Autor Wątek: Co dziś zrobiłeś/aś rowerowego?  (Przeczytany 1270306 razy)

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
Odp: Co dziś zrobiłeś/aś rowerowego?
« 17 Sty 2018, 08:26 »
Stalowym na kolcach 1x do robo.
Fajnie idzie, kiedyś szkoda będzie wyrzucać, więc

tę spawareczkę z gazetki lidla se chyba jednak walnę - spoinka, łatka, wcinka, obejście, wstawka, tu podheftuję, tam zespawam, załacę ... wielonarzędzie pod robocopa na lata.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna brodacz

• Miasto: Legionowo
  • Na forum od: 06.06.2013
« 17 Sty 2018, 18:27 »
ja tu tylko na chwile, powiedziec ze jest coraz gorzej, w 2017 roku tylko raz przekroczyłem 100 km w jeden dzień !!!!!!! generalnie pod koniec marca problemy zdrowotne zmusiły mnie do podjęcia trudnej decyzji o odpuszczenia roweru i używania go tylko jako środka transportu, zatem małe dystanse max 20 km spokojnym tempem.
« Ostatnia zmiana: 17 Sty 2018, 21:14 brodacz »
Ortografia? A co to?

Offline Mężczyzna brodacz

• Miasto: Legionowo
  • Na forum od: 06.06.2013
« 17 Sty 2018, 21:16 »
Źle napisałem, chodziło mi o ubiegły rok, juz poprawiłem ;)
Ortografia? A co to?

Offline Giovanni

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 06.06.2008
    • bikestats
« 18 Sty 2018, 09:49 »
Zamówiłem ramę Accent Nordkapp.

"Za dobrych czasów liczyłem wakacje według ilości ognisk, liczyłem wakacje według ilości nocy przespanych pod namiotem."
https://www.strava.com/athletes/27761512

Offline Mężczyzna M-kwadrat

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 31.07.2012
« 18 Sty 2018, 10:38 »
ja tu tylko na chwile, powiedziec ze jest coraz gorzej, w 2017 roku tylko raz przekroczyłem 100 km w jeden dzień !!!!!!! generalnie pod koniec marca problemy zdrowotne zmusiły mnie do podjęcia trudnej decyzji o odpuszczenia roweru i używania go tylko jako środka transportu, zatem małe dystanse max 20 km spokojnym tempem.
Jak na małe dystanse to suma roczna całkiem spora - ja byłbym zadowolony ze sporo mniejszej. No ale faktycznie spadek w statystykach jest. Na pocieszenie napiszę, że podobnie jak podjazdy, nie zrobiłem jeszcze śni kilometra w tym roku...

Offline Mężczyzna MichałD

• Miasto: Jura Krakowsko-Częstochowska
  • Na forum od: 27.11.2013
    • Między Wartą, Pilicą i Nidą
« 18 Sty 2018, 16:55 »
Właściwie nie dziś, a wczoraj całe późne popołudnie i wieczór w zimnym warsztacie.

Tytułem wstępu do epopei. Przedostatniego dnia ub. r. podczas terenowej jazdy w Dolinie Wiercicy pojawił się spory luz w tylnej piaście i wolałem skrócić wyjazd. W domu, warsztacie znaczy, postawiłem rower "do góry kołami", zdjąłem tylne koło jednak bez bacika nie odkręciłem kasety. Jako, że wpadło trochę nieplanowanej kasy za zdjęcia, kupiłem bacik i przy okazji nowy napęd do MTB, chwyto-rogi XLC + zestaw koło i Tektro Novela do trekingu.

1. wyczyściłem/nasmarowałem i skręciłem kasując luzy tylną piastę w MTB

2. zabieram się za łańcuch, ale coś mokro z przodu roweru i amortyzator (przerobiony na dwa cartridge powietrzne, dodatkowo zalewany niewielką ilością oleju, stary RST) strasznie "długi"...
Okazało się że wyrwało metalowe inserty z teflonowych lagów na których opierały się powietrzne tłumiki w efekcie czego koło trzymało się tylko na lince hamulcowej. Mało zabawna sprawa, dobrze że nie podczas szybkiej jazdy na skalistych jurajskich pagórkach.
Tu już zabawy było więcej - na gorąco wpasowałem i wklejałem nowe nakrętki w końcówki lag (błękitny element na zalinkowanym obrazku), dodatkowo połączyłem na stalowe zawleczki dolną tuleję (żółta na grafice) z lagami. Dzięki temu nie ma szans, bez całkowitego rozerwania całości, by nakrętki wyleciały. Amor przesmarowany, skręcony działa wyśmienicie.

grafika ze strony http://coogee.republika.pl/mozo.html

Z wymianą napędu poczekam aż zima się skończy.

3. W przypadku trekingu niespodzianek prawie nie było, no może poza śrubkami w chwytach zrobionymi z "g...litu".
Ale hamulec tylko spowalnia, po odtłuszczeniu trochę lepiej i zapewne trzeba dotrzeć. W MTB tak dawno temu zakładałem tarczówki że już nie pamiętam jak na początku było.
Za to luz spory "przód-tył" na amortyzatorze stał się bardziej wyczuwalny niż przy V-kach. Jest tam ponad 2-letni SR NVX i zastanawiam się jeździć aż się rozpadnie, czy kupić coś mocniejszego. Do tej pory w czasie jazdy luz nie dawał się we znaki, czy przy tarczówce będzie się zwiększał?
Kajakiem, pieszo, rowerem między Wartą, Nidą i Pilicą - blog wycieczkowy.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 20 Sty 2018, 18:21 »
Kupiłem nową maszynę do szycia na aliexpress ;)
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Giovanni

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 06.06.2008
    • bikestats
« 20 Sty 2018, 18:45 »
Miałem w ręku ramę od mojej nowej wyprawówki.

"Za dobrych czasów liczyłem wakacje według ilości ognisk, liczyłem wakacje według ilości nocy przespanych pod namiotem."
https://www.strava.com/athletes/27761512

Offline Mężczyzna m.arek

• Na forum od: 17.03.2014
« 20 Sty 2018, 18:58 »
Kupiłem nową maszynę do szycia na aliexpress ;)
Będziesz nią szył rowery?

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
« 20 Sty 2018, 19:18 »
Ponoć jest dosyć mocna, więc może i będzie się dało zaszyć pękniętą carbonową ramę.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna m.arek

• Na forum od: 17.03.2014
« 20 Sty 2018, 19:45 »
No tak, karbon się najłatwiej szyje, przy tym wygląda później mało estetycznie.

Offline Mężczyzna Siara_iwj

• Miasto: Sheffield
  • Na forum od: 19.11.2016
« 21 Sty 2018, 00:34 »
Udało mi się wycyganić 4 dodatkowe dni do mojego urlopu przeznaczonego na podróż rowerem z Sheffield do Rzeszowa. Teraz mam 26 dni :D

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Na forum od: 20.09.2010
« 23 Sty 2018, 02:28 »
Dzień jak codzień,  wróciłem z nocnego odjeżdżania okolicznych pól po mojej błotno-szutrowej trasie. W stosunku do ostatnich wyjazdów nawet czysto, bo na dróżce pod koniec melioracja się przytkała i zalało pod osie na parudziesięciu metrach.

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
« 23 Sty 2018, 08:26 »
W stosunku do ostatnich wyjazdów nawet czysto, bo na dróżce pod koniec melioracja się przytkała i zalało pod osie na parudziesięciu metrach.

Muszę pokazać żonie dla porównania, bo wystarczy kilka kropek na bluzie i dostaje mi się po uszach że błoto rozsiewam po domu  :P

[edit]

Ewa ze zgrozą w głosie: przy takiej białej zasłonce...  :o

;D
« Ostatnia zmiana: 23 Sty 2018, 08:32 Alek »

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Na forum od: 20.09.2010
« 23 Sty 2018, 16:17 »
Ewa ze zgrozą w głosie: przy takiej białej zasłonce...  :o

Dobrze w takim razie, że nie wrzuciłem całości pobojowiska, razem z przedpokojem :icon_twisted: Chociaż i tak bluzę i buty zdejmuję jeszcze przed wejściem do budynku, żeby syfu sprzątaczom za dużego nie narobić ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum
Ta strona używa plików cookies (niezbędne do prawidłowego działania). Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki, ale bez nich forum nie będzie działało prawidłowo. Czy wyrażasz zgodę?