Autor Wątek: Co dziś zrobiłeś/aś rowerowego?  (Przeczytany 1250520 razy)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Odp: Co dziś zrobiłeś/aś rowerowego?
« 25 Mar 2017, 23:42 »
Ale to mi chyba pogrubi chwyt? Poza tym 1cm to troszkę mało...
Zgadza się, jest wyraźnie grubsza. Dla mnie to akurat plus, bo można fajnie ułożyć nadgarstek, nie ma dzięki temu też punktowego nacisku - jest miękko. Wizualnie jest ok, tylko właśnie trzeb owiną tak żeby ze stożka zrobił się walec.

Mam ramę crossową, więc od mtb wiele się chyba nie różni? Jak już wywalać kasę to na taką typowo pod baranka  :D
Wejdą szersze opony, można wsadzić widelec carbonowy lub amortyzator.

Ramy mtb nie różnią się aż tak znacznie od tych pod baranka. Rowery z kołami 29" mają wysoko kierownice, więc założenie baranka jest łatwiejsze niż dawniej. Osobiście wolałbym zwykłą mtb od np. framesetu Salsa Fargo, bo jest dla mnie zbyt krótka :P
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 25 Mar 2017, 23:44 »
Pracowałem pro publico bono. Propagowałem turystykę i rekreację rowerową. Byłem komandorem rajdu rowerowego "Do Wielkiej Wody" zorganizowanego z okazji Światowego Dnia Wody. W rajdzie pojechało ponad 200 rowerzystów na trasie około 18 km. Znakomita część to "niedzielni rowerzyści". Było ok, ale bezwład grupy przytłaczający.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 26 Mar 2017, 14:42 »

Kolejna szosoleśna, łikendowa dwudniówka.
Kolejne 2, pewne zwycięstwa.
Moja tajemnica sukcesu? - rankiem, sam i "na pompę".
Jak fajnie!
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 26 Mar 2017, 15:36 »
Dzisiaj testowa jazda po MPK i sprawdzanie działania roweru.

Zdjęcie na starym torze downhill. Nikt już tu nie jeździ, bo przy obecnym stanie najazdów, to trochę strach.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 26 Mar 2017, 16:10 »
Po wczorajszym rajdzie na orientację nogi dziś ciężkie, wiec wybrałem się tylko na krótką przejażdżkę w celu przetestowania nowego sposobu pakowania się :-)

Nie wyszło źle, punkt wyjściowy jest niezły. Nogi o namiot nie haczą, ale dużo nie brakuje, będę jeszcze kombinował by ze środka wyjąć stelaż i szpilki, zawsze rulon będzie trochę mniejszy.

Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna faja

• Na forum od: 06.01.2013
« 26 Mar 2017, 16:32 »
103 km dzisiaj. Wiatr mnie troche sponiewieral. Na 80 km dogonilem starszego (ode mnie) Pana.  Jakieś 10 km jechaliśmy razem. Dał mi całkiem mocna zmianę.  Potem powiedział: nieźle jak na osiemdziesieciolatka coo. Pogadaliśmy jeszcze trochę jadąc. 

Offline Mężczyzna Młody

• Miasto: Gabryelin
  • Na forum od: 23.12.2014
« 26 Mar 2017, 17:05 »
Ale to mi chyba pogrubi chwyt? Poza tym 1cm to troszkę mało...
Zgadza się, jest wyraźnie grubsza. Dla mnie to akurat plus, bo można fajnie ułożyć nadgarstek, nie ma dzięki temu też punktowego nacisku - jest miękko. Wizualnie jest ok, tylko właśnie trzeb owiną tak żeby ze stożka zrobił się walec.

Może kawałek rurki do środka wsadzić to się chwyt przedłuży? Tylko jak go przymocować ???

Mam ramę crossową, więc od mtb wiele się chyba nie różni? Jak już wywalać kasę to na taką typowo pod baranka  :D
Wejdą szersze opony, można wsadzić widelec carbonowy lub amortyzator.
Ramy mtb nie różnią się aż tak znacznie od tych pod baranka. Rowery z kołami 29" mają wysoko kierownice, więc założenie baranka jest łatwiejsze niż dawniej. Osobiście wolałbym zwykłą mtb od np. framesetu Salsa Fargo, bo jest dla mnie zbyt krótka :P
Opona już weszła, jeszcze szerszej nie potrzebuję podobnie jak amorka.
Mam porównanie z szosą i różnica w geometrii jest choć nie jakaś diametralna.

« 26 Mar 2017, 19:26 »
Najpierw umyłem 3 rowery.
Zrobiłem też serwis jednego rowerku. Zaczęło się mało fartownie, bo uszkodziłem ściągacz do łańcucha. Dalej poszedł suprt, bo coś tam poskrzypywało delikatnie. Myślałem, że padły łożyska. Jednak zdziwienie - miska od strony napędu była poluzowana. Jednak coś na lewym łożysku było nie halo. Wykręciłem zatem obie miski i tutaj okazało się, że łożysko od strony napędu jest ok, ale po przeciwnej stronie smaru prawie brak, za to rdzy pod dostatkiem. Wybiłem je wyczyściłem nasmarowałem i wcisnąłem. Ale jego czas jest policzony i muszę kupić nowy suport. Chyba nabęde Accenta.
Później przyszedł czas na tylną piastę. Tutaj kompletna załamka. Jakaś brunatno-rdzawa breja zamiast smaru. Ale kanał. Piasta XT.  To jest zmowa i spisek, że nie produkują piast odpowiednio uszczelnionych. Wszystko wyczyszczone i nasmarowane. Bębenka nie rozbierałem. Chodzi. Zresztą gdzieś posiałem klucz. Niestety na jednym z konusów wżery.
Została jeszcze przednia piasta. Przerzutka tył i nowy łańcuch.
Na koniec wrzuciłem 700x40c na tylne koło, ale nie wiem czy była to dobra decyzja bo ledwo się zmieściło w błotniki. Zobaczymy w praniu.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 26 Mar 2017, 21:46 »
Mam porównanie z szosą i różnica w geometrii jest choć nie jakaś diametralna.
W szosie masz masz inny kąt przedramion. Ja to bardzo odczułem po przesiadce z szosy na 29era z barankiem. W szosie przedramiona skierowane są do ziemi, w mtb bardziej do przodu. O ile szosę mam w typowym rozmiarze, to mtb przez dłuższe przedramiona muszę mieć wyraźnie większe (dłuższa górna rura) niż wynikałoby ze wzrostu.

Może kawałek rurki do środka wsadzić to się chwyt przedłuży? Tylko jak go przymocować ???
Uciąć kawałek jakiejś kierownicy i wkleić do środka rurkę łączącą o minimalnie mniejszej średnicy. Teoretycznie idealny byłby metakrylowy Technicqll, bo pozwala na bardzo cienką warstwę spoiny. Mnie się chyba trafił wadliwy, bo nie zastygał odpowiednio i w efekcie był gumowaty (złe warunki przechowywania??).
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
« 26 Mar 2017, 23:23 »
...
Teoretycznie idealny byłby metakrylowy Technicqll, bo pozwala na bardzo cienką warstwę spoiny. Mnie się chyba trafił wadliwy, bo nie zastygał odpowiednio i w efekcie był gumowaty (złe warunki przechowywania??).
Ja bym powiedział, że praktycznie idealny, chociaż teoretycznie można użyć tez jakiegoś epoksydowego (choćby Poxipol'u dostępnego wszędzie). Epoksydowe będa bardziej kruche, ale przy dobrym spasowaniu średnic i odrobinie uwagi podczas przygotowania powierzchni, powinien zadziałać.
Jeśli chodzi o niepełne utwardzenie, to mam na koncie sporo takich przypadków, co często było żródłem poważnych problemów. Uważam, że prawie zawsze była to fabryczna wada kleju, a raczej jego pakowania.
Nie wiem dokładnie o jakim piszesz, ale moje problemy się skończyły gdy zacząłem stosować klej "dwukolorowy".
Biała żywica i czarny utwardzacz powodują, że widzę różnicę koloru w trakcie klejenia, gdy w pojemniku z utwardzaczem jest jakaś bańka powietrza, czyli w mieszance jest go wtedy mniej.
Muszę to wtedy usunąć, co bywa upierdliwe, ale mam przynajmniej pewność, że spoina będzie trzymać parametry.
Przy zbliżonych kolorach żywicy i utwardzacza nie da się wyłapać takich problemów, które zdarzaja się w klejach nawet najlepszych marek.

« 27 Mar 2017, 21:53 »
Dzisiaj kółeczka tylnej przerzutki. Górne ceramiczne. Dostało minimalną ilość smaru. Dolne maszynowe. Łożysko całkowicie suche ale w dobrym stanie. Zapodano nowy smar.
BTW. Zauważyłem, że oś piasty z prawej strony wystaje nieco bardziej niż z lewej. Ciekawe. jakoś wydaje mi się, ze powinny wystawać tyle samo. Ma to znaczenie?

Offline Mężczyzna yurek55

• 2015-11217; 2016-11305; 2017-12740 (Rapha500)
  • Na forum od: 06.09.2013
    • Jurek rowerowy
« 27 Mar 2017, 22:56 »
Jak już przejechałem swoje 70km, to wreszcie się zebrałem i wyszejkowałem w benzynie łańcuch, potem umyłem kasetę i blaty i kółeczka od tylnej przerzutki. Na koniec posmarowałem łańcuch. Bystry Baranek ma już prawie 1000 km to był najwyższy czas na toaletę.

Rower to dziwny pojazd, jego pasażer jest jednocześnie jego silnikiem.
"Drzwi mego domu to magiczna furtka między krainą lenia a rowerem" - eranis

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
« 28 Mar 2017, 05:35 »
Dopiero zauważyłem, że ten BTWin ma takie ogólnie patriotyczne* kolory :) Ładnie mu z tą flagą.

* w sensie zupełnie apolitycznym. takie czasy że wolę zaznaczać

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 28 Mar 2017, 06:00 »
Uprząż na kierownicę brałeś pod uwagę?

Generalnie niczego nie wykluczam, póki co kombinuję w takim zakresie w jakim mam sprzęt w domu, a potem zobaczę co można poprawić. Myślałem nad podwieszeniem małej torby Crosso na zwykłe taśmy, ale trochę linki kolidują. Na uprzęży faktycznie powinno być lepiej, ale to może kiedyś :)
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

« 28 Mar 2017, 20:06 »
Koniec przeglądu. Dzisiaj założyłem nowy łańcuch CN-HG93, będzie pracował z kasetą CS-M760 i spinka Sram. Runda honorowa. I tu zdziwienie. Wszystko działa.
Chyba w tym roku nie będę jeździł tym rowerem. Taki czysty. Błyszczący. Napęd lśni. Szkoda zabrudzić.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum