Autor Wątek: myks (p6) - strojenie - slow motion mode  (Przeczytany 4042 razy)

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
Do wiosny poskładasz. Pytanie, której :D
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
Jak byś podał konkretne symbole byłoby więcej wiadomo.

Shimano SM-BBR60, ten wskazywany, nie pasi - 36mm.
Pasi natomiast Shimano SM BB 70 (pod xt, slx-y) - 34mm.
Miał skończyć bieg. Taki w 'kimś sklepie mi jeszcze migł, jednak - wobec powtarzalnych wymian w następstwie eksploatacji - zidentyfikować chcę sukcesora lub coś lepszego; powtarzać.
Ew. pasić by mógł BB-MT801 BSA (jest info, pod xt, slx), jednak pewności nie mam. Sklepy milczą.
Milczy i Bawaria, ale to syn właściciela, więc luuuz.

No cóż.
Gdyby wszystko szło jak z płatka to życie nie było by tak ciekawe

Pewnie - przerobię, nauczy, wzmocni.

Do wiosny poskładasz. Pytanie, której :D

Obsuwy nie ma.
Natomiast nadmiarowo absorbuje uwagę - odczuwalnie "kradnie czas" pozostały.

A ... i przesmarowałem wszystkie śrubki, gwinty zupełnie suche jeszcze z Taiwan.
Flip-flopem wideł z pozycji SPOKO ustawiłem w tryb BÓJ.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org

A jaka korba ma tam być?

Milczy i Bawaria

Niby niemiecka solidność, a na ich stronie nie znalazałem żaden sensownej specyfikacji. Za to tacy luzaccy australijczycy z Curve mają tebelkę z parametrami wszystkich swoich ram. Wiadomo nawet jaka dłuość śrub do mocowania zacisków, itp.

Flip-flopem wideł z pozycji SPOKO ustawiłem w tryb BÓJ.

Te Flip-flopy to IMO czysty marketing. Ciekawe czy ktoś z tego realnie korzysta. Tym bardziej, że zmiana wcale nie jest taka szybka i łatwa, a często wymaga zmiany adaptera, itp.

Łatoś - a gdzie Ty rezydujesz, że tak zapytam? Może przy okazji jakiegośwyjazdu bym rzucił okiem na Twoje cudo.

• Skup i ubój. Rozbiór.
A jaka korba ma tam być?

W tej sprawie opadło mi zupełnie wszystko, zeszło powietrze:
Chciałem coś db. przyszłościowo, stanie na najprostszym, przejściowym pod 10rz (ultegra 67oo), więc -> Shimano (grx) fx600 x2 w 172,5. Następnie płynne przejście na 11rz (ultegra 68oo). Lub odp. grx pod rzędów jedenaście, jeśli linia łańcucha na obu rzędach jest identyko, czego nie wiem.

Tyle się naszukałem na olx'ach, nasłuchałem, napytałem, iż tę sprawę przejściowo poddaję. Skoro tylko bicykl ruszy, badał, baczył będę sprawę pod kątem poprawy.

Niby niemiecka solidność, a na ich stronie nie znalazałem żaden sensownej specyfikacji. Za to tacy luzaccy australijczycy z Curve mają tebelkę z parametrami wszystkich swoich ram. Wiadomo nawet jaka dłuość śrub do mocowania zacisków, itp.

No, nie ma.
W ichnim sklepie - 1bike4live - z zagranicy nie kupisz. Był czas, telefonów nie odbierali, maili nie czytali, nie odpowiadali - pono wobec letniej kanikuły (żadnej info w sklepie, ten działał). Kontakt skutecznie podjąłem dopiero czyniąc o tym wzmiankę pod jednym z filmów właściciela na youtubie - Tech Talk dot. poszczególnych modeli. Ojciec sprawę zlecił synu; z tym piszę.

Te Flip-flopy to IMO czysty marketing. Ciekawe czy ktoś z tego realnie korzysta. Tym bardziej, że zmiana wcale nie jest taka szybka i łatwa, a często wymaga zmiany adaptera, itp.

Kąt nachylenia widła zmienia realnie, więc - nie.
Jak bardzo jest to odczuwalne, wpływa charakterystykę jazdy, o tym dopiero się przekonam.

Łatoś - a gdzie Ty rezydujesz, że tak zapytam? Może przy okazji jakiegośwyjazdu bym rzucił okiem na Twoje cudo.

W Puszczy Knyszyńskiej, 25km na północ od B.

Wbijaj, prosim, pewnie, z tym zastrzeżeniem, cudem stanie się najszybciej w grudniu.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
W specyfikacji podano, suport BSA. Zmierzona szerokość wynosi 69mm. W Cyklomanii, pod korbą, którą myślałem, podane są pasowiszcze suporty uwzględniające również tej średnicę. Wskazany kupiłem. Przyszedł. Wkręcać próbuję - nic. Suwmiarką mierzę średnicę suportu po gwincie - 36mm, średnicę mufy suportu - 34mm.

Przepraszam ale nie ogarniam co Ty w tym momencie porównujesz?
Czy "średnica suportu po gwincie" mierzona suwmiarką to pomiar wykonany tak jak na lewym obrazku, na misce łożyska, a "średnica mufy suportu" to pomiar wykonany jak na prawym obrazku w ramie?

No to jeśli pierwszy ma 36mm, a drugi 34mm to to IMO jest ten sam rozmiar gwintu i problem leży gdzie indziej. Internety też mi podpowiadają że oba suporty są wymienne w tym sensie że pasują do takich samych muf suportowych, a różnią się zewnętrznymi wymiarami misek, przez co np wymagają innych kluczy.

Offline PABLO

Ale tak na pierwszy rzut oka to SM-BBR60 jest do korb szosowych, a SM-BBR70 do korb MTB.

Inna grubość misek bo inna długość osi korby MTB vs ROAD. GRX jest zgodne z ROAD.

Do tego jeszcze dochodzi kwestia podkładek pod miski.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Suport BSA to jest calowy gwint (wymiary określone w nazwie - 24 zw/cal, średnica mierzona tak jak pisał Borafu).
Nie ma nic innego.
Nawet ten "włoski" gwint też jest BSA.

Tylko jedno ale:
Miski mają różne kierunki zwojów (prawy i lewy dla klasycznego) i obydwa prawe dla "włoskiego".

Możliwe że (@łatoś) próbowałeś wkręcić miskę ze złej strony.
Prawa strona mufy suportu (strona korby) ma "lewy" gwint (lewa - prawy).

A jeśli chodzi o szerokość, to można kupić (nawet kiedyś miałem taki) suporty uniwersalne, tzn. na 68mm + podkładka dystansowa i jest 73mm.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
Ale tak na pierwszy rzut oka to SM-BBR60 jest do korb szosowych, a SM-BBR70 do korb MTB.

Inna grubość misek bo inna długość osi korby MTB vs ROAD. GRX jest zgodne z ROAD.

Do tego jeszcze dochodzi kwestia podkładek pod miski.
Dlatego nie napisałem że są w 100% zamienne, ale Łatoś pisze (o ile dobrze dekoduję jego szyfrowanie) że problem jest z wkręceniem misek, a póki tego nie zrobi długość korby nie ma znaczenia.

Oczywiście jeśli źle zrozumiałem istotę problemu to mój post jest jałowy, ale z czym dokładnie walczy Łatoś to wie tylko on.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe

Ale jeden suport mu wchodził, drugi nie; więc raczej nie jest sprawa złego kierunku

Offline PABLO

Dlatego nie napisałem że są w 100% zamienne, ale Łatoś pisze (o ile dobrze dekoduję jego szyfrowanie) że problem jest z wkręceniem misek, a póki tego nie zrobi długość korby nie ma znaczenia.

Też mam problemy ze zrozumieniem przekazu Łatosia.

A może gwint jest nacięty na zbyt małej głębokości mufy i po prostu dalej się nie wkręca?

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny

Ale jeden suport mu wchodził, drugi nie; więc raczej nie jest sprawa złego kierunku
Niby tak, ale też napisał:
A w to że te 2 suporty różnią się średnicą gwintu o 2 mm to ja nie bardzo wierzę.
Niestety, przekaz Łatosia nie grzeszy precyzją

• Skup i ubój. Rozbiór.
Czytam Wasze wpisy - dziękuję za pomoc.

(KOMUNIKAT: Osoby utrzymujące, pisać mam nie dość precyzyjnie, spotkają dotkliwe konsekwencje!)

Wszyscy macie rację, tym samym obalacie swą tezę, nie dość jasno komunikuję - miałoby tak rzeczywiście być, racji byście mieć nie mogli, bowiem byście pobłądzili.

Ja również - najzwyczajniej jeden wchodzi, drugi nie; obie miski wkręcać próbowałem z obu str.

Szerokość, więc i dł. osi korby, nie jest tematem.

Na fajrant na ambicji grzecznie zagrałem pani z Cyklomanii, napisała:

Wszystkie suporty BSA które mamy w ofercie mają jeden rodzaj gwintu - skok BC 1.37.

Mierząc po zewnątrz gwint w suporcie MTB (BB-MT801) i szosowych (BB-RS501) to oba mają ten sam rozmiar - +/- 34,5mm.

Czy nie ma Pan przypadkiem suportu ITA a nie BSA ?
Suporty z gwintem ITA mają po zewnątrz średnicę ok 36mm.

Świeżą głową sprawie przyjrzę się jutro.
Zamierzam kupić u pani przez nią wskazany jakościowo dobry średnicy "+/- 34,5mm".
Poinformuję.

Super przytomnie to wychwyciłeś (co na tych wklejkach), Borafu.

cdn.

Offline PABLO

Czy nie ma Pan przypadkiem suportu ITA a nie BSA ?

... no ale kierunek gwintu to chyba najprostsza sprawa do ustalenia przy poszukiwaniu powodu "nie wkręcania się".

• Skup i ubój. Rozbiór.
Co tam w opakowaniu było, gwint w którą stronę szedł, nie wiem, już się nie dowiemy - majstrowałem na podłodze przy słabym świetle bez cyngli obustronnie żonglując miskami obydwu suportów (czynność przecież łatwa). Stare, z nibykolarki, wchodziły fajn, ten właśnie otrzymany - nie. Pomiary - wartości zmierzone odp. 34mm, 36mm - realizowałem suwmiarką produkcji polskiej tej na świat cały słynnej firmy.

Wejdzie wskazany przez panią z Cyklomanii, tego miski skutecznie wkręcę, pewność będę miał, zaprawdę, ten jest BSA; tamten - chochlik-psikus jakiś. 

Offline PABLO

W Puszczy Knyszyńskiej, 25km na północ od B.

Wbijaj, prosim (...)

Akurat w miniony weekend kończyłem w B.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum