Autor Wątek: bagażnik sakwy + fotelik dla dziecka  (Przeczytany 1391 razy)

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
bagażnik sakwy + fotelik dla dziecka
« 9 Maj 2011, 21:19 »
BAGAŻNIK POD SAKWY Z FOTELIKIEM DLA DZIECKA.

Postanowiłem opisać bagażnik dla osób które nie chcą lub nie mają przyczepki a chcą podróżować z dzieckiem i z sakwami.

Długo walczyłem z pomysłem załadowania roweru z dzieckiem i sakwami, ale z pominięciem przyczepki która po prostu nie przypadła do gustu. Zrobiłem bagażnik nr1 o którym wspominałem wcześniej i nie wzbudzał (słusznie zresztą) zaufania.
Zrobiłem bagażnik nr 2 i oto jak wygląda prezentuję poniżej.
Konstrukcja własna spawacza. Połączenie bagażnika normalnego z wydłużeniem go. Stąd połowa bagażnika wygląda normalnie, a tył jest po prostu dospawana.

A to wrażenia i opis:
Stop aluminium, lekki, długi z możliwością wieszania każdych sakw nawet szerokich, a także niżej lub wyżej na poprzeczkach. Regulacja na koło 26 lub 28 cali. Średnica rurki około 8,2 mm. Test 4 dniowy z obciążeniem. Wrażenia bardzo pozytywne, ale z jednym zastrzeżeniem. Owszem sakwy trzymają się wyśmienicie i bez problemu mogę tam kłaść prawie wszystko. Podkreślam prawie, gdyż raczej rzeczy typu ubrania, buty, śpiwory, karimaty itp. A nie np. butelki, butle gazowe, słoiki ciężki itp. Dlaczego? Ponieważ bagażnik jest bardzo długi i zaczyna na nierównościach wpadać wtedy w wibracje, na boki tak, że czuć to na kierownicy. Jak przełożyłem sobie rzeczy w sakwach, tzn. bardziej wyrównałem wagę przodu i tyłu to sytuacja poprawiła się na tyle, że na następne moje wyjazdy biorę ten bagażnik, gdyż sprawdził się dobrze. Bagażnik mocuję tylko na wyprawy, gdyż na co dzień jest za długi i niepotrzebny.
Mam nadzieję, że komuś z Was to pomoże, podpowie lub podsunie jeszcze inny pomysł, rozwiązanie.
Zdjęcia z wyjazdu z tym i poprzednim bagażnikiem prezentuję na swojej stronie wyprawowej
www.roweremdoprzodu.za.pl   najnowsze będą w tygodniu uzupełnione.

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
« 9 Maj 2011, 21:24 »
Ale combo :P

A tak na serio - próbowałeś jechać z tym obładowanym sakwami? Mam wrażenie, że powstaje tutaj niezła dźwignia i może to wszystko puścić pod ciężarem...

Ale wektorów nie chce mi się rozrysowywać :P

Offline Mężczyzna Keto

• Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 10.06.2009
    • Bikestats
« 9 Maj 2011, 22:26 »
Czy to jest oryginalny bagażnik niemieckiej firmy SL Bike Components, tylko poprzerabiany ?

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
« 10 Maj 2011, 07:40 »
Dudi, większm problemem jest zmiana środka ciężkości i sztywność boczna. A "nad"  jest jeszcze główny obiekt i robi się ciężko.
Jak lubisz wektory, to może podrzucę mój projekt, policzysz ;)

Jurek, pomył z dawcą baardzo ciekawy! Dopiero  teraz zauważylem.
Testy domyślam się  zostały przeprowadzone na Garbatych? Po jakich drogach jeździliście?
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 10 Maj 2011, 12:39 »
nie wzbudza toto zaufania.... w takim wypadku extrawheel wydaję się super pomysłem. Tylne koło i tak nieźle po dupie dostaje  :P
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum