/.../Sam suport to cena całego groupsetu acera 
Spytałem globalbusa:
Ile? stoi ten cały groupset acera - sprawa nie daje mi spokoju (więc poplikałem). Jeśli kilkaset zł., wówczas skf mnie wówczas tyle nie kosztowało (sprawdziłem teraz - na ebajach ok. 13o USdolców).
Rower w 2oo9 kupując, wybrać mogłem (konfigurator producenta) pomiędzy zwykłym shimano i skf. O ile pamiętam, dopłata mogła wynosić ok. 5o Euronów. W roku 2o11 takiej możliwości już nie było. Na stronie producenta o tę okoliczność (braku możliwości wyboru) pytający klient otrzymał odpowiedź, gigant skf liczył na większe zainteresowanie produktem.
Nie potrafiłem zweryfikować, czy skf rzeczywiście zakończył produkcję tego łożyska. Jeśli, by to tłumaczyło ceny, w jakich chodzi teraz.
Inną okolicznością jest to, iż - z wyjątkiem dynam SON - różne elementy/akcesoria u tego producenta kupić mogłem w cenie ok. 6o - 65% ceny esklepów.
Jeśli więc ten cały groupset acera nie jest w cenie ok./do 7o Euronów (z montażem

), wówczas inna jest to opowieść.
W uzupełnieniu:
Napisałem, skf się skończy, kupię zwykłe shimano.
Redaguję: nim się skończy, przy zwanej okazji, walne se 'kiegoś tokena lub coś dla spróbowania (materiał naukowy zajęć praktyczno-technicznych).
W temacie 2: Kontynuacja projektu Wreszcie zużyj 5 szt. (2 kpl. + zapas) schwalbe marathon extreme zwijane 2.0 x 559, rocznik 2oo9, nim sparcieją. Powiedzieć trzeba: szybkość zużycia jest wprost lub odwrotnie proporcjonalna do oporów toczenia - b. wolno jadą, b. powoli zużywają się.