okoliczne psy mówiła, że dziennie któremuś kleszcza wyciąga

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Dzwonił facet i chciał, żeby wysłać mu Groszka do Elbląga. Za to Koga wraz ze swoim nowym właścicielem dostała drugie życie. Ciągle dostaje fotki z kolejnych wypraw Kogi. Nawet górskie schroniska odwiedza. Fajnie, ze trafiła we właściwe ręce.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
Koleżanka, która dokarmia okoliczne psy mówiła, że dziennie któremuś kleszcza wyciąga

Tej zimy nasz przyjaciel przed kleszczami zabezpieczony jest (być musi) jak żadnej potąd.

P.S.
Koleżankę pozdrów. :)
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna MEC

• Miasto: Nowy Tomyśl
  • Na forum od: 17.12.2016
Wypróbowane i... czemuż tak długo broniłem się przed spd
Buty dosyć wygodne, trochę twarda podeszwa i prawdopodobnie będzie o 4 rano budzić sąsiadów

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
czemuż tak długo broniłem się przed spd

Bo SPD jest zue!  :icon_twisted:
I raczej nie ma butów, które by pozwalały wygodnie chodzić, zwłaszcza w terenie oraz na mrozie...

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
I raczej nie ma butów, które by pozwalały wygodnie chodzić, zwłaszcza w terenie oraz na mrozie...

Takie teorie to dzieciom w przedszkolu opowiadaj  ;)
Tutaj moje zdjęcia na Orlej Perci i wejściu na Rysy, czyli najtrudniejszych szlakach pieszych dostępnych dla ruchu turystycznego w Polsce, szlakach zrobionych właśnie w butach SPD  :P

Offline Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 28.01.2016
    • ekstremalna strona rowerowa
czemuż tak długo broniłem się przed spd

Bo SPD jest zue!  :icon_twisted:

Kwestia gustu lub przyzwyczajenia. SPD to mój najlepszy zakup. Startując na orientację bardzo dużo chodzę i nie zauważylem żadnego dyskomfortu. Zimą nawet podczas dużych mrozów udawało się izolować stopy od zimna.
rowerem na księżyc (100 %);  [wsie woj. łódzkiego - 61%]

szlakach

Ot, słowo klucz. Na szlaku to i japonkach można ludzi spotkać. Czasem nawet boso....
Podejdź w SPD'kach choćby od Ciemnosmreczyńskich Stawów do Wrót Chałubińskiego po piargu i rumoszu skalnym. Albo Z Doliny Ciężkiej na te swoje Rysy, to uwierzę.

O amortyzacji, czy przyczepności na mokrych, glonowanych kamiorach nie wspomnę...

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Ot, słowo klucz. Na szlaku to i japonkach można ludzi spotkać. Czasem nawet boso....
Podejdź w SPD'kach choćby od Ciemnosmreczyńskich Stawów do Wrót Chałubińskiego po piargu i rumoszu skalnym. Albo Z Doliny Ciężkiej na te swoje Rysy, to uwierzę.

Od razu widać, że nie masz większego pojęcia o czym mówisz.
Jak przejdziesz w tych butach Orlą Perć - to znaczy, że dasz sobie radę na każdym szlaku dostępnym z rowerem. Pooglądaj sobie jak wyglądają niektóre szlaki MTB, choćby takie jak były na Carpatii - to zrozumiesz, że Twoje wyobrażenia o takich butach niewiele mają wspólnego z rzeczywistością.

Buty SPD do MTB tak się projektuje, żeby się dało w nich wchodzić nawet ostre podejścia, bo podprowadzanie roweru jest wpisane w MTB. Świetnie trzymają na mokrym, nawet mają możliwość dokupienia wkręcanych kołków dodatkowo pomagających w chodzeniu na dużym nachyleniu.

Oczywiście nie jest to ten poziom co dobre buty do wędrówki pieszej, ale też i na rowerze nie ma potrzeby chodzenia cały dzień. Chodzi się okazjonalnie, głównie na podejściach - i do tego buty przyzwoite buty SPD starczą w zupełności, zapewniają wystarczający poziom wygody.

Jak przejdziesz w tych butach Orlą Perć - to znaczy, że dasz sobie radę na każdym szlaku

Nie wiem, czy przeczytałeś moją odpowiedź, więc powtórzę raz jeszcze - pochodź w SPD poza szlakami. Skoro ja ledwo łapię trakcję w butach trailowych, które mają miękką, przyczepną mieszankę gumy, 2-3cm pianki wstrzyknięte pod piętą dla amortyzowania wstrząsów i dalej nie jest idealnie, to przemierzając tę samą trasę w SPD'kach co najwyżej liczyłbym pozostałe metry do ziemi, spadając w dół.

I niby co trudnego masz na Orlej w warunkach letnich? Dosłownie każdy but da radę Cię utrzymać na granicie, jeśli ten nie jest zanadto wyświechtany.

Namawiasz do łamania prawa, bo piszesz w kontekście Tatr. Wilk o ile wiem nie jest taternikiem, więc musi korzystać ze szlaków. Masz prawo chodzić poza szlakami w Tatrach?

Legitkę KW posiadam, choć przydała się ona jedynie raz w życiu podczas spotkania z leśniczym w Bielovodskiej  ;)
A czy rzeczywiście niesiesz szpej w plecaku, to już inna sprawa  :icon_twisted:

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
Czepiasz się jak ormowiec, wysyłasz na cmentarz, a kolega pewnie z browarkiem szedł do Roztoki. Więcej afirmacji radości życia w nowym roku życzę z życzliwością.

Offline Mężczyzna zolw

• Miasto:
  • Na forum od: 05.02.2018
Nie wiem, czy przeczytałeś moją odpowiedź, więc powtórzę raz jeszcze - pochodź w SPD poza szlakami.
Namawiasz do łamania prawa, bo piszesz w kontekście Tatr. Wilk o ile wiem nie jest taternikiem, więc musi korzystać ze szlaków. Masz prawo chodzić poza szlakami w Tatrach?
Zmieniły się przepisy jakieś parę lat temu. Po polskiej stronie z stref dostępnych dla taternictwa wyszczególnionych w przepisach może korzystać każdy bez żadnych legitymacji czy pozwoleń. Jedyny warunek to wpisanie się w książce wyjść w schronisku.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum