Autor Wątek: Maraton Podróżnika 2026  (Przeczytany 831 razy)

Offline Mężczyzna Waski

• Kapituła MP
  • Miasto: Lubin
  • Na forum od: 23.02.2013
Maraton Podróżnika 2026
« 15 Paź 2025, 18:51 »
Cześć

Tak jak już wcześniej było sygnalizowane - format, w którym użytkownicy wybierali zaproponowane trasy wyczerpał się.
Niestety na ogół zdarzało się tak, że autor propozycji nie miał żadnych uzgodnień z bazą, przekazywał nam temat a trudności tylko się piętrzyły. Ostatnio to nawet tych propozycji nie było za wiele więc myślę, że zmiana sposobu organizacji Maratonu Podróżnika wyjdzie wszystkim na zdrowie i stąd po roku pauzy jest nasza propozycja:

Termin: 12-14 czerwca 2026 roku
Ośrodek: https://www.rajsko.eu/
Baza ma 98 miejsc noclegowych.
Doba w domku 70 zł. Domki są 4 i 6 osobowe.

Nie ma ogólnodostępnych sanitariatów, dlatego baza nie jest przystosowana do biwakowania (czytaj: brak możliwości rozbicia namiotu).

Trasa 300 – 3 parki krajobrazowe
https://ridewithgps.com/routes/52958942
300 km +3800 m w górę
Pierwsza część najeżona podjazdami po pogórzach i górach Dolnego Śląska. Od około połowy trasy mamy wyraźne wypłaszczenie.

Trasa 500 – 6 parków krajobrazowych
https://ridewithgps.com/routes/52911928?privacy_code=I4X1mRYbYV8LNIofCc1Gpkx3AJeNTV2E
505 km +5550 m w górę
Trasa dla koneserów jazdy górskiej. Pogórza, różne pasma górskie, doliny. Od około 250 km (za wyjątkiem podjazdu na Ślężę) wyraźnie lżejszy profil trasy.
Obie trasy są urocze widokowo, są ciekawe lecz nie najłatwiejsze.

Za organizacji w ramach KU będę odpowiedzialny wraz z Karoliną - jest to stosunkowo blisko  nas więc jesteśmy sobie w stanie poradzić przy pomocy ochotnych wolontariuszy.
Trasy postaram się objechać na dwóch kółkach :-)

Prosimy o feedback czy idziemy w tę stronę ponieważ mamy wstępnie zarezerwowany ośrodek i gdyby zbyt dużo głosów było na nie -  zwolnimy rezerwację.

Zaraz poproszę o dodanie ankiety do posta w tej sprawie

Pozdrawiam
Wąski

Ps. jest to jedyna opcja MP, którą jesteśmy (KU) w stanie zorganizować.
« Ostatnia zmiana: 15 Paź 2025, 19:06 Waski »
"Wąski. My nie możemy jechać tam bez rowerów. Jak zwierzęta. :)"
"Kolarsko jesteś taki sobie, [...]" yurek55

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
Odp: Maraton Podróżnika 2026
« 15 Paź 2025, 19:39 »
Jak ty mnie zaimponowałeś w tej chwili😉 Chętnie pojadę ten maraton😎
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Offline Mężczyzna walsodar

• Miasto: Łańcut/Marki
  • Na forum od: 11.03.2013
« 15 Paź 2025, 20:06 »
Trasa fajnie wygląda, chętnie bym się wybrał.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 15 Paź 2025, 20:10 »
Fajne projekty tras - widzę m.in. na obu dystansach zaporę w Pilchowicach czy przełęcz Rędzińską. Termin też dobry, nie ma kolizji z RTP, myślę, że chętni się znajdą. A dotychczasowa formuła rzeczywiście się wyczerpała, za niewdzięczna była dla organizatorów, bo zaczynając od ogarnięcia bazy jest wygodniej.

A jakby wyglądało załatwianie noclegu w bazie. Czy to każdy robi na własną rękę czy poprzez organizatorów?

Offline Mężczyzna Waski

• Kapituła MP
  • Miasto: Lubin
  • Na forum od: 23.02.2013
« 15 Paź 2025, 21:11 »
Przez organizatora podczas zapisow.
"Wąski. My nie możemy jechać tam bez rowerów. Jak zwierzęta. :)"
"Kolarsko jesteś taki sobie, [...]" yurek55

Offline Mężczyzna marcin_g

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 04.06.2018
« 15 Paź 2025, 21:54 »
Super, solidne górki na dzień i spokojna nocka, Dolny Śląsk świetny. Co ciekawe, mimo iż mam tam 99% gmin to trasa w 80-90% dla mnie nowa :) Zapory akurat nie będzie, ale ona nie jest przelotowa bo od południa bardzo kamienista droga (chyba, że coś się zmieniło) - ale i tak dolina Bobru fajna jest.

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
« 15 Paź 2025, 23:03 »
Jesteś w stanie załączyć trasę jako gpx? Bo, żeby ją ściągnąć trzeba zakładać kolejne fake konto w serwisie. Mam wrażenie, że można ją trochę dopracować zwłaszcza na odcinku górskim, to znaczy zamiast odcinka przez sztolnie walimskie można pojechać ładnymi łąkami nową szosą  po drugiej stronie doliny w Głuszycy/Grzmiącej, a potem przyjemny podjazd przez Kolce. Omijasz wtedy też ruchliwy odcinek wojewódzkiej szosy w dolinie.

Szkoda, że nie wykorzystujesz potencjału najtrudniejszego podjazdu Gór Kaczawskich, a mianowicie Okola i najbardziej widokowej przełęczy zwanej Widokiem (Kapellą), tam w sumie nic byś nie nadłożył, a podjedziesz na Okole boczną szosą i główną pojedziesz tylko ten łatwy odcinek, a w nagrodę zjazd serpentynami z widokiem na Sudety to może być bardzo fajny segment, ale zamiast niego klepiesz doliną. Będąc tak blisko tego słynnego podjazdu aż żal go nie wykorzystać. Grał w wielu wyścigach kolarskich, jest chyba bardziej objechany niż inne znane przełęcze...

Z Radomic polecam przez Klecze i Lenno - wtedy wjeżdżasz szosą na przepiękny widokowy grzbiet, masz panoramę 360 stopni jak w górach. To piękno mnie kiedyś w lutym tak urzekło, że specjalnie się wróciłem, aby założyć biwak na polanie. Jest jeszcze trochę czasu, aby się upewnić co do jakości asfaltu, ale kiedyś był idealny.

Na zaporę w Pilchowicach jest kilkuletni asfalt, spokojnie możesz tamtędy pojechać zamiast przez Strzyżowiec. Przed Strzyżowcem w lewo, jest nawet drogowskaz, że tamtędy do jeziora. Zjedziesz asfaltem obok tego mostu, co go chcieli wysadzić dla filmu. Bardzo nastrojowe miejsce, jedno z lepszych w Polsce dostępne rowerem szosowym  :D Wcześniej, jak będziesz jechał 50 km/h to będzie stary 500-letni dąb po lewej stronie. Jest nawet fragment koło stacji kolejowej z oryginalnej kostki, zostawiony jako odcinek zabytkowy.

Jeśli chodzi o wspomniany kamienisty szuter, to jest on od strony Pokrzywnika, więc tamtędy proszę nie jechać :D Chyba, że w ramach wprowadzania segmentów rodem z RTP, tam jeszcze byłoby od zapory wyraźnie pod górkę ;)
« Ostatnia zmiana: 15 Paź 2025, 23:13 podjazdy »
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Mężczyzna Tomek_bikelover

• Miasto: Lublin
  • Na forum od: 08.07.2022
« 15 Paź 2025, 23:11 »
Wrzucam gpx.

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
« 15 Paź 2025, 23:29 »
Wrzucam gpx.
Naniosłem te poprawki klikając ślad spod grubego palca, więc widać gdzie są zmiany. Wyszło kilka km mniej, ale ścinałem zakręty, więc jak wyznaczysz dokładnie to pewnie będzie bardzo zbliżony dystans. Moim zdaniem jest po prostu bardziej widokowo w kilku miejscach.

Jakby mimo to brakowało kaemów, to znajdę coś do dołożenia.

Nota bene na zjeździe z Przełęczy Rędzińskiej trzeba mocno uważać, bo jest tam zakręt pod kątem prostym zwykle zapiaszczony, jak się wchodzi w niego to nawet na MTB rower potrafi metr w bok polecieć. Za to jedziecie w stronę, w którą są najlepsze widoki, oczywiście jak pogoda wyda. Ale ta przełęcz nawet w deszczu jest fajna.

Zapory akurat nie będzie, ale ona nie jest przelotowa bo od południa bardzo kamienista droga (chyba, że coś się zmieniło) - ale i tak dolina Bobru fajna jest.
Jest przelotowa od kilku lat, dodałem poprawki.

Na oryginalnej trasie jest kilka tzw. wjazdów kieszeniowych, czyli tam i z powrotem (wahadła). Nie wiem, czy to nie są artefakty. Jakby co, to polecam wahadełko do schroniska Andrzejówka na Przełęczy Trzech Dolin po drodze z Rybnicy Leśnej, a jeśli to za długie, to kilkaset metrów do Schroniska Orzeł z Przełęczy Sokolej, gdzie od 2-3 lat jest nowa droga z płyt ażurowych - wymienili asfalt na płyty ażurowe (!) bo samochody traciły przyczepność na 24% podjeździe :icon_twisted:
« Ostatnia zmiana: 16 Paź 2025, 00:35 podjazdy »
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 16 Paź 2025, 07:33 »
No! Fajnie wygląda! I nawet nie tak strasznie daleko...
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 16 Paź 2025, 08:09 »
I trasa przebiega przez bazę Podróżnika z 2017 :⁠-⁠) wygląda super.
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna Tomek_bikelover

• Miasto: Lublin
  • Na forum od: 08.07.2022
« 16 Paź 2025, 09:00 »
Prośba do admina albo autora wątku o przeniesienie go we właściwe miejsce. Obecnie widnieje w zakładce Maraton Podróżnika 2024. Jest to mylące i niewidoczne dla większości, a dobrze, żeby info trafiło do największej liczby osób.

Offline Kobieta kaha

• Dusza towarzystwa - szalona imprezowiczka.
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 23.05.2011
« Wczoraj o 06:44 »
I trasa przebiega przez bazę Podróżnika z 2017 :⁠-⁠) wygląda super.
<3

Patrzę i nie wiem, czy to się dzieje naprawdę... (juanita_hawaii)

Offline Mężczyzna CFCFan

• Miasto: Godów
  • Na forum od: 12.05.2014
« Wczoraj o 13:41 »
Jak dla mnie bardzo fajnie :) Cieszę się na reaktywację MP! :) Jak nic mi się nie wykrzaczy to chętnie wpadnę. Baza jak i pomysł na trasę  - SUPER! :)

Offline Mężczyzna memorek

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 12.05.2007
« Wczoraj o 16:32 »
R E W E L A C J A!
Ja już, ja już chcę się zapisać!

Marek

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat