Autor Wątek: WeeRide Kangaroo LTD  (Przeczytany 4892 razy)

Offline azbest

• Miasto: Tarnów
  • Na forum od: 24.03.2007
WeeRide Kangaroo LTD
« 27 Mar 2011, 14:46 »
Co sądzicie o tym patencie? Ciekawa alternatywa dla klasycznego fotelika. Bez przerwy ma się oko na malucha a szkrab lepiej widzi otoczenie...

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
WeeRide Kangaroo LTD
« 27 Mar 2011, 23:05 »
Hm.. Na ten fotelik trzeba mieć wyjątkowo szczupły brzuch i wzrost pozwalający na siadanie na kanapie z poziomu gleby (fotelik mocowany na czymś na poziomie siodła w połowie ramy?!?) Co więcej wersja ogranicza promień skrętu (albo dzieciak ma kierownicę w żebrach).

Sam używałem (niestety.. dzieci rosną) Bobike Mini+. Z paroma dodatkami sprzęt prawie idealny dla drobnego dziecka 1.5-3 lata. Potem to już nogi za długie, a głowa za wysoko. Tu konieczny jest spory rower (z długą górną rurą) i pozycja raczej mocno wyprostowana. Dla mnie nie było problemów z wsiadaniem, ale żona już nie radziła sobie (nie wiem, czy za mały rower, czy za duży mięsień spożywczy).

Widziałem takie foteliki mocowane przed kierownicą (z taką wielką szybą przed dzieckiem). Spokojnie mieszczą się większe dzieci (chyba nawet do 120cm), nie ma możliwości grzebania po manetkach/klamkach. Jak na razie czuję tylko dwie wady: cena (170e za komplet..) i pogorszony kontakt z dzieckiem (no.. nie da się zajrzeć, czy już śpi, czy podać ciasteczko).

Z ciekawostek: widziałem gostka jadącego ze swoją 6ką dzieci (chyba jego żona wiozła jeszcze 2kę). Gostek miał Mini+ i ten przed kierownicą, z tyłu takie śmieszne kosze-"sakwy" (jakieś niemowlaki były w środku) i jeszcze 2 starszych na długim bagażniku..  Ale.. miałem za słaby rower i nie mogłem ich dogonić po tym jak mi szczęka odpadła i szukałem pod rowerem :mrgreen:
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline Splawik4

• Miasto: podwarszawska wieś
  • Na forum od: 14.04.2010
WeeRide Kangaroo LTD
« 27 Mar 2011, 23:58 »
Parę lat temu jechałem wzdłuż Bałtyku i spotkaliśmy małżeństwo szwajcarów z dwójką trochę już starszych dzieci. Jechali na czteroosobowym rowerze. Był robiony na zamówienie. Trzy koła, łamany w środku, z tyłu bagażnik i sakwy, z przodu low rider i sakwy i na samym końcu przyczepka bob.  Jak mi się uda to dołączę fotkę.
nie ma rzeczy niemożliwych

Offline Maciej Mężyński

• Miasto: Kołobrzeg
  • Na forum od: 15.02.2011
    • http://www.rowerowewakacje.pl
WeeRide Kangaroo LTD
« 28 Mar 2011, 00:01 »
też chciałem to kiedyś kupić ale jak widać zarówno ja oraz kolega z Gdyni wozimy dzieci na Bobike. Towar wart polecenia. (mogę sprzedać mój, bo Mania już wyrosła) Ciekawe czy naruszyłem regulamin?????????? tym pseudo-ogłoszeniem
www.rowerowewakacje.pl
Rowerowe wyprawy z małymi dziećmi, grupami młodych ludzi i w ogóle o wakacjach na rowerze.

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
WeeRide Kangaroo LTD
« 28 Mar 2011, 13:11 »
post usunięty
« Ostatnia zmiana: 4 Lut 2017, 20:40 PABLO »

Offline Splawik4

WeeRide Kangaroo LTD
« 28 Mar 2011, 13:39 »
Fajnie. Ja też korzystałem z trailgatora ale on uniemożliwiał mi wożenie drugiego dzieciaka w foteliku za sobą. Z założeniem sakw gdy fotelik jest z tyłu też był problem. Dlatego planowałem na ten rok kupić extrawheel'a. Pomysł był taki: ja - sakwy przód, córa w foteliku i extrawheel; żonka - sakwy przód, sakwy tył i trailgator. Ale Twoje rozwiązanie wydaję się równie dobre. Mam kilka pytań:
1. Do jakiego wzrostu dziecka nie przeszkadza ono w kierowaniu.
2. Jak dzieciakowi się na tym śpi? Wiem, że leżąc na tym czymś z przodu ale na ile jest to wygodne vs. odchylany fotelik?
3. Domyślam się, że toto nie ma żadnej amortyzacji. Czy nie jest to dla dziecka męczące? Bo jednak fotelik na rurze podsiodłowej trochę amortyzuje.
4. Jaki masz model fotelika, ile kosztował i gdzie to kupić?
5. Dwójka dzieci i sakwy? Da radę to pociągnąć pod jakiekolwiek wzniesienie? :) Ile ważył taki cały zestaw?

Offline Maciej Mężyński

WeeRide Kangaroo LTD
« 28 Mar 2011, 16:40 »
Cytat: "Splawik4"
korzystałem z trailgatora ale on uniemożliwiał mi wożenie drugiego dzieciaka w foteliku za sobą. Z założeniem sakw gdy fotelik jest z tyłu też był problem.

foteliki generalnie unieruchamiają dziecko, co jest sprzeczne z ich naturą. Do 3-4 roku nic się nie da za bardzo wymyśleć. Ja uważam, że do czasu kiedy dziecko samo nie zacznie jeździć na rowerku to niestety trzeba tachać przyczepkę. Raz, że lepiej się wyśpi, dwa, w razie deszczu nie zmoknie, a jak jest zimno to też nie zmarznie. Foteliki są OK na krótkie wypady po mieście lub piknik (według mnie).
Moim zdaniem trzeba dziecko jak najszybciej zachęcać do samodzielnego pedałowania (w ogóle do pedałowania).
Dobrym rozwiązaniem jest szwajcarski patent. Do kupienia w Polsce za 700 zł
I nie ma problemu z zabieraniem sakw. Jak ktoś się uprze to 3 dzieci może zabrać.
Pomysł podobny do trail gator ale bardziej funkcjonalne bo nie "zabiera" bagażnika.
www.rowerowewakacje.pl
Rowerowe wyprawy z małymi dziećmi, grupami młodych ludzi i w ogóle o wakacjach na rowerze.

Offline Splawik4

WeeRide Kangaroo LTD
« 28 Mar 2011, 17:50 »
Bardzo się napaliłem kiedyś na te ustrojstwo jak je wynalazłem w internecie. Przeszło mi (z żalem) jak poznałem cenę. Żal ustąpił jak wziąłem toto do ręki. Ten potwór waży tyle co rower. trailgator jest sto razy lepszy mimo wszystkich jego wad (1. Pochylania się na zewnątrz zakrętu roweru dziecka w czasie zakręcania. 2. Ordynarnego mocowania uchwytu traigatora do główki roweru dziecka niszczące lakier. 3. Ograniczenia pakowności tylnego bagażnika)

Offline pajak

WeeRide Kangaroo LTD
« 28 Mar 2011, 19:26 »
Spławik, chyba nie do końca rozumię post o trail-gejtorze. W końcu dobre czy złe toto jest?

Co do fotelika z tyłu i sakw z tyłu.. Easyrider w zeszłym roku testował wersję pre-alpha przedłużanego bagażnika, w tym roku mam nadzieję zrealizować wersję alpha Looogo (pewnie zrobię dwie sztuki). W weekend oddaję do spawania..

Offline Maciej Mężyński

WeeRide Kangaroo LTD
« 28 Mar 2011, 19:38 »
Czy możesz dać jakieś zdjęcia tego pre-alpha czyli przedłużanego bagażnika oraz wersji alpha looogo? Najlepiej zdjęcia w warunkach bojowych. Będę wdzięczny.
www.rowerowewakacje.pl

Offline pajak

WeeRide Kangaroo LTD
« 28 Mar 2011, 19:49 »
Pre-alpha w galerii wspomnianego.
Beta na razie tylko w postaci szkicu fotograficznego, pewnie na święta (albo chwilę po świętach) będę miał możliwość przedstawienia w wersji póługotowanej.

Offline Maciej Mężyński

WeeRide Kangaroo LTD
« 28 Mar 2011, 20:24 »
Galeria wspomnianego nie działa. zaraz napisze na pw o dołączenie zdjęcia do postu. liczę że jak coś zdziałasz w temacie to podzielisz się zdjęciami.
www.rowerowewakacje.pl

Offline Splawik4

WeeRide Kangaroo LTD
« 28 Mar 2011, 21:01 »
Cytat: pajak_gdynia
Spławik, chyba nie do końca rozumię post o trail-gejtorze. W końcu dobre czy złe toto jest?

Jest średnio. Szczególnie to wychylenie rowerka dziecka na zewnętrzną może być niebezpieczne i dlatego trzeba pamiętać żeby zawsze mieć max. duży promień skrętu (im ciaśniejszy skręt tym większe wychylenie) i wchodzić w zakręt dość wolno. Natomiast jest to najlepsze ze znanych mi rozwiązań. Ten patent ze Szwajcarii jest po prostu drogi, piekielnie ciężki i dość skomplikowany. Rozwiązanie typu rowerek z jednym, tylnym kołem do holowania http://www.shopmania.pl/shopping~online-rowery-i-akcesoria~kupowac-weeride-co-pilot-rowerek-przyczepka~p-2473858.html ogranicza bardzo dzieciaka, który nie może samodzielnie pojeździć. Trailgator jest dość prosty, lekki, względnie niedrogi. Generalnie może być.
Patrząc na ten szwajcarski patent od razy przypomniał mi się extrawheel, z którym jakby pokombinować to może być coś wyszło.  Nawet dwa lata temu na targach rowerowych wspomniałem im o tym ale usłyszałem "trudne, duże koszty, atesty (bo to dla dzieci)..."

Offline Maciej Mężyński

WeeRide Kangaroo LTD
« 28 Mar 2011, 21:34 »
nie przesadzasz? 4 kg to piekielnie ciężko? przecież jak dziecko samo jedzie to masz o 28 kilo mniej. a jednak wygoda o wiele większa no i jak mówię nie tracisz bagażnika. poza tym możesz wziąć jedno dziecko do fotelika, i ten patent ze Szwajcarii, sakwy na przód, a pod fotelik Romera wchodzą przednie sakwy Ortlieba bez problemu. Żona wtedy ma lżej, może jakiegoś buziaka dostaniesz, za to że małżonki nie przemęczasz na wczasach. :mrgreen:
www.rowerowewakacje.pl

Offline azbest

• Miasto: Tarnów
  • Na forum od: 24.03.2007
WeeRide Kangaroo LTD
« 28 Mar 2011, 22:45 »
Z Waszych wypowiedzi wnioskuję, że ten WeeRide to mniej uniwersalny patent niż klasyczny fotelik i bez przymiarki nie ma co zamawiać. Szkoda, że nie ma regulowanych podnóżek jak w Bobike'u. Mam jeszcze trochę czasu, bo póki co maluch ma pięć miesięcy... Dzięki pajak, dzięki PABLO!

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum