Jak byś podał konkretne symbole byłoby więcej wiadomo.
No cóż. Gdyby wszystko szło jak z płatka to życie nie było by tak ciekawe
Do wiosny poskładasz. Pytanie, której
Shimano SM-BBR60, ten wskazywany, nie pasi - 36mm.Pasi natomiast Shimano SM BB 70 (pod xt, slx-y) - 34mm.
Milczy i Bawaria
Flip-flopem wideł z pozycji SPOKO ustawiłem w tryb BÓJ.
A jaka korba ma tam być?
Niby niemiecka solidność, a na ich stronie nie znalazałem żaden sensownej specyfikacji. Za to tacy luzaccy australijczycy z Curve mają tebelkę z parametrami wszystkich swoich ram. Wiadomo nawet jaka dłuość śrub do mocowania zacisków, itp.
Te Flip-flopy to IMO czysty marketing. Ciekawe czy ktoś z tego realnie korzysta. Tym bardziej, że zmiana wcale nie jest taka szybka i łatwa, a często wymaga zmiany adaptera, itp.
Łatoś - a gdzie Ty rezydujesz, że tak zapytam? Może przy okazji jakiegośwyjazdu bym rzucił okiem na Twoje cudo.
W specyfikacji podano, suport BSA. Zmierzona szerokość wynosi 69mm. W Cyklomanii, pod korbą, którą myślałem, podane są pasowiszcze suporty uwzględniające również tej średnicę. Wskazany kupiłem. Przyszedł. Wkręcać próbuję - nic. Suwmiarką mierzę średnicę suportu po gwincie - 36mm, średnicę mufy suportu - 34mm.
Ale tak na pierwszy rzut oka to SM-BBR60 jest do korb szosowych, a SM-BBR70 do korb MTB.Inna grubość misek bo inna długość osi korby MTB vs ROAD. GRX jest zgodne z ROAD. Do tego jeszcze dochodzi kwestia podkładek pod miski.
Możliwe że (@łatoś) próbowałeś wkręcić miskę ze złej strony.Prawa strona mufy suportu (strona korby) ma "lewy" gwint (lewa - prawy).
Dlatego nie napisałem że są w 100% zamienne, ale Łatoś pisze (o ile dobrze dekoduję jego szyfrowanie) że problem jest z wkręceniem misek, a póki tego nie zrobi długość korby nie ma znaczenia.
Cytat: sinuche w 7 Paź 2025, 16:02Możliwe że (@łatoś) próbowałeś wkręcić miskę ze złej strony.Prawa strona mufy suportu (strona korby) ma "lewy" gwint (lewa - prawy).Ale jeden suport mu wchodził, drugi nie; więc raczej nie jest sprawa złego kierunku
Czy nie ma Pan przypadkiem suportu ITA a nie BSA ?
W Puszczy Knyszyńskiej, 25km na północ od B.Wbijaj, prosim (...)