Autor Wątek: Wiaty w Puszczy Niepołomickiej  (Przeczytany 660 razy)

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Wiaty w Puszczy Niepołomickiej
« 18 Sie 2025, 10:07 »
Kombinuję coś na przyszły weekend i wychodzi mi nocleg sb/nd gdzieś w okolicy Puszczy Niepołomickiej.
Nie bardzo chce mi się ciągnąc namiotu na jedną noc, a OSM Cycle widzę tam sporo wiat, niektóre widać na Google Street View.
Moją uwagę przyciągnęły okolice Poszyny:

Nadaje się coś tam do przenocowania?
Wszelkie uwagi mile widziane.
Nigdy nie byłem w tej okolicy.

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
Odp: Wiaty w Puszczy Niepołomickiej
« 18 Sie 2025, 10:22 »
Proponuję zainteresować się Komootem. Wiaty, które Cię interesują są obfotografowane.

Ja tam nie byłem, ale Komoot to cenne źródło informacji. Np jedna z wiat wygląda tak:

Chyba się nada?

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 18 Sie 2025, 10:28 »
Masz rację, Komoota używam czasem, ale... nie pomyślałem  :icon_redface:
Liczę jednak jeszcze na opinie bywalców, bo wiata wiatą, ale wolałbym nie spędzać nocy w miejscu będącym centrum lokalnych uciech.

Offline PiotrekG

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 30.08.2023
« 18 Sie 2025, 11:10 »
Na https://wiating.eu/ jest zaznaczona przynajmniej część wiat, zobacz, czy któraś Ci podpasuje.
Edit: przy takim wyborze, możesz na żywo wszystkie odwiedzić, myślę, że jakaś pusta się znajdzie.

Offline Mężczyzna Dziadek

• Miasto: Szczytno, Pionki
  • Na forum od: 05.01.2017
« 18 Sie 2025, 11:30 »
W tej to chyba lokalsi nie balują:

https://mapy.com/s/kanedacula

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
« 21 Sie 2025, 20:36 »
Dla mnie puszcza niepołomicka to taki trochę park. Daj znać od której biegają ludzie. Natomiast 15 km na wschód za Bartucicami w lesie jest totalnie wypasiona wiata nadleśnictwa Dąbrowa Tarnowska. Wszystko jest na wiating.eu.

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Na forum od: 20.09.2010
« 21 Sie 2025, 21:20 »
Nigdy się tamtejszymi wiatami nie interesowałem bo za blisko żeby tam spać a z drugiej strony za daleko żeby się pojawiać (mieszkam dokładnie po drugiej stronie Krakowa), ale paręnaście km dalej jest wiata przy Wiślanej Trasie Rowerowej

https://mapy.com/s/docugujata

Offline Mężczyzna m.arek

• Na forum od: 17.03.2014
« 25 Sie 2025, 23:11 »

Masz rację, Komoota używam czasem, ale... nie pomyślałem  :icon_redface:
Liczę jednak jeszcze na opinie bywalców, bo wiata wiatą, ale wolałbym nie spędzać nocy w miejscu będącym centrum lokalnych uciech.

Nie wydaje mi się, żeby tam były jakieś lokalne imprezy z wielu powodów, w szczególności zakaz ruchu samochodów, daleko do sklepu, zakaz rozpalania ognisk.

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
« 26 Sie 2025, 21:26 »
Nie wydaje mi się, żeby tam były jakieś lokalne imprezy z wielu powodów, w szczególności zakaz ruchu samochodów, daleko do sklepu, zakaz rozpalania ognisk.
Akurat te dwa zakazy to nie problem, a w samochodzie sporo flaszek się zmieści. Wszak ja się kiedyś natknąłem na imprezę na Trójgarbie, a to szczyt góry, gdzie nielegalnie wjeżdżają samochody terenowe. Na szczęście impreza była krótka, bo kolejny z kolegów rozwalił na moich oczach jakiś element z podwozia i olej trysnął jak z odwiertu szejka z nowego złoża ;D Pół godziny majsterkowania i było po imprezie :) Wypili szybko alkohol, odpalili swoje terenowe samochody i pojechali na dół. Z ogniska trochę skorzystałem, potem zgasiłem i poszedłem spać.

Inna sprawa, że jak w Puszczy jest kilka wiat w niewielkiej odległości, to można wybierać. Ja tak miałem w górach na granicy czesko-austriackiej, że dwie wiaty były zajęte, ale trzecia kawałek dalej była wolna. Podobnie można wybierać sobie w Borach Dolnośląskich, ale tam odległości większe.
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum