Autor Wątek: Co dziś zrobiłeś/aś rowerowego?  (Przeczytany 1280650 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Kombinuję z drugim mostkiem.

Ale po co Ci dwa mostki? Przecież to koszmarnie wygląda

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Bo na kierownicy jest lemondka i torba Ortlieba się nie mieściła. Teraz wygląda może okropnie ale jest funkcjonalnie. Zresztą jak ja ozdobię rower swoją osobą będzie pięknie  ;D

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Bo na kierownicy jest lemondka i torba Ortlieba się nie mieściła. Teraz wygląda może okropnie ale jest funkcjonalnie. Zresztą jak ja ozdobię rower swoją osobą będzie pięknie  ;D

Tylko, że tej wysokości lemondka to raczej zwiększy, nie zmniejszy opory w porównaniu do samej kierownicy  :P

Offline Mężczyzna lordChaos

• Miasto: skierniewice
  • Na forum od: 10.12.2017
Ja nawet nie zapytam co tam jest powciskane na tej kierze ... chyba nie ogarniam rowerowania, aż tak bardzo :)

wymieniłem opony na nowe w ostrym ;)

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl

Tylko, że tej wysokości lemondka to raczej zwiększy, nie zmniejszy opory w porównaniu do samej kierownicy  :P
Nie tylko o opory chodzi, a też o wygodę.
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Nie tylko o opory chodzi, a też o wygodę.

Ale za wysoka lemondka też i wygodę zmniejsza, bo znacznie więcej ciężaru zamiast na rękach pozostaje na siedzeniu. A tutaj jest bardzo długa rura sterowa mieszcząca dwa mostki i jeszcze lemondka z podwyższeniem na dobre 5-6cm.

Zobaczymy. Pojeżdżę to się przekonam. Generalnie to jest jakiś klon Tranz-X JD-802 tyle, że mocowanie obejmuje grubszą kierownicę. A na Tranz-X jeździło wiele osób i sobie chwaliło. Producent XLC.
« Ostatnia zmiana: 3 Sty 2019, 16:46 Sedymen »

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Miałem i sobie nie chwaliłem. Wszytko zależy od geometrii roweru, ja miałem za długi i czułem się niekomfortowo rozciągnięty.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Ja mam Kogę z taką kierownicą z pseudolemondką - motylek z wyprowadzona jeszcze pętlą lemondki do przodu. Zauważyłem, że często z niej korzystam, nie tylko przy wietrze ale też dla zmiany pozycji. Przetestuję tą co założyłem i zobaczę

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Miałem i sobie nie chwaliłem. Wszytko zależy od geometrii roweru, ja miałem za długi i czułem się niekomfortowo rozciągnięty.
Dokładnie tak może być, bo rower z lemondką to już z założenia jest kompromis, który zmienia geometrię roweru i powoduje duże wygięcie w biodrach, co dla bardziej sztywnych osób może być nie do zaakceptowania. A w rowerze z prostą kierownicą jest to tym bardziej dotkliwe, wygięcie jeszcze większe, bo takie rowery są dłuższe o ładnych parę cm w porównaniu do tych z barankiem, bo przy baranku miejsce, gdzie jest mocowana lemondka jest te ładne parę cm cofnięte. Rowery zaprojektowane do jazdy w takiej pozycji (rowery czasowe) mają inną geometrię, inny kąt rury podsiodłowej, siodełko sporo bliżej kierownicy.

Ale z drugiej strony to nie jest rower do długich dystansów, gdzie takie detale są bardzo istotne, do okazjonalnej jazdy w ten sposób można rozważyć. Ale też pytanie, czy opłaca się dla takiego rozwiązania robić tego typu rzeźby z dwoma mostkami, to się opłaca tylko przy częstym korzystaniu z lemondki.

Więc pożyjemy zobaczymy.

Offline Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 28.01.2016
    • ekstremalna strona rowerowa
Znośne warunki  więc jest pierwsza 100-ka w tym roku.
rowerem na księżyc (100 %);  [wsie woj. łódzkiego - 66%]

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Kupiłem kolejny (trzeci) komplet manetek bar-end - zupełnie nie wiem po co ;D
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
Kup sobie 6 dynam Sanyo, włącza się je linką.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum