Autor Wątek: Mleko - czy mogę do używanych opon  (Przeczytany 615 razy)

Offline ahniszka

• Miasto:
  • Na forum od: 09.11.2024
Mleko - czy mogę do używanych opon
« 3 Wrz 2025, 18:48 »
Dojrzałam do mleka w terenie. Opony mam w miarę nowe, niezużyte zbytnio, ale już po paru kolcach i jednym gwoździu. Czy warto je próbować zalewać, czy muszę kupić nowe? Co się może wydarzyć?
"Bądź odważny, gdy rozum zawodzi; bądź odważny (...)"

Offline Mężczyzna rufiano

• Miasto:
  • Na forum od: 03.02.2014
i słusznie ! ale !
z doświadczenia , nie polecam do używanych opon nasiurać mleka
kupiłem lekko używane i tak ..
problem był z uszczelnieniem na rantach , trzeba było taśmę x 2 owinąć i inne figury ..pewnie już była inaczej uformowana
miało jedną większą dziurę której mleko odrazu nie uszczelniło i kilka mikro ..
przez kilka dni trzeba było dopompowywac ..

opony po dętkach nie nadają się na mleko , tak uważam

Offline Kobieta magdad

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.08.2006
    • http://www.bajkers.com
Mleko - czy mogę do używanych opon
« 3 Wrz 2025, 20:11 »
To zależy. Mi w serwisie mówili, że najlepiej zalewać nowe. Natomiast ja zalałam używaną i ładnie się uszczelniła, mleko się nigdzie nie wylało. W drugim rowerze, opony również używane z dętkami, jedna opona ładnie się uszczelniła, druga już nie, więc fifty-fifty ;). Obydwa rowery to MTB, więc głównie teren widzą. Ja bym pewnie spróbowała, najwyżej opona się nie uszczelni, stracisz trochę mleka i ubrudzisz oponę .

Offline Mężczyzna bzyk69

• Miasto: Pszczyna
  • Na forum od: 27.08.2021
Ja mam inne doświadczenia niż rufiano. Zalewałem maxxis Rambler 45 Które już miały z 4000 km ujechane. Żadnych problemów. W jednej z opon mleko od razu uszczelnilo kilka dziur. Było na nich jeżdżone kolejnych kilka tys km, właściwie w przednim kole dalej jest jeżdżone, bo jeszcze opona ma bieżnik :)

Offline Mężczyzna michal.je

• Miasto: Białystok
  • Na forum od: 24.10.2024
Wszystko zależy od konkretnej opony jak ogólnie przyjmuje mleko, oraz czy opona na dętce była idealnie włożona na rancie przez te przejechane kilometry, jeśli choć minimalnie była krzywo...to sam wiesz co będzie.

Offline Mężczyzna bzyk69

• Miasto: Pszczyna
  • Na forum od: 27.08.2021
Teraz to sobie tak myślę, że ja miałem jednak trochę inny przypadek niz  rufiano. Bo on kupował opony, a ja dolewałem mleko do opon które siedziały od początku na tych samych obręczach.

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
jakiś czas z pół roku może używałem opony continental race king, zwijane, teraz od paru lat służą na spokojnie z mlekiem. Tylko mleko dolewam.

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
jakiś czas z pół roku może używałem opony continental race king, zwijane, teraz od paru lat służą na spokojnie z mlekiem. Tylko mleko dolewam.

A to nie zwiększa ich masy?
W sensie po kilku dolewkach zrobi się masło czy ser?

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
W sensie po kilku dolewkach zrobi się masło czy ser?

nie wiem czy masło czy ser bo nie zaglądam. ;-)
Co do masy możesz mieć rację, ale nie mam czasu zajrzeć. Taki spokój, wszystko szczelne, że nie chce mi się tego ruszać.
Zapytam doświadczonego serwisanta czy wypadałoby już zajrzeć, to może jego poproszę o realizację.

Offline ahniszka

• Miasto:
  • Na forum od: 09.11.2024
jeśli choć minimalnie była krzywo...to sam wiesz co będzie.
Co będzie? Moja trochę biła... Ale próbowałam to układać, więc bicie (i nierówe ułożenie) było zmienne, a nie stałe
"Bądź odważny, gdy rozum zawodzi; bądź odważny (...)"

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010

Minimalnie, gros masy mleka to rozpuszczalnik (chyba wszystkie oparte na wodzie) który się powoli acz konsekwentnie ulatnia. Do tego trochę się ulewa przy przebiciach. Zanim dojdzie do istotnego wzrostu masy to raczej się oponę zajedzie.

Co będzie?

To znaczy że rant opony może nie dociskać i może się tamtędy ulewać. To raczej problem przy oponach kiższej klasy. Może warto koło dokładnie nacentrować.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum